9 Mart 2023 Ekonomi · Vergi · Deprem

Türkiye'de deprem nedeniyle kurumlar vergisi mükelleflerinden ek vergi alınacak

Türkiye'de meydana gelen deprem sonrasında alınan ekonomik tedbirler kapsamında, 2022 yılı kurumlar vergisi beyannamesinde indirim ve istisnalar üzerinden yüzde 10 oranında tek seferlik ek vergi alınması kararlaştırıldı. Deprem bölgesindeki kurumlar vergisi mükellefleri bu ek vergiden muaf tutulacak. Ayrıca, işverenlerin depremzede işçilere yapacağı 50 bin liraya kadar yardımlar vergi ve sosyal güvenlik priminden muaf olacak ve depremde zarar gören binalar ile taşıtlara ilişkin vergi borçları silinecek.

Benzer haberler

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, NTV'deki canlı yayında vergi artışları ve ekonomi hakkında konuştu. Yılmaz, vergi artışlarının ana sebebinin deprem olduğunu belirtti ve yıl sonuna kadar ek bir vergi artışı olmayacağını ifade etti. Ayrıca, kurlardaki yükselişin enflasyonist bir etki yaptığını ve beklentilerin güncellenmesi gerektiğini söyledi. Yılmaz, Birleşik Arap Emirlikleri ile imzalanan anlaşma doğrultusunda ihracat ve deprem finansmanı için toplamda 11,5 milyar doların geleceğini de belirtti.
28 Temmuz 2023

Memur maaşlarıyla ilgili yasa teklifine ek olarak, Türkiye'de kurumlar vergisi oranı yüzde 20'den yüzde 25'e çıkarılacak. Ayrıca, girişim sermayesi yatırım fonları ve taşınmaz satışlarından elde edilen kazançlar için sağlanan bazı vergi istisnaları kaldırılacak. Finansal kurumlar için kurumlar vergisi oranı yüzde 30'a yükseltilecek. İhracat yapan kurumlar için vergi indirimi 5 puana çıkarılacak ve taşınmaz satış karlarından sağlanan istisna oranı yüzde 50'den yüzde 25'e indirilecek. Bu düzenlemeler 1 Ekim 2023'ten itibaren geçerli olacak.
5 Temmuz 2023

Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı tarafından yayınlanan rapora göre, 6 Şubat'ta Türkiye'de meydana gelen depremlerin ekonomik yükü 2 trilyon lira olarak hesaplandı. Bu rakam, Türkiye'nin tahmini milli gelirinin yüzde 9'una denk geliyor. Depremlerde 277 binden fazla bina yıkık veya ağır hasarlı durumda ve can kaybı sayısı 48 binin üzerinde. Hasarın yüzde 55'i konut hasarlarından, geri kalanı ise kamu altyapısı ve özel sektör hasarlarından oluşuyor. Sigorta sektörünün kayıpları da hesaba katıldığında toplam zararın bu miktar olduğu belirtiliyor.
17 Mart 2023

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, deprem bölgesindeki hasar tespit çalışmalarının bitmek üzere olduğunu ve vatandaşların e-Devlet üzerinden hasar durum raporlarına ulaşabileceğini belirtti. Enkaz altından 114 bin 834 kişinin kurtarıldığını ve 1 milyon 684 bin vatandaşın barınma ihtiyacının giderildiğini ifade etti. Yeni yerleşim yerlerini zemin sıvılaşmasını önlemek amacıyla ovalardan dağlara doğru kaydırmayı hedeflediklerini söyledi. Ayrıca, depremden etkilenen 11 ildeki TOKİ taksit ödemelerinin üç ay süreyle ertelendiğini ve çeşitli ekonomik destek paketlerinin devreye alındığını açıkladı.
20 Şubat 2023

CHP Grup Başkan Vekili Engin Altay, 1999 Marmara depreminden sonra toplanan deprem vergilerinin, Hazine'nin diğer giderleri için kullanıldığını ve bu durumun suç teşkil ettiğini belirtti. 1999'dan bu yana toplanan 88 milyar liranın depremle ilgili hiçbir tedbir için kullanılmadığını ifade etti. Dönemin Hazine ve Maliye Bakanlarından Mehmet Şimşek ve Lütfi Elvan'ın bu vergilerin farklı alanlarda kullanıldığına dair açıklamaları da haberde yer aldı.
9 Mart 2023
Daha fazla

Haberde bahsedilen ekonomik tedbirler, deprem gibi olumsuz bir olayın ardından alınan önlemleri içermektedir. Bu önlemler, deprem bölgesindeki mükelleflere ve depremzede işçilere yönelik destekleri kapsadığı için olumlu bir yön taşısa da, haberin genel bağlamı bir doğal afetin sonuçlarıyla başa çıkmaya yönelik olduğu için haberin doğası nötr olarak değerlendirilebilir. Ek vergi uygulaması ve diğer mali destekler, depremin yarattığı olumsuz duruma çözüm bulma çabasını yansıtır, ancak bu durum haberin kendisinin iyi veya kötü olduğunu doğrudan belirlemez.

İşaretlediklerim