13 Kasım 2023 Finans · Ekonomi

İhracatçılara yönelik kredi teminatlarında yeni dönem başladı

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Türk Eximbank'ın ihracatçılara yönelik kredi teminatlarında yeni bir dönem başlattığını duyurdu. Bu yeni dönemde, katma değerli ve yüksek teknolojili ihracat yapan firmaların finansman sorunlarının çözülmesi hedefleniyor. Türk Eximbank, teminat mektubunun yanı sıra farklı teminat türleriyle de kredi sağlayacak. Bakan Şimşek, bu değişikliklerin ihracatçıların finansman maliyetlerini düşürmelerine ve kredi limitlerini daha etkin kullanmalarına olanak tanıyacağını belirtti.

Benzer haberler

Merkez Bankası tarafından ihracata ve ithal ikamesine yönelik yatırım kararı almış firmalara tahsis edilen uzun vadeli yatırım taahhütlü avans kredilerinin 100 milyar liralık üst limitine ulaşıldı. Bu durum yeni kredi kullanımının durmasına neden oldu. Bankacılık kaynaklarına göre, son birkaç günde firmalar bu kredileri kullanamadı ve bir süre daha yeni kredi verilmeyeceği belirtildi. İhracat ve ithal ikamesine yönelik bu krediler, 10 yıllık vade ve yüzde 9 civarında faizle veriliyor ve geçen yılbaşından bu yana kullanımı hızlanmıştı. Turizm alanına verilen 50 milyar liralık kredi limitinin ise henüz dolmadığı ve kullanıma devam edildiği ifade edildi.
1 Mart 2023

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Türkiye Bankalar Birliği 66'ncı Genel Kurulu'nda yaptığı konuşmada, özel bankaların tüketici kredilerine odaklanmaması gerektiğini belirtti. Şimşek, bankacılık sektörünün yurt dışı finansmanını geliştirmesi gerektiğini ve hükümetin dezenflasyon programına uygun hareket etmesini istedi. Ayrıca, sürdürülebilir büyüme için reel sektörün finansmana kesintisiz ulaşmasının önemine vurgu yaptı.
17 Ağustos 2023

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, küçük ve orta büyüklükteki işletmeler (KOBİ) için kullanılabilecek azami kredi garanti limitlerini artıracağını belirtti. Şimşek, bir KOBİ'nin sistemden en fazla 100 milyon lira kredi kullanabildiğini, bu rakamın 150 milyon lira olacağını ifade etti. Ayrıca, KOBİ tanımı dışında olan ancak yeni yönetmelikle KOBİ tanımına dahil olan işletmelere, 31 Aralık 2023 tarihine kadar 'KOBİ dışı işletmeler' için belirlenen kredi garanti limitlerinden yararlanabilme imkanı sağlanacağını ekledi.
25 Ağustos 2023

Türkiye İhracat Kredi Bankası (Türk Eximbank), yurt dışında dolar cinsinden tahvil ihraç etmek üzere sekiz bankayı yetkilendirdi. Kamuyu Aydınlatma Platformu'na yapılan bildirime göre, Sermaye Piyasası Kurulu'ndan alınan onayla en fazla 1 milyar dolar tutarında tahvil ihraç edilebilecek. İhraç, Citigroup Global Markets Limited, BBVA Securities Inc., Emirates NBD Capital Limited, ING Bank N.V., Intesa Sanpaolo S.p.A., MUFG Securities EMEA Plc., SMBC Nikko, Societe Generale ve Standard Chartered Bank tarafından yönetilecek ve ABD doları cinsinden RegS/144A yapısında gerçekleştirilecek.
24 Ocak 2023

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), ihtiyaç kredilerini faiz oranlarına göre menkul kıymet tesisine dahil ettiğini açıkladı. Bu düzenlemeyle bankalar, ihtiyaç kredilerinde faizi belirli bir orana indirmek zorunda kalacak ya da kullandırdıkları kredi miktarı kadar tahvil Merkez Bankası'nda bulunduracak. Uzmanlar, bu kararın bankaların ihtiyaç kredisi arzını azaltacağını öngörüyor. Ayrıca, bankaların kredi faiz oranlarında bir üst limit oluşacağı ve mevduat faizlerinin yüksek olduğu bir ortamda düşük faizli kredi vermeyi tercih etmeyecekleri belirtiliyor.
11 Mart 2023
Daha fazla

Haber, Türk Eximbank'ın ihracatçılara yönelik kredi teminatlarında yeni bir dönem başlatması ve bu değişikliklerin ihracatçıların finansman maliyetlerini düşürmelerine ve kredi limitlerini daha etkin kullanmalarına olanak tanıyacağı bilgisini içeriyor. Bu durum, ihracatçı firmalar için olumlu bir gelişme olduğu için haberin doğası 'iyi' olarak değerlendirilmiştir.

İşaretlediklerim