9 Mayıs 2023 Kültür-Sanat · Edebiyat · Müzik · Gazetecilik

2023 Pulitzer Ödülleri sahiplerini buldu

Columbia Üniversitesi tarafından verilen Pulitzer Ödülleri'nin 2023 yılı kazananları açıklandı. Ödül alanlar arasında AP, New York Times, Washington Post, Los Angeles Times ve yazarlar Barbara Kingsolver ile Hernan Diaz bulunuyor. AP, Ukrayna'daki savaşın fotoğraflarıyla 'kamu hizmeti' ve 'son dakika haber fotoğrafçılığı' dallarında ödüllendirildi. New York Times, Ukrayna'daki Rus cinayetlerini ve ABD'deki çeşitli sosyal konuları ele alan haberleriyle birden fazla ödül kazandı. Los Angeles Times, ırkçı yorumları ifşa eden haberler ve sokakta yaşayan hamile bir kadının fotoğraflarıyla ödüllendirildi. Edebiyat ve müzik dallarında da çeşitli eserler ödüle layık görüldü.

Benzer haberler

Geçen yıl ABD'de bıçaklı saldırıya uğrayarak bir gözünü kaybeden Britanyalı yazar Salman Rüşdi, dokuz ay sonra ilk kez halka açık bir etkinlikte göründü. New York'taki Amerikan Ulusal Tarih Müzesi'nde düzenlenen 2023 PEN Amerika Edebiyat Galası'nda PEN Yüzüncü Yıl Cesaret Ödülü'nü aldı. Rüşdi, galada yaptığı konuşmada kendini harika hissettiğini ve PEN Amerika ile olan uzun ilişkisini, kitap yasakları ve sansüre karşı mücadeledeki önemini vurguladı.
19 Mayıs 2023

Financial Times (FT), 2023 yılının en etkili 25 kadınını belirlediği listeyi yayınladı. Listede çeşitli alanlarda başarılar elde etmiş kadınlar yer alıyor ve bu kadınlar hakkında yazılar da yine etkili kadınlar tarafından kaleme alındı. Listede sanat, ekonomi, teknoloji, spor, siyaset ve bilim alanlarında önemli başarılara imza atmış isimler bulunuyor. Öne çıkan isimler arasında Margot Robbie, Beyonce, Barbara Kingsolver, Alia Bhatt, Mira Murati ve Katalin Karikó gibi çeşitli sektörlerden kadınlar var.
4 Aralık 2023

BBC Kültür Servisi, çocuk kitaplarının önemine dikkat çekerek 'Dünyanın En İyi 100 Çocuk Kitabı' listesini hazırladı. Listede, Maurice Sendak'ın 'Vahşi Şeyler Ülkesinde' kitabı ilk sırada yer alıyor. Listede ayrıca 'Alice Harikalar Diyarında', 'Pippi Uzunçorap', 'Küçük Prens' gibi klasikler de bulunuyor. BBC, çocuk ve yetişkin kitapları arasındaki ayrımın yanı sıra, erken yaşlarda kaliteli eserlerle karşılaşmanın önemini vurguluyor.
24 Mayıs 2023

22 yaşındaki trans kadın Rikkie Valerie Kolle, Hollanda'da düzenlenen bir güzellik yarışmasını kazanarak Miss Hollanda tacını takan ilk trans kadın oldu. Kolle, bu zaferini büyük bir gurur ve mutlulukla duyurdu. Aralık ayında El Salvador'da yapılacak olan Miss Universe yarışmasında Hollanda'yı temsil edecek ve bu yarışmada yer alacak ikinci trans kadın olacak. İlk trans kadın yarışmacı ise 2018'de Angela Ponce idi.
11 Temmuz 2023

ABD'li oyuncu Edward Norton, PBS kanalındaki 'Kökenlerini Bulmak' programında Pocahontas'ın 12. dereceden büyükannesi olduğunu öğrendi. Norton, çocukluğunda ailesinden duyduğu Pocahontas ile ilgili hikayelerin gerçek olduğunu keşfetti. Ayrıca, programda atalarının köle sahibi olduğunu öğrenince bu durumun kendisini rahatsız ettiğini ifade etti. Tarihçi Henry Louis Gates Jr. tarafından sunulan bu bilgiler, yazılı ve sözlü tarihsel belgelerle destekleniyor.
5 Ocak 2023
Daha fazla

Pulitzer Ödülleri, gazetecilik, edebiyat ve müzik alanlarında olağanüstü başarıları onurlandırmak için verilen prestijli ödüllerdir. Bu haberde, çeşitli gazetecilerin, yazarların ve sanatçıların başarılarının tanınması ve ödüllendirilmesi, bu kişilerin ve kurumların çalışmalarının toplumda olumlu bir etki yaratma ve mükemmeliyeti teşvik etme çabalarını yansıttığı için 'iyi' olarak sınıflandırılabilir.

İşaretlediklerim