4 Mayıs 2023 Sosyal Politikalar · Dünya Politikası

Fransa'da aşırı sağcı Ulusal Birlik partisi, emeklilik yaşını 60'a düşürmeyi öngören bir kanun teklifi meclise sundu

Fransa'da aşırı sağcı Ulusal Birlik (RN) partisi, 20 yaşından önce iş hayatına başlayan kişilerin 60 yaşında emekliliğe ayrılmasını öneren bir kanun teklifini meclise sundu. Teklif, emeklilik için 40 ila 42 yıl arasında prim ödenmesini şart koşuyor. Bu gelişme, Fransa'da hükümetin emeklilik yaşını 62'den 64'e yükseltme planına karşı süregelen protestoların ortasında gerçekleşti.

Benzer haberler

Fransa'da hükümetin emeklilik yaşını 62'den 64'e çıkarmayı öngören yasa tasarısına karşı genel grev başlatıldı. Grev nedeniyle büyük kentlerde toplu taşıma ve şehirler arası tren seferleri durma noktasına geldi, birçok okul kapandı ve kamu hizmetleri aksadı. Sendikalar, tasarının yasalaşmaması için mücadele ediyor. Hükümetin parlamentoda çoğunluğu olmadığı için muhafazakar Cumhuriyetçi Parti'den destek aradığı, ancak bu partide bile tasarıya karşı çıkan milletvekilleri olduğu belirtiliyor.
19 Ocak 2023

Fransa Başbakanı Elisabeth Borne, emeklilik yaşını 62'den 64'e çıkarmayı hedefleyen yasa tasarısını, anayasanın 49'uncu maddesinin 3'üncü fıkrasını kullanarak meclis oylaması olmadan geçirdi. Bu karar, ülke genelinde reform karşıtı gösterilere ve grevlere yol açtı. Polis, göstericilere müdahale ederken, 300'den fazla kişi gözaltına alındı. Reform karşıtı sendikalar ve muhalif partiler, grev ve gösterilere devam etme çağrısında bulunurken, güvensizlik oyu verilmesi gündemde.
18 Mart 2023

Fransa Başbakanı Elisabeth Borne, emeklilik reformu kapsamında yasal emeklilik yaşının 2030 yılına kadar kademeli olarak 64'e çıkarılacağını duyurdu. Reform, 2027'den itibaren tam emeklilik maaşı alabilmek için 43 yıl prim ödeme şartını getiriyor. Ayrıca, en düşük emeklilik maaşı asgari ücretin yüzde 85'ine yükseltilecek ve yaklaşık 1200 avro olacak. Muhalefet ve sendikalar, reforma karşı çıkarak 19 Ocak'ta grev ve protesto çağrısında bulundu.
11 Ocak 2023

Fransa Anayasa Mahkemesi, ülkede tartışmalara neden olan ve geniş çaplı protestolara yol açan emeklilik reformunun çoğu bölümünü onayladı. Reform, yasal emeklilik yaşını 62'den 64'e yükseltiyor. Ancak mahkeme, reformun 'kıdem endeksi' oluşturulmasını öngören kısımlarını reddetti. Hükümetin Meclis oylaması yapmadan kabul ettiği yasa, sendikalar tarafından düzenlenen grev ve gösterilerle karşılanıyor. Cumhurbaşkanı Macron yasayı imzaladıktan sonra resmi gazetede yayımlanacak ve yürürlüğe girecek.
15 Nisan 2023

Fransa'da yürürlüğe giren emeklilik reformuna karşı çıkan Genel İş Sendikası'nın enerji kolu, reformun uygulanmaması talebiyle '100 günlük eylem ve öfke' planını açıkladı. Sendika, talepleri karşılanmazsa Cannes Film Festivali gibi önemli etkinliklerin elektriğini kesmekle tehdit etti. Fransa'da emeklilik yaşının 62'den 64'e çıkarılmasını içeren yasa tasarısı, parlamentoda oylama yapılmadan geçirilmiş ve ülke genelinde şiddet içeren protestolara yol açmıştı. Anayasa Konseyi, tasarının bazı maddelerini onaylarken bazılarını reddetti ve tasarı Cumhurbaşkanı Macron tarafından imzalanarak yasalaştı.
22 Nisan 2023
Daha fazla

Haberde, Fransa'da bir siyasi partinin emeklilik yaşına ilişkin yeni bir kanun teklifi sunduğu bilgisi verilmektedir. Bu, siyasi bir öneri olduğu için ve henüz uygulamaya geçip geçmeyeceği veya etkilerinin ne olacağı belirsiz olduğu için haberin doğası tarafsız olarak değerlendirilebilir. Haber, bir politika önerisi olduğundan ve bu tür önerilerin olumlu veya olumsuz sonuçları kişisel görüşlere ve toplumsal etkilere göre değişebileceğinden, haberin kendisi iyi veya kötü bir değerlendirme yapmadan sadece bir gelişmeyi aktarmaktadır.

İşaretlediklerim