25 Ekim 2023 Bilim ve Teknoloji · Sağlık

ABD'de domuz kalbi nakledilen ikinci hasta iyileşme yolunda

ABD'de Maryland Üniversitesi hastanesinde genetiği değiştirilmiş domuz kalbi nakledilen 58 yaşındaki Lawrence Faucette, bir ayı geride bıraktı. Faucette, domuz kalbi nakledilen ikinci kişi oldu. Bu deneysel ameliyat, geleneksel kalp nakline uygun olmayan Faucette'in ömrünü uzatmak için son umut olarak görülüyordu. Şu ana kadar doktorlar, Faucette'in yeni kalbinin iyi çalıştığını ve vücudunun herhangi bir ret belirtisi göstermediğini belirtiyorlar. ABD'de her yıl 6 binden fazla kişi organ nakli olmadan hayatını kaybediyor ve bilim insanları, hayvanların donör olarak kullanılmasının bir gün organ bağışlarındaki büyük sıkıntıyı telafi edebileceğini umuyor.

Benzer haberler

Genetiği değiştirilmiş domuz kalbi nakledilen Amerikalı Lawrence Faucette, nakilden 40 gün sonra hayatını kaybetti. Faucette, ABD'deki Maryland Üniversitesi Hastanesi'nde domuz kalbi nakledilen ikinci kişiydi. Hastanenin açıklamasında, Faucette'in son günlerde kalbinin reddin ilk belirtilerini göstermeye başladığı ve tüm çabalara rağmen 30 Ekim'de hayatını kaybettiği belirtildi. Faucette, kalp yetmezliği hastasıydı ve tıbbi koşulları nedeniyle geleneksel bir kalp nakli için uygun değildi.
1 Kasım 2023

Antalya'da birçok başarılı organ nakli ameliyatları gerçekleştiren Prof. Dr. Alper Demirbaş, akciğer kanseri tedavisi gördüğü hastanede enfeksiyon nedeniyle hayatını kaybetti. 60 yaşındaki Demirbaş, Türkiye'de birçok ilke imza atmış ve organ nakli alanında önemli katkılarda bulunmuştu. Akciğer kanseri nedeniyle tedavi gördükten sonra enfeksiyon komplikasyonları sebebiyle yoğun bakımda kaldığı Akdeniz Üniversitesi Hastanesi'nde vefat etti.
1 Şubat 2024

Britanya'da, mitokondriyal hastalıkları önlemek amacıyla geliştirilen Mitokondriyal Donasyon Tedavisi (MDT) kullanılarak üç kişinin DNA'sını taşıyan bir bebek dünyaya getirildi. Bu teknik, Newcastle'da geliştirildi ve 2015'te yasal düzenlemelerle uygulanmasının önü açıldı. İlk uygulama 2016'da ABD'de gerçekleşti ve Britanya'da 20 Nisan 2023 itibarıyla beşten az doğum bu teknikle yapıldı. Tekniğin başarılı olması durumunda Britanya'da her yıl yaklaşık 150 doğumda kullanılması mümkün olabilir.
11 Mayıs 2023

Amerikan Kızılhaçı, eşcinsel ve biseksüel erkeklere yönelik kan bağışı yapmasını engelleyen kısıtlamaları kaldırdığını duyurdu. Yeni ABD Gıda ve İlaç İdaresi (FDA) tarama yönergelerine göre, diğer erkeklerle tek eşli cinsel ilişkiye giren erkekler, diğer tarama kriterlerini karşıladıkları sürece bağışta bulunabilecek. Daha önce, erkeklerle cinsel ilişkiye giren erkeklerin kan bağışı yapmadan önce üç ay boyunca cinsel ilişkiden uzak durması gerekiyordu. Bu bekleme süresi artık, cinsel yönelimi veya cinsiyeti ne olursa olsun yeni bir partnerle veya birden fazla kişiyle cinsel ilişkiye girmiş veya anal seks yapmış herkes için geçerli olacak.
8 Ağustos 2023

Avustralya'nın Queensland bölgesinde balık tutarken kaybolan 65 yaşındaki Kevin Darmody adlı kişinin cesedinin parçaları, bölgede yapılan arama çalışmaları sırasında öldürülen iki timsahın birinin midesinden çıktı. Darmody'nin yanında olan arkadaşı, olay anında sadece bir bağırış ve suya düşme sesi duyduğunu belirtti. Yaban hayatı uzmanları, Darmody'nin iki timsah tarafından öldürülmüş olabileceğini tahmin ediyor. Bu olay, 1985'ten bu yana kayıtlara geçen 13'üncü timsah saldırısı vakasıdır.
3 Mayıs 2023
Daha fazla

Haber, genetiği değiştirilmiş domuz kalbinin başarılı bir şekilde nakledildiğini ve hastanın herhangi bir ret belirtisi göstermediğini bildiriyor. Bu, organ nakli bekleyen binlerce insan için umut verici bir gelişme. Ayrıca, bu tür deneysel ameliyatların başarısı, organ bağışı konusundaki mevcut sıkıntıları hafifletebilecek yeni bir yol olabilir.

İşaretlediklerim