2 Şubat 2023 Yasal düzenleme · İçki ve Alkol Piyasası

Türkiye'de belirli hacimlerin üzerindeki içki ambalajlarının üretimi, ithalatı ve satışı yasaklandı

Tarım ve Orman Bakanlığı, 5 santilitreden küçük ve bira hariç 300 santilitreden büyük ambalaj hacmine sahip içkilerin ithalatını, üretimini ve piyasaya arzını yasaklayan bir yönetmelik yayımladı. Yönetmelik Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Bira dışındaki içkilerin sadece cam malzemeden yapılmış ambalajlarla satılması gerekecek. Yönetmelikle getirilen yasaklar, yayımlandığı tarihten itibaren kademeli olarak uygulanmaya başlanacak.

Benzer haberler

Tekel Bayileri Platformu Başkanı Özgür Aybaş, Türkiye'de 2013 yılından beri uygulanan ve akşam 10 ile sabah 6 arasında alkollü içki satışını yasaklayan düzenlemeye aykırı davrananlara uygulanan idari para cezalarının artırıldığını açıkladı. Yeni düzenlemeyle cezaların alt limiti 215 bin 337 TL, üst limiti ise 1 milyon 60 bin TL'ye çıkarıldı. Aybaş, bu artışın yüzde 230 oranında olduğunu ve dünyada benzeri görülmemiş bir ölçüde olduğunu belirtti.
3 Ocak 2023

Tarım ve Orman Bakanlığı, Türk Gıda Kodeksi Yönetmeliği'nde değişiklik yaparak limon suyu izlenimi veren limon aromalı sosların 31 Aralık 2024'ten sonra Türkiye'de satışını yasakladı. Yönetmelik değişikliği Resmi Gazete'de yayınlanarak yürürlüğe girdi. Bu değişiklikle, gıda ürünlerine izin verilmeyen bileşenlerin eklenip eklenmediğinin tespiti için uluslararası veya ulusal çalışmalar sonucu belirlenen analiz metotları ve karar limitleri kullanılacak.
31 Ocak 2024

Reuters'ın haberine göre, Suudi Arabistan gayrimüslim diplomatlar için Riyad'da içki dükkanı açmayı planlıyor. Müşterilerin bir mobil uygulama üzerinden kayıt yaptırması, dışişleri bakanlığından izin alması ve aylık kotalara uyması gerekecek. Dükkan, büyükelçiliklerin ve konsoloslukların bulunduğu diplomatik bölgede açılacak. Suudi Arabistan'da içki tüketimi yasak olup, cezaları ağır; bu nedenle içkiye erişim genellikle diplomatik posta veya karaborsa yoluyla sağlanıyor.
24 Ocak 2024

Fransa'da butik üretim biraya olan talebin artması ve hayat pahalılığı krizi nedeniyle şarap sektörü olumsuz etkilendi. Bu durumu düzeltmek için Fransız hükümeti, üretim fazlası şarabı imha etmek ve üreticileri desteklemek için 200 milyon euro harcayacağını açıkladı. Bu paranın büyük bir kısmı fazla stokları satın almak için kullanılacak ve elde edilen alkol, dezenfektan, temizlik ürünleri ve parfüm gibi ürünlerde kullanılacak. Ayrıca, şarap üreticilerinin aşırı üretimi azaltmak için zeytin gibi diğer ürünlere yönelmeleri teşvik edilecek.
26 Ağustos 2023

Son bir yılda damacana su fiyatları yüzde 160 oranında artarak 50 TL sınırına yaklaştı. Bu durum, tüketicilerin ambalajlı sular yerine şebeke sularına yönelmelerine neden oldu. SUDER Başkanı Hüseyin Karamehmetoğlu, ambalajlı su maliyetlerinin büyük bir kısmının suyun kendisinden değil, ambalajlama ve taşıma gibi diğer maliyetlerden kaynaklandığını belirtti.
18 Ocak 2023
Daha fazla

Haber, bir yönetmelik değişikliğini ve bu değişikliğin içeriğini aktarmaktadır. Yönetmelik değişikliği, içki ambalajlarına ilişkin yeni kurallar getirmekte ve bu durum bazı tüketiciler veya üreticiler için olumlu veya olumsuz etkiler yaratabilir. Ancak haberin kendisi, bu değişikliğin yalnızca duyurulmasından ibaret olduğu için, haberin doğası tarafsızdır ve herhangi bir olumlu veya olumsuz bir olayı doğrudan yansıtmamaktadır.

İşaretlediklerim