27 Mayıs 2023 Ekonomi · Siyaset

Türkiye'de hükümet yetkilileri mevcut ekonomi modeline devam etme konusunda görüş ayrılıkları yaşadıklarını belirtti

Türkiye hükümeti tarafından uygulanan 'yeni ekonomi modeli' cari işlemlerde fazla vermeyi ve yüksek enflasyonu düşürmeyi hedefliyordu. Ancak ekonomistlerin uyarılarına rağmen modelin hedefleri tutmadı ve ekonomi, piyasa dışı düzenlemeler ve rezerv satışlarıyla destekleniyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın politikaları sürdürme kararlılığına rağmen, hükümet yetkilileri mevcut modelin devamı veya seçim sonrası 'ortodoks' ekonomi politikalarına geçiş üzerine görüş ayrılıkları yaşadıklarını ifade etti.

Benzer haberler

Türkiye'de seçimlerin ardından ekonomik durumun nasıl iyileştirileceği tartışılmaktadır. Cumhurbaşkanı Erdoğan, eski Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'i ekonomi yönetimine getirmeyi düşünüyor. Uzmanlar, Türkiye'nin ekonomik politikalarının risk taşıdığını ve zorlu önlemler gerektirebileceğini belirtiyor. Merkez Bankası'nın döviz rezervleri negatif bölgeye düşmüş durumda. Analistler, faiz oranlarını yükseltmek veya Türk Lirası'nın değer kaybına izin vermek arasında bir seçim yapılması gerektiğini ifade ediyor. Ayrıca, Şubat ayındaki depremlerin ekonomi üzerindeki etkisi ve hükümetin faiz oranlarını yükseltme zorunluluğu da gündemde.
31 Mayıs 2023

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye'nin uluslararası rezerv birikimini artırmak ve yatırımları çekmek için rasyonel politikalar uyguladığını ifade etti. Yaklaşık iki yıl süren 'yeni ekonomi modeli' sonrasında enflasyon ve cari açık artış gösterdi. Mehmet Şimşek'in Hazine ve Maliye Bakanı olarak atanmasıyla rasyonel politikalara dönüş sinyali verildi, ancak piyasalar ve yabancı yatırımcılar henüz güven kazanmış değil. Erdoğan, Körfez ülkelerinden yatırım beklediğini ve bu ülkelerle ilişkileri güçlendirmeyi hedeflediğini söyledi. Ayrıca, Türkiye'nin Avrupa Birliği üyelik sürecinin canlandırılması ve Gümrük Birliği'nin güncellenmesi konularında da olumlu bir kanaat olduğunu belirtti.
13 Temmuz 2023

Tayyip Erdoğan'ın yeniden cumhurbaşkanı seçilmesinin ardından, ekonomi ve piyasa uzmanları seçim sonuçlarının Türkiye ekonomisine etkisini değerlendirdi. Uzmanlar, faiz oranlarının düşük kalacağını, enflasyonun yüksek olacağını ve Türk Lirası'nın değer kaybının devam edeceğini öngörüyor. Bazıları, yeni kabine ve ekonomi ekibinin açıklanmasını beklerken, diğerleri yabancı yatırımcılar için olumsuz bir tablo çiziyor ve mevcut ekonomi politikalarının sürdürülemez olduğunu belirtiyor. Ayrıca, döviz rezervlerinin tükenmemesi için politika değişikliklerinin gerekebileceği ifade ediliyor.
29 Mayıs 2023

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, bir sonraki seçimleri kazanmaları durumunda Türkiye'nin mevcut ekonomi politikalarını sürdüreceklerini açıkladı. Bu durum, yabancı bankaların analizlerine göre döviz ve enflasyonun yeni rekorlar kırmasına yol açabilir. Erdoğan, ekonomi politikalarının dünya tarafından takdir edildiğini ve 14 Mayıs'tan sonra da 'Türkiye Ekonomi Modeli'nden dönüş olmayacağını savundu. Standard Chartered ve Morgan Stanley gibi bankalar, AKP'nin seçimleri kazanması ve politikalarını sürdürmesi halinde dolar/TL kuru için sırasıyla 36 ve 27 seviyelerini öngörüyor.
19 Nisan 2023

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, hükümetin enflasyonla mücadelede maliye politikası, yapısal reformlar ve sektörel politikaları kullanmaya devam edeceğini ifade etti. Merkez Bankası'nın hükümetin belirlediği genel politikalar doğrultusunda hareket etmesi gerektiğini vurguladı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, faiz politikalarında ciddi bir değişiklik olmadığını ve enflasyonu tek haneye düşürme kararlılığını dile getirdi. Ekonomide yeni bir model denemesi ve seçim öncesi para politikasında değişiklik yapılmaması, piyasa dışı düzenlemeler ve Merkez Bankası'nın TL'deki değer kaybını yavaşlatma çabaları anlatıldı.
16 Haziran 2023
Daha fazla

Haberde bahsedilen 'yeni ekonomi modeli'nin hedeflerine ulaşamaması ve ekonominin piyasa dışı düzenlemeler ve rezerv satışlarıyla destekleniyor olması olumsuz bir durumu işaret etmektedir. Ekonomistlerin uyarılarına rağmen modelin başarısız olması ve hükümet yetkilileri arasında görüş ayrılıklarının olması, ekonomik istikrar ve güven açısından negatif bir tablo çizmektedir.

İşaretlediklerim