13 Mart 2024 Dünya · Ekonomi

Bulgaristan, 2025'te avroya geçiş için hazırlıklarını sürdürüyor

Bulgaristan, 2025 yılında para birimini avroya çevirmek için hazırlıklarına devam ediyor. Uluslararası Para Fonu (IMF) Direktörü Kristalina Georgieva, bu tarihin gerçekçi olduğunu belirtti. Bulgaristan Parlamentosu, avroya geçiş sürecinde yapılacak çalışmaları belirleyen Merkez Bankası Kanunu'nu kabul etti. Daha önce 2024 olarak belirlenen avroya geçiş hedefi tutturulamamıştı.

Benzer haberler

IMF Direktörü Kristalina Georgieva, CBS televizyonuna yaptığı açıklamada, 2023 yılının dünya ekonomisi için zorlu geçeceğini belirtti. Amerika, Avrupa Birliği ve Çin'in eş zamanlı olarak yavaşlamasının yeni yılı zorlu kılacağını ifade etti. IMF, daha önce küresel ekonomik büyüme görünümünü düşürmüş ve bunun sebepleri arasında Ukrayna'daki savaş, enflasyon baskısı ve yüksek faiz oranları gösterilmişti. Çin'in Covid-19 politikasındaki değişiklikler ve vakaların artması da ekonomik belirsizlikleri artırıyor.
1 Ocak 2023

İstanbul Finans Merkezi'nde (İFM) faaliyet gösteren katılımcılar, 2025 yılından itibaren yabancı para birimleriyle defter tutabilecek. Hazine ve Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından hazırlanan Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği, Resmi Gazete'de yayımlandı. Bu düzenleme, münhasıran finansal hizmet ihracı veya transit ticaret yapan katılımcıların isteğe bağlı olarak defter kayıtlarını Merkez Bankası tarafından günlük olarak belirlenen herhangi bir yabancı para birimiyle tutmalarına olanak tanıyor. Bakanlık, bu değişiklikle İFM'nin finansman ve yatırım olanaklarını geliştirmeyi ve ekonomik büyümeye daha fazla katkı sağlamayı hedefliyor.
26 Eylül 2024

Uluslararası Para Fonu (IMF), Dünya Ekonomik Görünüm Raporu'nun Nisan 2023 sayısında küresel ekonomik büyüme tahminlerini bu yıl için yüzde 2,9'dan yüzde 2,8'e, 2024 için ise yüzde 3,1'den yüzde 3'e indirdi. Rapor, enflasyonun yüksek seyretmesi ve finans sektöründeki çalkantılar nedeniyle 'yumuşak iniş' beklentilerinin azaldığını belirtti. Ayrıca, bankacılık sektöründeki kırılganlıklar ve politika faizlerindeki hızlı artışın yan etkileri üzerinde duruldu. Türkiye ekonomisi için 2023 yılında yüzde 2,7 ve 2024'te yüzde 3,6 büyüme tahmin edildiği ifade edildi.
11 Nisan 2023

IMF Başkanı Kristalina Georgieva, düzenlediği basın toplantısında küresel ekonominin bu yılın sonuna doğru toparlanmaya başlayacağını ve 2023 için öngörülen yüzde 2,7'lik büyüme tahmininin düşürülmesinin beklemediğini ifade etti. Enflasyonun yüksek seyretmeye devam ettiğini ve hayat pahalılığı krizinin bitmediğini belirtti. Ayrıca, ABD ekonomisinin bu yıl resesyondan kaçınabileceğine dair iyimser olduğunu ve olası bir resesyonun hafif olacağını söyledi.
13 Ocak 2023

Deutsche Bank, 2023 sonu için dolar/TL beklentisini 27’den 32’ye yükseltti. Bu, Türkiye'nin politika değişikliği sonrasında uluslararası kurumların dolar kuru tahminlerini güncellemeleri trendinin bir parçasıdır. Önceden, Britanya merkezli banka HSBC, 2023 sonu için dolar/TL beklentisini 27’den 29’a, 2024 sonu içinse 32’ye çıkarmıştı. Deutsche Bank'ın 2024 sonu tahmini ise 35 oldu.
5 Ağustos 2023
Daha fazla

Bulgaristan'ın para birimini avroya çevirmek için hazırlıklarına devam etmesi ve bu süreçte ilerleme kaydetmesi, ekonomik istikrar ve entegrasyon açısından olumlu bir gelişme olarak değerlendirilebilir. Uluslararası Para Fonu (IMF) Direktörü'nün bu tarihin gerçekçi olduğunu belirtmesi ve Bulgaristan Parlamentosu'nun gerekli kanunu kabul etmesi, ülkenin bu hedefe ulaşma konusunda ciddi adımlar attığını göstermektedir. Bu durum, Bulgaristan ekonomisi için olumlu sonuçlar doğurabilecek bir entegrasyon sürecini işaret ettiği için 'iyi' olarak sınıflandırılmıştır.

İşaretlediklerim