10 Eylül 2023 Sağlık · Teknoloji

Robotik cerrahi teknolojisi Türkiye'de yaygınlaşıyor

Robotik cerrahi, yaklaşık 50 yıl önce astronotları uzaydan ameliyat etmek için geliştirilmeye başlandı ve bugün yılda yaklaşık 1.8 milyon ameliyat yapılıyor. Türkiye'de 50 binden fazla robotik cerrahi ameliyatı yapıldı. Da Vinci adlı robotik cerrahi sistemi, Türkiye'de 20 özel, dokuz üniversite ve 11 kamu hastanesinde bulunuyor. Dünyada 8 bin 42 adet kurulu robotik cerrahi sistemi bulunuyor. Türkiye'de en sık üroloji, genel cerrahi, kalp ve damar cerrahisinde kullanılıyor. İstanbul'da iki Da Vinci robotik cerrahi sistemi eğitim merkezi bulunuyor ve dünyanın farklı ülkelerinden cerrahlar burada eğitim alıyor.

Benzer haberler

Van'ın Çatak ilçesindeki Kaniya Bekan Nekropolü'nde yürütülen arkeolojik kazılarda, 3 bin 200 yıl öncesine ait olduğu değerlendirilen iskeletlerin kafataslarında beyin ameliyatı izleri tespit edildi. Yaklaşık 400 insan iskeletinden 30'unda görülen bu izler, antik çağlarda kullanılan dört farklı cerrahi tekniği gösteriyor. Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi'nden Doç. Dr. Hakan Yılmaz'ın açıklamalarına göre, ameliyat edilen bireylerin yüzde 60'ı iyileşmiş, bu da dönemin cerrahi başarısını ortaya koyuyor.
27 Kasım 2023

İsviçre'nin Cenevre kentinde 'AI for Good' konferansı düzenlendi. Konferansta insansı robotlar, yapay zekanın dünyanın büyük sorunlarını çözmeye yardımcı olabileceğini ve insanların işlerini almayacaklarını belirttiler. Robotlar, daha sıkı düzenlemelere ilişkin sorulara belirsiz yanıtlar verdiler. Tıbbi robot Grace ve ifade yeteneğine sahip Ameca gibi robotlar, insanlarla işbirliği içinde olacaklarını ve dünyayı daha iyi bir yer yapma niyetlerini ifade ettiler.
8 Temmuz 2023

Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Hayvan Hastanesi'nde, sakat doğan buzağıların tedavisinde kullanılmak üzere bir yürüme aracı geliştirildi. Tekerlekli araba olarak adlandırılan ve patent aşamasında olan bu cihaz, buzağıların canlı kalma oranını artırmayı ve iyileşme sürecini hızlandırmayı amaçlıyor. 2019 yılında başlatılan proje kapsamında geliştirilen cihaz, üniversite tarafından patent başvurusu yapıldıktan sonra aktif olarak kullanılmaya başlandı.
14 Aralık 2023

Türk Anesteziyoloji ve Reanimasyon Derneği (TARD), hastanelerin karbon emisyonlarını ve atıklarını azaltmayı hedefleyen 'Yeşil Ameliyathane Projesi'ni başlattı. Proje, ilaç ve enerji kullanımı, tedarik zinciri ve atıklar gibi alanlara odaklanıyor. Anestezik gazların çevresel etkilerini en aza indirecek seçimler yapılması ve çevreye zarar veren uygulamaların azaltılması hedefleniyor. Ayrıca, anestezik gazların geri dönüştürülmesi ve damar yoluyla verilen ilaçların kullanılması gibi çözümler de geliştiriliyor.
1 Kasım 2023

Britanya'da, mitokondriyal hastalıkları önlemek amacıyla geliştirilen Mitokondriyal Donasyon Tedavisi (MDT) kullanılarak üç kişinin DNA'sını taşıyan bir bebek dünyaya getirildi. Bu teknik, Newcastle'da geliştirildi ve 2015'te yasal düzenlemelerle uygulanmasının önü açıldı. İlk uygulama 2016'da ABD'de gerçekleşti ve Britanya'da 20 Nisan 2023 itibarıyla beşten az doğum bu teknikle yapıldı. Tekniğin başarılı olması durumunda Britanya'da her yıl yaklaşık 150 doğumda kullanılması mümkün olabilir.
11 Mayıs 2023
Daha fazla

Haber, robotik cerrahinin gelişimini ve yaygınlaşmasını anlatıyor. Türkiye'de ve dünyada birçok hastanede kullanılan bu teknoloji, cerrahi işlemleri daha güvenli ve etkili hale getiriyor. Ayrıca, Türkiye'deki eğitim merkezlerinde dünyanın dışından cerrahların eğitim alması, ülkenin bu alandaki önemini ve etkisini gösteriyor.

İşaretlediklerim