17 Şubat 2023 Yerel Yönetim · Şehircilik · Deprem Güvenliği

İstanbul'da acil dönüşüm gerektiren 318 riskli bina tespit edildi

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Buğra Gökçe, İstanbul'da dönüşümü acil olan ve 'durduğu yerde çökebilir' denilen 318 bina olduğunu açıkladı. Kahramanmaraş'taki depremler sonrası İBB'ye binaların güvenliği konusunda binlerce başvuru yapıldı. İBB, hızlı tarama yöntemiyle binaların depreme karşı mukavemetini ölçüyor ve önlem geliştiriyor. Ancak mevzuat, 10 katın üstündeki binaların hızlı taramasını engelliyor ve bu binalar akredite edilmiş kuruluşlarca inceleniyor. Gökçe, riskli binalar için kira yardımının artırılması gerektiğini ve İBB'nin İstanbul'da 4 bin 500 lira kira yardımı yapmayı planladığını belirtti.

Benzer haberler

Kahramanmaraş merkezli iki büyük deprem sonrasında İstanbul Büyükşehir Belediyesi Deprem Risk Yönetimi ve Kentsel İyileştirme Dairesi Başkanı Özlem Tut, İstanbul'dan bina güvenliği ile ilgili binlerce başvuru aldıklarını duyurdu. İBB, başvurulara cevap vereceğini ve bina güvenliği taramalarının ücretsiz yapılacağını belirtti. Şimdiye kadar 100 binden fazla bina ziyaret edilmiş, ancak sadece 30 bini inceleme için izin vermiş. Tut, bu işlemin bilgilendirme amaçlı olduğunu ve riskli yapılar için güçlendirme süreçlerine başvurulabileceğini ifade etti.
12 Şubat 2023

İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin yaptığı incelemelerde, 2000 yılından önce inşa edilmiş yaklaşık 29 bin binanın yarısının depremde yıkılma tehlikesiyle karşı karşıya olduğu belirlendi. Kahramanmaraş merkezli depremler sonrası başlatılan 'hızlı bina tarama testi' hizmeti vatandaşlara ücretsiz sunulmaya başlandı ve bu hizmete 140 binin üzerinde başvuru yapıldı. İBB yetkilileri, 318 binanın ise deprem olmaksızın bile çökebilecek durumda olduğunu ifade etti.
20 Mart 2023

İstanbul'da bir apartmanın bodrum katında çekilen video, binaların deprem güvenliği konusundaki endişeleri artırdı. İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Deprem Risk Yönetimi ve Kentsel İyileştirme Dairesi Başkanı Özlem Tut, İstanbulluların binalarının deprem güvenliğini merak ettiğini ve binlerce başvuru aldıklarını belirtti. İBB'nin üç yıldır yaptığı hızlı tarama sonucunda 107 bin 36 binayı ziyaret ettiği, ancak 29 bin 287 bina sahibinin incelemeye izin verdiği açıklandı. Yazar, yaşadığı binanın durumunun kötü olduğunu ve yeni bir ev arayışına girdiğini, ancak yüksek kira bedelleri ve çürük binaların çokluğu nedeniyle zorlandığını anlatıyor. Ayrıca, İstanbul'daki çürük binaları ifşa etmek amacıyla 'İstanbul'un Çürük Evleri' isimli bir Twitter hesabının oluşturulduğu bilgisi veriliyor.
6 Mart 2023

Kahramanmaraş merkezli depremler sonrasında İstanbul'da olası bir deprem riski tekrar gündeme geldi. İBB'ye binaların güvenliğiyle ilgili binlerce başvuru yapıldı. Daha önce sadece 2000 öncesi binalar ve yalnızca bina sahipleri tarafından yapılan başvurulara şimdi kiracılar da dahil edildi ve 2000 sonrası binalar da incelenecek. İmamoğlu, bu konunun hayati önem taşıdığını ve İstanbulluların bu taramalara izin vermesi gerektiğini vurguladı.
22 Şubat 2023

İstanbul Büyükşehir Belediyesi, olası bir İstanbul depremine karşı hazırlıklarını hızlandırarak Deprem Seferberlik Planı'nı uygulamaya koydu. Plan dahilinde riskli binaların dönüşümü için faizsiz kredi ve kira desteği sağlanacak, yeni imar düzenlemeleri yapılacak ve denetimler artırılacak. İBB Genel Sekreter Yardımcısı Buğra Gökçe, ilçe belediyeleriyle işbirliği içinde belirlenen ortak gündemleri paylaştı. Bu gündemler arasında riskli yapıların önceliklendirilmesi, kira yardımının ekonomik şartlara uygun hale getirilmesi, kamu yararına maliyetine güçlendirme ve dönüşüm yapılması, zemin katlarda kolon-kiriş kesilmesinin önlenmesi, imar ve yapı denetimlerinin artırılması, depreme duyarlı alanların oluşturulması ve yerel afet müdahale kapasitesinin artırılması yer alıyor.
2 Nisan 2023
Daha fazla

Haberde İstanbul'da riskli binaların tespiti ve dönüşümü ile ilgili bilgiler verilmekte ve alınan önlemlerden bahsedilmektedir. Bu durum, mevcut riskleri azaltma ve olası bir felaket durumunda zararları minimize etme çabası olarak değerlendirilebilir. Ancak haberde aynı zamanda acil müdahale gerektiren binaların varlığından da söz edilmekte, bu da potansiyel bir tehlikeyi işaret etmektedir. Dolayısıyla, haberde olumlu adımlar atıldığı belirtilse de, bu adımların bir risk veya sorunla ilişkili olması nedeniyle haberin doğası nötr olarak değerlendirilebilir.

İşaretlediklerim