14 Nisan 2024 Siyaset · İç Politika

17 Nisan'daki Kobani Davası, Türkiye'nin Kürt siyasetine yönelik yaklaşımında yeni bir dönemin başlangıcı olabilir

17 Nisan'da gerçekleşecek Kobani Davası, Türkiye'nin Kürt siyasetine yönelik tutumunda yeni bir sürecin başlangıcı olarak görülüyor. Devlet Bahçeli ve Tayyip Erdoğan'ın, Meral Akşener'in İYİ Parti liderliğini sürdürmesi için çabalaması, AKP-MHP ittifakının milliyetçi müttefiklere olan ihtiyacını gösteriyor. Ancak, bazı iyimser görüşlere göre, AKP 31 Mart seçimlerinden ders alarak MHP ile arasına mesafe koyabilir, demokratikleşme adımları atabilir ve Kürt meselesinde yeni bir sayfa açabilir. Buna rağmen, AKP'nin militarist söyleme ve milliyetçi kadrolara yaptığı siyasi yatırımlar, bu yönde bir değişikliğin olasılığını düşük kılıyor.

Benzer haberler

159 imzalı bir metin, Kobani davasının Türkiye'nin hukuk devleti inşası ve toplumsal barışa katkısını vurguluyor. 2014'te IŞİD'in Kobani'ye saldırısı sırasında HDP'nin protesto çağrısı yapması üzerine açılan dava, önemli siyasi figürler hakkında ağır cezalar talep ediyor. Davanın sonucu, Türkiye'nin siyasi yönünü belirleyecek ve iktidarın normalleşme söylemlerinin samimiyetini test edecek. Ayrıca, seçim öncesi dönemde, Erdoğan'ın Kürt hareketine yaklaşımı ve CHP'nin tutumu da dikkatle izlenecek.
13 Mayıs 2024

Cumhur İttifakı liderleri Erdoğan ve Bahçeli güçlü konumlarını korurken, muhalefet cephesinde Özgür Özel ve Müsavat Dervişoğlu gibi yeni siyasi figürler öne çıkıyor. Özel, müzakereci ve mücadeleci bir siyaset tarzı benimseyerek, Erdoğan ile diyalog kurma yolunda ilerliyor. Seçimler, CHP içinde liderlik yarışını da etkileyerek Özel ve Mansur Yavaş'ı ön plana çıkardı. Muhalefetin yenilenme süreci, toplumdan olumlu tepkiler alıyor ve AK Parti'nin gelecek hamleleri merak konusu olmaya devam ediyor.
29 Nisan 2024

İYİ Parti, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin yerel seçimlerde ortaklık teklifine, partinin genel başkanı Meral Akşener'in 26 Ağustos'ta yapacağı konuşmayla yanıt vereceğini belirtti. İYİ Parti Sözcüsü Kürşad Zorlu, Akşener'in konuşmasının 'Türk siyasetinde önemli bir başlangıç olacağını' ifade etti. Akşener'in 'siyasette yeni bir zemin açma iradesi'ni ortaya koyduğu ve 'millete kulak verileceği' belirtildi.
11 Ağustos 2023

AKP ve MHP'nin hazırladığı anayasa değişikliği teklifi Meclis'e sunuldu. Muhalefet, özellikle CHP ve İYİ Parti, AKP'nin 2010'daki gibi 'bilinçli fire' vererek referanduma gitme ihtimaline karşı tedirgin. İYİ Parti, başörtüsü teklifindeki bazı ifadelerin değiştirilmesini ve 'çocuğun korunmasının öneminin' anayasal güvenceye alınmasını öneriyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın seçimleri referandum havasında götürme isteği ve anayasa değişikliği için gereken oyların sağlanması konusunda muhalefetin tutumu belirleyici olacak. Muhalefet, uzlaşı sağlanamazsa oylamaya katılmama seçeneğini de değerlendiriyor.
17 Ocak 2023

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın Meclis'i feshederek seçim kararı almasının ardından, AKP kurmayları milletvekili listelerinde büyük bir yenilenme olacağını ifade etti. Seçmenin değişim beklentisi nedeniyle listelerdeki mevcut isimlerin en az yüzde 50'sinin değişebileceği belirtildi. Ayrıca, MHP ile ortak liste konusunda henüz kesin bir karar verilmemiş olsa da, anlaşmanın çok hızlı gerçekleşebileceği vurgulandı.
12 Mart 2023
Daha fazla

Makalede Türkiye'nin Kürt siyasetine yönelik tutumunda olası bir değişiklikten bahsedilmekte, ancak bu değişikliğin gerçekleşip gerçekleşmeyeceği konusunda belirsizlikler olduğu ifade edilmektedir. AKP'nin demokratikleşme adımları atabileceği ve Kürt meselesinde yeni bir sayfa açabileceği iyimser bir görüş olarak sunulurken, aynı zamanda partinin militarist ve milliyetçi yatırımlarının bu değişikliği zorlaştırabileceği belirtiliyor. Bu nedenle, haberin içeriği hem olumlu potansiyelleri hem de bu potansiyellerin gerçekleşme ihtimaline dair şüpheleri içerdiğinden, haberin doğası 'neutral' olarak değerlendirilmiştir.

İşaretlediklerim