21 Kasım 2024 İş Hukuku · İş Sağlığı ve Güvenliği

50'den az çalışanı olan işletmeler için iş güvenliği uzmanı ve işyeri hekimi bulundurma zorunluluğu başlıyor

1 Ocak 2025 tarihinden itibaren, 50'den az çalışanı olan ve az tehlikeli sınıfta yer alan işletmelerde iş güvenliği uzmanı ve işyeri hekimi bulundurma zorunluluğu getiriliyor. Bu uygulama, iş kazalarını önlemek amacıyla 2012 yılında çıkarılan İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu kapsamında yürürlüğe girecek. Daha önce tehlikeli ve çok tehlikeli işyerleri için getirilen bu zorunluluk, şimdi daha küçük ölçekli ve az tehlikeli işletmelere de uygulanacak. Aynı tarihte kamuya ait işyerleri için de bu zorunluluk geçerli olacak.

Benzer haberler

Deniz İpek, iş sağlığı ve güvenliği denetimlerinin yetersizliğini vurguladı. 2022 yılında SGK verilerine göre 953 meslek hastalığı ve 8 ölüm tespit edildi. İstanbul'da 2023 yılında yapılan denetimler, çalışan işçilerin sadece yüzde 3'ünü kapsadı. Çalışma Bakanlığı bütçesinden ayrılan payın yetersiz olduğu ve çocuk işçiliğinin önlenmesi için harcanan bütçenin etkisiz kaldığı belirtildi.
14 Temmuz 2024

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın imzasıyla yayımlanan kararname ile depremden etkilenen ve OHAL ilan edilen 10 kentte işten çıkarmalar yasaklandı. Ağır ya da orta hasarlı işyerleri için kısa çalışma ödeneğinden yararlanma kolaylaştırıldı. İşten çıkarma yasağı, ahlak ve iyi niyet kurallarına uymamak ve işyerinin kapanması gibi sebepler hariç uygulanacak. İşsiz kalanlar için İşsizlik Sigortası Fonu'ndan günlük 133,44 TL destek ödemesi yapılacak ve Genel Sağlık Sigortası kapsamında olacaklar.
22 Şubat 2023

İşçi Sağlığı ve Güvenliği Meclisi'nin (İSİG) raporuna göre, Temmuz 2024'te 12'si çocuk olmak üzere 144 işçi iş cinayetlerinde hayatını kaybetti. Bu, Temmuz ayını en fazla çocuk işçinin öldüğü ay yapıyor. Yılın ilk yedi ayında ise toplamda en az 1022 işçi iş cinayetlerinde yaşamını yitirdi. Raporda, iş cinayetlerinin en çok sanayi, tarım, hizmetler ve inşaat sektörlerinde meydana geldiği belirtiliyor.
6 Ağustos 2024

Çalışma yaşamı uzmanları, 2025 yılında emeklilik dilekçesi verenlere bu yıl sonuna dek emeklilik dilekçesi verenlere göre yüzde 35’e yakın daha düşük aylık bağlanacağını öngörüyor. Bu durum, 2025 yılında enflasyonun bu yıla göre düşük olacağı tahminine dayanıyor. Orta Vadeli Program’da bu yıl enflasyon oranının yüzde 41.5, 2025 yılında ise yüzde 17.5 olması bekleniyor. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, dilekçe tarihine göre ortaya çıkacak aylık düşüşünü önlemek için yasa taslağı çalışmalarına başladı.
1 Ekim 2024

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu'nda, kamuda çalışan 458 bin 615 sözleşmeli personele kadro verilmesini sağlayacak olan kanun teklifi onaylandı. Kanunun yürürlüğe girmesiyle birlikte, sözleşmeli personel 30 gün içinde memur kadrosuna geçiş için başvurabilecek. 28 Kasım 2022'den önce sözleşmeli olarak çalışanlar ve belirli şartları taşıyan vekil ebe ve hemşireler de kadroya geçebilecek. Mahalli idarelerdeki sözleşmeli personel alımı KPSS ile yapılacak ve kadroya atananlar dört yıl süreyle başka kurumlara nakledilemeyecek.
20 Ocak 2023
Daha fazla

Haberde, iş güvenliği uzmanı ve işyeri hekimi bulundurma zorunluluğunun daha küçük ölçekli ve az tehlikeli işletmelere de genişletilmesi anlatılıyor. Bu uygulama, iş kazalarını önlemeye yönelik bir adım olarak değerlendirilebilir ve çalışanların güvenliğini artırmayı hedeflediği için olumlu bir gelişme olarak sınıflandırılabilir.

İşaretlediklerim