6 Şubat 2023 Afet ve Acil Durum Yönetimi · Uluslararası Yardım

Türkiye'de meydana gelen 7,7 büyüklüğündeki deprem sonrası İçişleri Bakanı Süleyman Soylu dördüncü seviye alarm ilan ettiklerini açıkladı

Güneydoğu Türkiye'de yaşanan 7,7 büyüklüğündeki depremin ardından İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, en üst düzey olan dördüncü seviye alarmın ilan edildiğini duyurdu. Bu seviye, uluslararası yardımın kabul edildiği ve diğer ülkelerden gelen her türlü ilk yardımın kabul edileceği anlamına geliyor. Türkiye Afet Müdahale Planı'nda dört seviye bulunmakta ve dördüncü seviye, uluslararası desteğe ihtiyaç duyulan en ciddi durumu ifade ediyor. Deprem sonrasında 107 artçı sarsıntı yaşandı ve ölü sayısı 1498 olarak açıklandı.

Benzer haberler

Gaziantep'te 7,5 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi ve bu deprem Türkiye'nin yedi ilinde ve Ortadoğu'daki birçok ülkede hissedildi. İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, uluslararası yardım içeren dördüncü seviye alarmın verildiğini duyurdu. Beyaz Saray ve ABD Başkanı Joe Biden, Türkiye ve Suriye'deki deprem sonrası gerekli her türlü yardımı sağlamaya hazır olduklarını bildirdi. Biden, ekibine Türkiye ile koordineli olarak durumu izleme ve yardım sağlama talimatı verdiğini açıkladı.
6 Şubat 2023

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, CNN Türk'te yaptığı açıklamada Türkiye'nin deprem hazırlıklarının esas olarak İstanbul depremi için yapıldığını belirtti. Ancak, Kahramanmaraş'ta 2019'da AFAD tarafından yapılan ve Soylu'nun yönettiği büyük bir deprem tatbikatı olduğu hatırlatıldı. Soylu'nun bu açıklamalarına sosyal medyada çeşitli tepkiler geldi. Bazı kullanıcılar ve siyasi figürler, Soylu'nun açıklamalarını eleştirdi ve deprem yönetimi konusunda daha fazla tedbir alınması gerektiğini vurguladı.
18 Şubat 2023

Dünya Sağlık Örgütü, 6 Şubat'ta Türkiye'nin güneydoğusunda ve Suriye'nin kuzeybatısında meydana gelen ve birçok şehri etkileyen iki büyük depremin ardından 3'üncü seviye acil durum ilan etti. Türkiye, depremlerden hemen sonra 4'üncü seviye alarm vermişti. DSÖ Avrupa Direktörü Dr. Hans Kluge, uluslararası toplumu destek vermeye ve Türkiye hükümeti ile koordinasyon sağlamaya çağırdı.
8 Şubat 2023

6 Şubat'ta Türkiye'de meydana gelen iki büyük deprem sonucunda 10 şehirde 5 bin 177 bina yıkıldı ve 8 bin 574 kişi hayatını kaybetti. Arama-kurtarma çalışmalarının yavaş ilerlemesi ve ülkenin depreme yeterince hazırlıklı olmaması eleştirilere neden oldu. Bir hükümet yetkilisi, daha iyi hazırlık yapılması gerektiğini kabul ederken, AFAD ve Kızılay'ın görevlendirildiğini, ancak kötü hava koşulları ve altyapı hasarının çalışmaları zorlaştırdığını belirtti. 1999 depreminde askerin daha hızlı ve etkili müdahale ettiğini, dış yardımların kabul edildiğini ve destek sağlandığını ifade etti.
8 Şubat 2023

Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde 7,4 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi ve 10 il bu doğal afetten etkilendi. Resmi verilere göre 284 kişi hayatını kaybetti, 2 bin 323 kişi yaralandı. Depremzedeler, yardım ekiplerinin henüz bölgeye ulaşamadığını ve insanların arabalarında veya dışarıda beklediğini ifade etti. Kandilli Rasathanesi ve AFAD'ın verdiği bilgilere göre deprem Gaziantep ve Kahramanmaraş'ta hissedildi ve can kaybı sayısı artmaya devam ediyor.
6 Şubat 2023
Daha fazla

7,7 büyüklüğündeki deprem ve sonrasında yaşanan 107 artçı sarsıntı, büyük bir doğal afetin varlığını göstermektedir. Ölü sayısının 1498 olarak açıklanması, bu olayın yarattığı insan kaybının büyüklüğünü ve trajedisini ortaya koymaktadır. Uluslararası yardımın kabul edilmesi gereken bir durumun ilan edilmiş olması, yaşanan afetin ciddiyetini ve etkilenen bölge için yardım ihtiyacının yüksek olduğunu gösterir. Bu nedenlerle haberin doğası kötü olarak sınıflandırılmıştır.

İşaretlediklerim