13 Ocak 2023 Ekonomi · Uluslararası İlişkiler · Teknoloji

Taiwan Semiconductor (TSMC) Japonya'da ikinci çip imalat tesisi kurma kararı aldı

Tayvan merkezli mikroçip üretim sektörü lideri TSMC, Japonya'da ikinci bir çip imalat tesisi kuracağını duyurdu. TSMC CEO'su C. C. Wei, müşteri talepleri ve Japon hükümetinin destekleriyle alınan bu kararı basın toplantısında açıkladı. Şirket, küresel çip piyasasının bu yıl yüzde 4 oranında daralmasını beklerken, ileri teknolojisi sayesinde gelir seviyesini korumayı hedefliyor. Japon hükümeti, TSMC'nin Kumamoto'da devam eden ve 8,6 milyar dolar değerindeki fabrika yatırımına finansal destek sağlayacağını belirtti.

Benzer haberler

Japonya hükümeti, yarı iletken çip üretim malzemelerinin Çin'e ihracatında uygulanan kontrolleri sıkılaştıracağını duyurdu. Bu kapsamda, 23 ürün daha ihracat kontrollerine tabi tutulacak. Bu adım, şirketlerin Çin'e ihracatını daha zor hale getirecek. Japonya, askeri kullanıma yönlendirilebilecek ekipman dahil sivil malların ihracatını 'Döviz ve Dış Ticaret Kontrol Yasası' uyarınca kontrol ediyor.
31 Mart 2023

ABD, gelişmiş çip üretim makinelerinin Çin'e ihracatını kısıtlamak amacıyla Japonya ve Hollanda ile anlaşma sağladı. Beyaz Saray sözcüsü John Kirby, bu anlaşmanın gelişen teknolojilerin korunması için önemli olduğunu belirtti. ABD ve Çin arasındaki tansiyon, ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi'nin Tayvan ziyareti sonrasında artmıştı. Tayvan, dünyanın en büyük çip şirketlerine ev sahipliği yaparken, ABD Başkan Yardımcısı Kamala Harris Japon firmaları çip sektöründe iş birliğini artırmaya çağırmıştı.
28 Ocak 2023

Mikroçip üreticisi Intel, Şubat 2022'de 5,4 milyar dolara satın almayı planladığı İsrailli Tower Semiconductor'ı satın almaktan vazgeçti. Çin ile ABD arasındaki artan gerilim ve düzenleyici kurumlardan zamanında onay alınamaması nedeniyle anlaşma feshedildi. İki şirketin karşılıklı olarak anlaşmayı feshettiği belirtildi.
16 Ağustos 2023

ABD'nin çip endüstrisinde Çin'i dışlamak amacıyla uyguladığı yaptırım ve ticaret kısıtlamalarının, ABD ve Avrupa'da yatırım yapan ve ürün satan Çinli şirketler üzerinden ABD çip endüstrisine zarar verebileceği Bloomberg analizinde ifade ediliyor. Ayrıca, bu kısıtlamaların Çin'in daha gelişmiş teknolojiler üretmesine yol açabileceği ve ABD'nin ulusal güvenliğini uzun vadede tehdit edebileceği belirtiliyor. ABD'nin Tayvan ile ilişkileri ve çip sektöründe Japonya ve Hollanda ile iş birliği yaparak Çin'e karşı aldığı önlemler de makalede yer alıyor.
1 Şubat 2023

ABD merkezli çip üreticisi Intel, Almanya'da kurmayı planladığı çip fabrikası için Alman hükümeti ile 10 milyar avroluk sübvansiyon konusunda anlaşmaya vardı. 'Magdeburg Projesi' olarak adlandırılan bu yatırımın maliyeti başlangıçta 17 milyar avro olarak hesaplanmışken, sonradan 30 milyar avroya çıktı. Intel, Avrupa'da zaten İrlanda ve Fransa'da tesislere sahipken, Polonya'da da yeni bir çip fabrikası kuracağını duyurdu.
19 Haziran 2023
Daha fazla

TSMC'nin Japonya'da ikinci bir çip imalat tesisi kurma kararı, teknoloji sektörü için olumlu bir gelişme olarak değerlendirilebilir. Bu tür yatırımlar, çip kıtlığının azaltılmasına ve teknolojik ilerlemenin desteklenmesine katkı sağlayabilir. Ayrıca, Japon hükümetinin finansal destek sağlaması, iş birliği ve ekonomik büyüme açısından pozitif bir haber olarak görülebilir.

İşaretlediklerim