26 Ocak 2024 Savunma Sanayii · Dış Ticaret · Uluslararası İlişkiler

Kanada, İsveç'in NATO üyeliğine Türkiye'nin onay vermesinin ardından Türkiye'ye uyguladığı İHA ambargosunu kaldırma kararı aldı

Kanada, Türkiye'nin İsveç'in NATO üyeliğine onay vermesi sonrasında, 2020 yılında Türkiye'de üretilen İHA'ların Azerbaycan tarafından kullanılmasını gerekçe göstererek uygulamaya başladığı ihracat ambargosunu kaldıracağını açıkladı. Ambargo, Baykar'ın ürettiği İHA'larda kullanılan kamera parçaları gibi kritik bileşenleri kapsıyordu. Türkiye'nin, Kanada'dan ithal edilen İHA parçalarının kullanımı konusunda daha fazla şeffaflık sağlayacağı belirtildi.

Benzer haberler

Kanada hükümeti, 2020 yılında Türkiye'nin ürettiği insansız hava araçlarının (İHA) Dağlık Karabağ çatışmasında Azerbaycan tarafından kullanılmasını gerekçe göstererek uygulamaya başladığı silah ambargosunu kaldırdı. Bu karar, İsveç'in NATO üyeliğine onay sürecinin tamamlanmasının ardından geldi. Kanada hükümeti, ihracat ve komisyonculuk izni başvurularının artık vaka bazında değerlendirileceğini ve uluslararası standartlara uygun olarak üçüncü ülkelere satış durumunda güvence isteneceğini belirtti.
30 Ocak 2024

Hollanda hükümeti, Türkiye'ye yönelik silah sevkiyatı kısıtlamalarını kaldırdığını duyurdu. Bu karar, 2019'da Türkiye'nin Suriye'nin kuzeyine düzenlediği askeri operasyon nedeniyle uygulanan silah ambargosunun sona ermesi anlamına geliyor. Hollanda'nın bu adımı, 'Fransız-Alman Silah Anlaşması'na katılmak üzere atıldı. Ayrıca, Türkiye'nin İsveç'in NATO üyeliğini onaylamasının ardından alındığı belirtildi.
22 Temmuz 2023

Eurostat'ın açıklamasına göre, 2022 yılında Avrupa Birliği'nden ihraç edilen 32 milyon ton atığın yüzde 39'u olan 12,4 milyon tonu Türkiye'ye gönderildi. Türkiye, geri dönüştürülebilir plastik atık ithalatında da birinci sırada yer aldı. AB'nin ihraç ettiği demirli metal atıklarının yüzde 60'ı ve kağıt atıklarının yüzde 15'i Türkiye'ye ihraç edildi. Hindistan ise kağıt atık ihracatında ilk sırayı aldı.
18 Ocak 2024
Daha fazla

Kanada'nın Türkiye'ye yönelik ihracat ambargosunu kaldırması, iki ülke arasındaki ticari ilişkilerin iyileşmesine işaret ettiği için olumlu bir haber olarak değerlendirilebilir. Ayrıca, bu kararın Türkiye'nin savunma sanayii ve özellikle İHA üretimi için olumlu etkileri olacağı beklenir. İHA parçalarının daha şeffaf kullanımı konusunda anlaşmaya varılması da iki ülke arasındaki güvenin artmasına katkıda bulunabilir.

İşaretlediklerim