27 Mayıs 2023 Ekonomi · Avrupa Birliği · Uluslararası İlişkiler

Avrupa Birliği, Ukrayna savaşı nedeniyle Rusya'ya ait 200 milyar avro değerindeki varlıkların dondurulduğunu açıkladı

Avrupa Birliği (AB), Ukrayna işgali sebebiyle Rusya'ya uygulanan yaptırımlar çerçevesinde, Rusya Merkez Bankası'na ait 200 milyar avro değerindeki varlıkların AB üye ülkelerinde dondurulduğunu duyurdu. Ayrıca, G7 ve AB ülkelerinde Rus merkez bankasının toplamda yaklaşık 300 milyar avro değerinde varlığı dondurulduğu, AB içinde ise Rus oligarkların 24 milyar 100 milyon avro tutarında varlığının dondurulduğu belirtildi. Bu yaptırımlarla birlikte AB tarafından toplam 1473 oligark ve 205 Rus firması yaptırım listesine alındı.

Benzer haberler

Avrupa Birliği, Rusya'nın Ukrayna'daki istikrarsızlaştırıcı eylemleri nedeniyle 2014 yılında başlattığı ve Şubat 2022'deki Ukrayna saldırısı sonrasında genişlettiği ekonomik yaptırımların süresini 31 Temmuz'a kadar uzattı. AB'nin Rusya'ya yönelik yaptırımları ticaret, finans, sanayi, teknoloji ve diğer alanları kapsıyor. Yaptırımlar arasında ham petrol ve bazı petrol ürünlerinin ithalat yasağı, bazı Rus bankalarının SWIFT sisteminden çıkarılması ve bazı yayın kuruluşlarının faaliyetlerinin askıya alınması bulunuyor. AB, yaptırımları her altı ayda bir gözden geçirerek uzatma kararı alıyor.
29 Ocak 2024

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, dünya bankalarında dondurulan Rusya'ya ait varlıkların Ukrayna'nın yeniden inşası için kullanılmasını istediğini belirtti. G7 ülkeleri, Rus varlıklarının değer artışı ve faizinin bu amaçla kullanılmasını planlıyor. Zelenski, Davos'ta yaptığı konuşmada, savaşın mali yükünün Batılı vergi mükellefleri tarafından karşılanmaması gerektiğini ifade etti ve dondurulan 300 milyar dolarlık Rus varlığının kullanılmasını önerdi.
17 Ocak 2024

Avrupa Birliği (AB), Ukrayna'nın işgal edilmesinin yıl dönümünde Rusya'ya karşı yeni yaptırımları içeren 10'uncu yaptırım paketini onayladı. Bu paket, çift kullanımlı ve teknoloji ürünlerine ihracat kısıtlamalarını sıkılaştırıyor ve İHA gönderenlere ek kısıtlamalar getiriyor. Ayrıca, Rusya'nın silah sistemlerinde kullanılabilecek yeni elektronik bileşenler ve termal kameralar da kısıtlamalara dahil ediliyor. İranlı bazı kurumlar da ilk defa yaptırım listesine eklendi ve propaganda faaliyetlerinde bulunan kişilere seyahat yasağı uygulanıp mal varlıkları donduruluyor.
25 Şubat 2023

Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, Ukrayna'ya askeri destek kapsamında dört yıl için 20 milyar avro sağlamayı planladıklarını açıkladı. Bu destek, Avrupa Barış Fonu içinde özel bir kısım ayırarak Ukrayna'nın savunma ihtiyaçlarını karşılamak üzere yılda beş milyar avro şeklinde verilecek. Konunun karara bağlanmadığı ve ağustos sonunda İspanya'nın Toledo kentinde AB dışişleri bakanlarının gayriresmi toplantısında yeniden görüşüleceği belirtildi.
20 Temmuz 2023

Avrupa Birliği, Ukrayna'nın toprak bütünlüğünü ve bağımsızlığını tehdit ettiği gerekçesiyle Rusya merkezli dünyanın en büyük elmas madenciliği şirketi Alrosa ve üst düzey yöneticisi Pavel Alekseevich Marinychev'i yaptırım listesine ekledi. AB Konseyi, Alrosa'nın Rus devletine önemli miktarda gelir sağladığını belirtti. Aralık ayında AB, 12'nci yaptırım paketi çerçevesinde Rusya'dan elmas ithalatını yasaklamıştı ve bu son kararla yasak tamamlanmış oldu. AB'nin yaptırım listesindeki kişi ve kuruluş sayısı 1950'ye ulaştı.
3 Ocak 2024
Daha fazla

Haber, Avrupa Birliği'nin Rusya'ya yönelik yaptırımlarının bir sonucu olarak dondurulan varlıklarla ilgili bilgi vermektedir. Bu tür ekonomik yaptırımlar, siyasi ve ekonomik bir tepki olarak değerlendirilebilir ve genellikle tarafsız bir haber niteliği taşır. Haberin iyi veya kötü olarak sınıflandırılması, kişinin bakış açısına ve bu yaptırımların sonuçlarına karşı tutumuna bağlıdır. Bu nedenle, haberin doğası tarafsız olarak değerlendirilmiştir.

İşaretlediklerim