3 Şubat 2024 Yapay Zeka · Uzay · Teknoloji

Çin, yapay zeka teknolojisiyle çalışan ilk ticari 'hiper uydu'yu yörüngeye gönderdi

Çin, yapay zeka teknolojisiyle donatılmış ilk ticari 'hiper uydu' olan 'Xingshidai-18' (Rongpiao) adlı uydusunu Smart Dragon-3 (SD-3) roketiyle uzaya fırlattı. Bu uydu aynı zamanda Mısır'ın NExSat-1 uydusunu da taşıyordu. Guoxing Havacılık ve Uzay Teknolojisi Şirketi tarafından üretilen uydu, yapay zeka ile çalışan ilk ticari uydu olma özelliğini taşıyor.

Benzer haberler

SpaceX tarafından yapılan açıklamaya göre, Alper Gezeravcı'nın da içinde bulunduğu Dragon Uzay Aracı ve Axiom-3 (Ax-3) ekibinin Uluslararası Uzay İstasyonu'ndan (ISS) Dünya'ya dönüşü, Florida kıyılarında hava durumunun uygun olmaması nedeniyle 5 Şubat'a ertelendi. Ekiplerin ISS'ten ayrılış planlarına ilişkin hava koşullarını gözlemlemeye devam edecekleri bildirildi.
3 Şubat 2024

Türkiye'nin ilk astronotu Alper Gezeravcı'nın içinde bulunduğu Dragon uzay aracının ve Axiom-3 ekibinin Dünya'ya dönüşü, Florida kıyılarındaki olumsuz hava koşulları nedeniyle 6 Şubat'a ertelendi. SpaceX tarafından yapılan açıklamada, Uluslararası Uzay İstasyonu'ndan ayrılışın hava durumu düzelene kadar gerçekleşemeyeceği belirtildi. Dönüşün önceden 3 Şubat olarak planlandığı ancak daha önce de hava koşulları sebebiyle 5 Şubat'a ertelendiği ifade edildi.
4 Şubat 2024

İran Uzay Ajansı tarafından üretilen 'Sureyya' adlı uzaktan algılama uydusu, Kaim-100 roketi ile 750 kilometre yükseklikteki yörüngeye yerleştirildi. Bu, İran'ın uydularının ilk kez bu yüksekliğe ulaştığı anlamına geliyor. ABD ve Batılı müttefikler, İran'ın uzay faaliyetlerinin balistik füze programını gizlemek için kullanıldığını iddia ederken, İran bu füzelerin konvansiyonel silahlar olduğunu ve BMGK'nın 2231 sayılı kararına uygun olduğunu savunuyor.
20 Ocak 2024

Kuzey Kore, Sohae Uydu Merkezi'nden fırlattığı 'Malligyong-1' adlı askeri keşif uydusunu taşıyan roketin ikinci aşama ateşleme sisteminde yaşanan arıza nedeniyle başarısız oldu. Roket, Kore Yarımadası'nın batısında denize düştü. Bu durum Güney Kore ve Japonya'da sirenlerin çalmasına neden oldu. Kuzey Kore'nin bu fırlatışı, 2016'dan bu yana altıncı başarısız denemesi olarak kaydedildi ve uluslararası toplum tarafından kınandı.
31 Mayıs 2023

Türkiye'nin ilk uzay yolcusu Alper Gezeravcı, SpaceX'in Axiom Mission 3 (Ax-3) görevi kapsamında uzaya fırlatıldı. Görev, NASA'nın Florida'daki Kennedy Uzay Merkezi'nden gerçekleştirildi ve Gezeravcı, Uluslararası Uzay İstasyonu'nda 14 gün kalacak ve 13 bilimsel deney yapacak. Türkiye Uzay Ajansı tarafından verilen bilgiye göre, bu yolculuğun Türkiye'ye maliyeti 55 milyon dolar. Türkiye'nin uzay programı, 2018 yılında kurulan Türkiye Uzay Ajansı tarafından yürütülüyor ve ülke, 1994 yılında fırlattığı haberleşme uydusuyla uzay faaliyetlerine başlamıştı.
19 Ocak 2024
Daha fazla

Yapay zeka teknolojisiyle donatılmış bir uydunun uzaya fırlatılması, teknolojik ilerleme ve bilimsel başarıları temsil ettiği için olumlu bir haber olarak değerlendirilebilir. Ayrıca, bu tür gelişmeler genellikle uzay araştırmaları, iletişim ve veri işleme gibi alanlarda potansiyel iyileştirmeler ve yenilikler anlamına gelir.

İşaretlediklerim