25 Şubat 2023 Ekonomi · Savunma ve güvenlik · Uluslararası İlişkiler

Avrupa Birliği, Rusya'ya karşı 10'uncu yaptırım paketini onayladı

Avrupa Birliği (AB), Ukrayna'nın işgal edilmesinin yıl dönümünde Rusya'ya karşı yeni yaptırımları içeren 10'uncu yaptırım paketini onayladı. Bu paket, çift kullanımlı ve teknoloji ürünlerine ihracat kısıtlamalarını sıkılaştırıyor ve İHA gönderenlere ek kısıtlamalar getiriyor. Ayrıca, Rusya'nın silah sistemlerinde kullanılabilecek yeni elektronik bileşenler ve termal kameralar da kısıtlamalara dahil ediliyor. İranlı bazı kurumlar da ilk defa yaptırım listesine eklendi ve propaganda faaliyetlerinde bulunan kişilere seyahat yasağı uygulanıp mal varlıkları donduruluyor.

Benzer haberler

Avrupa Birliği, Rusya'nın Ukrayna'daki istikrarsızlaştırıcı eylemleri nedeniyle 2014 yılında başlattığı ve Şubat 2022'deki Ukrayna saldırısı sonrasında genişlettiği ekonomik yaptırımların süresini 31 Temmuz'a kadar uzattı. AB'nin Rusya'ya yönelik yaptırımları ticaret, finans, sanayi, teknoloji ve diğer alanları kapsıyor. Yaptırımlar arasında ham petrol ve bazı petrol ürünlerinin ithalat yasağı, bazı Rus bankalarının SWIFT sisteminden çıkarılması ve bazı yayın kuruluşlarının faaliyetlerinin askıya alınması bulunuyor. AB, yaptırımları her altı ayda bir gözden geçirerek uzatma kararı alıyor.
29 Ocak 2024

Türkiye, Avrupa Birliği ve ABD tarafından Rusya'ya yönelik uygulanan yaptırımlar kapsamında belirlenen malların ülke üzerinden Rusya'ya geçişini 1 Mart itibarıyla durdurdu. Bu durum, Türkiye'deki nakliye ve gümrük şirketleri tarafından doğrulandı. Resmi bir duyuru olmamasına rağmen, Türkiye'nin bu adımı AB'nin yaptırımlarını genişletmesiyle ilişkilendiriliyor. Türkiye daha önce yaptırımlara katılmayacağını ancak delinmesine aracılık etmeyeceğini açıklamıştı.
13 Mart 2023

ABD, Ukrayna-Rusya savaşıyla bağlantılı olarak yaklaşık 150 hedefle ilgili yaptırım kararı aldı. Bu hedefler arasında beş Türk şirketi ve bir Türk vatandaşı da bulunuyor. Türk şirketleri, Rusya'nın savunma bakanlığına bağlı gemileri onarma ve 'çift kullanımlı malların' transferine yardımcı olmakla suçlanıyor. Türkiye, Ukrayna'ya savaş açan Rusya'yla, Batı'nın ağır yaptırımlarına karşın ticari ve ekonomik faaliyetlerini sürdürüyor.
14 Eylül 2023

Avrupa Birliği (AB), Rusya'nın Karadeniz Tahıl Girişimi'ne yeniden katılması için çağrıda bulundu. AB Komisyonu sözcüsü Peter Stano, Rusya'nın Ukrayna tahılının dünya piyasalarına ihracını engelleyen saldırılarını durdurmasını ve anlaşmaya dönmesini istedi. Rusya, Ukrayna tahılının dünya piyasalarına ihracı için en uygun yolu engelliyor ve bu durum küresel fiyatları yükseltiyor. Karadeniz Tahıl Girişimi, Rusya-Ukrayna Savaşı'nın küresel gıda fiyatları üzerindeki etkisini azaltmak için BM, Türkiye, Rusya ve Ukrayna tarafından imzalanmıştı.
4 Eylül 2023

ABD'nin Maliye, Ticaret ve Adalet Bakanlıkları, Türkiye, Ermenistan, Özbekistan ve Çin'in Rusya'ya yönelik yaptırımları delme riski taşıdığı konusunda ortak bir açıklama yaptı. Batılı ülkelerin Ukrayna işgali sonrası Rusya'ya uyguladığı yaptırımlara bazı ülkeler katılmazken, ABD bu ülkeler üzerinden yaptırımların delinmesine izin vermeyeceğini belirtiyor. Açıklamada, yaptırımların sıkı şekilde uygulanmasına çalışılmasına rağmen bazı kötü niyetli kişilerin ihracat denetimlerinden kaçınmak için paravan şirketler ve üçüncü aracıları kullandığı ifade edildi.
3 Mart 2023
Daha fazla

Haber, uluslararası politika ve ilişkiler alanında bir gelişmeyi yansıtmaktadır. AB'nin Rusya'ya yönelik yaptırım paketini onaylaması, bazı taraflar için olumlu (Ukrayna ve onu destekleyen ülkeler için), bazı taraflar için olumsuz (Rusya ve müttefikleri için) olarak değerlendirilebilir. Ancak haberin kendisi, bir politika kararını ve bu kararın içeriğini tarafsız bir şekilde aktarmaktadır. Bu nedenle, haberin doğası tarafsız olarak sınıflandırılabilir.

İşaretlediklerim