6 Eylül 2023 Bilim ve Teknoloji · Tarih · İklim Değişikliği

Çinli bilim insanları, yaklaşık 930 bin yıl önce yaşanan ciddi popülasyon krizinin küresel nüfusu neredeyse yok ettiğini ortaya koydu

Çin'deki bilim insanları, yaklaşık 930 bin yıl önce başlayan ve 120 bin yıl süren bir popülasyon krizinin, küresel nüfusu 1280 üreyebilen bireye düşürdüğünü belirtti. Bu dönemde, buzul döngülerinin daha uzun ve yoğun hale geldiği, Afrika'da uzun süreli kuraklık yaşandığı belirtildi. Araştırma, günümüz insanlarından elde edilen genetik örneklere dayanarak eski nüfus dinamiklerini yeniden inşa etmeye olanak sağlıyor. Araştırmacılar, popülasyon krizinin başında insanın ilk atalarının yaklaşık yüzde 98,7'sinin yok olduğunu ve daha sonra modern insanın ortak atasının ortaya çıktığını savunuyor.

Benzer haberler

Çin ana karası nüfusu 2023'te 1 milyar 409 milyona düşerek, 2022'de başlayan düşüş eğilimini sürdürdü. Doğum oranı 1949'dan bu yana en düşük seviyeye indi ve ölüm oranı artış gösterdi. Uzmanlar, Çin'in yaşlanan nüfusu ve daralan çalışma çağındaki nüfus payı ile uzun vadeli demografik değişim yaşayacağını öngörüyor. Çin hükümetinin nüfus artışını teşvik etmek için aldığı önlemlere rağmen, ekonomik ve sosyal faktörler nedeniyle yeni nesillerin çocuk yapmaktan çekindiği belirtiliyor. Ayrıca, Hindistan'ın Çin'i geçerek dünyanın en kalabalık nüfusuna sahip ülkesi olduğu tahmin ediliyor.
17 Ocak 2024

Çin Ulusal İstatistik Bürosu'nun verilerine göre, Çin'in nüfusu 2022'de 800 bin kişi azalarak 1 milyar 411 milyon 800 bine düştü. Bu düşüş, 1961'den bu yana ilk kez yaşanıyor. Doğum oranları 1949'dan beri en düşük seviyeye indi ve ölüm oranları nüfus artış hızını eksiye çekti. Ekonomik büyümenin yavaşlaması, yaşam maliyetlerinin artması ve Covid-19 tedbirleri nüfus azalmasında etkili oldu. Çin hükümeti, nüfus artışını teşvik etmek için 'tek çocuk' politikasını gevşetmişti. Birleşmiş Milletler'in tahminlerine göre, Hindistan bu yıl Çin'i geçerek dünyanın en kalabalık ülkesi olacak.
17 Ocak 2023

Alman Max Planck Demografik Araştırmalar Enstitüsü'nün yaptığı araştırma, dünya genelinde ailelerin küçüldüğünü ve insanların hayattaki akraba sayısının azaldığını ortaya koydu. 1950'de 65 yaşında bir kadının ortalama 41 akrabası varken, 2095'te bu sayının 25'e düşeceği tahmin ediliyor. Akraba sayılarının en çok Güney Amerika ve Karayip bölgelerinde azalacağı, Kuzey Amerika ve Avrupa'da ise bu değişimin daha az olacağı belirtiliyor. Ayrıca, akrabaların yaşlanmasıyla birlikte sosyal destek sistemlerine yatırım yapılmasının önemi vurgulanıyor.
10 Ocak 2024

Yeni bir araştırma, kedi ve köpek sahibi olmanın, yalnız yaşayan yaşlılarda bilişsel gerilemeyi yavaşlatabileceğini ortaya koydu. Araştırmacılar, Britanya'da 50 yaş üstü bireylerin kelime hafızası ve sözel akıcılığını test etti. Çin'deki Sun Yat-sen Üniversitesi'nden Dr. Yanzhi Li, evcil hayvan sahiplerinin sosyal olarak daha az izole olduğunu ve bu durumun beyin sağlığı için faydalı olduğunu belirtti. Araştırma, evcil hayvan sahibi olmanın yalnız yaşayan kişilerde bilişsel gerilemeyi yavaşlattığını, ancak başkalarıyla yaşayanlarda bu etkiyi göstermediğini buldu.
1 Ocak 2024

Bilim insanları, yaklaşık 247 milyon yıl önce Avustralya'da yaşadığı düşünülen yeni bir amfibi türü keşfetti. Araştırmacılar, 1990'lı yıllarda Yeni Güney Galler eyaletinde bulunan hayvanın fosilleşmiş kalıntıları üzerinde neredeyse 30 yıldır çalışıyor. Yeni keşfedilen türe, Latince'de 'kumda sırt üstü ilerleyen' anlamına gelen Arenaepeton supinatus ismi verildi. Bilim insanları, etobur olduğu düşünülen amfibinin bir zamanlar Sydney'in tatlı su göllerinde ve akarsularında yaşadığını söylüyor.
10 Ağustos 2023
Daha fazla

Haber, geçmişte yaşanan bir popülasyon krizi ve bu krizin genetik etkileri hakkında bilimsel bir araştırmayı anlatıyor. Bu durum, ne olumlu ne de olumsuz bir durumu ifade eder, sadece bilimsel bir bulguyu aktarır.

İşaretlediklerim