11 Temmuz 2023 Ekonomi · Siyaset

İş Yatırım, ek bütçe kanun teklifinin yerel seçimlere yönelik popülist politikaların devamı olduğunu belirtti

Türkiye'de hafta sonu Meclis'e sunulan ek bütçe kanun teklifi ile vergilerin artırılması ve cumhurbaşkanına borçlanma limitinin artırılması yetkisi verilmesi planlanıyor. İş Yatırım, bu gelişmeleri değerlendirerek, yerel seçimlere doğru popülist politikaların sürdüğünü ve ek bütçe kanun teklifinin, seçim vaatlerinin finansmanı ve deprem hasarlarının karşılanması için vergi artışlarını içerdiğini ifade etti. Ayrıca, kur korumalı mevduat maliyetinin Hazine'den Merkez Bankası'na aktarılması ve borçlanma limitinin artırılması talebinin de popülist politikaların bir parçası olduğunu belirtti.

Benzer haberler

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından imzalanan ek bütçe teklifi, TBMM Genel Kurulu'nda kabul edilerek yasalaştı. Yeni kanunla, genel ve özel bütçeli idarelere toplamda 1 trilyon 119 milyar 514 milyon 513 bin lira ödenek eklenmesi öngörülüyor. En büyük payı AFAD alırken, Hazine ve Maliye Bakanlığı ikinci sırada yer alıyor. Ek bütçeyle 2023 yılında toplam 4 trilyon 350 milyar lira vergi toplanması hedefleniyor. Meclis, ek bütçe teklifinin kabul edilmesinin ardından Ekim ayına kadar tatil edildi.
15 Temmuz 2023

İş dünyası temsilcileri, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ile yaptıkları toplantıda, mevcut para politikasının ve 'faizlerin hiç artırılmayacağı' söyleminin terk edilmesini istedi. Ayrıca, yüzde 5'lik enflasyon hedefinin revize edilmesi, ürün bazında seçici teşvikler ve uygun faiz koşullarında finansman gibi konuları önerdiler. Kur korumalı mevduatın (KKM) 2024 sonuna kadar devam etmesi ve yaz aylarında kademeli bir çıkış yapılması gerektiği belirtildi. Merkez Bankası (MB) ve Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) arasındaki yetki çatışmasının çözülmesi gerektiği de vurgulandı.
19 Haziran 2023

Cumhur İttifakı, seçim öncesinde toplumsal kesimlere yönelik vaatlerini gerçekleştirmek için bir dizi düzenlemeyi içeren torba yasa teklifini Meclis'e getirmeyi hedefliyor. Teklifte, en düşük memur maaşının 22 bin liraya çıkarılması, kira artışlarının yüzde 25 ile sınırlandırılması, gençlere ÖTV'siz cep telefonu ve bilgisayar alma hakkı tanınması ve Aile ve Gençlik Bankası'nın kurulması gibi maddeler bulunuyor.
6 Haziran 2023

Türkiye'de seçimlerin ardından ekonomik durumun nasıl iyileştirileceği tartışılmaktadır. Cumhurbaşkanı Erdoğan, eski Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'i ekonomi yönetimine getirmeyi düşünüyor. Uzmanlar, Türkiye'nin ekonomik politikalarının risk taşıdığını ve zorlu önlemler gerektirebileceğini belirtiyor. Merkez Bankası'nın döviz rezervleri negatif bölgeye düşmüş durumda. Analistler, faiz oranlarını yükseltmek veya Türk Lirası'nın değer kaybına izin vermek arasında bir seçim yapılması gerektiğini ifade ediyor. Ayrıca, Şubat ayındaki depremlerin ekonomi üzerindeki etkisi ve hükümetin faiz oranlarını yükseltme zorunluluğu da gündemde.
31 Mayıs 2023

İYİ Parti, kira artışlarının yüzde 25 ile sınırlandırılmasının uygulanabilirliğini denetlemek ve konut politikalarıyla ilgili sorunları araştırmak amacıyla TBMM'ye bir Meclis Araştırma önergesi sundu. Önerge, İYİ Parti Bursa Milletvekili Hasan Toktaş tarafından gerekçelendirildi. Toktaş, iktidarın ekonomi politikalarının başarısız olduğunu ve bu durumun kira artışları gibi sorunlara yol açtığını belirtti. Ancak İYİ Parti'nin grup önerisi, AKP ve MHP'li milletvekillerinin oylarıyla reddedildi.
4 Temmuz 2023
Daha fazla

Ek bütçe kanun teklifinin yerel seçimlere gazı ve freni birlikte kullanarak gireceği belirtiliyor. Vergilerin artırılması ve cumhurbaşkanına borçlanma limitinin artırılması gibi adımların popülist politikaların devam edeceğini gösterdiği ifade ediliyor. Bu adımların enflasyon ve kur tahminlerini yükselterek piyasada tepki oluşturabileceği söyleniyor.

İşaretlediklerim