14 Temmuz 2024 Hukuk · Siyaset · Kadın Hakları

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, aile hukukunu sil baştan ele alacaklarını açıkladı

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, göreve gelir gelmez aile hukukunu sil baştan ele alacaklarını belirtti. Kadın hakları savunucuları, Medeni Kanun'da yapılacak değişikliklerin kadın örgütleriyle istişare edilmeden gerçekleştirilmesinden endişe duyuyor. Özellikle kadınların evlendikten sonra sadece bekarlık soyadlarını kullanma hakkının engellenmesi, Anayasa Mahkemesi kararına rağmen iktidarın bu kararı yok sayması eleştiriliyor. Bu durum, ülkenin insan haklarına saygılı, demokratik bir hukuk devleti olup olmayacağına karar verme meselesi olarak görülüyor.

Benzer haberler

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, AKP Karabük il başkanlığında yaptığı açıklamada, hukukun üstünlüğü noktasındaki standartların yüksekliğinden hiç kimsenin vazgeçmeyeceğini belirtti. Tunç, milletin artık özgürlüğe alıştığını ve temel hak ve özgürlüklerin önüne engel koymak isteyenlerin karşısında milleti bulacağını ifade etti. Ayrıca, hedeflerinin anayasayı daha demokratik hale getirmek olduğunu söyledi.
30 Eylül 2023

Yeniden Refah Partisi (YRP) yetkilileri, 'Ailenin Korunması ve Kadına Yönelik Şiddetin Önlenmesi Kanunu' olarak bilinen 6284 sayılı kanunun tamamen kaldırılmasını değil, bazı maddelerinin değiştirilmesini talep ettiklerini açıkladı. Parti, erkeklerin de şiddet mağduru olabileceğini ve süresiz nafaka konusunda düzenlemeler yapılması gerektiğini belirtti. YRP'nin bu talebi, Cumhur İttifakı'na katılım şartları arasında yer alıyor. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık, kanunun önemine vurgu yaparak, varlığının tartışmaya açılmasını kabul edilemez bulduğunu ifade etti. AKP Grup Başkan Vekili Özlem Zengin ise kanunu 'kırmızı çizgi' olarak nitelendirdi.
15 Mart 2023

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, Anayasa Mahkemesi'ne (AYM) bireysel başvurunun sınırlandırılması için çalıştıklarını ifade etti. Tunç, Türkiye'nin Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) kararlarını yerine getirmeyen bir ülke gibi algılandığını, ancak bunun doğru olmadığını belirtti. AYM'ye bireysel başvurunun sınırlarının çizilmesi gerektiğini vurguladı. Bireysel başvuru hakkı, 12 Eylül 2010'daki referandumda kabul edilmişti.
6 Ekim 2023

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, 2024-2025 adli yılı mesajında demokrasinin standartlarının yükseltilmesi, hukuk devletinin güçlendirilmesi ve temel hak ve hürriyetlerin genişletilmesi adına önemli reformlara devam edeceklerini belirtti. Adli tatilin sona ermesiyle birlikte yeni adli yıl Yargıtay'daki törenle başlayacak. Bu kapsamda önemli davaların duruşmaları da Eylül ayında görülecek. Tunç, adalet hizmetlerinin etkinliğini ve kalitesini artırmak için kararlılıkla çalışacaklarını vurguladı.
1 Eylül 2024

Kadınlar, kendi seçtikleri soyadını kullanmak ve çocuklarına da kendi soyadını verebilmek için uzun yıllardır mücadele ediyor. Anayasa Mahkemesi (AYM), Anayasa’nın 10. ve 41. maddelerine aykırı olan evli kadına kocasının soyadını kullanma zorunluluğu getiren maddeyi iptal etti. Bu iptal kararına rağmen, aynı hükmün tekrar Meclis’e getirilmesi kadın hakları savunucuları tarafından eleştiriliyor. Selin Nakıpoğlu, soyadının kişiliğin bir parçası olduğunu ve bunun temel bir hak olduğunu vurguluyor.
6 Temmuz 2024
Daha fazla

Haber, Adalet Bakanı'nın aile hukukunda köklü değişiklikler yapma planlarını ve bu değişikliklerin kadın hakları savunucuları tarafından endişeyle karşılandığını anlatıyor. Özellikle kadınların soyadı kullanımı hakkının engellenmesi ve Anayasa Mahkemesi kararının yok sayılması eleştiriliyor. Bu durum, insan haklarına saygı ve demokratik hukuk devleti ilkeleri açısından olumsuz bir gelişme olarak değerlendiriliyor.

İşaretlediklerim