7 Haziran 2023 Siyaset · Meclis İşleyişi

TBMM başkanlığı için siyasi partiler adaylarını belirledi

TBMM başkanlık seçimi için Cumhur İttifakı ortak aday olarak Numan Kurtulmuş'u gösterirken, Millet İttifakı ve diğer partiler kendi adaylarını belirledi. Gizli oylama ile yapılacak seçimde ilk iki turda 400, üçüncü turda ise 301 oy gerekiyor. Üçüncü turda salt çoğunluk sağlanamazsa, en çok oy alan iki aday arasında dördüncü tur yapılacak. Seçilen Meclis başkanının ardından bir hafta sonra TBMM Başkanlık Divanı üyeleri seçilecek.

Benzer haberler

AKP İstanbul Milletvekili Numan Kurtulmuş, AKP ve MHP'nin ortak kararıyla Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) başkan adayı olarak belirlendi. AKP Grup Başkanı Abdullah Güler, Kurtulmuş'un adaylığını resmi olarak duyurdu ve TBMM başkanlığı için başvuruların salı günü saat 24.00'e kadar devam edeceğini ifade etti. Adaylık, AKP ve MHP grup başkan vekilleri tarafından ortaklaşa önerildi.
5 Haziran 2023

AKP İstanbul Milletvekili Numan Kurtulmuş, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanlığı seçiminin üçüncü turunda 321 oy alarak meclisin 30'uncu başkanı oldu. Seçimde toplam 584 milletvekili oy kullandı. Diğer adaylar arasında CHP'den Tekin Bingöl 160 oy, Yeşil Sol Parti'den Tülay Hatimoğulları Oruç 51 oy, İYİ Parti'den Cihan Paçacı 43 oy ve TİP'ten Şerafettin Can Atalay 4 oy aldı. Numan Kurtulmuş daha önce akademik kariyer yapmış, çeşitli hükümet pozisyonlarında bulunmuş ve AKP Genel Başkanvekilliği görevini yürütmekteydi.
7 Haziran 2023

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu'nda, meclis üyelerinin isimlerinin okunmasının ardından ihtisas komisyonları kendi başkanlık divanlarını seçmek üzere toplandı. Anadolu Ajansı'nın haberine göre, AKP'den birçok milletvekili çeşitli komisyonların başkanlıklarına seçildi. Bu komisyonlar arasında Milli Savunma, İçişleri, Bayındırlık, İmar, Ulaştırma ve Turizm gibi önemli komisyonlar yer alıyor.
14 Haziran 2023

14 Mayıs'ta yapılacak seçimlerde cumhurbaşkanı adayları belli oldu ve şimdi partiler milletvekili aday listelerini oluşturuyorlar. Cumhur İttifakı bakanları aday gösterirken, Millet İttifakı bakan adaylarını listeye dahil etmeyecek. AKP ve CHP'nin listeleri belirleme sürecinde zorlanması bekleniyor. Cumhur İttifakı'nda seçim yasası değişikliği sonrası ortak liste krizi yaşanıyor. MHP ve AKP arasında listelerin belli bölgelerde ortaklaştırılması konusunda görüşmeler sürüyor. Millet İttifakı'nda ise CHP ve İYİ Parti arasında belli bölgelerde avantajlı partinin listelerinden seçime girilmesi konusunda uzlaşı aranıyor. Diğer ittifak ortakları DEVA, Gelecek ve Saadet Partisi de kendi stratejilerini belirlemeye çalışıyor.
1 Nisan 2023

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM), 14 Mayıs 2023 tarihinde yapılacak olan cumhurbaşkanlığı ve 28. dönem milletvekili genel seçimleri dolayısıyla bir ara verdi. Resmi Gazete'de yayınlanan karara göre, Meclis seçim sonuçlarının Yüksek Seçim Kurulu tarafından ilan edilmesini takiben üçüncü gün saat 14:00'te çalışmalarına devam edecek.
8 Nisan 2023
Daha fazla

Haber, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) başkanlık seçimi ile ilgili bir süreci anlatmaktadır. Siyasi süreçler ve seçimler genellikle tarafsız ve objektif haber kategorisine girer çünkü bunlar bir demokrasinin işleyişinin normal parçalarıdır. Haberde herhangi bir olumlu veya olumsuz bir olaya veya sonuca işaret edilmemektedir, sadece adayların belirlendiği ve seçim sürecinin nasıl işleyeceği bilgisi verilmektedir.

İşaretlediklerim