11 Mart 2024 Hukuk · Dünya · Sağlık

Fransa'da aktif ötanaziye izin veren yasa tasarısı hazırlığı

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, iyileşmesi mümkün olmayan hastalıklara sahip yetişkinlerin son evrelerinde ötanazi talebinde bulunabilmelerine olanak tanıyacak bir yasa tasarısı üzerinde çalıştıklarını duyurdu. Tasarının nisanda bakanlar kuruluna, mayısta ise parlamentoya sunulması planlanıyor. Macron, bu yasayı bireyin özerkliği ile ulusun dayanışmasını birleştiren bir kardeşlik yasası olarak tanımladı. Yasa, hastanın reşit olması ve Alzheimer gibi psikiyatrik bir hastalığa sahip olmaması gibi koşullar altında, en az iki hekim ve psikologlardan oluşan bir tıbbi ekibin değerlendirmesiyle uygulanacak.

Benzer haberler

Fransız Senatosu, ülkede oturum izni olmayan kişilere devlet tarafından sağlanan ücretsiz sağlık hizmetlerini yasaklayan bir yasa tasarısını onayladı. Acil durumlar hariç olmak üzere, bu kişiler artık devletin sağladığı ücretsiz tedavi haklarından yararlanamayacak. Tasarının diğer maddeleri de senatodan geçtikten sonra, tasarı yeniden müzakere edilmek üzere Ulusal Meclis'e gönderilecek.
8 Kasım 2023

6 Şubat'ta Türkiye'de meydana gelen büyük depremlerin ardından, Fransa hükümeti deprem bölgesinde sahra hastanesi kurmak üzere 81 kişilik bir ekip gönderme kararı aldı. Fransa İçişleri Bakanı Gerald Darmanin, bu kararın Avrupa dayanışması çerçevesinde alındığını ve Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un talebiyle gerçekleştiğini belirtti. Fransa daha önce de arama ve kurtarma ekipleri göndermişti. Yeni ekip, itfaiyeciler ve askeri sivil savunma eğitimli personelden oluşacak.
8 Şubat 2023

Fransa Ulusal Meclis Bürosu, Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un azledilmesine yönelik yasa tasarısının bir komisyon tarafından incelenmesini kabul etti. Oylamada 10 'hayır' oyuna karşılık 12 'evet' oyu verildi. Tasarı komisyondan onay alırsa, Ulusal Meclis Genel Kurulu’nda görüşülecek ve milletvekillerinin üçte ikisinin onayını alması durumunda Senato’ya iletilecek. Ancak, aşırı solcu Boyun Eğmeyen Fransa partisinin mecliste çoğunluğu elinde bulundurmaması ve merkez sağcı Cumhuriyetçiler partisinin çoğunluğu elinde bulundurduğu Senato’da tasarının geçmesinin zor olduğu değerlendiriliyor.
17 Eylül 2024

Fransa Anayasa Mahkemesi, ülkede tartışmalara neden olan ve geniş çaplı protestolara yol açan emeklilik reformunun çoğu bölümünü onayladı. Reform, yasal emeklilik yaşını 62'den 64'e yükseltiyor. Ancak mahkeme, reformun 'kıdem endeksi' oluşturulmasını öngören kısımlarını reddetti. Hükümetin Meclis oylaması yapmadan kabul ettiği yasa, sendikalar tarafından düzenlenen grev ve gösterilerle karşılanıyor. Cumhurbaşkanı Macron yasayı imzaladıktan sonra resmi gazetede yayımlanacak ve yürürlüğe girecek.
15 Nisan 2023

Fransa'da, kürtaj hakkını anayasal güvence altına alan bir yasa tasarısı Kongre'de büyük bir çoğunlukla kabul edildi. Tasarı, 72'ye karşı 780 oyla onaylandı. Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, bu adımı ülkenin gururu ve evrensel bir mesaj olarak değerlendirdi. Yasanın kabul edilmesinin ardından Eyfel Kulesi'ne 'Benim bedenim, benim tercihim' yazısı yansıtıldı. Bu gelişmeyle Fransa, kürtaj hakkını anayasal olarak güvence altına alan dünyadaki ilk ülke oldu.
4 Mart 2024
Daha fazla

Haber, ötanaziye ilişkin bir yasa tasarısının hazırlanması ve sunulması sürecini anlatmaktadır. Bu, bazı kişiler için olumlu bir gelişme olarak görülebilirken, diğerleri için etik veya dini nedenlerle kabul edilemez olabilir. Haberin içeriği, toplumun farklı kesimlerinde farklı tepkilere neden olabilecek bir konuyu ele aldığı için haberin doğası tarafsız olarak değerlendirilmiştir.

İşaretlediklerim