25 Temmuz 2024 deprem sonrası barınma sorunları · yerel protestolar · Kentsel Dönüşüm

Hatay'da hasarsız evlere yıkım kararı verildi, 20 gün içinde boşaltılması istendi

6 Şubat 2023 Kahramanmaraş depremlerinin ardından Hatay'da hasarsız evlerin rezerv alan kapsamına alınarak yıkım kararı verilmesi, bölge sakinlerinin tepkisine yol açtı. Evlerini boşaltmaları için 20 gün süre verilen aileler, bu karara karşı çıkıyor ve barınma sorunlarının çözülmediğini belirtiyor. Çekmece Mahallesi'nde yaşayanlar, kira ve taşınma yardımı konusunda belirsizlikler yaşarken, yetkililerin bu konuda adım atmamasından şikayetçi. Mahalle sakinleri, evlerini terk etmeyeceklerini ve tebligatların geri çekilmesini talep ediyor.

Benzer haberler

Hatay'da, 6 Şubat 2023 depremlerinden sonra hasarsız veya az hasarlı evlere yanlışlıkla yıkım kararı asıldı. Valilik, bu durumun bir hata olduğunu belirtti. Yeni rezerv alan yasası, mevcut binaların maliklere sorulmadan rezerv alan kapsamına alınmasına olanak tanıyor. Bu durum, yerel halk arasında büyük tepki ve protestolara yol açtı.
5 Ağustos 2024

6 Şubat depremlerinden sonra Hatay'da yaşayan vatandaşlar, kentsel dönüşüm ve 'rezerv alan' yasası nedeniyle mülksüzleştirme tehlikesi ile karşı karşıya kaldı. Yeni yasayla, Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'nın istediği yerleri rezerv alan ilan edebilme yetkisi genişletildi, bu durum TMMOB tarafından 'mülksüzleştirme planı' olarak nitelendirildi. Vatandaşlar, hasarsız veya az hasarlı binalarının yıkılma tehdidi altında olduğunu ve bu süreçte hukuki haklarının çiğnendiğini belirtiyor. Yıkım sonrası geçici barınma ve mülklerinin geleceği konusunda belirsizlikler yaşanıyor.
1 Mart 2024

Hatay Valiliği, 6 Şubat'ta yaşanan Kahramanmaraş merkezli depremler sonrasında depremzedelerin barınma ihtiyacını karşılamak için konteyner alanları oluşturulacağını duyurdu. Bu amaçla bazı taşınmazlara, bedelinin daha sonra ödenmek üzere, geçici olarak el konulduğu bildirildi. Karar ve el konulan parsel listesi Hatay Valiliği'nin resmi internet sitesinde yayımlandı.
24 Nisan 2023

Hatay'da 6 Şubat depremlerinin ardından kentsel dönüşüm kapsamında rezerv alan ilan edilen bir binada, polis eşliğinde elektrik kesintisi yapıldı. Binada yaşlı, engelli ve bebeklerin bulunmasına rağmen, resmi bir karar gösterilmeden yapılan bu işlem, bina sakinlerini zor durumda bıraktı. Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB), yeni yasayla Çevre Şehircilik ve İklim Bakanlığı'nın istediği yeri rezerv alan ilan edebileceğini ve bunun mülksüzleştirme planı olduğunu belirtti. Bina sakinleri, mahkeme süreci devam ederken evlerini terk etmemekte kararlı.
27 Temmuz 2024

6 Şubat'ta Kahramanmaraş merkezli meydana gelen 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki depremler sonucu Hatay'ın Antakya ilçesi ağır hasar gördü. Diken tarafından görüntülenen yıkıntılarda birçok bina yıkılmış veya hasar görmüş durumda. Resmi yardım ve arama kurtarma ekiplerinin henüz ulaşamadığı bölgelerde vatandaşlar kendi imkanlarıyla enkaz altında kalan yakınlarına ulaşmaya çalışıyor. 7 Şubat itibariyle ölü sayısı 3 bin 432, yaralı sayısı 20 bin 534 ve yıkılan bina sayısı 5 bin 775 olarak açıklandı.
7 Şubat 2023
Daha fazla

Haber, Kahramanmaraş depremlerinin ardından Hatay'da hasarsız evlerin yıkım kararı verilmesi ve bu durumun bölge sakinlerinin tepkisine yol açması üzerine odaklanıyor. Evlerini boşaltmaları için verilen süre, barınma sorunlarının çözülmemesi ve kira ile taşınma yardımı konusundaki belirsizlikler, haberin olumsuz bir doğaya sahip olduğunu gösteriyor.

İşaretlediklerim