5 Kasım 2024 ilaç güvenliği · Sağlık · sahtecilik

Sahte zayıflama ilaçları Türkiye'de artış gösteriyor ve ciddi sağlık riskleri yaratıyor

Sahte ilaç kullanımı dünya genelinde artan bir sorun haline gelirken, Türkiye de bu durumdan etkileniyor. Özellikle kilo vermek isteyenler ve diyabet hastaları sahte ilaçların hedefi oluyor. Sahte ilaçlar, toksik kimyasallar ve yanlış etken maddeler içerebiliyor, bu da ciddi sağlık risklerine yol açıyor. Türkiye'de sahte ilaç vakalarında artış gözlemlenirken, uzmanlar ilaçların sadece eczanelerden ve doktor kontrolünde alınması gerektiğini vurguluyor.

Benzer haberler

Medikal estetik alanında kaçak ve sahte ürünlerin kullanımı artmaktadır. Sağlık Bakanlığı tarafından onaylanmayan bu ürünler, ciddi sağlık ve yaşam riskleri taşımaktadır. Medikal Estetik Tıp Derneği (MESTDER) tarafından düzenlenen kongrede bu konu ele alınmıştır. Sağlık Bakanlığı yalnızca belirli hekimlerin medikal estetik uygulamaları yapmasına izin vermektedir ve bu işlemler sadece ruhsatlı sağlık kuruluşlarında gerçekleştirilebilir. Pandemiyle birlikte kaçak ve sahte ürün kullanımı daha da ciddi bir problem haline gelmiş, hatta kaçak ürünlerin sahteleri bile üretilmeye başlanmıştır. MESTDER, meslektaşlarının farkındalığını artırmak ve standartları yükseltmek için eğitimler düzenlemekte ve ihbar hattı kurarak yasa dışı uygulamalarla mücadele etmektedir.
2 Aralık 2023

Türkiye'de, özellikle kanser tedavisinde kullanılan ilaçların temininde ciddi sıkıntılar yaşanıyor. Tüm Eczacı İşverenler Sendikası Genel Başkanı Nurten Saydan, ilaç fiyatlandırma politikaları ve yurt dışından ilaç temininde yaşanan sorunlar nedeniyle kanser hastalarının tedavisinin aksadığını belirtti. Saydan, ilaç sektörüne ekonomik olarak ağır bir yük getiren bu durumun halk sağlığını olumsuz etkileyen ciddi bir sorun olduğunu ve en kısa sürede yeni bir sisteme geçilmesi gerektiğini vurguladı.
4 Şubat 2024

Türkiye'de kaçak ve sahte diş implantlarının piyasada yaygınlaşması, sağlık açısından ciddi tehditler oluşturuyor. Mode Implant CEO'su Oğuz Akyüz, bu ürünlerin Ticaret ve Sağlık Bakanlıklarının denetiminden kaçtığını belirtti. Türkiye, diş implantı üretiminde önemli bir büyüme kaydederken, yerli üreticiler uluslararası pazarda rekabet ediyor. Ancak, sahte ürünlerin piyasada yer alması, hem yerli üreticilerin itibarını zedeliyor hem de tüketicilerin sağlığını riske atıyor.
28 Ekim 2024

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Türkiye'ye ruhsatı olmayan ilaçların girişine yönelik iddialar üzerine açıklama yaptı. Koca, Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu'nun (TİTCK) uluslararası bir otorite olduğunu ve ilaçların güvenliğini belirlediğini ifade etti. Sahte kanser ilacı iddialarıyla ilgili soruşturmanın Sağlık Bakanlığı müfettişleri tarafından yapıldığını ve suç duyurusunda bulunulduğunu belirtti. Ayrıca, iddia edilen sahte ilacın Türkiye'ye hiç giriş yapmadığını ve kullanılmadığını söyledi.
10 Ocak 2023

Eczacı odaları, özellikle kronik hastalıklarda kullanılan ithal ilaçların bulunamaması nedeniyle ilaç erişiminin zorlaştığını belirtti. Açıklamada, Gayri Safi Milli Hasıla'dan sağlığa ve ilaca ayrılan payların azalmasının bu sorunun ana nedeni olduğu vurgulandı. Ayrıca, ilaç fiyatlarındaki artış ve yeni ilaçların Türkiye'de kullanılamaması gibi sorunlar da dile getirildi. Eczacı odaları, kamu politikalarının ilaç finansmanı ve fiyatlandırması konusunda yetersiz kaldığını ifade etti.
11 Ekim 2024
Daha fazla

Haber, sahte ilaç kullanımının artması ve bunun sağlık üzerinde ciddi riskler oluşturması gibi olumsuz bir durumu ele alıyor. Sahte ilaçların toksik kimyasallar ve yanlış etken maddeler içermesi, özellikle kilo vermek isteyenler ve diyabet hastaları için tehlike oluşturuyor. Bu durum, halk sağlığı açısından ciddi bir tehdit oluşturduğundan dolayı haberin doğası 'kötü' olarak sınıflandırılabilir.

İşaretlediklerim