8 Mayıs 2024 medya özgürlüğü · Hukuk · Kamu Güvenliği

Danıştay, Emniyet Genel Müdürlüğü'nün ses ve görüntü kaydı yasağını iptal etti

Danıştay, Emniyet Genel Müdürlüğü'nün Nisan 2021'de yayınladığı ve halkın eylemler sırasında cep telefonuyla ses ve görüntü kaydetmesini engelleyen genelgesini iptal etti. Bu genelge, polislerin orantısız şiddet görüntülerinin artması üzerine çıkmış ve gazetecilik örgütleri tarafından eleştirilmişti. Diyarbakır Barosu tarafından paylaşılan kararda, iptalin haberleşme ve basın hürriyeti haklarının kanunla sınırlanması gerektiği gerekçesiyle yapıldığı belirtildi. Danıştay daha önce de bu genelgenin yürütmesini durdurma kararı almıştı.

Benzer haberler

Anayasa Mahkemesi, kamuoyunda 'sansür yasası' olarak bilinen ve 'halkı yanıltıcı bilgiyi alenen yayma' suçuna hapis cezası öngören yasanın 29'uncu maddesinin iptalini görüşmek üzere toplandı. Basın örgütleri, bu yasayı ve gazetecilere yönelik tutuklamaları protesto etmek için AYM önünde 'basın nöbeti' başlattı. 29'uncu maddeden dolayı tutuklanan gazeteci Tolga Şardan da nöbete katıldı ve AYM'nin vereceği kararın meslek ve toplum açısından önemine vurgu yaptı.
8 Kasım 2023

İfade Özgürlüğü Derneği (İFÖD) ve Diken'in işbirliğiyle yürütülen hukuki mücadele sonucunda, Anayasa Mahkemesi (AYM) 5651 sayılı yasanın 9. maddesini iptal etti. Bu madde, kişilik haklarının ihlali gerekçesiyle binlerce haber ve sosyal medya içeriğinin erişime engellenmesi ve yayından kaldırılması için kullanılıyordu. AYM'nin kararı, sulh ceza hakimliklerinin bu maddeye dayanarak erişim engelleme veya içerik çıkartma kararları vermesini engelliyor. Ancak, internet sansürü tamamen sona ermiş değil; diğer yasal düzenlemeler ve kurumlar aracılığıyla erişim engellemeleri devam edebilir.
9 Ekim 2024

Esenyurt'ta bir tekel bayisinde iki kişinin ölümüyle sonuçlanan silahlı saldırıya ilişkin yürütülen soruşturma kapsamında yayın yasağı getirildi. Büyükçekmece 3'üncü Sulh Ceza Hakimliği, olayla ilgili hazırlık soruşturması sonuçlanıncaya kadar kamu güvenliği, suç işlenmesinin önlenmesi, yargı gücünün otorite ve tarafsızlığının sağlanması gerekçeleriyle yazılı, görsel ve internet ortamında faaliyet gösteren medyada, sosyal medya ile her türlü haber, röportaj, eleştiri gibi yayınların yasaklanmasına hükmetti. Olayın ardından yapılan çalışmada şüphelilerden M.Ö, polis ekiplerince gözaltına alındı.
31 Temmuz 2023

RTÜK Başkanı Ebubekir Şahin, Diyarbakır'da kaybolan sekiz yaşındaki Narin Güran ile ilgili yayın yasağını ihlal eden medya kuruluşlarına en ağır yaptırımların uygulanacağını duyurdu. Şahin, Diyarbakır 5. Sulh Ceza Hakimliği'nin aldığı yayın yasağı kararını hatırlatarak, birçok medya hizmet sağlayıcısının bu yasağı ihlal ettiğini belirtti. Konunun hassasiyeti nedeniyle tüm medya kuruluşlarının yayın yasağına uygun hareket etmesi gerektiğini vurguladı.
1 Eylül 2024

Gazeteci Beyza Kural'ı haber takibi sırasında engelleyip ters kelepçe takarak gözaltına almaya çalışan üç polise verilen para cezası istinaf mahkemesi tarafından bozuldu. İstanbul 35'inci Asliye Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmada, Kural ve avukatı Meriç Eyüboğlu katıldı. Duruşmada, sanık polislerin 'kasten yaralama' ve 'inanç, düşünce ve kanaat hürriyetinin kullanılmasını engelleme' suçundan ifadelerinin alınması talebi hüküm kurarken değerlendirileceği belirtildi. Duruşma 15 Şubat 2024 tarihine ertelendi.
10 Ekim 2023
Daha fazla

Danıştay'ın, Emniyet Genel Müdürlüğü'nün halkın eylemler sırasında cep telefonuyla ses ve görüntü kaydetmesini engelleyen genelgesini iptal etmesi, haberleşme ve basın hürriyeti haklarının korunması açısından olumlu bir gelişmedir. Bu karar, ifade özgürlüğü ve şeffaflık ilkelerini destekler niteliktedir.

İşaretlediklerim