7 Ağustos 2024 Siyaset · Uluslararası İlişkiler

Bangladeş’te geçici hükümeti Nobel ödüllü Muhammed Yunus yönetecek

Bangladeş'te Başbakan Şeyh Hasina'nın istifası ve Hindistan'a kaçmasının ardından, Nobel Barış Ödülü sahibi Muhammed Yunus geçici hükümetin başına getirildi. Ülkede yüksek genç işsizlik oranı ve liyakat eksikliği nedeniyle başlayan öğrenci protestoları, hükümet karşıtı bir harekete dönüştü ve şiddetli çatışmalarda yüzlerce kişi hayatını kaybetti. Yunus, öğrenci liderlerinin ve askeri şeflerin kararıyla geçici hükümeti yönetmeyi kabul etti.

Benzer haberler

Bangladeş'te hükümet karşıtı protestoların ardından istifa eden ve Hindistan'a kaçan eski başbakan Şeyh Hasina, iktidarı kaybetmesinde ABD'nin etkisi olduğunu ima etti. Hasina, ABD'nin Bengal Körfezi üzerinde hakimiyet kurmasına izin verseydi iktidarda kalabileceğini belirtti. Ülkede yüksek genç işsizlik oranı ve kamuda liyakat talepleri nedeniyle başlayan protestolarda en az 150 kişi hayatını kaybetmişti. Hasina'nın istifasının ardından geçici hükümeti Nobel ödüllü Muhammed Yunus yönetecek.
11 Ağustos 2024

Bangladeş'te genç işsizlik oranının yüksek olması ve 'özgürlük savaşçıları' ailelerine kamuda tanınan yüzde 30'luk kontenjanın kaldırılması talebiyle başlayan protestolar, Başbakan Şeyh Hasina'nın istifasıyla sonuçlandı. 19 Temmuz'dan beri devam eden protestolarda hükümet sert müdahalelerde bulunmuş, interneti kesmiş ve üniversiteleri kapatmıştı. Protestolar sırasında en az 150 kişi hayatını kaybetti. 2009'dan beri başbakanlık görevini yürüten Hasina, askeri helikopterle resmi konutundan ayrılarak güvenli bir yere geçti.
5 Ağustos 2024

Bangladeş'te hükümet karşıtı protestoların ardından istifa eden ve Hindistan'a kaçan eski başbakan Şeyh Hasina'ya, bir eylemcinin polis tarafından öldürülmesi nedeniyle cinayetten dava açıldı. Ülkede işsizlik ve kamuda liyakat talebiyle başlayan protestolarda 400'den fazla kişi hayatını kaybetmişti. Başkent Dakka'daki mahkeme, polis hakkında da soruşturma başlattı. Hasina'dan önce hükümetten altı üst düzey yetkili hakkında da soruşturma açılmıştı.
14 Ağustos 2024

Bangladeş'te yüksek genç işsizlik oranına karşı başlayan protestoların önünü almak isteyen hükümet, tüm üniversiteleri kapattı ve interneti kesti. Polis, protestoculara biber gazı sıktı ve bu haftaki protestolarda altı kişi öldü, yüzlercesi yaralandı. Hükümet, sosyal medyadaki asılsız söylentileri ve düzensizliğin önünü almak için interneti geçici olarak askıya aldığını açıkladı. İnsan hakları örgütleri, Birleşmiş Milletler ve ABD, Bangladeş'e barışçıl gösterilere şiddet bulaştırmama çağrısında bulundu.
18 Temmuz 2024

Bangladeş'te, kamu sektöründe liyakat esasına dayalı personel alımı talebiyle başlayan protestolarda en az 100 kişi hayatını kaybetti. Binlerce üniversite öğrencisi, devlet işlerine getirilen kota sistemine karşı çıkıyor ve bu sistemin ayrımcı olduğunu savunuyor. Protestolar ülke çapına yayılırken, polis güçlerinin barışçıl göstericilere karşı acımasız güç kullanması yaygın öfkeye neden oldu. Hükümet, protestoların ardından geniş çaplı internet kesintisi ve telefon hizmetlerini sınırlandırma kararı aldı.
20 Temmuz 2024
Daha fazla

Haber, Bangladeş'te Başbakan Şeyh Hasina'nın istifası ve Hindistan'a kaçması, yüksek genç işsizlik oranı ve liyakat eksikliği nedeniyle başlayan öğrenci protestolarının şiddetli çatışmalara dönüşmesi ve yüzlerce kişinin hayatını kaybetmesi gibi olumsuz olayları içeriyor. Bu nedenle haberin doğası kötü olarak sınıflandırılabilir.

İşaretlediklerim