23 Ekim 2023 Siyaset · Uluslararası İlişkiler

Cumhurbaşkanı Erdoğan, İsveç'in NATO'ya katılım protokolünü Meclis'e gönderdi

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, İsveç'in NATO'ya katılım protokolünü imzalayarak Meclis'e gönderdi. İsveç ve Finlandiya, Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinin ardından NATO'ya katılmak için başvuruda bulunmuştu. Türkiye, öncelikle iki ülkenin adaylıkları konusunda endişelerini belirtmiş, ancak daha sonra İsveç ve Finlandiya'nın Türkiye'nin endişelerini gidermek üzere adımlar atacağını belirtmesi üzerine itirazını geri çekmişti. Finlandiya'nın NATO'ya katılım protokolü daha önce onaylanmış ve ülke resmen NATO üyesi olmuştu. İsveç'in üyeliği ise bekletiliyordu.

Benzer haberler

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İsveç'in Kuzey Atlantik Antlaşması Örgütü (NATO) üyeliği için gerekli olan katılım protokolünü imzaladı. Bu onay, İsveç'in NATO'ya katılım sürecinde önemli bir adımı temsil ediyor. Haberin detayları henüz paylaşılmamış olup, ilerleyen zamanlarda daha fazla bilgi verileceği belirtilmiş.
25 Ocak 2024

Rusya'nın Ukrayna işgali sonrası NATO'ya katılmak için başvuran Finlandiya ve İsveç'in üyelik süreçlerinde Türkiye'nin endişeleri bulunuyordu. Türkiye, özellikle terörle mücadele konusunda adımlar atılmasını ve terör şüphelisi olarak tanımladığı kişilerin iadesini talep etmişti. İsveç'te yaşanan bazı olaylar nedeniyle Türkiye'nin İsveç ile ilişkileri gerilmiş, ancak Finlandiya'nın NATO üyeliği konusunda olumlu bir adım atılarak TBMM'de katılım protokolü onaylanmıştır. Finlandiya ve NATO, Türkiye'ye teşekkür mesajı göndermiştir.
31 Mart 2023

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Dışişleri Komisyonu, İsveç'in NATO'ya katılım protokolünün onaylanmasını 16 Kasım Perşembe günü görüşecek. İsveç ve Finlandiya, Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinin ardından NATO'ya katılmak için başvuruda bulunmuş, ancak Türkiye başlangıçta bazı endişelerini dile getirmişti. Haziran 2022'de İspanya'daki NATO zirvesinde Türkiye, İsveç ve Finlandiya'nın üyeliğine yönelik itirazlarından vazgeçmişti. Finlandiya'nın NATO üyeliği onaylanırken, İsveç'in üyeliği ise bazı gerginlikler nedeniyle bekletiliyordu. Ancak Cumhurbaşkanı Erdoğan, Temmuz 2023'te İsveç'in üyeliği için olumlu sinyal vermişti.
14 Kasım 2023

İsveç'in NATO'ya katılımı için gerekli olan katılım protokolü, Meclis Dışişleri Komisyonu tarafından onaylandı. Protokolün, İsveç Genel Kurulu'ndan da onay alması gerekiyor. Şu ana kadar NATO üyesi 31 ülkeden 29'u İsveç'in üyeliğini onayladı. Türkiye ise İsveç'teki Kuran yakma eylemleri ve terörle mücadele yasasının yetersizliği nedeniyle protokolün onayını geciktiriyor.
26 Aralık 2023

Finlandiya'nın NATO'ya katılım protokolü, Türkiye Cumhuriyeti Meclisi'nde onaylanarak Resmi Gazete'de yayımlandı. Protokol, 5 Temmuz 2022 tarihinde Brüksel'de imzalanmış ve Türkiye tarafından onaylanması gerekiyordu. Türkiye, İsveç ve Finlandiya'nın NATO üyeliği konusunda başlangıçta tereddütlerini dile getirmiş, ancak Haziran ayında İspanya'nın Madrid kentinde yapılan NATO zirvesinde Türkiye'nin itirazları çözüme kavuşturulmuştu. Finlandiya'nın NATO üyeliği konusunda Türkiye'nin onayı, İsveç ile yaşanan diplomatik gerilimlerin ardından gelmiş olup, İsveç'in üyeliği konusunda ise Türkiye'nin hala bazı beklentileri bulunmaktadır.
2 Nisan 2023
Daha fazla

Haber, İsveç'in NATO'ya katılım protokolünü imzalayarak Meclis'e göndermesi ve Türkiye'nin itirazını geri çekmesi üzerine olumlu bir durumu ifade ediyor. Bu, Türkiye'nin endişelerinin giderilmesi ve İsveç'in NATO'ya katılımının önünün açılması anlamına gelir.

İşaretlediklerim