6 Nisan 2024 Ekonomi · Doğal Afetler

Olası Marmara depreminin Türkiye'ye maliyeti 320 milyar dolar olarak hesaplandı

Türkiye Sigorta Birliği Başkanı Uğur Gülen, beklenen Marmara depreminin Türkiye ekonomisine 320 milyar dolarlık bir maliyet yaratacağını açıkladı. Gülen, özellikle deprem riski taşıyan kentlerde bina tamamlama sigortalarının önemine dikkat çekti ve bu sigortanın kentsel dönüşüm projelerinde müteahhitlerin risklerini azaltacağını belirtti. Ayrıca, bir İBB yöneticisi Marmara depremini bir milli güvenlik sorunu olarak nitelendirdi.

Benzer haberler

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Buğra Gökce, Marmara Bölgesi'nde beklenen büyük depremin milli güvenlik sorunu olarak değerlendirilmesi gerektiğini ifade etti. Gökce, İstanbul'un ekonomik ve endüstriyel önemine vurgu yaparak, depremin yıkıcı etkilerine karşı tüm kurumların seferber olması gerektiğini söyledi. İstanbul Sanayi Odası Başkanı Erdal Bahçıvan da olası bir depremin milli gelirin yarısını etkileyebileceğine dikkat çekti. İBB'nin depreme hazırlık çalışmaları ve altyapı güçlendirme projeleri hakkında bilgi verildi. Ayrıca, kentsel dönüşüm ve yapılan yanlış uygulamalar eleştirildi ve doğru planlama yapılması gerektiği vurgulandı.
28 Şubat 2023

Yerbilimci Prof. Dr. Naci Görür, İstanbul ve Türkiye'nin diğer bölgeleri için deprem riskine dikkat çekerek, yeterli hazırlık yapılmaması durumunda yaşanacak ekonomik ve can kayıplarının maliyetinin çok daha yüksek olacağını belirtti. Görür, deprem riski taşıyan bölgeler olarak Marmara, Erzincan, Bingöl-Karlıova, Ege Bölgesi, İzmir-Antalya arası kıyı bölgeleri ve İstanbul'un Avrupa yakasını sıraladı. Ayrıca, sanayi yerleşimlerinin deprem riskine karşı Marmara dışına taşınması gerektiğini ve TÜSİAD ile ticaret odalarının depreme hazırlık konusunda yetersiz olduğunu ifade etti.
28 Mart 2023

Türk Girişim ve İş Dünyası Konfederasyonu (TÜRKONFED), 1999 Marmara depremi verilerini baz alarak Kahramanmaraş depremleri için bir can kaybı ve mali hasar tahmini yaptı. Rapora göre, depremlerde ölü sayısının 72 bin 663'e ulaşabileceği ve 84,1 milyar dolarlık ekonomik hasarın oluşabileceği öngörülüyor. Tahmin edilen hasarın büyük bir kısmı konut zararlarından kaynaklanırken, milli gelir kaybı ve işgünü kaybı da önemli zarar kalemleri arasında yer alıyor.
12 Şubat 2023

Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (BMKP), Kahramanmaraş merkezli depremlerin Türkiye'ye maliyetinin 100 milyar doları (yaklaşık 2 trilyon lira) geçeceğini duyurdu. Türkiye'nin 2022 yılı gayri safi milli hasılasının 942 milyar dolar olduğu belirtilirken, deprem bölgesindeki 11 şehirde yıkık ve ağır hasarlı bina sayısının 232 bin, orta hasarlı bina sayısının ise 40 bin olduğu güncellenmiş bilgiler arasında yer aldı. BMKP yetkilisi Louisa Vinton, deprem bölgesindeki durumu 'kıyamet sonrası gibi' olarak tanımladı ve ihtiyaçların çok büyük olduğunu ancak kaynakların sınırlı olduğunu ifade etti.
7 Mart 2023

Kahramanmaraş'ta meydana gelen iki büyük deprem sonrasında, Türkiye genelinde 12 bin 141 bina ve 66 bin bağımsız bölüm yıkık veya ağır hasarlı durumda. Doğal Afet Sigortaları Kurumu (DASK) 30 bini aşkın hasar ihbarı aldığını ve ilk hasar ödemesini 24 saat geçmeden yaptığını açıkladı. Türk Reasürans & DASK Genel Müdürü Selva Eren, deprem fonlarının 23 milyar TL olduğunu ve reasürans korumasıyla birlikte 117 milyar TL'lik ödeme kapasitesine sahip olduklarını belirtti. Fitch ise depremin yol açtığı ekonomik hasarın 2 milyar doları aştığını ve 4 milyar doları geçebileceğini, ancak sigortalama miktarının düşük olması nedeniyle sigortaların karşılayacağı zararların 1 milyar dolar civarında olmasının beklendiğini raporladı.
10 Şubat 2023
Daha fazla

Beklenen Marmara depreminin Türkiye ekonomisine 320 milyar dolarlık bir maliyet yaratacağı bilgisi, olumsuz bir durumu işaret etmektedir. Bu tür bir ekonomik zarar, ülkenin finansal durumunu olumsuz etkileyebilir ve vatandaşların yaşam kalitesi üzerinde de negatif sonuçlar doğurabilir. Ayrıca, bir milli güvenlik sorunu olarak nitelendirilmesi, durumun ciddiyetini ve olası etkilerinin geniş kapsamlı olabileceğini göstermektedir.

İşaretlediklerim