Sony, PlayStation gösteriminde 'Project Q' adını verdiği yeni bir taşınabilir oyun konsolunu duyurdu. Bu cihaz, 8 inç HD ekrana sahip olacak ve PlayStation 5 DualSense kablosuz kontrol cihazının tüm özelliklerini barındıracak. Wi-Fi bağlantısı ile PlayStation 5 oyunlarını uzaktan oynama imkanı sunacak olan konsol, oyunların PlayStation 5 üzerinde yüklü olmasını gerektirecek.
25 Mayıs 2023

Netflix'in popüler distopik dizisi Black Mirror, altı yeni bölümle 2025'te geri dönüyor. Netflix Türkiye'nin Twitter hesabı üzerinden yapılan duyuruya göre, dizinin yedinci sezonu izleyicilerle buluşacak. Dizinin şimdiye kadar altı sezonu yayınlandı ve her bölümüyle izleyicileri farklı distopik senaryolarla karşı karşıya bıraktı.
15 Mart 2024

Activision Blizzard, popüler oyun serisi 'Call of Duty-Warzone'u 21 Eylül'de kapatma kararı aldı. 2020 yılında piyasaya sürülen ve oyun severler tarafından beğenilen oyun, yeni sürümün çıkmasıyla 'Warzone Caldera' olarak yeniden adlandırılmıştı. Ancak yeni sürümün çıkışıyla oyuncu sayısında düşüş yaşanınca şirket, yeni serilere odaklanmak amacıyla oyunun kapatılacağını duyurdu.
23 Haziran 2023

Oyun dünyasının prestijli ödüllerinden biri olan The Game Awards, 2023 yılında 31 farklı kategoride yılın en iyi oyunlarını ve oyunla ilgili diğer ödülleri açıkladı. Yılın oyunu ödülünü Baldur’s Gate 3 kazanırken, Alan Wake 2 en iyi oyun yönetmenliği, en iyi anlatım ve en iyi sanat yönetimi ödüllerini aldı. Diğer kategorilerde ise Final Fantasy 16, Hi-Fi Rush, Cyberpunk 2077 gibi oyunlar ve e-spor alanında Lee “Faker” Sang-hyeok, JD Gaming gibi isimler öne çıktı.
8 Aralık 2023

Popüler video oyun karakteri Süper Mario'nun yeni animasyon filmi, Japon oyun üreticisi Nintendo ve ABD merkezli animasyon üreticisi Illumination iş birliğiyle Nisan 2026'da vizyona girecek. Bu film, Nisan 2023'te çıkan 'The Super Mario Bros. Movie' filminin devamı niteliğinde olacak ve finansmanını Nintendo ile Illumination'ın çatı kuruluşu Universal Pictures üstlenecek. Nintendo Temsilci Direktörü Miyamoto Şigeru, Mario'nun dünyasını genişletmeyi hedeflediklerini ve filmin parlak ve eğlenceli bir hikayeye sahip olacağını belirtti.
11 Mart 2024

GameMill Entertainment ve AMC, 'The Walking Dead: Destinies' adlı yeni video oyununu duyurdu. Oyun, 'The Walking Dead' dizisinin ilk dört sezonunu kapsıyor ve oyunculara, dizide ve çizgi romanda daha önce görülen olayların yönünü değiştirme imkanı sunuyor. Oyunun tam işleyişi ve farklı hikayeleri keşfetmek için geri dönüş olup olmadığına dair detaylar henüz açıklanmadı. Oyunun çıkış tarihi ve platformları da henüz belirlenmedi.
21 Ağustos 2023

Todd Phillips'in yönetmenliğini yaptığı ve Joaquin Phoenix ile Lady Gaga'nın başrollerini paylaştığı 'Joker 2: Folie à Deux' filminin çekimleri New York'ta sürüyor. Lady Gaga, ilk Joker filminden ikonik hale gelen 'Joker Merdivenleri'nde görüntülendi. Bu merdivenler, Joker karakterinin dans ettiği sahne ile ünlü olmuştu. Yeni filmde Lady Gaga'nın canlandırdığı Harley karakteri, bu merdivenlerden çıkarken gösteriliyor. Filmin 4 Ekim 2024'te vizyona girmesi planlanıyor.
3 Nisan 2023

HBO CEO'su Casey Bloys, 'The Last of Us' dizisinin ikinci sezon çekimlerinin 2024 yılının başlarında başlayacağını duyurdu. Dizi, oyun dünyasının en sevilen serilerinden birine dayanıyor ve ikinci sezon onayını almıştı ancak senaristler ve oyuncuların grevi nedeniyle çekimler askıya alınmıştı. Bloys, grevlerin çekim sürecini geciktirdiğini belirtti ve oyuncuların grevinin çekimler başlamadan önce çözülmesi gerektiğini ifade etti.
2 Kasım 2023

Video oyunu geliştiricisi Epic Games, çalışanlarının yaklaşık yüzde 16'sını işten çıkaracağını duyurdu. Şirketin Üst Yöneticisi Tim Sweeney, ayrıca geçen yıl satın aldıkları çevrimiçi müzik platformu Bandcamp'in müzik lisanslama platformu Songtradr'a satılacağını ve çocuklar için dijital deneyim oluşturma araçları sağlayan SuperAwesome hizmetinin büyük kısmının devre dışı bırakılacağını belirtti. Sweeney, şirketin bir sonraki evrimine yatırım yaptıklarını ve popüler oyunları Fortnite'ı 'meta evrenden ilham alan bir ekosistem' olarak büyüttüklerini ifade etti.
29 Eylül 2023

Bethesda'nın geliştirdiği ve büyük beklentiler yaratan uzay temalı oyun Starfield'ın bilgisayar sistem gereksinimleri açıklandı. Oyunun önerilen sistem gereksinimleri için gerekli donanımın maliyeti, Türkiye'de üç ila dört asgari ücret arasında değişiyor. Oyunun Steam fiyatı 899 TL olarak belirlenmişken, oyunun önerilen donanım maliyeti 33.600 ile 47.600 TL arasında değişiyor. Starfield, uzun süredir beklenen bir oyun olup, Xbox için özel olarak çıkacak.
12 Temmuz 2023

Türkiye'de oyun sektörüne yapılan yatırımlar 2022 yılında bir önceki yıla göre yüzde 60 artarak 424,7 milyon dolara ulaştı. İstanbul, Avrupa'da Londra'dan sonra en çok oyun anlaşması yapılan ikinci şehir oldu ve dünya genelinde beşinci sırada yer aldı. Mobil oyunlar gelirlerin büyük bir kısmını oluştururken, Türkiye'deki oyuncu sayısı 44 milyona ulaştı. Türkiye'den 'unicorn' statüsüne ulaşan Peak Games ve Dream Games gibi oyun şirketleri de bulunuyor.
19 Nisan 2023

EA Games tarafından geliştirilen ve her yıl yeni bir sürümü çıkan FIFA serisi, bu yıl 'FC 24' adı altında piyasaya sürülecek. EA ile FIFA arasındaki anlaşmazlık sonucu isim değişikliğine gidildi. FC 24'ün fragmanı EA'nin YouTube kanalında yayınlandı ve oyun 29 Eylül'de piyasaya çıkacak. Türkiye'de oyunun standart sürümü Steam üzerinden 1199 lira, 'ultimate' sürümü ise 1699 lira olarak belirlendi. PlayStation için standart sürüm 1400 lira, ultimate sürüm ise 2000 lira fiyat etiketiyle ön siparişe sunuldu.
14 Temmuz 2023

Sony, PlayStation 5 (PS5) konsolunun daha küçük ve hafif versiyonu olan 'Playstation 5 Slim' modelini duyurdu. Yeni model, eski modelin donanım ve görünüm özelliklerinin çoğunu koruyor ve boyut olarak yüzde 30 daha küçük. Ağırlık olarak ise yüzde 18-24 arasında daha hafif. Yeni model önümüzdeki ay ABD’de, sonraki aylarda küresel olarak satışa sunulacak. Fiyatı, mevcut PS5 modeli ile aynı olacak.
11 Ekim 2023

Video Game History Foundation ve Software Preservation Network tarafından yapılan bir araştırmaya göre, 2010'dan önce piyasaya sürülen bilgisayar oyunlarının yaklaşık %80'i bugün erişilemez durumda ve %90'a yakını tehlikede. Araştırma, Commodore 64, Game Boy ve Playstation 2 gibi farklı platformlarda yayınlanmış dört bin oyun üzerinde yapılmıştır. Konsolların gelişimi ve geriye dönük uyumluluğun azalması eski oyunları oynamayı zorlaştırıyor ve bu durum video oyun tarihinin korunması açısından endişe yaratıyor.
15 Temmuz 2023

Rol yapma oyunu Baldur’s Gate 3, Steam'de büyük satış rakamlarına ulaştı ve Twitch'te en çok izleyici toplayan içeriklerden biri oldu. Oyunun PlayStation 5 sürümü 6 Eylül'de çıkacakken, XBox çıkışı biraz gecikebilir. Oyunun çıkışıyla beraber Steam'de eşzamanlı oyuncu sayısı 300 binin üstüne çıktı ve Twitch'te izleyici sayısı prime time'da 500 bine yaklaştı.
4 Ağustos 2023

ABD Ulusal Karayolu Trafik Güvenliği İdaresi'nin (NHTSA) açıklamasına göre, Tesla hatalı gaz pedalı raporları sonrasında 2023'ün sonundan bu yana piyasaya sürdüğü 3,878 Cybertruck'ı geri çağırma kararı aldı. Gaz pedalının gevşeyip iç döşemeye takılması sonucu istem dışı hızlanma ve çarpışma riskinin artması sorununa işaret ediliyor. Tesla'nın bu geri çağırma işlemi, aracın teslimatlarına iki yıllık bir gecikmenin ardından başlaması ve sonrasında yaşanan satış düşüşleriyle birleşince şirketin hisselerinde yüzde 3'lük bir düşüşe neden oldu. Tesla, arızalı parçaları ücretsiz olarak değiştireceğini veya onaracağını ve araç sahiplerinin haziranda bilgilendirileceğini duyurdu.
20 Nisan 2024

Oyun dünyasının popüler serilerinden 'The Last of Us', dizi olarak uyarlandı ve ilk sezonuyla beğeni topladı. HBO, dizinin ikinci sezonunu onayladı. İkinci sezonun ne zaman yayınlanacağı henüz belirsizken, 2025 veya sonrası olabileceği tahmin ediliyor. Yeni sezonda, oyunun ikinci bölümündeki olaylar ve Joel'in eylemlerinin sonuçları işlenecek. Pedro Pascal ve Bella Ramsey'in devam edeceği ve muhtemelen bir zaman atlaması olacağı belirtiliyor. Dizi yaratıcıları, popülerliğe bağlı olarak daha fazla sezon yapabileceklerini ifade ediyorlar.
21 Mart 2023

Gezi eylemlerine katıldığı gerekçesiyle Beşiktaş'ın taraftar grubu çArşı'nın önde gelen isimleri Cem Yakışkan ve Numan Bülent Ergenç dahil 35 kişinin 'darbeye teşebbüs' suçlamasıyla yargılandığı davanın beşinci duruşması görüldü ve 1 Şubat 2024'e ertelendi. 2015'te tüm sanıklar hakkında beraat kararı verilmiş, ancak karar 2021'de Yargıtay tarafından bozulmuştu. Dava dosyası daha sonra Gezi davasıyla birleştirilmiş, ancak 21 Şubat 2022'deki duruşmada dosyaların tekrar ayrılmasına karar verilmişti.
7 Eylül 2023

Twitter'ın sahibi Elon Musk, platform üzerinden oyun yayını yaptı. Musk, Twitter'ı 27 Ekim 2022'de 44 milyar dolara satın almış ve platformu daha kapsamlı hale getirmeye çalışıyor. Twitter'ı bir 'süper uygulama' haline getirme hedefi olduğunu belirten Musk, uygulama üzerinden yayın yapılmasıyla ilgili yeni özellikler getirdi. Musk, Diablo IV oynadığı anları canlı yayınlayarak 'Oyun yayınını test ediyorum' dedi.
2 Ekim 2023

Sony, PlayStation bünyesinde 900 kişinin işten çıkarılacağını ve Londra'da bulunan stüdyosunun kapatılacağını duyurdu. Bu işten çıkarma dalgası, dünya genelindeki tüm PlayStation çalışanlarını etkileyecek. İşten çıkarmalar, aralarında SingStar oyun serisini geliştiren Londra stüdyosu, Last of Us'ın geliştiricisi Naughty Dog, Marvel’s Spiderman'ın geliştiricisi Insomniac Games ve Horizon'un geliştiricisi Guerrilla Games'in de bulunduğu birçok stüdyoyu etkileyecek.
28 Şubat 2024
İşaretlediklerim