ABD merkezli video oyunu şirketi Epic Games, Google'a karşı açtığı ve uygulama içi ödemelerle ilgili olan antitröst davasını kazandı. Kaliforniya Kuzey Bölge Mahkemesi'nde görülen davada, Google'ın uygulama mağazası politikalarıyla tekelleşme karşıtı yasaları ihlal ettiği kararına varıldı. Epic Games CEO'su Tim Sweeney, sosyal medya üzerinden bu kararı bir zafer olarak duyurdu. Anlaşmazlık, Epic Games'in Fortnite oyunu için uygulama mağazaları dışında doğrudan satış yapmasına izin veren bir güncelleme yayımlamasıyla başlamıştı.
12 Aralık 2023

Activision Blizzard, popüler oyun serisi 'Call of Duty-Warzone'u 21 Eylül'de kapatma kararı aldı. 2020 yılında piyasaya sürülen ve oyun severler tarafından beğenilen oyun, yeni sürümün çıkmasıyla 'Warzone Caldera' olarak yeniden adlandırılmıştı. Ancak yeni sürümün çıkışıyla oyuncu sayısında düşüş yaşanınca şirket, yeni serilere odaklanmak amacıyla oyunun kapatılacağını duyurdu.
23 Haziran 2023

Oyuna ve diziye uyarlanan Witcher serisinin yazarı Andrzej Sapkowski, yeni bir Witcher kitabı üzerinde çalıştığını duyurdu. Kitabın hikayesi hakkında herhangi bir bilgi verilmedi. Sapkowski, kitabın bir yıl içinde tamamlanabileceğini, ancak İngilizce ve diğer dillere çevirinin ne zaman yapılacağının belirsiz olduğunu belirtti. Son Witcher kitabını 2013 yılında yazan Sapkowski, ana Witcher hikayesinin 'Gölün Hanımı' ile sona erdiğini ve yeni kitapların yan hikaye veya ön bölüm olacağını ifade etti.
5 Ağustos 2023

Bilgisayar oyunları, HDD'lerin yerini SSD'lerin almasının ardından, artık minimum sistem gereksinimi olarak SSD kullanımını önermeye başladı. Özellikle büyük oyunlar olan Starfield ve Cyberpunk 2077, minimum depolama alanı olarak SSD gereksinimini belirtti. SSD'ler, hız, sessizlik, boyut, dayanıklılık ve enerji tüketimi açısından HDD'lere göre avantajlar sunuyor.
20 Haziran 2023

Çevrimiçi video konferans hizmeti sağlayan Zoom, iş gücünün yüzde 2'sinden azını oluşturan yaklaşık 150 çalışanını işten çıkarma kararı aldı. ABD basınındaki haberlere göre, şirket bu yıl yapay zeka gibi alanlarda işe alımlara devam edeceğini belirtti. Şirket sözcüsü, Zoom'un stratejisiyle uyum sağlamak amacıyla ekiplerin düzenli olarak değerlendirildiğini ifade etti.
2 Şubat 2024

Framework firması, kullanıcıların parçalarını istedikleri gibi değiştirebilecekleri ve yükseltebilecekleri modüler bir dizüstü bilgisayar olan 'Framework 16' modelini ön siparişe çıkardı. Bilgisayar, AMD Ryzen işlemci ve Radeon ekran kartı ile donatılmış ve depolama alanı gibi bileşenler kolayca yükseltilebiliyor. İki farklı sipariş seçeneği sunuluyor: 1699 dolara kurulu halde veya 1399 dolara kendiniz kurmak üzere. Ayrıca, ön sipariş edilen grafik modülü içeren her bilgisayar için Starfield oyununun premium sürümü ücretsiz verilecek.
19 Temmuz 2023

Rockstar Games ve Remedy Entertainment, Remedy'nin yeni logosundaki 'R' harfleri nedeniyle ticari marka anlaşmazlığına düştü. Rockstar, Remedy'nin yeni logosunun kendi logosuyla karıştırılabileceğini ve kamuoyunda kafa karışıklığı yaratabileceğini iddia ediyor. İki firma şu anda Britanya ve Avrupa Birliği'nde bu konuda hukuki süreç içerisinde bulunuyor ve Rockstar ABD'de de itirazda bulunmuş durumda. Remedy'nin iletişim direktörü, yeni logolarının şirketin genişleyen portföyünü temsil ettiğini belirtiyor.
17 Ocak 2024

Amazon, 2023 yılında TV şovları, filmler ve müzik için içerik harcamalarını bir önceki yıla göre 2 milyar dolar artırarak toplamda 18,9 milyar dolar harcadı. Bu harcamalar, Prime Video ve müzik servislerinin lisanslama, üretim ve dijital aboneliklerle ilişkili maliyetleri kapsıyor. Amazon CEO'su Andy Jassy, Prime Video'nun büyük ve kârlı bir iş olabileceğine inandıklarını ve özel içeriklere yatırım yapmaya devam edeceklerini belirtti. Ayrıca, Amazon reklam destekli içerik sunmaya başladı ve analistler bu reklamların 2024'te 3 milyar dolardan fazla gelir getirebileceğini öngörüyor.
2 Şubat 2024

YouTube'un CEO'su Susan Wojcicki, çalışanlara gönderdiği bir e-posta ile istifa ettiğini duyurdu. Wojcicki, aile, sağlık ve kişisel projelere odaklanacağını ve Google'ın çatı şirketi Alphabet'te danışmanlık yapmayı planladığını belirtti. 2014 yılından bu yana YouTube'un CEO'luk görevini yürüten Wojcicki'nin yerine, şirkette Shorts ve Music projelerine odaklanan yardımcısı Neal Mohan geçecek.
17 Şubat 2023

ABD'nin Oklahoma eyaletinden 13 yaşındaki Willis Gibson, Tetris oyununun 157'inci seviyesine ulaştıktan sonra oyunun çöktüğü anın videosunu YouTube kanalından paylaştı. Daha önce sadece yapay zekanın başarabildiği bu oyunu bitirme başarısını gösteren Gibson, oyunu 38 dakika içinde tamamladı. Gibson, 11 yaşından beri Tetris oynuyor ve pek çok turnuvaya katılmış bir oyuncu.
3 Ocak 2024

Twitch'in tanınmış yıldızlarından Félix 'xQc' Lengyel ve Kaitlyn 'Amouranth' Siragusa, içerik üretici dostu olarak tanımlanan yeni Kick platformuna geçiyor. Lengyel'e 100 milyon dolarlık bir anlaşma teklif edilirken, Siragusa'nın anlaşma detayları henüz açıklanmadı. Kick platformu, Twitch'in gelir paylaşımı politikalarından hoşnutsuz olan yayıncılar için daha iyi anlaşmalar sunmayı hedefliyor. Şu anda Kick'in en büyük yayın kategorisi kumar içeriği ve platform, kumar yayıncısı Tyler 'Trainwreck' Nikman ve bir kumar sitesi kurucusu Ed Craven tarafından kuruldu.
23 Haziran 2023

Eğlence sektörünün devi Walt Disney, video oyunu geliştiricisi Epic Games'te 1,5 milyar dolarlık hisse alımı gerçekleştireceğini açıkladı. Bu yatırımla birlikte, Disney ve Epic Games, Disney hikayeleri ve deneyimlerini genişletecek yeni bir oyun ve eğlence evreni oluşturmak üzere işbirliği yapacaklar. Epic Games'in popüler oyunu Fortnite'ın da dahil olduğu bu yeni evren, 100 milyondan fazla aktif oyuncu ve yaratıcıyı bir araya getirecek. Disney Üst Yöneticisi Robert Iger, bu yatırımın şirketin oyun dünyasındaki en büyük girişimi olduğunu ve büyüme için önemli fırsatlar sunduğunu belirtti.
8 Şubat 2024

Epic Games Store, platform üyelerine her hafta ücretsiz oyunlar sunmaya devam ediyor. Bu hafta 'Cat Quest II' ve 'Orcs Must Die! 3' oyunları yarına kadar ücretsiz olarak sunulacak. Yarından itibaren ise 'Circus Electrique' ve 'Firestone Free Offer' oyunları ücretsiz olacak. Ayrıca, Steam platformunda normalde 19,99 dolar olan 'Patron' oyunu, 13 Mayıs'a kadar sadece 6,60 lira fiyatla satılacak.
8 Mayıs 2024

Sony, PlayStation bünyesinde 900 kişinin işten çıkarılacağını ve Londra'da bulunan stüdyosunun kapatılacağını duyurdu. Bu işten çıkarma dalgası, dünya genelindeki tüm PlayStation çalışanlarını etkileyecek. İşten çıkarmalar, aralarında SingStar oyun serisini geliştiren Londra stüdyosu, Last of Us'ın geliştiricisi Naughty Dog, Marvel’s Spiderman'ın geliştiricisi Insomniac Games ve Horizon'un geliştiricisi Guerrilla Games'in de bulunduğu birçok stüdyoyu etkileyecek.
28 Şubat 2024

Amerikan e-ticaret devi Amazon, başta bulut bilişim olmak üzere satış, pazarlama ve küresel hizmetler departmanlarından yüzlerce çalışanını işten çıkardı. Şirket, işten çıkarılan ABD'deki çalışanlara en az 60 gün maaş ve sosyal yardımların devam edeceğini, yeni iş bulma sürecinde destek sağlanacağını ve sağlık yardımlarına erişim imkanı sunulacağını açıkladı. Ayrıca, Amazon'un temel alanlarda işe alımlarla büyümeye devam edeceği belirtildi. Challenger, Gray&Christmas'ın raporuna göre, 2023'te teknoloji sektöründeki işten çıkarmalar yüzde 73 artarak 168 bin 32 kişiye ulaştı.
4 Nisan 2024

Sony Music, Universal Music Group ve Warner Records gibi büyük müzik şirketleri, Suno ve Udio adlı yapay zeka start-up'larına telif hakkı ihlali nedeniyle dava açtı. Müzik şirketleri, bu start-upların yazılımlarının telif hakkıyla korunan eserleri kopyalayarak para kazandığını iddia ediyor ve her ihlal için 150 bin dolar tazminat talep ediyor. Davalar, yazarlar ve haber kuruluşlarının benzer telif hakkı ihlali davalarının bir parçası olarak görülüyor. Yapay zeka firmaları ise adil kullanım doktrini kapsamında meşru olduklarını savunuyor.
25 Haziran 2024

ABD'li teknoloji devi Apple, elektrikli otomobil üretme çalışmalarını sonlandırma kararı aldı. Bloomberg'in haberine göre, bu karar şirket içinde yaklaşık 2 bin çalışanı şaşırttı ve projede görevli birçok kişinin yapay zeka bölümüne kaydırılacağı belirtildi. Elektrikli otomobil ekibinde görevli donanım mühendisleri ve otomobil tasarımcıları, diğer Apple ekiplerindeki işlere başvurabilecek, ancak işten çıkarmaların da olacağı ifade edildi.
28 Şubat 2024

Fortnite, 2017'de piyasaya sürüldüğünden beri oyun dünyasında büyük bir etki yarattı. Oyunun yeni modlarından biri olan Fortnite Festival'de, oyuncular kendi müzik gruplarını kurup performans sergileyebiliyor. Bu festivalin bir parçası olarak dünyaca ünlü şarkıcı Lady Gaga, bir konser vereceğini Twitter hesabından duyurdu. Lady Gaga'nın festivalde ne zaman sahne alacağı henüz netleşmemiş olsa da, eğlence sitesi Polygon, onun 22 Şubat'ta, festivalin ikinci sezonunun başlangıcında sahne alacağını öne sürdü.
21 Şubat 2024

Xbox'ın CEO'su Phil Spencer, bir YouTube videosunda, Xbox'a özel dört oyunun PlayStation 5 ve Nintendo Switch'e geleceğini açıkladı. Oyunların isimleri henüz yapımcılar tarafından duyurulmadı ancak Spencer, Starfield, Indiana Jones ve Great Circle'ın bu dört oyun arasında olmadığını belirtti. Teknoloji sitesi The Verge, bu oyunların Hi-Fi Rush, Pentiment, Sea of Thieves ve Grounded olduğunu iddia etti.
16 Şubat 2024

Steam'in veri tabanına göre, eş zamanlı oyuncu sayısı en yüksek olan 15 oyun listelendi. Bu liste, oyunların popülerliğini gösteren önemli bir ölçüt olan eş zamanlı oyuncu sayısına dayanıyor. Listede yer alan oyunlar arasında PUBG, Palword, Counter Strike 2, Lost Ark ve Dota 2 gibi isimler bulunuyor. En yüksek eş zamanlı oyuncu sayısına sahip oyun PUBG olurken, liste sadece Steam platformundaki oyunları kapsıyor.
11 Şubat 2024
İşaretlediklerim