Tutuklu eski HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, HDP'nin kendi cumhurbaşkanı adayını çıkarma kararını destekledi ve muhalefetin bu karara tepkilerini eleştirdi. Demirtaş, HDP'nin uzun süredir 'altılı masa'ya ortak aday çıkarmaya hazır olduklarını belirttiğini, ancak net bir cevap alamadıklarını ifade etti. Ayrıca, HDP'nin masada olmaması gerektiğini savunan siyasetçilere HDP oylarıyla başbakanlık yapma ihtimaline karşı çıktı. Demirtaş, muhalefeti gerçek bir değişim için zorlamak istediklerini ve HDP'nin AKP'ye kazandırmak gibi bir politika ile anılamayacağını vurguladı.
12 Ocak 2023

Halkların Demokratik Partisi (HDP), cumhurbaşkanlığı seçimlerinde kendi adayını çıkaracağını duyurduktan sonra, eski eş genel başkan Selahattin Demirtaş ile adaylık konusunda görüşme yaptı. Demirtaş, Edirne Cezaevi'nde yapılan görüşmede hukuki durumunun adaylık için uygun olmadığını ifade etti ve partinin seçim çalışmalarını destekleyeceğini belirtti. HDP yönetimi de Demirtaş'ın bu yaklaşımına teşekkür ederek, ortak çalışmanın önemini vurguladı.
27 Ocak 2023

Yer bilimci Prof. Dr. Naci Görür, tv100'de katıldığı bir programda İYİ Parti ve CHP'den belediye başkanı adaylığı teklifi aldığını ancak bu teklifleri reddettiğini açıkladı. İYİ Parti'nin İstanbul büyükşehir belediyesi başkan adaylığı ve CHP'nin Elazığ belediyesi başkan adaylığı tekliflerini aldığını belirten Görür, siyaset üstü bir pozisyon almayı tercih ettiğini ve bu nedenle teklifleri kabul etmediğini ifade etti.
7 Şubat 2024

DEM Parti, 31 Mart'ta yapılacak yerel seçimler öncesinde seçim güvenliğini tehdit eden usulsüzlüklerin araştırılması için Meclis'e bir önerge sundu. Önerge, AKP ve MHP milletvekillerinin oylarıyla reddedildi. DEM Parti Şırnak Milletvekili Nevroz Uysal Aslan, geçmiş seçimlerde yaşanan usulsüzlüklerden örnekler vererek önergenin önemini vurguladı. Bu usulsüzlükler arasında mühürsüz oyların geçerli sayılması, sahte seçmen kayıtları ve sandık taşıma gibi konular yer aldı.
29 Şubat 2024

Aytunç Erkin, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu'na yakın kaynaklardan alınan bilgilere dayanarak, Başak Demirtaş'ın olası adaylığının İstanbul seçim sonuçları üzerindeki etkisini ele aldı. Yapılan bir ankete göre, Demirtaş'ın adaylığı halinde, İmamoğlu'nun oy oranının yüzde 41.1, Cumhur İttifakı adayı Murat Kurum'un oy oranının yüzde 40.6 olduğu ve Demirtaş'ın yüzde 6.5 oy alabileceği belirtildi. Ancak Başak Demirtaş, aday olmaktan vazgeçtiğini açıkladı. Bu durum, İstanbul seçimlerindeki rekabet dinamiklerini ve stratejileri etkileyebilir.
8 Şubat 2024

Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Batman İl Başkanı Mustafa Tekik, Batman Başsavcılığı tarafından yürütülen bir soruşturma kapsamında gözaltına alındı. Soruşturma çerçevesinde bir gün önce DEM Parti'nin Batman il binası aranmıştı. Gözaltı işlemi ve arama, soruşturmanın detayları hakkında daha fazla bilgi verilmeden gerçekleştirildi.
25 Nisan 2024

Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM) Grup Başkan Vekili ve Kars Milletvekili Gülistan Kılıç Koçyiğit, X platformunun sahibi Elon Musk'ın 'Dem Party' olarak adlandırdığı Demokrat Parti hakkındaki paylaşımına yanıt verdi. Musk, Demokrat Parti'nin seçmen ithal etmeye çalıştığını iddia etmişti. Koçyiğit ise Musk'ın bu paylaşımını alıntılayarak, DEM Partisinin amacının AKP'nin yerel seçimlerde hukuka aykırı şekilde hayalet seçmen nakletmesini önlemek olduğunu belirtti.
29 Mart 2024

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener'in CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun cumhurbaşkanlığı adaylığını kabul etmeyerek altılı masayı terk etmesinin ardından, İstanbul ve Ankara büyükşehir belediye başkanlarını adaylığa çağırması millet ittifakında krize yol açmıştı. Bu kriz, Kılıçdaroğlu'nun ortak aday, İmamoğlu ve Yavaş'ın cumhurbaşkanı yardımcısı adayı gösterileceği bir formülle aşıldı. Altılı masa, adayı duyurmak için Saadet Partisi'nde toplandı ve İYİ Parti Genel Başkan Yardımcısı Bahadır Erdem 'Millet kazandı' ifadesini kullandı.
6 Mart 2023

HDP'nin tutuklu eski eş genel başkanı Selahattin Demirtaş'ın eşi Başak Demirtaş, HDP'nin cumhurbaşkanı adayı çıkaracağını açıklamasının ardından kendi adının da adaylar arasında geçmesi üzerine bir açıklama yaptı. Twitter üzerinden yaptığı açıklamada aktif siyasete girmeyi düşünmediğini belirtti ve HDP'nin, Emek ve Özgürlük İttifakı'nın ve desteklenecek adayın başarısı için elinden geleni yapacağını ifade etti.
18 Ocak 2023

HDP'nin mevcut eş genel başkanları Pervin Buldan ve Mithat Sancar, partinin gelecek kongresinde eş genel başkanlık için tekrar aday olmayacaklarını duyurdu. Bu açıklama, partinin eski eş genel başkanı Selahattin Demirtaş'ın partideki gerileyişe dair eleştirileri ve aktif politikayı bıraktığını açıklamasının ardından geldi. Buldan ve Sancar, partinin güçlü bir hamle yapabilmesi için samimi eleştiri ve özeleştirinin önemine vurgu yaparak, kongre sürecinde hesap verme sorumluluğu altında olduklarını ve görevlerini başka birine devretmekten onur duyacaklarını ifade ettiler.
4 Haziran 2023

CHP Genel Başkan Yardımcısı Eren Erdem, partinin Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nu gelecek kongrede tekrar aday göstermeyi planladıklarını belirtti. Kılıçdaroğlu, daha önce aday olmayı düşünebileceğini ifade etmişti. Parti içinde 'değişim' talepleri ve kurultay süreci başlamıştı. İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun da bu tartışmanın güçlü aktörlerinden biri olduğu belirtiliyor.
24 Temmuz 2023

Eski HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, HDP'nin cumhurbaşkanlığı seçimlerinde kendi adayını çıkarma kararını destekleyerek, diğer partilerle müzakere yapılmasının gerekliliğini ifade etti. HDP'nin, 'altılı masa' tarafından müzakere taleplerinin karşılık bulmaması üzerine bu kararı aldığı belirtiliyor. Demirtaş, HDP'nin aday çıkarma hazırlığının haklı ve meşru olduğunu, çözülmeyecek bir sorun olmadığını ve herkesin uzatılan eli tutma cesaretini göstermesi gerektiğini belirtti.
10 Ocak 2023

İYİ Parti, altılı masanın ortak cumhurbaşkanı adayını belirlemek için kamuoyu anketleri düzenlenmesini talep ediyor. Parti, kazanma ihtimali yüksek bir adayın seçilmesini önemsiyor ve CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun adaylığı konusunda, diğer adaylarla arasındaki oy farkının az olması durumunda desteklenebileceğini belirtiyor. İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu ve Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş da İYİ Parti'nin değerlendirdiği adaylar arasında yer alıyor.
17 Ocak 2023

Cumhurbaşkanı danışmanları Mehmet Uçum ve Ayhan Ogan, İstanbul ve Ankara büyükşehir belediye başkanlarının cumhurbaşkanı yardımcısı olarak gösterilmesinin anayasaya aykırı olduğunu iddia etti. Buna karşılık hukukçu Kerem Altıparmak, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'nde cumhurbaşkanının geniş yetkileri olduğunu ve kararnameyle cumhurbaşkanı yardımcısının güçlendirilebileceğini, bu durumun anayasaya aykırı olmadığını belirtti. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun adaylığının kesinleşme noktasına geldiği ve kazanılması durumunda iki belediye başkanının geniş yetkilerle cumhurbaşkanı yardımcısı olarak görev yapacağı ifade ediliyor.
6 Mart 2023

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkanı Ekrem İmamoğlu, bir kez daha aday olabileceğini belirtiyor ve bu süreçte 'uyumlu çalışma' hedefiyle partisinden taleplerde bulunacak. İmamoğlu, seçim sürecini 'Erdoğan karşıtlığı' üzerinden kurmayı düşünmüyor, yerel seçimlerde 'yerelden genele' stratejisi ve CHP'deki 'değişim' çalışmalarını ele alıyor. Ayrıca, İmamoğlu'nun belediye meclisinde çoğunluğu alma ve daha fazla kritik ilçeyi kazanma hedefi için CHP'nin yönetiminden taleplerinin olabileceği belirtiliyor.
17 Ağustos 2023

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP), İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun katıldığı bir tanıtım toplantısında 39 ilçe belediye başkanı adaylarını duyurdu. Adaylar arasında sadece dört kadın bulunuyor. Bu durum, parti içindeki kadın temsiliyeti konusunda tartışmalara yol açabilir. Aday listesi, İstanbul'un çeşitli ilçelerinden gelen isimleri kapsıyor ve her bir adayın ilçesi ile birlikte açıklandı.
13 Şubat 2024

Ahmet Hakan, İstanbul seçimlerinde tırtıklayıcı olarak adlandırılan küçük partilerin önemli bir rol oynayacağını belirtiyor. İmamoğlu'nun desteklediği DEM Parti ve İYİ Parti ile Murat Kurum'un desteklediği Yeniden Refah Partisi'nin performanslarının seçim sonuçları üzerinde belirleyici olacağına dikkat çekiyor. Hakan, seçimlerin son dönemlerinde her iki adayın da bu partilere özel bir önem vermesi gerektiğini vurguluyor.
25 Şubat 2024

Yeni Şafak gazetesi, DEM Parti Gençlik Meclisi'nin İstanbul'da elektrik direklerine Abdullah Öcalan'ın çıkartmalarını yapıştırdığını iddia etti. Bu iddia, Öcalan için 'bebek katili' ve 'teröristbaşı' ifadelerinin kullanıldığı bir haberle kamuoyuna duyuruldu. Ancak, çıkartmaları yapıştıran kişilerin DEM Partili olduğuna dair kesin bir kanıt sunulmadı. Akif Beki, bu durumu eleştirerek, seçim öncesi yapılan bu tür haberlerin provokasyon amaçlı olabileceğini ve medyanın bu tür iddiaları sorgulamadan yayınlamasının sorunlu olduğunu belirtti.
27 Mart 2024

Edirne cezaevinde tutuklu bulunan HDP'nin eski eş genel başkanı Selahattin Demirtaş, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın seçimleri kazanma şansının olmadığını ve halkın Erdoğan'a olan güvenini yitirdiğini belirtti. Ayrıca, HDP hakkındaki kapatma davasının siyasi baskıyla ilgili olduğunu ve yargıçların HDP'yi kapatmayacağını düşündüğünü ifade etti. Demirtaş, muhalefetin birleşerek ortak adayla seçime gitmesi gerektiğini ve HDP'nin bu yönde çaba gösterdiğini de vurguladı.
17 Ocak 2023

Cumhuriyet Halk Partisi'nde (CHP) 4-5 Kasım'da düzenlenecek kurultay öncesi İstanbul il başkanını belirleyecek kongre 8 Ekim'de gerçekleştirilecek. Kongrede aday olan Bahçelievler İlçe Başkanı Özgür Çelik ve Cemal Canpolat'ın yarışı, genel başkan Kemal Kılıçdaroğlu tarafından yakından takip ediliyor. Kılıçdaroğlu'nun Canpolat'ı desteklediği ve genel başkan yardımcılarının İstanbul'da 'karargah' kurarak Canpolat için çalıştığı belirtiliyor. Ayrıca, Canpolat'ın adaylık açıklamasını duyurduğu Twitter hesabındaki yeniden gönderimler ve beğenilerin ücretli olarak yapıldığı iddia ediliyor.
28 Eylül 2023
İşaretlediklerim