Kayseri'nin İncesu ve Hacılar ilçelerinde meydana gelen 4,7 ve 4,4 büyüklüğündeki depremler üzerine Yerbilimci Prof. Dr. Naci Görür, Twitter üzerinden yaptığı açıklamada, bu depremlerin düşük aktiviteli Ecemiş Fay zonu içerisinde gerçekleştiğini belirtti. Görür, geçmişte bu zonun büyük depremler ürettiğini ancak şu an için büyük boyutlu depremler beklemediğini ifade etti. Ayrıca, son dönemdeki Maraş ve Gaziantep depremlerinin Anadolu Levhası'nın aktif fay sistemlerinde stres değişimine neden olduğunu ve bu nedenle bölgede küçük boyutlu depremlerin beklenebileceğini söyledi.
7 Mart 2023

Alman Yerbilimleri Araştırma Merkezi ve Kiel Geomar Helmholtz Okyanus Araştırmaları Merkezi uzmanları, İstanbul'da önümüzdeki yıllarda büyük bir deprem olasılığının yüksek olduğunu belirtti. Bölgedeki son büyük depremin 1766'da meydana geldiğini ve Kuzey Anadolu fay hattında şu anda dört metreye varan bir hareket açığı olduğunu ifade eden uzmanlar, birikmiş gerginliğin boşalmasının ağır sonuçları olabileceğini vurguladı. Ayrıca, İstanbul'un doğrudan bir fay hattının üstünde bulunduğu ve zeminin birçok bölgede sağlam olmadığına dikkat çekildi.
10 Şubat 2023

Yerbilimci Prof. Dr. Naci Görür, Kahramanmaraş merkezli depremler sonrasında artçı sarsıntıların devam ettiği bölgelerde inşaatlarda beton dökmenin risklerini vurguladı. Görür, Twitter üzerinden yaptığı paylaşımda, artçı depremlerin yoğun olduğu bu dönemde beton dökmenin betonun çatlak ve tahribat almasına yol açabileceğini belirtti. Bu durumun betonun görevini yerine getiremeyecek hale gelmesine sebep olabileceğini ifade etti.
26 Şubat 2023

Bolu'da 4,8 büyüklüğünde bir deprem gerçekleşti ve bu depremin İstanbul'da beklenen büyük Marmara depremini tetikleme ihtimali üzerine endişeler oluştu. Ancak Jeolog Prof. Dr. Okan Tüysüz ve Yerbilimci Prof. Dr. Naci Görür, depremin İstanbul'u etkilemeyeceğini ve daha büyük bir depremi işaret etmediğini ifade etti. Deprem araştırmacısı Baturhan Öğüt de depremin Marmara ve Sakarya'daki fay hatlarına gerilme transfer etmesinin mümkün olmadığını söyledi.
16 Mart 2023

Yerbilimci Prof. Dr. Naci Görür, 6 Şubat'ta meydana gelen ve 40 binden fazla kişinin ölümüne yol açan depremler sonrasında, vatandaşlara önümüzdeki seçimlerde deprem konusunda ciddi vaatlerde bulunan ve yaşam hakkını önemseyen partilere oy vermeleri çağrısında bulundu. Görür, 17 Ağustos Gölcük depreminden sonra verilen sözlerin tutulmadığını belirterek, bu sefer gereğinin yapılmasını istedi. Ayrıca, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 'imar affı' politikasına ve belediye başkanlarının yönetmeliklere uymadığına dair eleştirilerde bulundu.
19 Şubat 2023

Kahramanmaraş merkezli 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki depremler sonrasında Alman Yerbilimleri Araştırma Merkezi (GFZ) ve Yerbilimci Prof. Dr. Naci Görür, İç Anadolu bölgesinde yakın gelecekte benzer büyüklükte depremler olabileceği konusunda uyarılarda bulundu. GFZ yetkilisi Prof. Marco Bohnhoff, afet bölgelerindeki 'platolardaki stresin yeniden dağılımı' nedeniyle yeni depremlerin olabileceğini belirtti. Bohnhoff, İstanbul'daki bir depremi etkileme ihtimalinin zayıf olduğunu ve mevcut erken uyarı sistemlerinin bu tür büyük depremlerde yeterince etkili olamayacağını ifade etti.
8 Şubat 2023

Jeolog Prof. Dr. Okan Tüysüz, Marmara'da beklenen depremin İstanbul'u nasıl etkileyeceği hakkında dört farklı senaryo paylaştı. Senaryolara göre, sadece Adalar fayı kırılırsa 6,9 büyüklüğünde, Orta Marmara Fayı kırılırsa 7,2 büyüklüğünde, Batı ve Orta Marmara Fayı birlikte kırılırsa 7,5 büyüklüğünde, tüm faylar birlikte kırılırsa 7,6 büyüklüğünde deprem bekleniyor. Tüysüz, depremin etkisinin yeri ve büyüklüğüyle ilgili olduğunu belirtti ve bu bilgilerin net olarak bilinmesinin zor olduğunu, bu yüzden senaryoların hazırlandığını ifade etti.
20 Ağustos 2023

Jeofizik yüksek mühendisi Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan, Twitter hesabı üzerinden yaptığı paylaşımda, Doğu Anadolu Kırık Kuşağı'nın Türkoğlu kolu üzerinde bir kırılma meydana geldiğini ve bu durumun Osmaniye, Adana ve Hatay'ı yüksek riskli bölge olarak etkilediğini belirtti. Ercan, bu bölgelerde orta büyüklükte bir deprem beklenebileceğini ifade etti ancak büyük bir deprem için henüz erken olduğunu vurguladı.
6 Şubat 2023

İstanbul Teknik Üniversitesi'nden Prof. Dr. Cenk Yaltırak, Fox Haber'de yaptığı canlı yayında Marmara Bölgesi için deprem uyarıları yaparken gözyaşlarını tutamadı. Yıllardır aynı uyarıları yaptığını belirten Yaltırak, Marmara Bölgesi'nin Türkiye ekonomisi için önemine dikkat çekerek, sanayi tesislerinin ve nüfusun Anadolu'nun boşaltılmış illerine taşınması gerektiğini vurguladı. Ayrıca, kentsel dönüşüm ve konut yenileme konularında yaşanan sorunlara değindi. Sunucunun ev sahibi olup olmadığına dair sorusuna ise evinin olmadığını, alacak zamanı ve parasının olmadığını belirtti.
9 Şubat 2023

Tunceli'de 4,2 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. Yerbilimci Prof. Dr. Naci Görür, bu depremin daha önce uyarıda bulunduğu ve büyük bir deprem riski taşıyan Yedisu Fayı üzerinde gerçekleştiğini açıkladı. Görür, fayın 7'nin üzerinde bir deprem üretmeye hazır olduğunu ve bölgedeki yerleşim alanları için gerekli önlemlerin alınması gerektiğini vurguladı.
1 Ocak 2024

Yer Bilimci Prof. Dr. Naci Görür, 6 Şubat depremlerinin ardından Arap Levhası'nın kuzeye doğru itilmiş olabileceğini ve bu durumun Adıyaman, Diyarbakır, Siirt, Hakkari illerinde depremlere neden olabileceğini belirtti. Görür, bu tahminlerinin kesin olmadığını, farkındalık yaratmak amacıyla paylaştığını ifade etti. Ayrıca yerel yönetimlere deprem dirençli yerleşim alanları oluşturma çağrısı yaptı.
28 Haziran 2023

Jeoloji mühendisi Prof. Dr. Şükrü Ersoy, İstanbul'da bir yıl içinde 7'den büyük iki deprem meydana gelebileceğini ifade etti. Ersoy, Marmara Denizi'nde iki gerilimin olduğu alanın birleşeceğini ve büyük bir deprem oluşturabileceğini belirtti. Ayrıca, İstanbul'da meydana gelecek bir depremin sadece Türkiye'nin değil, dünyanın da sorunu olabileceğini, çünkü İstanbul'un kıtalar arası bir köprü olduğunu söyledi. Ersoy, İstanbul'un Anadolu Yakası'nın genel olarak Türkiye'nin en sağlam yeri olduğunu, ancak bu durumun yapıların durumuna bağlı olabileceğini belirtti.
24 Eylül 2023

İstanbul Sanayicileri ve İş İnsanları Dernekleri Federasyonu Başkanı Muammer Ömeroğlu, Kahramanmaraş merkezli depremler sonrasında İstanbul'daki sanayicilerin deprem riski nedeniyle fabrikalarını güvenli bölgelere taşıma arayışına girdiklerini belirtti. Sanayiciler, İstanbul'un 300-400 kilometre çevresindeki kentleri değerlendiriyorlar. Trakya bölgesindeki fiyat artışları nedeniyle sanayicilerin yatırımlarını Konya, Sivas, Manisa ve Kütahya gibi şehirlere taşıma eğiliminde oldukları gözlemleniyor.
14 Mart 2023

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, Kahramanmaraş merkezli depremler sonrası İstanbul'un deprem riskine dikkat çekti. İstanbul Deprem Bilim Kurulu'nun toplantısında konuşan İmamoğlu, Türkiye'nin ve İstanbul'un deprem gerçeğini kabul etmenin önemini vurguladı. İstanbul'da yaşayan vatandaşların deprem konusunda kaygılı olduğunu belirten İmamoğlu, deprem bölgesindeki gözlemlerinin kendisinde bir iç hesaplaşma başlattığını ve İstanbul'da böyle bir felakete izin vermeyeceğine dair söz verdiğini ifade etti. Ayrıca, İstanbul'un depreme hazırlıklı hale getirilmesi için ciddi kaynaklara ihtiyaç duyulduğunu ve hükümete bu konuda iş birliği çağrısında bulundu.
25 Şubat 2023

Yerbilimci Prof. Dr. Naci Görür, Marmara Denizi'nde iki aktif fay kolu olan Adalar ve Kumburgaz fay kollarının kırılması durumunda 7,2 ile 7,6 büyüklüğünde bir deprem beklendiğini açıkladı. Adalar fay kolu 45 kilometre uzunluğunda olup tamamen kırıldığında 6'lar mertebesinde, Kumburgaz fay kolu ise 65 kilometre uzunluğunda olup kırıldığında minimum 7,2 büyüklüğünde deprem üretebilir. İki fayın birlikte kırılması durumunda ise 7,6 büyüklüğüne ulaşabileceği belirtiliyor.
10 Mart 2023

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Buğra Gökce, Marmara Bölgesi'nde beklenen büyük depremin milli güvenlik sorunu olarak değerlendirilmesi gerektiğini ifade etti. Gökce, İstanbul'un ekonomik ve endüstriyel önemine vurgu yaparak, depremin yıkıcı etkilerine karşı tüm kurumların seferber olması gerektiğini söyledi. İstanbul Sanayi Odası Başkanı Erdal Bahçıvan da olası bir depremin milli gelirin yarısını etkileyebileceğine dikkat çekti. İBB'nin depreme hazırlık çalışmaları ve altyapı güçlendirme projeleri hakkında bilgi verildi. Ayrıca, kentsel dönüşüm ve yapılan yanlış uygulamalar eleştirildi ve doğru planlama yapılması gerektiği vurgulandı.
28 Şubat 2023

Yerbilimci Prof. Dr. Naci Görür, Kahramanmaraş merkezli meydana gelen yıkıcı depremler sonrasında, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın deprem bölgesindeki kalıcı konut inşaatlarına hemen başlanacağını açıklamasının ardından, bölgede mikro-bölgeleme çalışması yapılmadan inşaata başlanmaması gerektiğini belirtti. Görür, bu tavsiyesini Twitter üzerinden paylaştı ve yetkililere sesini duyurmayı umduğunu ifade etti. Cumhurbaşkanı Erdoğan ise hasar tespiti tamamlanan yerlerde inşaata derhal geçileceğini ve bir yıl içinde konut ihtiyacının çözülmesini hedeflediklerini söyledi.
14 Şubat 2023

Kastamonu'nun İhsangazi ilçesinde 4,2 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. Deprem, yerin 11,83 kilometre derinliğinde gerçekleşti. Yerbilimci Prof. Dr. Naci Görür, depremin Kuzey Anadolu Fayı (KAF) zonunda olduğunu ve bu bölgede KAF'ın büyük ölçüde kırılmış ve enerji boşaltmış olduğunu belirterek, halkın telaş yapmaması gerektiğini ifade etti. Görür, bu açıklamayı Twitter hesabı üzerinden yaptı.
2 Nisan 2023

AFAD, Bingöl'ün Genç ilçesinde 4,4 büyüklüğünde ve 9,08 kilometre derinlikte bir depremin meydana geldiğini açıkladı. Hatay'daki 6,4 büyüklüğündeki depremden sonra yerbilimci Prof. Dr. Naci Görür, Adana ve Bingöl bölgesinde beklenen depremin tetiklenmiş olabileceğini belirtti. Görür, Türkiye'deki deprem riski hakkında değerlendirmelerde bulunarak, özellikle Bingöl ve Karlıova arasındaki bölge için endişelerini dile getirdi.
22 Şubat 2023

İstanbul Teknik Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Cenk Yaltırak, Marmara'da beklenen deprem için tarih verenlere tepki gösterdi. Yaltırak, bilimin astroloji olmadığını ve popülizm uğruna astrologluk yapılmaması gerektiğini belirtti. Ayrıca, beklenen bir durum için milyonların ruh sağlığıyla oynamanın iyi niyetli bir davranış olmadığını ifade etti. Yaltırak, deprem konusunun ciddi bir olay olduğunu ve bu şekilde sulandırılmaması gerektiğini vurguladı.
25 Eylül 2023
İşaretlediklerim