Rahmi Turan, AKP iktidarının Türkiye'deki sorunlara çözüm getirme gücünün kalmadığını ve ekonomiyi çıkmaza sokan zihniyetin değişmedikçe ülkenin düzelmeyeceğini savunuyor. Yabancı yatırımcıların Türkiye'ye gelmemesinin nedeninin ülkeye olan güvensizlik olduğunu belirtiyor. Demokrasi ve hukuk sistemindeki sorunlara dikkat çekerek, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin kararlarının uygulanmadığını ve haksız yere cezaevlerinde tutulanların olduğunu vurguluyor.
22 Haziran 2024

TBMM'de, CHP tarafından verilen ve kadına yönelik şiddetin araştırılmasını talep eden önerge, AKP ve MHP milletvekillerinin oylarıyla reddedildi. CHP Ankara Milletvekili Aliye Timisi Ersever, 2023 yılında şiddet nedeniyle hayatını kaybeden kadınların listesini ve şiddet istatistiklerini Genel Kurul'da paylaştı. Ersever, Türkiye'nin OECD ülkeleri arasında kadına şiddette ilk sırada olduğunu ve her 10 kadından 4'ünün erkek şiddetine maruz kaldığını belirtti. Ayrıca, İstanbul Sözleşmesi'nden çıkılmasını eleştirdi.
28 Kasım 2023

Abbas Güçlü, devlet okullarının da mezunlarının mağdur olmaması için notları şişirdiğini iddia ediyor. Bu durumun sadece özel okullara özgü olmadığını, devlet okullarının da bu kervana katıldığını belirtiyor. Güçlü, Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), Yükseköğretim Kurulu (YÖK) ve Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi'ni (ÖSYM) bu duruma seyirci kalmakla suçluyor. Eğitimde adil ve objektif bir notlandırma sisteminin gerekliliğini vurguluyor.
30 Haziran 2024

Yeniden Refah Partisi'nin (YRP) 6284 sayılı 'Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesine Dair Kanun'un değiştirilmesi talebine karşı çıkan AKP Grup Başkan Vekili Özlem Zengin, partisi içinde ve kamuoyunda hedef haline geldiğini belirtti. Zengin, bu konuda konuştuğunda aşırı bir hedef olma durumuyla karşılaştığını ve yüzlerce tehdit mesajı aldığını ifade etti. Ayrıca, kadınların oylarının önemine değinerek, AK Parti'nin kadın seçmenlerini rahatsız eden bir tartışma üslubuna sahip olmaması gerektiğini vurguladı.
18 Mart 2023

Eski AK Parti Milletvekili Metin Külünk, AKP döneminde servet kazananların çocuklarının lüks yaşam tarzlarını eleştirdi. Külünk, bu kişilerin dünün yoksulları olup bugünün şımarıkları haline geldiğini ve AKP'nin bu durumu görüp çözüm üretemediğini belirtti. Ahmet Taşgetiren'in yazısında, Külünk'ün bu eleştirileri, AKP'nin 22 yıllık iktidarı boyunca oluşan ekonomik eşitsizliklere dikkat çekmek için yaptığı vurgulanıyor.
7 Temmuz 2024

Nuray Sancar, Türkiye'de 'yeryüzünün imarı' adı altında halkın toprakları, madenleri, dereleri ve tarım arazilerinin yağmalanmasının son örneğinin İliç'te yaşandığını belirtiyor. Adaletin sadece iktidarın kıymetlilerine işlediği bir ortamda, şeriat ve hilafet taleplerinin arttığını ve bu taleplerin yoksullara adaletin boşluğunu dolduracağı vaadiyle sunulduğunu ifade ediyor. Sancar, iktidarın baskıcı yöntemlere başvurarak bu taleplerin önünü kesmeye çalıştığını ve halkın adil bir düzen talebinin rejimi bir eşikte olduğunu gösterdiğini vurguluyor.
23 Şubat 2024

Gezi tutuklusu sinemacı ve gazeteci Çiğdem Mater, cezaevinde regl olduğunda tampon kullanmak istediğini ancak cezaevi doktorunun 'Türk kadını tampon kullanmaz' diyerek isteğini reddettiğini ifade etti. Mater, cezaevinde kadınların yaşadığı zorlukları ve erkeklerle olan eşitsizliği bir yazıda anlattı. Ayrıca, cezaevindeki kadınların temel ihtiyaçlarının karşılanması gerektiğini, ancak bunun yerine her şeyin kantinden alınmak zorunda olduğunu belirtti.
26 Haziran 2023

Kıbrıs'ta Din İşleri Başkanı Prof. Dr. Ahmet Ünsal'ın bir seminerde evlilik ve kadınlar hakkında yaptığı açıklamalar tepki çekti. Ünsal, kadınların kocalarının yatak davetine icabet etmek zorunda olduğunu ve evliliğin amacının çoğalmak olduğunu ifade etti. Bu sözler üzerine sekiz kadın milletvekili Ünsal'ı kınayan bir açıklama yaptı. Ünsal ise kendisinin İslam'ı anlattığını ve kendi görüşlerini değil, İslam'ın görüşlerini dile getirdiğini savundu. KKTC Din İşleri Başkanlığı ise Ünsal hakkındaki haberlerin asılsız olduğunu ve medyada çarpıtıldığını iddia etti.
13 Ocak 2023

Dünya Ekonomik Forumu'nun Küresel Cinsiyet Eşitsizliği Raporu'na göre, mevcut hızla kadın-erkek eşitliğine ulaşmak 131 yıl sürecek. Türkiye, bu yıl beş basamak gerileyerek 146 ülke arasında 129'uncu sırada yer aldı. Türkiye, 'ekonomik katılım ve fırsat', 'eğitim imkanı', 'sağlık ve hayatta kalma' ve 'siyasi katılım' kategorilerinde düşük sıralamalarda bulunuyor. İzlanda, Norveç ve Finlandiya ise listenin en tepesinde yer alıyor.
30 Eylül 2023

Çiğdem Toker, Türkiye'deki asgari ücretin dolar bazında diğer bazı ülkelerden yüksek olmasına rağmen, yolsuzluk ve gelir eşitsizliği konularının göz ardı edildiğini belirtiyor. Toker, Bakan Şimşek'in yolsuzluk ve yoksulluk arasındaki bağlantıyı sorgulayan bir gazeteci olmadığını eleştiriyor. Ayrıca, Şimşek'in uluslararası finans kuruluşları gibi konuşmasının, Türkiye'deki ekonomik koşulları iyileştirmek için iyi bir örnek oluşturmadığını vurguluyor.
3 Temmuz 2024

Bilgi Üniversitesi tarafından yürütülen 'Çocuğun İyi Olma Hali İstanbul Araştırması'na göre, çocukların yüzde 62'si ebeveynlerinin işsiz kalmasından, yüzde 57'si ekonomik durumlarından kaygı duyuyor. Araştırma, ailenin sosyoekonomik statüsü düştükçe çocukların yaşamdan memnuniyetinin azaldığını gösterdi. Düşük sosyoekonomik statüye sahip çocuklar en fazla arkadaşsız kalmak, taşınmak zorunda kalmak ve okuldan ayrılmaktan kaygı duyarken; orta ve yüksek sosyoekonomik statüye sahip çocuklarda derslerde ve sınavlarda başarısız olma kaygısı öne çıkıyor. Araştırma ayrıca, ekonomik krizin en kırılgan aileleri daha olumsuz etkilediğini ortaya koydu.
26 Haziran 2023

Gülengül Altınsay, Türk futbolunda sıkça yaşanan şiddet olaylarının yüzeydeki tepkilerle sınırlı kaldığını ve bu olayların kök sebeplerine inilmediğini eleştiriyor. Ali Koç ve İsmail Kartal gibi futbol dünyasından önemli isimlerin yaşananlara tepki gösterdiğini ancak genel olarak bu tepkilerin takım menfaatleri çerçevesinde kaldığını belirtiyor. Altınsay, özellikle Josef de Souza'nın saldırganı kibarca etkisiz hale getirmesine rağmen ceza alması ve Şenol Güneş'e yapılan saldırı sonrası Beşiktaş'ın yeterli desteği görmemesi gibi olaylara dikkat çekerek, şiddetin ödüllendirildiği bir ortamın oluştuğunu vurguluyor.
22 Mart 2024

İstanbul Anadolu Adalet Sarayı'nda görülen cinsel istismar davası öncesinde, Hiranur Vakfı kurucusu Yusuf Ziya Gümüşel'in müritleri, Gümüşel için özgürlük talep eden sloganlar attı ve dövizler taşıdı. Müritler, Gümüşel'in suçsuz olduğuna ve iddiaların İslam'ı lekelemek amacıyla atılan iftiralar olduğuna inanıyor. H.K.G. adlı mağdur kız çocuğunun psikolojik sorunları olduğunu ve LGBT tarafından kandırıldığını iddia ediyorlar. Ayrıca, kızın gelinlik giydiği fotoğrafların mutluluk göstergesi olduğunu savunuyorlar.
30 Ocak 2023

Türkiye'de 123 devlet ve 65 vakıf olmak üzere toplam 188 üniversite bulunuyor, ancak birçoğu yeterli eğitim standartlarını karşılamıyor. Bu durum, üniversite mezunlarının beklentileri ile iş dünyasının ihtiyaçları arasında büyük bir uyumsuzluk yaratıyor. İstanbul Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan ile yapılan sohbette, gençlerin sanayi sektörü yerine hizmet sektörünü tercih etmesi ve yüksek nitelikli iş gücünün yurtdışına göç etmesi gibi konular tartışıldı. Eğitim politikalarında ciddi reformlar yapılması gerektiği vurgulandı.
26 Nisan 2024

Mine Esen, Türkiye'de kadına yönelik şiddetin bitmediğini ve verilen sözlerin yerine getirilmediğini vurguluyor. Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu'nun verilerine göre, bu yılın ilk altı ayında 205 kadın öldürüldü ve 117 kadın şüpheli şekilde ölü bulundu. Kadınların büyük bir kısmı evli oldukları erkekler tarafından öldürülüyor. İstanbul Sözleşmesi'nden çıkılmasının yıldönümünde, kadın hakları örgütleri sözleşmenin yeniden uygulanması için mücadeleye devam edeceklerini belirtti.
8 Temmuz 2024

Almanya merkezli Konrad-Adenauer-Stiftung Derneği'nin 16 ilden 18-25 yaş aralığındaki 2 bin 140 gençle yaptığı araştırmada, gençlerin sadece yüzde 17,3'ü mutlu olduğunu ve yüzde 63'ü imkan olsa başka bir ülkede yaşamak istediğini belirtiyor. Araştırmada gençlerin ekonomik durum, adalet uygulamaları ve hükümet politikalarına ilişkin eleştirileri de yer alıyor. Gençlerin yüzde 86,2'si Türkiye'deki ekonomik durumu kötü olarak değerlendirirken, yüzde 81,2'si hükümetin adalet uygulamalarını doğru bulmadığını ifade ediyor. Ayrıca gençlerin politikacı olarak en çok Mansur Yavaş'ı beğendiği ve parlamenter sistemi tercih ettikleri belirtiliyor.
1 Haziran 2023

Feray Aytekin Aydoğan, Milli Eğitim Bakanlığı'nın (MEB) son yirmi iki yıl içinde çocukların eğitimden koparılması ve çocuk yaşta işçileştirilmesini temel hedef haline getirdiğini iddia ediyor. Salgın, yoksulluk ve deprem gibi faktörlerle çocukların okullardan ayrılarak işçi haline geldiğini, meslek liseleri ve mesleki eğitim merkezlerinin çocukları ucuz iş gücü olarak sermayeye sunduğunu belirtiyor. Ayrıca, Milli Eğitim Bakanı'nın sermayeye hitaben yaptığı açıklamaların bu durumu desteklediğini ifade ediyor.
21 Mart 2024

Kahramanmaraş merkezli depremler sonrası evsiz kalan binlerce insan için çözüm olarak öğrenci yurtlarının depremzedelere tahsis edilmesi ve üniversitelerin uzaktan eğitime geçmesi kararı alındı. Yüksek Öğretim Kurulu'nun (YÖK) bu kararı, öğrenciler, akademisyenler, siyasetçiler ve hukukçular tarafından sosyal medyada eleştirildi. Eleştirilerde, eğitimin kalitesinin düşeceği, öğrencilerin psikolojik ve akademik zarar göreceği ve alternatif çözümlerin değerlendirilmesi gerektiği vurgulandı. Ayrıca, bu kararın bir kuşağın kaybedilmesine yol açabileceği ifade edildi.
11 Şubat 2023

Nusret Gökçe'nin ABD'deki eski çalışanları, restoranlarında cinsiyetçi ve ırkçı bir çalışma atmosferi olduğunu iddia ederek dava açtı. Davacılar, Gökçe'nin şöhret ve para odaklı olduğunu, iş ortamında erkek ağırlıklı bir kültür olduğunu ve kadınların dekolte giymeye zorlandığını belirtti. Türk olmayan çalışanların kötü muamele gördüğü ve ayrımcılığa uğradığı iddia edildi. Bazı kadın çalışanlar, erkek meslektaşları tarafından taciz edildiklerini ve saygı görmediklerini ifade etti.
27 Nisan 2023

Rahmi Turan, 2018 yılında Türkiye'nin 'Tek Adam Sistemi'ne geçiş yaptığını ve bu sürecin ülkeyi 'ortak akıldan' uzaklaştırdığını belirtti. Yazısında, tüm kararların tek bir kişi tarafından alındığını ve bu durumun işlerin sağlıklı yürümemesine, yanlışların düzeltilmemesine neden olduğunu ifade etti. Turan, bu sistemin sonuçlarının millet tarafından ödendiğini vurguladı.
11 Mayıs 2024
İşaretlediklerim