Türk Tabipleri Birliği (TTB), Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın pandemi yönetimine yönelik eleştirilerde bulundu. TTB, Koca'nın salgının en yoğun dönemlerinde dahi 'tam kapanma' önermediğini hatırlattı ve Dünya Sağlık Örgütü'nün önerdiği yeni aşının temin edilerek risk grubuna uygulanması çağrısını tekrarladı. Ayrıca, Koca'nın bilim insanlarını 'küresel sermayeye alet olmakla, bilimden uzaklaşmakla' suçladığına dikkat çekildi. TTB, Koca'nın 'Türkiye, küresel propagandanın uygulama sahası olmayacak. Türkiye, sağlık konusunda da tam bağımsızdır' söylemini eleştirdi.
4 Ekim 2023

6 Şubat'taki Kahramanmaraş depremlerinden sonra Hatay'da bazı hastaneler hasar gördü ve hizmet veremez hale geldi. Türk Tabipleri Birliği İkinci Başkanı Doç. Dr. Ali İhsan Ökten, şehir hastaneleri yerine mevcut hastanelerin güçlendirilmesi gerektiğini belirtti ve mevcut sağlık sisteminin afet durumunda yetersiz kaldığını ifade etti. Hatay'da sadece iki hastane kullanılabilir durumda kaldı. Ökten, afet bölgesindeki sağlık çalışanlarının zor şartlar altında çalıştırıldığını ve yeterli organizasyonun olmadığını dile getirdi.
22 Şubat 2023

Türk Tabipleri Birliği'ne (TTB) yurt dışı için iyi hal belgesi başvuru sayısı, ağustos ayında 315 ile bugüne kadarki en yüksek seviyeye ulaştı. Son 10 yılda iyi hal belgesi almak için başvuranların sayısındaki artış, giderek daha fazla hekimin yurt dışına göç ettiğini gösteriyor. 2012'de sadece 59 hekim iyi hal belgesi için başvurmuşken, bu sayı 2021'de 1405'e yükseldi. Başvuranlar arasında sadece kamu ya da üniversitede çalışanlar değil, serbest çalışan hekimler de bulunuyor.
1 Eylül 2023

Burdur Devlet Hastanesi'nde diyaliz tedavisi gören 33 hastadan üçü hayatını kaybetti. Olayın ardından başlatılan soruşturmada, hastane personeli ve bağımsız çalışan dört kişi gözaltına alındı. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, hastanelerde entübe durumda hasta kalmadığını ve 14 kişinin tedavisinin sürdüğünü açıkladı. Soruşturma, Burdur Başsavcılığı ve İl Emniyet Müdürlüğü koordinesinde yürütülüyor.
12 Haziran 2024

Ankara İl Sağlık Müdürlüğü, kapatılan hastanelerin açılması için mücadele eden ve 'Hastanemi Açın Platformu'nun sözcülüğünü yapan eski Türk Tabipleri Birliği (TTB) Başkanı Dr. Bayazıt İlhan'a basına izinsiz demeç verdiği gerekçesiyle kınama cezası verdi. İlhan önce uyarı almış, ardından kınama cezasına çarptırılmıştır. Ankara Tabip Odası Başkanı Dr. Muharrem Baytemür, verilen cezalara tepki göstermiş ve bu tür cezaların meslekten men edilme gibi daha ağır sonuçlara yol açabileceğini belirtmiştir.
20 Mart 2023

Türk Tabipleri Birliği (TTB), Kahramanmaraş merkezli depremlerden en çok etkilenen yerlerden biri olan Hatay'da, depremin üzerinden üç aydan fazla zaman geçmesine rağmen içme suyu ihtiyacının hala giderilmediğini belirtti. TTB, Sağlık Bakanlığı'nın kendi numunelerinden elde ettiği su analiz verilerini 26 gündür paylaşmadığını ifade ederek, verilerin şeffaf bir şekilde paylaşılmasını ve mevcut belirsizliğin giderilmesini talep etti.
8 Mayıs 2023

Tarihçi Prof. Dr. İlber Ortaylı, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımla sağlık sektöründeki sorunları ve hekimlerin yurt dışına göç etmesini eleştirdi. Ortaylı, Almanya'nın kalifiye elemanlara yönelik ilanlarına dikkat çekerek, Türkiye'deki hekimlerin ve sağlık personelinin yurt dışına göç etme eğiliminde olduğunu belirtti. Ayrıca, sağlık çalışanlarına yönelik şiddetin ve düşük ücretlerin bu göçü tetiklediğini ifade etti. Ortaylı, Türkiye'nin tıpta Nobel düzeyine geldiğini ve bu kaynağın kaçırılmaması gerektiğini vurguladı.
22 Temmuz 2023

Türk Tabipleri Birliği Tıp Öğrencileri Kolu üyesi Helin Çakır, depremzede üniversite öğrencilerinin kampüslerden uzak tutulmasının mağduriyet yaratacağını belirtti. Depremden etkilenen öğrencilerin yurtlardan çıkarılması ve çevrimiçi eğitime geçilmesi kararı eleştirildi. Öğrencilerin eşyaları düzensiz bir şekilde toplanarak kenara atıldı. TTB'nin basın toplantısında, öğrencilerin ve kampüslerin ekonomik çıkarlar uğruna gözden çıkarıldığı ve gençlerin örgütlenme alanlarının kısıtlandığı ifade edildi. Öğrencilerin barınma ihtiyaçlarının devlet kurumları, boş konutlar ve otellere yerleştirilerek çözülmesi gerektiği vurgulandı.
14 Şubat 2023

Türkiye'de bazı hastaneler, klinikler ve ortak sağlık güvenlik birimleri (OSGB), faaliyetlerini sürdürebilmek adına hekim diplomalarını kiralıyor. Emekli veya aktif çalışan hekimlerin diplomaları aylık 3-10 bin lira arasında kiralanıyor. Bu durum, mevzuata aykırı olmasına rağmen, maliyetleri düşürmek ve yasal zorunlulukları kağıt üzerinde yerine getirmek için yapılıyor. İstanbul Tabip Odası Özel Hekimlik Komisyonu'ndan Dr. Hasan Oğan, bu durumun yasa dışı olduğunu ve Sağlık Bakanlığı'nın bu konuda göz yumduğunu ifade ediyor. Şanlıurfa Tabip Odası Başkanı Dr. Bulut Ezer ise, diploma kiralamalarının hekim emeğini ucuzlattığını ve iş güvenliği hizmetlerinin kalitesini düşürdüğünü belirtiyor.
11 Nisan 2023

Türk Tabipler Birliği'nin (TTB) 76. Seçimli Büyük Kongresi, Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde düzenlendi. 'Etkin Demokratik TTB-Tabip Odaları İnisiyatifi İttifakı' ve 'Çağdaş Türk Hekimleri Birliği' gruplarının yarıştığı seçimde, 487 delegenin 458'i oy kullandı ve tüm oylar geçerli sayıldı. Kesin olmayan sonuçlara göre, 'Etkin Demokratik TTB-Tabip Odaları İnisiyatifi İttifakı' kazandı. Yeni Merkez Konseyi, Yüksek Onur Kurulu ve Denetleme Kurulu üyeleri belirlendi.
30 Haziran 2024

6 Şubat'ta Türkiye'nin güneydoğusunda meydana gelen deprem sonucunda birçok hastane yıkıldı veya hasar gördü. Bu durum, tıp fakültesi ve uzmanlık öğrencilerinin eğitimlerini aksattı. Öğrenciler ve asistan hekimler, eğitimlerinin devamı için anlayış ve destek bekliyorlar. Türk Tabipleri Birliği, Sağlık Bakanlığı Tıpta Uzmanlık Kurulu'nu toplantıya çağırdı ancak henüz bir yanıt alamadı. Öğrenciler, barınma ve internet gibi temel ihtiyaçlarının yanı sıra eğitim alacak hastane bulma konusunda zorluklar yaşıyorlar. Asistan hekimler ise geçici görevlendirme yapılmasını ve eğitimlerinin başka illerde devam etmesini talep ediyorlar.
5 Mart 2023

Türk Hava Yolları'nın yer hizmetleri şirketi TGS'de çalışan Ömer Koray Özbay, yöneticiler tarafından uğradığı baskı ve haksızlıkları anlattığı bir video yayınladıktan sonra intihar etti. CHP Ankara Milletvekili Deniz Demir, Özbay'ın intiharına neden olan iddiaların araştırılması için TBMM Başkanlığı'na önerge verdi. Önergede, THY'de AKP'li siyasilerin ve AKP'ye yakın kişilerin atamalarının kurum içinde rahatsızlık yarattığı ve mobbing ile liyakat dışı atamaların gündeme geldiği belirtildi.
8 Haziran 2023

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, 6 Şubat'ta Kahramanmaraş merkezli meydana gelen depremlerde 448 sağlık çalışanının öldüğünü açıkladı. Ayrıca 528 sağlık çalışanının yaralandığını ve Adıyaman'da 17 bin 499 hastanın taburcu edildiğini belirtti. Bakan Koca, deprem bölgesindeki illerde tıbbi imkanların seferber edildiğini vurgulayarak yeni can kayıplarını önlemek için çalışmaların devam ettiğini ifade etti.
23 Şubat 2023

HDP Grup Başkan Vekili Meral Danış Beştaş, 13 Nisan'da Erzurum'un Karayazı ilçesinde seçim çalışmaları sırasında trafik kazası geçirdi. Kazada araçta sıkışan Beştaş, itfaiye ekiplerince kurtarıldı ve bel kemiğinde kırık tespit edilerek ameliyat edildi. Beştaş, tedavisinin bir süre daha hastanede devam edeceğini Twitter hesabından duyurdu ve geçmiş olsun dileklerinde bulunanlara teşekkür etti.
18 Nisan 2023

Çanakkale'den Ankara'ya giden Metropol Turizm'e ait bir tur otobüsü, Bursa'nın İnegöl ilçesi Şehitler mevkisinde bariyere çarparak devrildi. Kazada, otobüs sürücüsü ve iki öğrenci hayatını kaybetti, 44 kişi yaralandı. Yaralılar ambulanslarla hastanelere sevk edildi ve çoğunluğunun ayakta tedavi edildiği bildirildi. Bursa Valisi Yakup Canbolat, kazada Ankara Etimesgut Cenk Yakın Ortaokulu öğrencilerini taşıyan otobüsün devrildiğini ve üç kişinin öldüğünü açıkladı.
1 Mayıs 2023

Hac ibadeti sırasında sağlık sorunları yaşayan 13 Türk vatandaşı, Türk Hava Kuvvetleri Komutanlığına ait bir uçakla Türkiye'ye getirildi. Hastalar, Etimesgut Askeri Havaalanı'na indikten sonra Etlik ve Bilkent Şehir Hastanelerine nakledildi. Suudi Arabistan'da aşırı sıcaklar nedeniyle 1301 hacı adayının hayatını kaybettiği bildirildi. Sağlık Bakanlığı tarafından görevlendirilen uzman doktorlar da hastalara eşlik etti.
28 Haziran 2024

Osman Öztürk, sağlık sektöründe artan şiddet olaylarının nedenlerini ve çözüm yollarını ele alıyor. Yazısında, sağlık çalışanlarının mesleki itibarlarının yok edilmesi ve sağlıkta kışkırtılmış talebin, şiddetin artmasındaki başlıca etkenler olduğunu belirtiyor. Geçmişte doktor ve sağlık çalışanlarına yönelik itibarın, onları şiddetten koruyan bir zırh işlevi gördüğünü, ancak sağlığın ticarileşmesiyle bu itibarın zarar gördüğünü ifade ediyor. Ayrıca, AKP'nin sağlık reformu sonrası sağlık hizmetlerine olan talebin artışının da şiddeti körüklediğini vurguluyor.
19 Şubat 2024

Prof. Dr. İbrahim Akkurt, Türkiye'de 40 yaş üstü ölümlerin %5-25'inin meslek hastalıklarından kaynaklandığını belirtti. Türkiye'de meslek hastalıklarının yeterince kayıt altına alınmadığını, verilerin bilinçli olarak gizlendiğini ve bu durumun dünya genelinde bir sorun olduğunu ifade etti. Resmi istatistiklerin gerçek durumu yansıtmadığını, meslek hastalıkları hastanelerinin yetersiz olduğunu ve SGK'nın meslek hastalıklarını gizleme eğiliminde olduğunu vurguladı. Ayrıca, meslek hastalıklarının tanı ve tazminat süreçlerinin karmaşık olduğunu ve bu durumun hukuki mücadeleleri zorlaştırdığını dile getirdi.
18 Nisan 2023

Emekli öğretmen ve iki hekim annesi Necla Eryazğan, sağlıkta yaşanan şiddet olaylarına karşı isyan etti. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'ya seslenen Eryazğan, tedbir alınması gerektiğini belirtti. Eryazğan, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın da bu konuda bir şeyler söylemesini beklediğini ifade etti. Son yedi yılda 23 bine yakın sağlık çalışanının şiddete uğradığı belirtildi. Sağlık Bakanı Koca, 'hastanelerde güvenli çalışma ortamları oluşturma konusunda kararlı olduklarını' ifade etmişti.
24 Ağustos 2023

Türk Tabipleri Birliği (TTB) Merkez Konseyi Başkanı Şebnem Korur Fincancı ve konsey üyelerinin görevlerine son verilmesi talebiyle açılan dava, reddi hakim talebi nedeniyle 8 Şubat'a ertelendi. Fincancı hakkında daha önce 'örgüt propagandası' suçlamasıyla iddianame hazırlanmıştı. Duruşmada TTB ve Fincancı'nın avukatları, usul eksiklikleri ve delillerin dosyaya sunulmaması gerekçesiyle itirazlarda bulundu, ancak bu itirazlar hakim tarafından reddedildi. Avukatlar, hakimin tarafsızlığından endişe ettiklerini belirterek reddi hakim talebinde bulundular ve bu talep üst mahkemeye gönderildi.
10 Ocak 2023
İşaretlediklerim