Hatay'da Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'na bağlı il müdürlüğü yerleşkesindeki yapı denetim ve şube müdürlüğünün ek binalarından birinin yıkımı, avukatların müdahalesiyle durduruldu. Deprem sonucu hasar gören ve yıkımına başlanan binalarda önemli belgelerin bulunduğu iddia ediliyor. Avukatlar, belgelerin dijital ortama aktarıldığı yönündeki bakanlık açıklamalarına rağmen, ıslak imzalı evrakların önemini ve yargılamada dikkate alındığını belirtiyorlar. Bölgedeki avukatlar, belgelerin bir kısmını toplamayı başardı ve bakanlığın iddialarına itiraz ediyorlar.
12 Şubat 2023

Kahramanmaraş merkezli çifte deprem sonrasında Osmaniye Barosu, acil yıktırılacak listesindeki binaların yıkımını durdurma kararı aldı. Bu kararla, hasarlı binalarda ve enkazda delil tespiti yapılmadan herhangi bir işlem yapılamayacak. Daha önce Türkiye Barolar Birliği, deprem bölgesinde delil karartılmasına karşı hukuki destek vereceğini açıklamıştı. Osmaniye'de alınan karar, delil karartma riskini ortadan kaldırmayı amaçlıyor.
21 Şubat 2023

Hatay, Defne ve Samandağ merkezli iki depremle sarsıldı. Samandağ Belediye Başkanı Refik Eryılmaz, insanların çadır eksikliği nedeniyle hasarlı evlerine girmek zorunda kaldığını ve bu durumun ölümlere yol açabileceğini belirtti. İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, depremde 213 kişinin yaralandığını ve üç kişinin hayatını kaybettiğini açıkladı. Eryılmaz, daha önce hasar gören binaların yıkıldığını ve çadır ihtiyacının acilen karşılanması gerektiğini vurguladı.
20 Şubat 2023

Kahramanmaraş merkezli deprem sonrası Diyarbakır'da 'acil yıkılacak' binalar listesi oluşturuldu. Diyarbakır Barosu, binaların delil toplanmadan yıkılmasını engellemek için mahkemeye başvurdu ve Diyarbakır 1'inci Sulh Mahkemesi yıkımı durdurma kararı verdi. Ancak, mesai saati bittikten sonra aynı mahkeme, yıkımı durdurma kararının sehven verildiğini ve görevli olmadığını belirterek karardan döndü. Avukatlar, ilk kararda hukuki bir hata olmadığını, mesai dışı karar değişikliğinin 'yukarıdan baskı' sonucu olabileceğini düşünüyor. Diyarbakır Barosu, yıkım işleminin devamının delil tespitini riske attığını ve mahkemenin karar değişikliğinin yargı bağımsızlığı açısından kaygı verici olduğunu belirtti.
24 Şubat 2023

Adalet Bakanlığı, Kahramanmaraş ve çevresindeki depremler sonrasında yıkılan binalarla ilgili olarak 10 ilde 'deprem suçları soruşturma büroları' kurulması için talimat verdi. Bu bürolar, binaların yıkılmasından sorumlu kişilerin belirlenmesi ve delil karartma veya kaçma ihtimallerine karşı gerekli önlemleri alacak. Daha önce yedi ilde soruşturma başlatılmış ve Hatay'da yıkılan bir rezidansın müteahhidi kaçmaya çalışırken yakalanmıştı.
11 Şubat 2023

6 Şubat'ta Türkiye'nin 11 ilini etkileyen depremler sonrasında, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki başkanlığında bir toplantı düzenlendi. Toplantıda, deprem bölgelerinde 872 bin 59 bağımsız birimin yıkıldığı ve devletin 680 bin konut inşa etmesi gerektiği belirtildi. İlk etapta 180 bin konutun ihalesi yapıldı ve bu konutların Ekim, Kasım veya Aralık aylarında teslim edilmesi planlanıyor. Özhaseki, 1999 depremi sonrası yapılan yönetmelik değişikliklerine uygun inşa edilen binaların dayanıklılığını vurgulayarak, yeni tedbirler ve sıfır tolerans politikası üzerinde durdu.
2 Temmuz 2023

Kahramanmaraş merkezli depremler sonucunda hasar gören Hatay Valiliği binasının bir kısmı, 6,4 büyüklüğündeki bir depremle yıkıldı. Daha önceki sarsıntılarda ağır hasar gören bina, dün akşam saat 20:04'te gerçekleşen deprem ve artçı sarsıntılar nedeniyle çöktü. Binanın bulunduğu kent merkezi, bu yıkımın etkilerini yaşamaktadır.
21 Şubat 2023

6 Şubat'ta yaşanan depremler sonucu 10 şehirde en az 41 bin 20 kişi hayatını kaybetti. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, deprem bölgesindeki yeni konutların zemin artı üç-dört katı geçmeyeceğini ve sağlam zeminlerde inşa edileceğini açıkladı. Bakanlık, 927 bin binanın incelemesini tamamladı ve 118 bin binanın yıkık veya acil yıkılacak durumda olduğunu belirtti. İnşaat Mühendisleri Odası, binaların hasar seviyelerini ağır, orta ve az hasarlı olarak sınıflandırdı.
20 Şubat 2023

Hatay'ın Erzin ilçesi, 10 Şubat'taki depremlerde can kaybı yaşanmayan tek ilçe oldu. Belediye Başkanı Ökkeş Elmasoğlu, bu durumu kaçak yapılaşmaya izin vermemelerine bağladı. Elmasoğlu, TV5 kanalında yaptığı açıklamada, ilçede depremden kaynaklanan can kaybı veya yaralanma olmadığını, kaçak inşaatlara müsaade etmediklerini ve bu konuda cezai işlemler uyguladıklarını belirtti.
11 Şubat 2023

Millet İttifakı'nın cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu, Kahramanmaraş merkezli depremler sonrası evsiz kalan vatandaşlar için yapılacak konutların ücretsiz olarak teslim edilmesi gerektiğini belirtti. Cumhurbaşkanı Erdoğan, 650 bin yeni konut yapılacağını ve TOKİ'nin bu konutları maliyet üzerinden borçlandıracağını duyurmuştu. Kılıçdaroğlu, anayasanın 57 ve 125'inci maddelerine atıfta bulunarak, konutların ücretsiz olması gerektiğini ve kiracıların da mağduriyetlerinin giderileceğini ifade etti.
1 Nisan 2023

6 Şubat'taki çifte deprem sonrası Kahramanmaraş'ın Elbistan ilçesinde hasar gören belediye binası, daha ağır hasarlı binalar varken apar topar yıkıldı. Yıkım sırasında ve sonrasında enkazdan belgelerin toplanması işlemi geceleyin ve herhangi bir resmi tutanak olmadan gerçekleştirildi. Avukat Fatma Zehra Işık'ın gözlemlerine göre, toplanan belgelerin bir okula taşındığı ancak burada da herhangi bir resmi işlem yapılmadığı iddia ediliyor. Elbistan Başsavcılığı ise iddiaları reddediyor.
20 Şubat 2023

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, bir yıl önce Hatay'ın İskenderun ilçesinde bazı mahalleleri afet riski altında alan olarak ilan eden kararı iptal etti. CHP Mersin Milletvekili Alpay Antmen, bu kararın kaldırılmasını eleştirerek, depremin kader olmadığını ve politik bir mesele olduğunu ifade etti. Kahramanmaraş merkezli yaşanan ve Hatay'ın da etkilendiği büyük deprem sonrası bu kararın kaldırılması, Antmen tarafından depremle ilgili politik kararlar bağlamında değerlendirildi.
17 Şubat 2023

CHP'li Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş, Kahramanmaraş merkezli depremler sonrasında Hatay'da yaşanan yıkım ve can kaybı konusunda hükümeti, belediyeleri ve müteahhitleri suçlamayı doğru bulmadığını ifade etti. Savaş, binaların ruhsatlarının ilçe belediyeleri tarafından verildiğini ve depremin şiddetinin yapıların hasar görmesinde etkili olduğunu belirtti. Ayrıca, İstanbul Teknik Üniversitesi'nden emekli Prof. Dr. Okan Tüysüz, Hatay'ın depreme hazır olmadığını ve yeni yapılan yapılarda yönetmeliklere uyulup uyulmadığının şüpheli olduğunu söyledi.
12 Şubat 2023

Deprem sonrası TOKİ tarafından başlatılan konut inşaatlarının ihalelerinin çoğu iktidara yakın müteahhitlere verildi ve konut yapılacak bölgelerin seçiminde AKP'li belediyelerce yönetilen yerlere öncelik verildiği iddia edildi. T24 Yazarı Çiğdem Toker ve İnşaat Mühendisleri Odası'nın çalışmaları, bu politik tercihlerin barınma hakkının karşılanmasında dahi gözetildiğini ortaya koydu. Özellikle depremde ağır hasar gören Hatay ile daha az etkilenen Antep arasında yapılan konut sayısındaki fark, bu iddiaları güçlendirdi.
7 Şubat 2024

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, 6 Şubat'taki depremler sonrasında yıkılan binalarla ilgili yürütülen soruşturmalarda 1552 şüpheli hakkında işlem yapıldığını, bunlardan 325'inin tutuklandığını, 566'sına adli kontrol kararı verildiğini ve 355'i hakkında yakalama kararı çıkarıldığını belirtti. Ayrıca deprem konutlarının temellerinin atılmaya başlandığını ve vatandaşların gelecek yıl haziran ayına kadar bu konutlara kavuşacağını ifade etti. Bozdağ, yıkılan binaların yapımında kusur ve ihmal bulunanlarla ilgili gerekenlerin yapılacağını ve konunun üzerinin örtülmesine izin verilmeyeceğini vurguladı.
28 Mart 2023

6 Şubat'ta Kahramanmaraş merkezli meydana gelen depremler sonucu Hatay İskenderun'daki eski devlet hastanesinin A bloğu yıkıldı. 2012 yılında hazırlanan bir raporda hastanenin 'depreme dayanıksız' olduğu belirtilmiş ve bu bilgi hastanenin resmi internet sitesinde de yer almıştı. Vatandaşlar ve Mimarlar Odası İskenderun Başkanı, bilinmesine rağmen önlemlerin alınmamasına tepki gösteriyor. Enkaz altında kalanlar arasında sağlık çalışanları da var ve yakınlarını bekleyen vatandaşlar AFAD ekiplerinin yetersiz müdahalesinden şikayetçi.
8 Şubat 2023

Kahramanmaraş merkezli depremler sonucunda en az 6 bin 444 bina yıkıldı. Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, deprem bölgesindeki incelemeler sırasında ihmali olanların hesap vereceğini belirtti. Diyarbakır başsavcılığı başta olmak üzere yedi şehirde yıkılan binalarla ilgili soruşturma başlatıldığını ve teknik bilirkişi heyetlerinin görevlendirildiğini açıkladı. Soruşturmalar, binaların yapımını üstlenen ve imara aykırı değişiklik yaparak yıkılmasına neden olan kişilerin tespiti üzerine yoğunlaşacak.
10 Şubat 2023

Kahramanmaraş merkezli depremlerde Hatay’ın Antakya ilçesinde yıkılan ve 94 kişinin ölümüne neden olan Buket Apartmanı’nın zemin etüt raporunda belediye onayının bulunmadığı tespit edildi. Hatay savcılığının yürüttüğü soruşturma sonucunda, apartmanın yıkılmasına ilişkin iddianame Hatay 5’inci Ağır Ceza Mahkemesince kabul edildi. İddianamede, apartmanın taşıyıcı sistem elemanlarının yetersiz olduğu ve kullanılan malzeme kalitesinin düşük olduğu belirtildi. Sorumluların 'bilinçli taksirle birden fazla kişinin ölümüne neden olma' suçundan 22 yıl altışar aya kadar hapsi isteniyor.
20 Mayıs 2024

Kahramanmaraş merkezli depremlerde yıkılan yeni binalar, Türkiye'deki yapı güvenliği ve deprem yönetmeliklerinin etkinliğini sorgulatıyor. 2018'de güncellenen yönetmeliklere göre deprem bölgesindeki binaların yüksek kaliteli beton ve çelik çubuklarla güçlendirilmesi gerekiyor. Ancak, depremde yıkılan binaların yönetmeliğe uygun olmadığı düşünülüyor. 1999 depreminden sonra sıkılaştırılan inşaat yönetmelikleri, uygulamada yetersiz kalmış ve geçmişte hasar görmüş binaların güçlendirilmesi de yetersiz bulunmuş. Türkiye'de daha önce uygulanan imar affı nedeniyle güvenlik sertifikası olmayan binaların cezadan muaf tutulduğu ve bu durumun deprem riskini artırdığı belirtiliyor.
11 Şubat 2023

6 Şubat 2023'te yaşanan Kahramanmaraş merkezli çifte depremlerin ardından, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın yıkılan bölgelerdeki yeniden yapılanma ile ilgili yaptığı vaatlerin gerçekleşme durumu The Guardian tarafından incelendi. Erdoğan, depremlerden kısa bir süre sonra yaptığı açıklamada, bir yıl içinde vatandaşlara evlerini teslim edeceklerini söylemişti. Ancak, The Guardian'ın izlenimlerine göre, bu vaatlerin gerçekleşmesi şüpheli görünüyor ve yıkılan binaların yeniden inşası konusunda somut bir ilerleme kaydedilemediği belirtiliyor. Ayrıca, depremlerin yol açtığı zararın ve inşaat firmalarının yolsuzluklarının altı çiziliyor.
6 Şubat 2024
İşaretlediklerim