Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, AKP MKYK toplantısında Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'e müdahale etmediğini ifade etti. Mehmet Şimşek, Mayıs 2023 seçimlerinden sonra ekonomi politikalarında değişiklikler yapmış, faiz oranlarını artırmış ve döviz kuru üzerindeki kontrolleri gevşetmişti. Ayrıca yatırım bulmak için hem Körfez ülkelerini hem de Batı'yı ziyaret ediyor. Toplantıda narenciye sektörüne destek konusu gündeme geldiğinde Erdoğan, Şimşek'in bağımsız karar verdiğini söyleyerek konuyu ona bıraktı.
9 Kasım 2023

Esfender Korkmaz, Türkiye'nin kredi notunun bir kademe artmasını umut verici bulmakla birlikte, ülkenin yatırım yapılabilir seviyeye ulaşması için daha fazla ilerleme kaydetmesi gerektiğini belirtiyor. Standard and Poor’s, Moody’s ve Fitch gibi kredi derecelendirme kuruluşlarının Türkiye'yi yatırım yapılabilir seviyenin altında tuttuğunu ve bu durumun ekonomik göstergelerle ilişkili olduğunu ifade ediyor. Korkmaz, enflasyon beklentileri, demokratik ve hukuki güven sorunları, bütçe açıkları ve Merkez Bankası rezervlerindeki artış gibi konulara değinerek, bu faktörlerin Türkiye'nin ekonomik istikrarı üzerindeki etkilerini ele alıyor.
12 Mart 2024

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın uygulanan ekonomi politikalarına tam destek verdiğini belirtti. Bu açıklamalar, Erdoğan'ın ekonomi politikaları üzerindeki etkisinin ve son sözü söyleme gücünün altını çizerken, her yeni destek açıklaması kamuoyunda çeşitli spekülasyonlara ve soru işaretlerine neden oluyor. Yazı, Erdoğan'ın ekonomi politikalarındaki rolünün kaçınılmazlığına ve bu politikalara verdiği desteğin şüphesiz olduğuna dikkat çekiyor.
29 Mart 2024

Orhan Uğuroğlu, 31 Mart Yerel Seçimlerinde AKP'nin ve Recep Tayyip Erdoğan'ın karşılaştığı zorlukları ele alıyor. Erdoğan'ın, partisinin kamuoyu desteğindeki düşüşü ve yerel seçimlerdeki olası kaybı göz önünde bulundurarak, seçimlerde kendini daha fazla öne çıkardığı belirtiliyor. Erdoğan'ın bu hamlesinin, kendisi için bir 'final' niteliğinde olduğu ve olası bir kaybın erken seçimlere yol açabileceği ifade ediliyor. Yazıda, ekonomik zorluklar ve dar gelirlilerin durumu da seçimlerin önemli bir boyutu olarak değerlendiriliyor.
10 Mart 2024

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s, Türk bankacılık sektörünün görünümünü negatiften durağana yükseltti. Bu yükseltme, hükümetin mayıs seçimlerinden sonra uygulamaya başladığı ortodoks politikaların Türk bankalarının faaliyet ortamını desteklemesiyle ilişkilendirildi. Ayrıca, bankaların karlılık seviyesinin 2022'deki zirve seviyelerinden daha normal seviyelere gerilemesi, ancak güçlü olmaya devam etmesi bekleniyor. Bankaların dış fonlama pozisyonları ve dolarizasyon seviyelerinin iyileştiği, özellikle yabancı para birimindeki likiditenin yeterli seviyede kalmasının beklendiği belirtildi.
15 Ağustos 2023

Yaklaşan 31 Mart yerel seçimleri öncesinde, seçim atmosferinin halk arasında büyük bir heyecan yaratmadığı, insanların daha çok ekonomik sorunlarla ilgilendiği belirtiliyor. AKP ve CHP'nin seçim bildirgeleri incelenerek, her iki partinin de katılımcı demokrasi, şeffaflık ve sosyal refahı önceliklendiren vaatlerde bulunduğu, ancak bu vaatlerin gerçekleşip gerçekleşmeyeceği konusunda şüphelerin olduğu ifade ediliyor. Ayrıca, sosyal belediyecilik kavramı üzerinden yerel yönetimlerin sosyal politika yapma kapasitesi ve konut sorunu gibi önemli meseleler tartışılıyor.
8 Mart 2024

Eski maliye bakanı Mehmet Şimşek, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın daveti üzerine AKP genel merkezinde bir görüşme gerçekleştirdi. Görüşme sonrası AKP Sözcüsü Ömer Çelik, Şimşek'in aktif siyasete dönmeyi düşünmediğini ancak katkı vermeye hazır olduğunu belirtti. Şimşek de sosyal medya üzerinden yaptığı açıklamada, finans sektöründeki yurt dışı işleri nedeniyle aktif siyasete girmeyi düşünmediğini ifade etti. Bu gelişme, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın yeni ekonomi modelinden vazgeçme ihtimaliyle bağlantılı olarak değerlendiriliyor.
20 Mart 2023

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, Nevşehir'deki bir etkinlikte yaptığı konuşmada Türkiye'nin ekonomik durumunu eleştirdi. İmamoğlu, Türkiye'nin ekonomisinin, savaş içinde olan ülkelerin ekonomisinden daha kötü olduğunu belirtti. Ayrıca, Türkiye'nin kaynaklarının iyi yönetilmediğini ve bu durumun ülkeyi dünyanın en sıkıntılı ekonomilerinden biri haline getirdiğini ifade etti. İmamoğlu, 2024 yerel seçimlerinin önemine de değinerek, doğru adımlar atılması gerektiğini vurguladı.
19 Ağustos 2023

Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu, Millet İttifakı'nda yaşanan krizin faydalı olduğunu ifade etti. İYİ Parti lideri Meral Akşener'in CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu'nun cumhurbaşkanlığı adaylığını kabul etmeyip ittifakı terk etmesi ve ardından İmamoğlu ve Yavaş'ı adaylığa çağırması sonucu ortaya çıkan kriz, Kılıçdaroğlu'nun ortak aday olarak gösterilmesi ve diğer isimlerin cumhurbaşkanı yardımcısı adayı olarak belirlenmesiyle aşıldı. Davutoğlu, krizin çözümünde dominant bir aktörün olmamasının ve krizin çözülmesinin güçlendirici olduğunu söyledi. Ayrıca, Cumhur İttifakı'nın seçimi kazanması durumunda Türkiye'nin sert gerilimler yaşayabileceğini veya demokrasi görünümü altında farklı bir yapıya bürünebileceğini belirtti.
8 Mart 2023

Mehmet Ocaktan, AK Parti'nin Mayıs seçimlerinde yüzde 35 oy alarak 2002 seviyelerine geri döndüğünü ve bu durumun partinin eski konforlu günlerinden uzak olduğunu gösterdiğini belirtiyor. Türkiye'de yüksek enflasyon ve yoksulluk oranlarına rağmen AK Parti'nin seçimlerde başarı elde etmesi dikkat çekici bulunuyor. Ancak, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Erzurum mitinginde bile İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan adayı Murat Kurum için oy istemesi, partinin eskisi gibi başarı hikayeleri anlatamadığının bir göstergesi olarak değerlendiriliyor. Parti yetkililerinin muhalefeti 'ihanet' ile suçlayan bir dil kullanması veya 'kumpas' hikayeleri anlatması, mevcut zorlukların bir yansıması olarak görülüyor.
18 Mart 2024

Esfender Korkmaz, Türkiye'nin yaşadığı 14'üncü krizin ekonomik, siyasi ve sosyal alanlarda farklı olduğunu ve bu nedenle IMF ile yapılabilecek bir anlaşmanın krizi çözemeyeceğini belirtiyor. Türkiye'nin siyasi ve sosyal sorunları çözmeden IMF ile anlaşma yapmasının mümkün olmadığını ve mevcut iktidarın demokrasi ve hukuk alanında geri dönüş yapması gerektiğini ifade ediyor. Korkmaz, en akılcı çözümün siyasi iktidarın değişmesi olduğunu vurguluyor.
6 Mart 2024

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, yerel seçimlerin ardından Türkiye'ye fon akışının ciddi şekilde artacağını ifade etti. Şimşek, yabancı yatırımcıları çekmek için Körfez ülkeleri ve Batı'da çeşitli toplantılara katıldı. Ayrıca, Türkiye'nin dalgalı kur rejimine sahip olduğunu ve kur hedeflerinin olmadığını, kur korumalı mevduat sistemi (KKM) vergi teşviklerinin gözden geçirileceğini belirtti. Bakanın önümüzdeki dönemde New York ve Davos'a ziyaretlerde bulunması bekleniyor.
24 Kasım 2023

Financial Times, Türkiye'deki seçim sonuçlarını ve ekonomik durumu ele alarak, Türkiye'nin ekonomik ve demokratik geleceği için endişelerini ifade etti. Merkez Bankası'nın döviz rezervlerinde yaşanan düşüş ve net rezervlerin negatif seviyeye düşmesi, yüksek enflasyon oranları ve heterodoks ekonomi politikaları yabancı yatırımcıların ülkeden ayrılmasına yol açtı. Ayrıca, Türkiye'nin parlamenter demokrasisinin yerini alan cumhurbaşkanlığı sistemi ve eşit olmayan seçim koşulları, muhaliflerin durumu ve medya üzerindeki hükümet kontrolü gibi konulara değinildi.
29 Mayıs 2023

Türkiye, cumhurbaşkanı ve milletvekili seçimleri için sandık başına gitti. ABD medyası, seçim sonuçlarını ve adayların durumunu yakından izliyor. Washington Post, Kemal Kılıçdaroğlu'nun geniş bir koalisyon kurarak Erdoğan'ı zor durumda bıraktığını belirtiyor. The New York Times ve CNN, Erdoğan için seçimlerin zorlu geçeceğini öne sürerken, CNBC ve ABC News, Erdoğan'ın kötüleşen ekonomik koşullar ve deprem müdahalesi nedeniyle halkın öfkesiyle karşı karşıya olduğunu ifade ediyor. AP ise, ifade ve toplanma özgürlüğünün bastırılmasına rağmen yüksek seçmen katılımının demokrasiye olan inancı gösterdiğini yazıyor.
14 Mayıs 2023

Rahmi Turan, 31 Mart seçimlerinin ardından Türkiye'nin ekonomik durumunun daha da kötüleşebileceğini öne sürüyor. İktidarın 2028 yılına kadar seçim endişesi olmadan hareket edeceğini ve bu süreçte enflasyon, fiyatlar ve vergilerdeki artışların halkın bütçesinde derin yaralar açabileceğini belirtiyor. Turan, iktidarın savurgan politikalarının devam edeceği ve halktan yeni vergilerle fedakarlık beklenmeye devam edileceği konusunda uyarıda bulunuyor.
9 Mart 2024

MIT'den Prof. Dr. Daron Acemoğlu, Türkiye'nin ekonomi politikalarındaki son değişiklikleri ve Merkez Bankası'nın faiz oranını %15'e çıkarmasını eleştirdi. Acemoğlu, Twitter üzerinden yaptığı açıklamada, rasyonel politikalara dönüş hedefinin ciddi olmadığını, ekonomik politik gücün hala cumhurbaşkanı ve çevresinde olduğunu ve yapısal problemlerle nasıl başa çıkılacağı konusunda belirsizlik olduğunu ifade etti. Ayrıca, bu adımların sadece kısa vadede zaman kazanmak için atıldığını öne sürdü.
22 Haziran 2023

HDP'nin tutuklu eski eş genel başkanı Selahattin Demirtaş, Twitter hesabından Türkiye'de bir değişim sürecinin başladığını belirtti ve başarıya olan kararlılığını 'Ya başaracağız ya başaracağız' sözleriyle ifade etti. Makro ve mikro siyaset kavramları üzerinden Türkiye'deki ve uluslararası siyasetin yapısını eleştiren Demirtaş, seçimlerin bu siyasi oyunları temizleyen bir mekanizma olarak işlediğini ve kendisi gibi siyasetçilerin halkın öz gücüne dayanarak ayakta kaldığını vurguladı. Ayrıca, seçimlerin bölgesel ve küresel güç dengelerini etkileyecek önemli bir temizlik süreci olduğunu ve bu süreçte halkın saf iradesinin önemli bir güç olduğunu belirtti.
31 Ocak 2023

Bloomberg HT'nin gerçekleştirdiği ankete katılan 25 kurum, Merkez Bankası'nın bu ayki toplantısında politika faizini yüzde 45 seviyesinde sabit tutacağını öngörüyor. Kurumların 2024 sonu için faiz beklentisi ise yüzde 30 ile 45 arasında değişiyor, ortalama beklenti yüzde 40. Türkiye ekonomisi, düşük faiz politikası nedeniyle krize girmiş ve bu durumdan çıkış için Mehmet Şimşek ve Gaye Erkan gibi piyasa tarafından olumlu karşılanan isimler göreve getirilmişti. Merkez Bankası, son olarak faizi yüzde 45'e yükseltmiş ve Türkiye'nin döviz ihtiyacı devam ederken, Şimşek ve Erkan Batı ve Körfez yatırımlarını çekmek için çeşitli girişimlerde bulunmuşlardı.
20 Şubat 2024

Yeniden Refah Partisi, Erbakan'ın Erdoğan'a zorluk çıkaran siyaseti sayesinde, AKP seçmeni üzerinde etkili olmuş ve Urfa, Bursa, Balıkesir ve İstanbul'da seçimlerin kaderini belirleyecek bir güce ulaşmıştır. Erdoğan'a karşı cephe oluşturmayı amaçlayan isimlerin AKP'ye katılması veya Erdoğan'ın yörüngesinde kalması sonucu, Yeniden Refah dışında bir alternatif kalmamıştır. Parti, kısa sürede AKP'nin korkulu rüyası haline gelmiştir.
12 Mart 2024

Mehmet Şimşek, Nureddin Nebati'nin yerine Hazine ve Maliye Bakanı olarak atandı. Nebati döneminde Türkiye ekonomisinde enflasyon, cari açık ve döviz kurlarında rekorlar görülmüştü. Analistler, Şimşek'in atanmasını genel olarak olumlu bir adım olarak değerlendiriyor, ancak Şimşek'in bağımsızlığı ve uzun vadeli politikaları uygulama kapasitesi konusunda belirsizlikler mevcut. Bazı analistler, yerel seçimlere doğru politik baskıların artabileceğini ve bu durumun Şimşek'in politikalarını etkileyebileceğini öne sürüyor. Ayrıca, Türkiye'nin ekonomik dengesizliklerine ve kredi genişlemesine yönelik yapılmayan düzenlemelerin, liranın gelecekteki değerini olumsuz etkileyebileceği belirtiliyor.
5 Haziran 2023
İşaretlediklerim