Ekonomist Tunç Şatıroğlu, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in 'enflasyon muhasebesi'ne ilişkin sözlerini 'irrasyonel zemine dönüş' olarak yorumladı. Şatıroğlu, TL varlıklara yatırım yapılmaması gerektiğini belirtti. Enflasyon muhasebesi, yüksek enflasyonlu ekonomilerde faaliyet gösteren şirketlerin finansal tablolarının mevcut ekonomik koşullar sebebiyle ne tutarda bir kayıp veya kazançla karşı karşıya kaldığının hesaplamasını sağlar. Şatıroğlu, bu durumun bankaların daha çok vergi vereceği anlamına geldiğini ifade etti.
1 Kasım 2023

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın net uluslararası rezervlerinin geçen hafta tarihin en büyük haftalık artışını kaydettiğini belirtti. Şimşek, rasyonel politikalara dönüşün kademeli olarak devam edeceğini ve rezervleri daha da güçlendirmek için Türkiye'ye ilave dış kaynak teminine yönelik çalışmaları hızlandırdıklarını ifade etti. Ayrıca, TL cinsi enstrümanları cazip hale getirmeye devam edeceklerini ve Kur Korumalı Mevduat'ta stopaj desteğini yıl sonuna kadar uzatacaklarını duyurdu.
27 Haziran 2023

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Türkiye'ye dış kaynak sağlama çabaları kapsamında Londra'da verimli toplantılar gerçekleştirdiğini belirtti. Şimşek, daha önce de Körfez ülkeleri, ABD ve Batı yatırımcıları ile görüşmeler yapmıştı. Şimşek, 29 Eylül'de brüt döviz rezervlerinin haftalık 3,3 milyar dolar gerileyerek 122,2 milyar dolar olduğunu, bu gelişmede altın fiyatları ile swap işlemlerinin etkili olduğunu ifade etti.
6 Ekim 2023

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Türkiye'nin ihracat sektörünün finansman sorununun Körfez ülkelerinden gelecek parayla çözüleceğini ifade etti. Şimşek, ihracat reeskont kredilerini günlük beş katına çıkarma kararı aldıklarını ve bu sayede ihracatçının finansmana erişim sorununu önemli ölçüde çözeceklerini belirtti. Bakan, Körfez'e yapılan ziyaretlerde ihracatın finansmanını ön planda tuttuklarını ve Körfez merkezli finans kuruluşlarından ihracatın finansmanına yönelik önemli imkanların Türkiye'ye tahsis edileceğini söyledi.
11 Ağustos 2023

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, kripto varlıklar ve hisse senetlerinde kazanca dayalı vergilendirme öngörmediklerini açıkladı. Şimşek, vergilendirilmemiş hiçbir alan bırakmama hedefi doğrultusunda çalıştıklarını belirtti. Kripto para düzenlemesi komisyondan geçti ve bu konuda daha fazla detayın ilerleyen aşamalarda paylaşılacağı ifade edildi.
5 Haziran 2024

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, İstanbul'da düzenlenen Körfez Arap Ülkeleri İşbirliği Konseyi forumunda yaptığı konuşmada, Türkiye'nin makroekonomik politika ve yapısal reform gündemine değindi. Türkiye'nin kredi risk priminin düşüşünü ve yatırımcı güveninin geri dönüşünü vurgulayan Şimşek, fiyat istikrarını sağlama ve enflasyonu tek haneli rakamlara indirme hedeflerini belirtti. 2024 yılı ortasından itibaren dezenflasyon sürecinin başlayacağını ve 2026 yılında enflasyonun tek haneye düşürüleceğini ifade etti. Türkiye İstatistik Kurumu'nun ekim ayı enflasyon oranını %61,36 olarak açıklamasına karşın, Enflasyon Araştırma Grubu'nun oranı %126,18 olarak kaydettiği belirtildi.
12 Kasım 2023

Rönesans Holding'in sahibi Erman Ilıcak, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in ekonomi politikalarından umutlu olduğunu belirtti. Şimşek'in göreve gelmesiyle birlikte döviz kurları serbest bırakıldı, piyasa dışı uygulamalar kısmen durdu ve vergilerde büyük artış kaydedildi. Ilıcak, Türkiye'nin zor bir dönemi geride bıraktığını ve ülkenin toparlanmaya başladığını ifade etti.
26 Temmuz 2023

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, ekonomik dönüşümün zaman alacağını ve sabırlı olunması gerektiğini belirtti. Şimşek, göreve geldiği dönemde enflasyon, cari açık ve döviz kurlarının rekor seviyelere ulaştığını, ancak 'rasyonel zemin' vurgusuyla göreve başladığını ifade etti. Şimşek'in göreve gelmesinin ardından dolar ve avro yükselirken, Merkez Bankası enflasyon beklentisini iki buçuk katına çıkardı.
27 Eylül 2023

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, AKP MKYK toplantısında Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'e müdahale etmediğini ifade etti. Mehmet Şimşek, Mayıs 2023 seçimlerinden sonra ekonomi politikalarında değişiklikler yapmış, faiz oranlarını artırmış ve döviz kuru üzerindeki kontrolleri gevşetmişti. Ayrıca yatırım bulmak için hem Körfez ülkelerini hem de Batı'yı ziyaret ediyor. Toplantıda narenciye sektörüne destek konusu gündeme geldiğinde Erdoğan, Şimşek'in bağımsız karar verdiğini söyleyerek konuyu ona bıraktı.
9 Kasım 2023

Şeref Oğuz, Mehmet Şimşek'in yabancı yatırımcıyı çekebilmesi için önce içerdeki yatırımcıyı ikna etmesi gerektiğini vurguluyor. Oğuz, yerli yatırımcıların enflasyon, maliyetler, belirsizlik ve ani regülasyonlar gibi sorunlarla karşı karşıya olduğunu belirtiyor. Ayrıca, vergi reformu paketine hükümetten yeterli destek gelmediğini ve yabancı yatırımcıların bu durumu fark ettiğini ifade ediyor. Yabancı yatırımcıların sürprizleri sevmediğini, politik istikrarsızlıktan hoşlanmadığını ve hukuksuzluk ile ayrımcılıktan kaçındığını belirtiyor.
25 Haziran 2024

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın daveti üzerine, eski Maliye Bakanı Mehmet Şimşek AKP genel merkezine bir ziyaret gerçekleştirdi. Erdoğan'ın uygulamaya koyduğu ve ekonomistler tarafından eleştirilen yeni ekonomi modeli nedeniyle yabancı yatırımcıların ülkeyi terk ettiği belirtiliyor. Reuters'a göre Erdoğan, yeni seçim beyannamesi hazırlıkları sırasında piyasa dışı uygulamalara yer verilmeyeceğini belirtmiş ve Mehmet Şimşek ile ekonomideki sıkıntıları aşmak istediği ifade edilmiş. Habertürk yazarı Fatih Altaylı, Erdoğan'ın Şimşek'in dönüşü için baskı yaptığı kurumu yazdı.
20 Mart 2023

Bloomberg haber ajansı, yabancı yatırımcıların Türkiye'nin ekonomi politikaları ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın mesajlarını anlamaya çalıştığını yazdı. Erdoğan'ın faiz indirimi konusundaki ısrarı ve siyasi belirsizlik nedeniyle yabancı yatırımcılar ülkeden çekilmişti. Erdoğan'ın eski Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ile görüşmesi ve olası kabine değişiklikleri piyasaların dikkatini çekiyor. Bloomberg, Erdoğan'ın politikalarında bir yumuşama olup olmayacağını ve Şimşek'in ekonomiyi düzeltecek özerkliği isteyip istemediğini tartışıyor.
30 Mayıs 2023

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın yeni kabinesinde yer alması için eski Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ile görüştüğü ve Şimşek'in ekonominin başına geçmesi durumunda tam koordinasyon yetkisi talep ettiği bildirildi. Şimşek, Merkez Bankası'na sürekli müdahale edilmemesini ve yabancı yatırımcılara güven verecek adımların atılmasını istiyor. Erdoğan ve Şimşek arasında faiz politikası ve Merkez Bankası'nın yapısı konusunda fikir ayrılıkları bulunuyor ve Şimşek'in göreve dönüşü için kesin bir karar vermediği ifade ediliyor.
30 Mayıs 2023

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, döviz arayışı için Britanya, Fas, Fransa ve Körfez ülkelerini ziyaret edecek. Şimşek, bu ülkelerde yatırımcılarla buluşacak ve uluslararası kurumların toplantılarına katılacak. Şimşek'in ekonomi koltuğuna geçmesine rağmen yabancı yatırımcının Türkiye'ye dönüşüne dair güçlü belirtiler yok. Bu nedenle Şimşek, seçim sonrası döviz bulabilmek için yönünü Körfez'e çevirdi.
29 Eylül 2023

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Türkiye'nin ekonomi politikalarını anlatmak ve yabancı yatırımcıları çekmek amacıyla Fransa'nın başkenti Paris'te yatırımcılarla buluştu. Şimşek, daha önce de Körfez ülkeleri, ABD ve Batı yatırımcılarına yönelik benzer ziyaretlerde bulunmuştu. Paris'teki temasları kapsamında OECD Finansal ve Kurumsal İşler Bölümü Direktörü Carmine Di Noia ve Fransa Maliye Bakanı Bruno Le Marie ile görüşecek olan Şimşek, ayrıca Franco-German Forum'un akşam yemeğinde Fransız ve Alman yatırımcılarla buluşacak.
19 Ekim 2023

Merkez Bankası, politika faizini 650 baz puan artırarak yüzde 15'e çıkardı. Bu kararın ardından döviz kurlarında artış yaşandı ve dolar 24, avro 26 lirayı geçti. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Twitter üzerinden yaptığı açıklamada öngörülebilirliğin önemini vurgulayarak, güvenin kurala göre politikalar uygulanarak sağlanabileceğini belirtti. Şimşek, Türkiye'nin ekonomi felsefesinin piyasa ekonomisi, serbest kambiyo rejimi ve dalgalı kur sistemine dayandığını ifade etti.
22 Haziran 2023

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, ihracatı desteklemek ve ülkeye döviz girişini teşvik etmek amacıyla vergi indirimleri ve istisnaları içeren yeni bir düzenlemeyi Meclis'e getireceklerini duyurdu. Yurt dışındaki faaliyetlerden elde edilen kazancın ülkeye getirilmesi şartıyla gelir ve kurumlar vergisi mükelleflerine uygulanacak vergi indirim ve istisna oranları artırılacak. İmalatçı ve tedarikçi ihracatçıların kazançlarına kurumlar vergisi indirimi ve yurt dışına sunulan bazı hizmetlerden elde edilen gelirlere kazanç istisnası uygulanacak.
22 Kasım 2023

MIT'den Prof. Dr. Daron Acemoğlu, Mehmet Şimşek'in Hazine ve Maliye Bakanlığı görevine tek başına geldiğini ve sistemin büyük bir değişiklik göstermediğini ifade etti. Acemoğlu, faizlerin birden artırılmasının sorun yaratabileceğini, bu durumun ABD'de iki bankanın batmasına yol açtığını örnek göstererek belirtti. Şimşek'in bakanlık görevine başlamasının üzerinden 16 gün geçmesine rağmen, piyasaların olumlu tepki verdiği 'rasyonel politikalara dönüş' mesajına rağmen somut bir değişiklik yapılmadığına dikkat çekildi.
20 Haziran 2023

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Twitter üzerinden yaptığı açıklamada, vergi zamlarının ve yeni ekonomik düzenlemelerin cari açığı azaltmayı ve bütçe üzerindeki etkileri hafifletmeyi hedeflediğini belirtti. Geçtiğimiz hafta KDV, yurt dışından getirilen telefonların kayıt harcı ve diğer harç tutarlarında önemli zamlar yapıldı. Ayrıca, Meclis'e sunulan torba yasada kurumlar vergisi ve motorlu taşıtlar vergisine zam öngörüldü. Şimşek, mali disiplini yeniden sağlamak ve Merkez Bankası'nın enflasyonla mücadelesine destek olmak için gerekli tedbirleri aldıklarını ifade etti.
9 Temmuz 2023

Mehmet Şimşek, Hazine ve Maliye Bakanı olarak göreve başladıktan sonra ekonomide şeffaflık, tutarlılık, hesap verebilirlik ve öngörülebilirlik ilkelerini vurgulayarak, zorlu ekonomik koşullar altında politika oluşturma taahhüdünde bulundu. Önceki dönemde enflasyon, cari açık ve döviz kurlarında rekorlar kırıldı ve kur korumalı mevduat uygulaması eleştirildi. Şimşek'in göreve başlamasının ardından dolar/TL kuru 23 seviyesini aşarak yeni bir rekor kırdı.
7 Haziran 2023
İşaretlediklerim