ABD, İsrail'in Gazze'nin güneyindeki Refah kentine yönelik olası bir kara saldırısını desteklemediğini yineledi. Beyaz Saray Ulusal Güvenlik İletişim Danışmanı John Kirby, bu konuda ABD'nin tutarlı bir pozisyon sergilediğini ve İsrail Başbakanı ile yapılan görüşmelerde bu duruşun tekrar vurgulandığını belirtti. Kirby, böyle bir saldırının Refah'ta bulunan 1,5 milyon Filistinli sivilin hayatını büyük riske atacağını ve ABD'nin bu durumu kabul etmeyeceğini ifade etti.
7 Mayıs 2024

İsrail, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nde (BMGK) Gazze'deki saldırıların durdurulması için çıkan ateşkes kararını ABD'nin reddetmesini istemiş, ancak ABD'nin çekimser kalması üzerine Washington'a yapılması planlanan ziyareti iptal etmiştir. ABD, Gazze'nin güneyindeki Refah kentine yönelik saldırılara karşı çıkarken, İsrail Başkanı Netanyahu saldırı planlarını sürdürme konusunda ısrarcı olmuştur. ABD Başkanı Joe Biden, Netanyahu ile telefon görüşmesinde Refah konusunu görüşmek üzere bir heyetin Washington'a gönderilmesini talep etmiş, ancak bu ziyaret İsrail'in talebinin reddedilmesi üzerine iptal edilmiştir.
25 Mart 2024

Hamas, Gazze Şeridi'ni yöneten Filistinli İslamcı bir militan grup, İsrail'e saldırı başlattı. İsrail ve Hamas arasında sürekli bir gerilim bulunuyor ve bu sabahki saldırı, Hamas'ın ve Filistinlilerin bugüne kadar İsrail'e karşı gerçekleştirdiği en şiddetli saldırı olarak nitelendiriliyor. İsrail'in de şiddetli bir yanıt vermesi bekleniyor. İsrail ve Mısır, 2007'den bu yana Gazze Şeridi'ni ablukada tutuyor.
7 Ekim 2023

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Gazze'nin güneyindeki Refah kentine yönelik sık sık tehdit ettiği saldırı planını erteledi. 7 Ekim 2023'ten bu yana İsrail'in Gazze'ye yönelik ağır saldırıları sonucu en az 33 bin kişi hayatını kaybetti. Filistinliler, yerlerinden edilmiş ve kıtlıkla karşı karşıya kalarak Refah'a sığındılar. Netanyahu, Refah'a saldırının 'zafer' için gerekli olduğunu belirtmişti, ancak İsrail devlet televizyonu KANN'a göre saldırı planından vazgeçildiği bildirildi.
14 Nisan 2024

İsrail Savunma Kuvvetleri (IDF), Hamas'ın hem asker hem de sivil onlarca İsrailliyi rehin aldığını kabul etti. Bazılarının Gazze Şeridi yakınlarındaki küçük kasabalarda, bazılarının ise Gazze'ye götürüldüğü tahmin ediliyor. Hamas yetkilisi Salih el-Aruri, 'üst düzey subaylar' dahil sayısız İsrailliyi rehin aldıklarını öne sürdü. El-Aruri, 'savaşa girdiklerini ve çok sayıda Filistinli’nin öldürüldüğünü, İsraillilerin öldüğünü ve zafer için ne gerekiyorsa yapmaya hazır olduklarını' söyledi.
7 Ekim 2023

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, orduya Gazze'nin güneyine saldırı düzenlenmesi ve bölgede sığınmış yaklaşık 1,4 milyon Filistinlinin yerinden edilmesi için plan hazırlama talimatı verdi. Netanyahu, Hamas'ın Gazze'nin güneyindeki dört taburunun yok edilmesinin savaşın hedeflerine ulaşılması için gerekli olduğunu belirtti. İsrail, 7 Ekim 2023'ten bu yana Gazze'ye düzenlediği saldırılarda 27 bin 947 Filistinliyi öldürdü, 67 bin 459 Filistinliyi yaraladı. İsrail, Hamas'ın sunduğu ateşkes ve rehine takası teklifini reddetti.
9 Şubat 2024

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Hamas'ın elindeki rehineler serbest bırakılmadıkça ateşkes olmayacağını ifade etti. Bu durumu hem düşmanlarına hem de dostlarına belirttiklerini söyledi. Netanyahu'nun bu açıklaması, ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ile Tel Aviv'deki görüşmesinin ardından geldi. ABD Başkanı Joe Biden, önceki hafta bir duraklamanın esirleri dışarı çıkaracak zamanı sağlayabileceğini belirtmişti.
5 Kasım 2023

İsrail Dışişleri Bakanı Eli Cohen, Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu'nun Gazze'deki çatışmaların durdurulmasını talep eden ateşkes kararını 'alçakça' olarak nitelendirdi ve reddetti. Cohen, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, hedeflerinin Hamas'ı ortadan kaldırmak olduğunu belirtti. İsrail ordusu, Gazze'ye 7 Ekim'de başlattığı hava saldırılarını yoğunlaştırmış ve 'kara operasyonunun genişletileceğini' duyurmuştu.
28 Ekim 2023

İsrail ve Hamas arasında Cuma günü başlayan ve bu gece yarısı sona ermesi beklenen dört günlük geçici ateşkes, iki gün daha uzatıldı. Ateşkes süresince Gazze'deki rehineler ve İsrail hapishanelerindeki bazı mahkumlar serbest bırakıldı, acil yardımlar bölgeye ulaştırıldı. Hamas, daha fazla mahkumun serbest bırakılması amacıyla ateşkesin uzatılmasını talep etmişti. Katar Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Majed Al Ansari, ateşkesin iki gün daha uzatılması konusunda anlaşma sağlandığını duyurdu.
27 Kasım 2023

ABD Başkanı Joe Biden, Gazze'deki ateşkesin tartışılabilmesi için Hamas'ın tüm rehineleri serbest bırakması gerektiğini ifade etti. İsrail ile Hamas arasındaki savaşın 17. gününde, Biden'a olası ateşkese destek verip vermeyeceği soruldu. ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Matthew Miller ise, ateşkesin Hamas'a yeniden teçhizatlanma ve İsrail'e karşı terör saldırılarını sürdürme fırsatı vereceğini belirterek, ateşkes ilanına karşı olduklarını söyledi.
23 Ekim 2023

İsrail hükümet sözcüsü Eylon Levy, Cuma günü başlayan ve dün gece yarısı sona ermesi beklenen dört günlük geçici ateşkesin beş gün daha uzatılabileceğini belirtti. Ateşkes süresince Gazze'deki rehineler ile İsrail hapishanelerindeki mahkumların bir kısmı serbest bırakılmış ve acil yardımlar bölgeye ulaştırılmıştı. İsrail ve Hamas arasında devam eden rehine serbest bırakma görüşmelerinde Katar'ın aracılık ettiği ve her iki taraf için daha sürdürülebilir bir ateşkesin mümkün olabileceği konusunda iyimserlik ifade edilmişti.
28 Kasım 2023

ABD, Gazze Şeridi'nde ilan edilen ve 'insani ara' olarak nitelendirilen ateşkesin sona ermesi konusunda Hamas'ı sorumlu tuttuğunu açıkladı. Ateşkes, rehine takası ve insani yardım amacıyla 24 Kasım'da başlamış ve planlanan bitiş tarihinden sonra uzatılarak dün sona ermişti. İsrail'in ateşkesin bitiminden sonra Gazze'yi bombaladığı ve en az 178 kişinin hayatını kaybettiği bildirildi. Beyaz Saray yetkilisi John Kirby, ateşkesin yeniden sağlanması için İsrail, Mısır ve Katar ile çalıştıklarını belirtti.
2 Aralık 2023

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Gazze'nin güneyindeki Refah kentine saldırı için bir tarih belirledi. ABD, İsrail'in İran'a geniş kapsamlı bir saldırı düzenlememesi şartıyla Refah saldırısına onay verdi. Gazze'de 7 Ekim 2023'ten bu yana devam eden İsrail saldırıları sonucu en az 34 bin kişi hayatını kaybetti ve birçok Filistinli Refah'a sığındı. ABD daha önce İsrail'i bu saldırı planından vazgeçirmeye çalışmıştı, ancak İsrail İran'ı saldırıya kışkırtarak baskıyı kırmayı başardı.
18 Nisan 2024

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Likud Partisi'nin Knesset'teki haftalık toplantısında yaptığı konuşmada, 7 Ekim'den bu yana devam eden Gazze saldırılarının Hamas lider kadrosunu öldürme amacıyla aylarca sürebileceğini belirtti. Netanyahu, Hamas'ın lider kadrosu öldürülmeden savaşın bitmemesi gerektiğini ve Gazze'de tutulan İsrailli rehinelere ilişkin olarak da Hamas'ın kabul edilemez talepleri olduğunu ifade etti. Ayrıca, İsrail saldırılarında ölen Filistinli sayısının 27 bin 478'e yükseldiği bilgisi paylaşıldı.
5 Şubat 2024

Reuters haber ajansının bildirdiğine göre, Hamas ateşkes teklifini kabul etti. Bu gelişme, bölgedeki mevcut çatışmaların durdurulması yönünde önemli bir adım olarak görülmektedir. Ateşkesin kabul edilmesi, ilerleyen günlerde bölgesel istikrar açısından belirleyici olabilir.
6 Mayıs 2024

ABD, İsrail ordusunun Refah'ta düzenlediği ve onlarca Filistinlinin ölümüne neden olan hava saldırısının ardından çıkan görüntüleri içler acısı olarak nitelendirdi. Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi'nden bir sözcü, saldırıda sivillerin hayatlarını kaybetmesinden üzüntü duyduklarını belirtti. Birleşmiş Milletler'in Uluslararası Adalet Divanı, İsrail'in Refah'a saldırılarını durdurması yönünde karar almıştı, ancak İsrail bu karara uymayarak saldırılarına devam etti. İsrail Başbakanı Netanyahu, saldırıyı trajik bir hata olarak değerlendirdi.
28 Mayıs 2024

Hamas, ABD Başkanı Joe Biden’ın açıkladığı İsrail’e ait üç aşamalı ateşkes taslağını olumlu bulduğunu duyurdu. Taslak, altı haftalık bir ateşkes süreci, İsrail’in Gazze’den çekilmesi ve rehinelerin serbest bırakılmasını içeriyor. İkinci aşamada, kalan rehineler serbest bırakılacak ve kalıcı ateşkes sağlanacak. Son aşamada ise Gazze’nin yeniden inşa süreci gündeme gelecek.
1 Haziran 2024

İsrail, Hamas'ın 'Aksa Tufanı' saldırısının ardından Gazze'ye akaryakıt ve mal tedarikini durdurma kararı aldı. Bu karar, Hamas ve İslami Cihad'ın İsrail vatandaşlarını tehdit etmemesi ve onlara zarar vermemesi için alındı. İsrail Enerji Bakanı Yisrael Katz, daha önce Gazze Şeridi'ne sağlanan elektriği kesme talimatı vermişti.
8 Ekim 2023

İsrail Başkanı Binyamin Netanyahu, Gazze'nin güneyindeki Refah kentine, yaklaşık 1,5 milyon Filistinlinin sığındığı yer, saldırı planladığını duyurdu. Gazze'de 7 Ekim 2023'ten bu yana devam eden ağır saldırılar sonucu en az 33 bin kişi hayatını kaybetti ve abluka nedeniyle en az 30 çocuk açlıktan öldü. Refah, yerlerinden edilen ve kıtlıkla karşı karşıya olan Filistinliler için son sığınak haline geldi. Netanyahu, tüm uluslararası uyarılara rağmen saldırıyı 'zafer' için gerekli gördüğünü belirtti.
8 Nisan 2024

İsrail, Hamas ile Katar'ın başkenti Doha'da gerçekleştirilen dolaylı müzakerelerin çıkmaza girdiğini duyurdu. İsrail Başbakanı Netanyahu, müzakerelerin tıkanması üzerine Mossad Başkanı Barnea ve ekibini İsrail'e geri çağırdı. İsrail, Hamas'ın elindeki İsrailli esir çocuk ve kadınların serbest bırakılması konusunda anlaşmaya varılan kısmı yerine getirmediğini iddia etti. Mossad heyetinin, Gazze'de 24 Kasım'da başlayan ve dün sona eren insani aranın yeniden başlatılması için Doha'da olduğu bildirildi.
2 Aralık 2023
İşaretlediklerim