İkinci Dünya Savaşı sırasında Japon savaş gemilerini batırmasıyla ünlü olan 'USS Harder' adlı denizaltının enkazı, 80 yıl sonra Güney Çin Denizi'nde Filipinler'in kuzeyindeki Luzon adası açıklarında bulundu. 29 Ağustos 1944'te 79 kişilik mürettebatıyla birlikte batan denizaltı, 'Lost 52' projesi kapsamında arandı ve omurgası üzerinde dik durur halde bulundu. ABD Donanması Tarih ve Miras Komutanlığı'na göre, 'Harder' son devriyelerinden birinde dört gün içinde üç Japon destroyerini batırarak Japonların savaş planlarını değiştirmeye zorlamıştı.
24 Mayıs 2024

Muğla'da yaralı olarak bulunan ve tedavi edildikten sonra uydu takip cihazı takılarak denize bırakılan caretta caretta türü deniz kaplumbağası 'Tuba' hakkında üç aydır sinyal alınamıyor. Tuba, 2019 yılında İztuzu Plajı'ndan denize bırakıldıktan sonra 24 bin 912 kilometre yol kat ederek İyon Denizi'ne ulaştı. Tuba'nın rotası 8 milyon kişi tarafından izlendi. DEKAMER Müdürü Yakup Kaska, Tuba'nın Türkiye'ye dönüşünü ve Dalyan'da yuva yapmasını beklediklerini belirtti.
25 Nisan 2024

Peru'nun Huascaran Dağı'nda 2002 yılında çığ altında kalan Amerikalı dağcı William Stampfl'ın cesedi, 22 yıl sonra buzların erimesiyle bulundu. Stampfl'ın kimliği, cesedin üzerindeki pasaport sayesinde doğrulandı. Aynı bölgede daha önce de İtalyan ve İsrailli dağcıların cesetleri bulunmuştu. Bu olay, dağcılık ve doğa sporlarıyla ilgilenenler için önemli bir gelişme olarak değerlendiriliyor.
15 Temmuz 2024

Baltık Denizi'nde dalgıçlar, 19. yüzyıldan kalma bir yelkenli gemi enkazı buldu. Enkazda 100'den fazla şampanya şişesi, şarap ve maden suyu şişeleri bulundu. Bu içeceklerin dönemin Rus çarı 1. Nikolay'a gönderildiği düşünülüyor. Enkaz, İsveç'in Oland adasının yaklaşık 20 deniz mili güneyinde bulundu.
25 Temmuz 2024

Dünya buzlu su yüzme şampiyonu Deniz Kayadelen, Manhattan Adası'nda kadınlar hız rekoru kırarak 'Üçlü Taç' ünvanını elde etti. Kayadelen, Manş Denizi ve Catalina Kanalı'nı yüzerek geçtikten sonra, ABD'deki Manhattan Adası'nda 48 kilometrelik parkuru 7 saat 58 dakikada tamamladı. Bu başarı, Kayadelen'in dayanıklılık, güç ve kararlılığını kanıtladığı prestijli bir ünvan olan 'Üçlü Taç'ı kazanmasını sağladı. Kayadelen, bu başarının Türk kadınlarına ve genç kızlara ilham olmasını umduğunu belirtti.
22 Ağustos 2024

Yunanistan Rodos Denizaltı İstasyonu Deniz Araştırma Merkezi'nin açıklamasına göre, Kızıldeniz'e ait bir göçmen denizanası türü Rodos'un Trianton Körfezi'nde tespit edildi. İklim değişikliği nedeniyle deniz sıcaklıklarının artması, bu türün göç etmesine neden oluyor. Göçmen denizanaları, 1970'lerden bu yana Süveyş Kanalı aracılığıyla Hint ve Pasifik okyanuslarından Akdeniz'e giriyor ve deriyle temas halinde yoğun acı ve kaşıntıya neden olabiliyor.
12 Mart 2024

SpaceX tarafından Ay'a ve ötesine astronot göndermek amacıyla tasarlanan Starship roketi, test uçuşunda başarıyla havalandı ancak Dünya'ya dönüşünde kayboldu. Roket, içinde insan ya da uydu olmaksızın, alçak yörüngede uzun bir mesafe kat etti ve neredeyse tüm test uçuşunu tamamladı. Ancak, iniş sırasında roketle iletişim kesildi. NASA'nın Ay'a astronot indirme planlarında önemli bir rol oynayan Starship'in başarısı, gelecekteki Ay misyonları için kritik öneme sahip.
14 Mart 2024

ABD Ulusal Ulaşım Güvenliği Kurulu, Alaska Havayolları'na ait bir uçağın havadayken panelinin patlamasıyla ilgili soruşturmanın ön raporunu yayımladı. Raporda, paneli sabitleyen cıvataların yerine takılmadığı belirtildi. Soruşturma, Boeing'in Washington'daki fabrikasında panelin onarımı sırasında dört cıvatanın çıkarıldığını ve yerine takılmadığını ortaya koydu. Alaska Havayolları, yaşanan olay sonrası yolculara 1500'er dolar tazminat teklif etti.
7 Şubat 2024

Erzincan İliç'te bulunan Anagold Altın Madeni'nde yaşanan toprak kayması sonucu dokuz işçi kayboldu. Madeni işleten şirketlerden biri olan SSR Mining, yaşanan olay sonrası altın üretimini durdurduğunu açıkladı. Bu durum, şirketin Toronto Borsası'nda işlem gören hisselerinin yüzde 50'den fazla değer kaybetmesine yol açtı. Şirketin piyasa değerinde yaklaşık 1,4 milyar dolarlık bir kayıp yaşandı.
14 Şubat 2024

Norveç'te Rus ordusu tarafından eğitildiği düşünülen ve 'casus balina' olarak bilinen Hvaldimir lakaplı beluga balinasının öldüğü bildirildi. Marine Mind'ın kurucusu Sebastian Strand, Hvaldimir'in cansız bedenine Norveç açıklarında rastladığını açıkladı. Balinanın ölüm nedeni henüz belirlenememiş olup, vücudunda kuş veya diğer deniz canlıları tarafından yapıldığı düşünülen yara izleri bulundu. Hvaldimir, 2019'da Norveç'te üzerine kamera yerleştirilmiş özel bir mekanizmayla yüzerken yakalanmış ve dünya genelinde 'casus balina' olarak ünlenmişti.
1 Eylül 2024

ABD'nin Kaliforniya eyaletinde yaşayan Benny ve Susanne Anguiano çiftinin Yellowstone Milli Parkı'nda kaybolan kedisi Rayne Beau, 1450 kilometre yol kat ederek evine geri döndü. Çift, kedilerini bulmak için kamp alanında yoğun çaba sarf etti ancak sonuç alamadı. Kedinin bu uzun mesafeyi nasıl aştığı ve yolu nasıl bulduğu bilinmiyor. Rayne Beau, bir kadının onu barınağa götürmesi ve çipinin okutulması sayesinde sahiplerine kavuştu.
24 Eylül 2024

Oscar ödüllü yapımcı Jon Landau, bir yıldan fazla süredir kanserle mücadele ettikten sonra 63 yaşında hayatını kaybetti. Landau, Titanic ve Avatar gibi tüm zamanların en yüksek hasılat yapan filmlerinin yapımcılığını üstlenmişti. Yönetmen James Cameron ve oyuncu Zoe Saldaña, Landau'nun ölümünden duydukları üzüntüyü dile getirdiler. Landau, Hollywood'da önemli bir figür olarak hatırlanacak.
8 Temmuz 2024

Sri Lanka'da denizde buldukları şişedeki sıvıyı içen dört balıkçı hayatını kaybetti, iki balıkçının durumu ise kritik. Balıkçılar, içinde içki olduğunu düşündükleri sıvıyı tükettikten kısa süre sonra ölmeye başladı. Olay, başkent Kolombo'ya yaklaşık 193 kilometre uzaklıkta bulunan bir sahil kasabasında protesto edildi. Yetkililer, şişelerin içeriğini araştırmaya devam ediyor.
30 Haziran 2024

Britanya, Trident nükleer füze sistemini test etmek amacıyla HMS Vanguard denizaltısından bir deneme atışı gerçekleştirdi ancak bu atış ikinci kez başarısızlıkla sonuçlandı. Füze, Atlantik Okyanusu'na düşmeden önce planlanan mesafeyi kat edemedi. Deneme atışlarında nükleer savaş başlıkları kullanılmıyor. Her bir deneme atışının maliyeti 21,5 milyon dolar olup, bu son başarısızlık hem Britanya hem de Trident füze üreticisi ABD için utanç verici olarak değerlendiriliyor. Nükleer silahlara karşı kampanya yürüten CND grubu, bu tür harcamaların durdurulması gerektiğini vurguluyor.
21 Şubat 2024

Amerika Birleşik Devletleri'nde bilim insanları, deniz yosunlarının değerli mineralleri depolayıp depolamadığını araştırıyor. Araştırma Projeleri Ajansı (ARPA-E), deniz yosunlarının platin, rodyum ve nadir toprak elementleri gibi önemli malzemeleri depolayabileceği potansiyelini incelemek için üç projeye 5 milyon dolar yatırım yaptı. Bu çalışmalar, deniz yosunlarının geleneksel ve derin deniz madenciliğine alternatif bir çözüm olabileceğini gösteriyor. Ancak, bu sürecin finansal olarak uygulanabilirliği ve çevresel etkileri hala belirsiz.
5 Mayıs 2024

Boeing 737 Max uçaklarının üretim sürecinde ciddi güvenlik ihlalleri olduğunu iddia eden eski kalite denetçisi Joshua Dean, nefes darlığı şikayetiyle hastaneye kaldırıldıktan sonra hayatını kaybetti. Dean, bu iddialarını Amerika Birleşik Devletleri Federal Havacılık İdaresi'ne (FAA) şikayet olarak sunmuştu. Boeing'in başka bir eski çalışanı John Barnett da benzer güvenlik ihlallerini dile getirdikten sonra ölü bulunmuştu. Barnett, üretim hattında standartların altında parçaların kullanıldığını ve acil durum oksijen sistemlerinde ciddi sorunlar olduğunu belirtmişti.
3 Mayıs 2024

Dünyanın en büyük buz dağı olarak bilinen A23a, Antarktika kıyı şeridinden koparak Weddell Denizi'nde karaya oturduktan 30 yıl sonra harekete geçti. Ancak, devasa bir girdaba yakalanarak aylardır saat yönünün tersine dönüyor. Uzmanlar, buzdağının bu girdaptan yıllarca çıkamayabileceğini ve bu durumun erimesini geciktireceğini belirtiyor. A23a'nın yüz ölçümü yaklaşık 4 bin kilometrekare ve kalınlığı yaklaşık 400 metre.
4 Ağustos 2024

Yeni Zelanda'nın Güney Adası açıklarında bulunan Bounty Çukuru'nda yapılan bir keşif gezisi sonucunda, 100'e yakın 'yeni veya yeni olduğu düşünülen' okyanus canlısı türü tespit edildi. Ulusal Atmosfer ve Su Enstitüsü (NIWA), Te Papa Tongarewa Müzesi ve Britanya ile Avustralya'dan gelen uzmanlardan oluşan 'Ocean Census' ekibi, şubatta bu bölgede yeni türler bulmak amacıyla bir keşif gezisine çıktı. 4 bin 800 metre derinlikteki Bounty Çukuru'ndan toplanan 1800 kadar örnek üzerinde yapılan incelemeler sonucunda, yeni türler keşfedildi. Bulunan türler arasında düzinelerce yumuşakça, üç balık, bir karides ve bir kafadan bacaklı bulunuyor.
11 Mart 2024

Fas'ta, 66 milyon yıl önce okyanuslarda avlanan ve boyu bir katil balinaya yakın olan yaklaşık 8 metre uzunluğundaki 'Khinjaria acuta' isimli deniz kertenkelesinin fosili bulundu. Bu tür, hançeri andıran dişlere sahip olup, Tyrannosaurus rex ve Triceratops gibi dinozorlarla aynı dönemde yaşamış olabilir. 'Khinjaria acuta', mosasaur olarak bilinen dev deniz kertenkeleleri ailesinin bir üyesi ve günümüzde Komodo ejderlerinin ve anakondalarının uzaktan akrabasıdır. Araştırmacılar, bu canlıların yok oluşunun modern deniz besin zincirlerinde süper avcı türlerinin azalmasına yol açtığını belirtiyor.
6 Mart 2024

Yeni Zelanda'da bir sahilde ölü bulunan balina, nadir bir tür olan kürek dişli balina olarak tanımlandı. Bu tür, daha önce canlı olarak hiç gözlemlenmemiş ve hakkında çok az bilgi bulunuyor. Bilim insanları, bu keşfin tür hakkında önemli yeni bilgiler sağlayacağını belirtiyor. Balina, 4 Temmuz'da Otago eyaletindeki Taiari Nehri'nin ağzında bulundu.
16 Temmuz 2024
İşaretlediklerim