ABD'nin büyük bankalarından JP Morgan, Kahramanmaraş merkezli depremlerin bina ve altyapı maliyetinin 25 milyar dolar olacağını tahmin etti. Depremler sonucu 11 şehirde 387 bin 410 binada hasar tespit çalışması yapıldı ve can kaybı 36 bin 187'ye ulaştı. JP Morgan, Türkiye ekonomisine dair bazı tahminlerde bulunarak yıl sonu enflasyon tahminini yüzde 45'e revize etti ve bütçe açığının GSYH'nin yüzde 4,5'i civarında olacağını öngördü. Ayrıca, Merkez Bankası'nın faizleri 100 baz puan düşürerek yüzde 8'e indireceğini tahmin ediyor.
16 Şubat 2023

ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Jerome Powell, Washington Ekonomi Kulübü'nde yaptığı konuşmada, son enflasyon verilerinin güveni biraz artırdığını ifade etti. Powell, ilk çeyrekte enflasyon hedeflerine ulaşamadıklarını ancak ikinci çeyrekte bazı ilerlemeler kaydedildiğini belirtti. Faiz indirimine ilişkin soruları yanıtsız bırakan Powell, enflasyonun sürdürülebilir bir şekilde yüzde 2'ye düşmeden politikayı gevşetmeyeceklerini vurguladı. ABD'de çekirdek enflasyon, Ağustos 2021'den beri en düşük artışı kaydetti.
15 Temmuz 2024

ABD merkezli yatırım bankası Morgan Stanley, Türkiye Merkez Bankası'nın politika faizini iki toplantıda toplam 500 baz puan artırarak ağustosta yüzde 20'ye çıkaracağını tahmin ediyor. Ayrıca, yıl sonu enflasyon tahminini yüzde 49 olarak belirtiyor. Morgan Stanley ekonomistleri, enflasyonu düşürmek için daha güçlü adımların gerektiğini ifade ediyor. Deutsche Bank ise Merkez Bankası'nın beklentilerin altında kalan faiz artışını 'hayal kırıklığı' olarak nitelendiriyor ve yıl sonu enflasyonun yüzde 50'ye yakın olacağını öngörüyor.
23 Haziran 2023

ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Jerome Powell, ABD Temsilciler Meclisi'nde yaptığı konuşmada, bu yıl bir noktada faiz indiriminin uygun olabileceğini ifade etti. Ancak, enflasyonla mücadelede kesin bir zafer elde edilene kadar faiz oranlarında bir indirime gidilmeyeceğini vurguladı. Powell ayrıca, para politikasının çok erken veya çok fazla gevşetilmesinin enflasyonla kaydedilen ilerlemeyi tersine çevirebileceği ve bu durumun daha sıkı bir politika gerektirebileceği konusunda uyarıda bulundu. Fed, son olarak Şubat ayında faiz oranlarını yüzde 5,25-5,50 aralığında sabit tutmuştu.
7 Mart 2024

ABD merkezli yatırım bankası Morgan Stanley, Türkiye Merkez Bankası'nın ekim ayında 500 baz puan faiz artışı yapmasını beklediğini belirtti. Bankanın raporunda, faiz oranının 2024'ün ikinci çeyreğinde yüzde 40 olacağı tahmin ediliyor. Ayrıca, Kasım ayında 250 baz puanlık bir artış daha yaparak yüzde 37,5'e yükseltmeyi öngörüyor. Türkiye'deki yerel seçimlerin sıkılaştırma sürecini yavaşlatabileceği ve enflasyon görünümü üzerinde yukarı yönlü risklere işaret edebileceği belirtildi.
4 Ekim 2023

ABD Merkez Bankası (Fed), politika faizini yüzde 5,25-5,50 aralığında sabit bırakarak değişiklik yapmadı. Bu karar, Fed'in son 23 yılın en yüksek faiz seviyesini koruması anlamına geliyor. Fed, enflasyon hedefine ulaşmada son aylarda yaşanan aksamaları belirtti. Uzmanlar, Fed'in ilk faiz indirimini Eylül ayında, ikinci indirimi ise Aralık ayında yapmasını bekliyor.
1 Mayıs 2024

ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Jerome Powell, faiz indirimi için eylül ayını işaret etti. Fed, politika faizini yüzde 5,25-5,50 aralığında sabit tuttu. Powell, iş gücü piyasasının daha iyi bir dengeye geldiğini ve enflasyonun yüzde 2 hedefinin biraz üzerinde olduğunu belirtti. Eylül toplantısı için önceden alınmış bir karar olmadığını, ancak iş gücü piyasası kötüleşirse veya enflasyon hızla düşerse Fed’in yanıt vermeye hazır olduğunu vurguladı.
31 Temmuz 2024

ABD Merkez Bankası (Fed) yetkilileri, Ocak-Şubat 2023 toplantısında faiz artırım hızını azaltma konusunda mutabık kaldı. Tutanaklar, enflasyonun düşüşünün faizlerin azami seviyesini belirleyeceğini gösterdi. Yetkililer, politika faizini 25 baz puan yükseltmenin uygun olduğu konusunda hemfikir oldular ve enflasyonla ilgili risklerin politikanın gelecekteki yönünü belirleyeceğini belirttiler. Fed, 2022'de agresif faiz artırımları yapmış ve son olarak Şubat 2023'te politika faizini 2007'den bu yana en yüksek seviyeye çıkarmıştı.
23 Şubat 2023

ABD'li Bank of America ve Morgan Stanley, Türkiye Merkez Bankası'nın ikinci çeyrekte faiz artırabileceğini belirtti. Merkez Bankası, Haziran 2023'ten bu yana politika faizini kademeli olarak yüzde 45'e yükseltmiş, ancak bu ay faizi sabit tutarak artırımın sona erdiğine işaret etmişti. Uluslararası bankaların çoğu faizin yıl sonuna kadar sabit kalacağını öngörse de, Bank of America ve Morgan Stanley ek faiz artışı ihtimalini göz ardı etmiyor. İki banka da enflasyon risklerinin ve ücret artışlarının talebe etkisinin faiz artırımı ihtimalini artırabileceğini belirtiyor.
23 Şubat 2024

ABD Merkez Bankası (Fed), 15 ay sonra ilk kez politika faizini değiştirmeyerek yüzde 5-5,25 aralığında sabit tuttuğunu açıkladı. Fed'in bu kararı, maksimum istihdam ve uzun vadede yüzde 2 enflasyon hedefine ulaşma amacını yansıtıyor. Fed, yüksek enflasyonla mücadele kapsamında Mart 2022'de faiz artırımına başlamış ve bu süreçte enflasyon mayıs ayında yüzde 4 olarak kaydedilmişti.
14 Haziran 2023

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, İstanbul'da düzenlenen 'İstanbul KÖİ Haftası' etkinliğinde ekonomi programının amaçlarını ve uygulanan politikaları anlattı. Şimşek, Merkez Bankası'nın yeterli sıkılaştırma yaptığını ve ekonomi programının başarılı olacağına inandıklarını ifade etti. Haziran 2023'te göreve gelen Şimşek ve ekibi, faiz oranlarını yüzde 45'e kadar yükseltmiş, Merkez Bankası Şubat ayında faiz oranını sabit bırakarak artış döngüsünün sonlandığına dair işaretler vermişti. ABD'li yatırım bankası JPMorgan, enflasyon verilerinin beklentilerin üzerinde gelmesi sonrası Merkez Bankası'nın Nisan ayında faiz oranını 500 baz puan artıracağını öngörmüştü.
5 Mart 2024

ABD Merkez Bankası (Fed), enflasyonun düştüğüne dair daha fazla kanıt görülmeden faiz indirilmeyeceğini vurguladı. 11-12 Haziran'da düzenlenen toplantının tutanaklarında, enflasyonun yavaşladığına dair ek kanıtların beklendiği belirtildi. Fed yetkilileri, yüzde 2'lik enflasyon hedefine ulaşılana kadar sabırlı olunması gerektiğini ifade etti. Son toplantıda politika faizi yüzde 5,25-5,50 aralığında sabit tutuldu.
3 Temmuz 2024

ABD'li yatırım bankası Goldman Sachs, ABD Merkez Bankası'nın (Fed) faiz indirimine 2024 yılının ikinci çeyreğinde başlayacağını tahmin ediyor. Bu tahmin, Fed'in temmuzda politika faizini 25 baz puan artırarak 22 yılın en yüksek seviyesi olan %5,25-5,50 aralığına çıkardığı bir dönemde geldi. Goldman Sachs ekonomistleri, faiz oranlarının önümüzdeki sene haziran sonuna kadar düşürülmeye başlanacağını ve bu noktadan itibaren kademeli olarak üç ayda bir indirime gidileceğini öngörüyor.
14 Ağustos 2023

ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Jerome Powell, ABD Temsilciler Meclisi'nin Finansal Hizmetler Komitesi'nde yaptığı konuşmada, enflasyonu yüzde 2 hedefine geri getirme konusundaki kararlılıklarını vurguladı. Powell, enflasyonun yüksek seyretmeye devam ettiğini ve indirme sürecinin uzun bir yol olduğunu ifade etti. Fed'in faiz oranlarını geçen hafta yüzde 5-5,25 aralığında sabit tuttuğunu hatırlatan Powell, yıl sonuna kadar faiz oranlarının biraz daha yükseltilmesinin uygun olacağını düşündüklerini açıkladı.
21 Haziran 2023

ABD merkezli yatırım bankası JP Morgan, Türkiye'deki ekonomik gelişmeler ve politikaların normalleşmesi sonucunda Türk Lirası'nda ağırlığı artırma tavsiyesinde bulundu. Banka, Merkez Bankası'nın faiz artırımı ve ortodoks ekonomi politikalarına geçişin kararlı olduğunu belirtti. Ayrıca, TL'nin ucuz ve rekabetçi olduğunu, ek bir devalüasyona gerek olmadığını ve yetkililerin dolar/TL kurunu istikrarlı bir düzeyde tutabileceklerini ifade etti.
8 Eylül 2023

ABD merkezli yatırım bankaları JP Morgan Chase & Co. ve Goldman Sachs, Türkiye'de yapılacak seçimler sonrasında politika faizinin yüzde 30'un üzerine çıkacağını öngörüyor. Türkiye Merkez Bankası, 2021'de yaşanan kur krizinin ardından faiz indirimlerine son vermiş ve son olarak faizi yüzde 13'e çekmişti. Seçimlere kadar mevcut politikanın değişmesi beklenmiyor, ancak seçim sonrası için yatırım bankaları ve BBVA CEO'su Onur Genç, faizlerin artacağını tahmin ediyor.
1 Şubat 2023

Barclays Plc ekonomistleri, Merkez Bankası'nın gelecek haftaki Para Politikası Kurulu toplantısında daha sınırlı bir faiz artışı öngördü. JPMorgan Chase & Co. ve Morgan Stanley 500 baz puanlık bir faiz artışı beklerken, Barclays 250 baz puanlık bir adım atılacağını tahmin etti. Barclays analistleri, Ağustos ayında gerçekleştirilen beklenti üzeri faiz artırımının ardından kademeli artışlar beklediklerini belirtti. Barclays, Türkiye'de politika faizinin bu yıl sonunda yüzde 35, 2024 sonunda ise yüzde 40 olacağını tahmin etmeye devam ediyor.
15 Eylül 2023

ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Jerome Powell, ABD Kongresi'nde yaptığı sunumda, ülkenin yüzde 2'lik enflasyon hedefine geri dönmesinin önemini vurguladı. ABD'nin yıllık enflasyon oranının son iki yılın en düşük seviyesi olan yüzde 4'te olduğunu belirten Powell, ekonominin beklenen performansı göstermesi durumunda bu yıl bir veya iki kez daha faiz artırılmasının uygun olabileceğini ifade etti. Powell ayrıca enflasyondan en çok etkilenen kesimin çalışan aileler olduğunu söyledi.
23 Haziran 2023

ABD'li yatırım bankası Morgan Stanley, Türkiye Merkez Bankası'nın faiz oranlarını 500 baz puan artırarak yüzde 35'e çıkaracağını tahmin ediyor. Banka, Merkez Bankası'nın dezenflasyon hedefine yönelik riskleri göz önünde bulundurarak bu artışı yapacağını öngörüyor. Ayrıca, Morgan Stanley, Merkez Bankası'nın kasım ayında faizleri yüzde 37,50'ye yükselteceğini ve 2024'ün ilk faiz artırımının nisanda 250 baz puan olacağını tahmin ediyor.
23 Ekim 2023

ABD Merkez Bankası, politika faizini 25 baz puan yükselterek yüzde 5-5,25 aralığına çıkardı ve bu oran 16 yılın en yüksek seviyesine ulaştı. Karar, Federal Açık Piyasa Komitesi tarafından oy birliğiyle alındı. Fed, maksimum istihdam ve yüzde iki enflasyon hedeflerini desteklemek amacıyla bu artışı gerçekleştirdiğini belirtti. ABD'de enflasyon, 2022 haziran ayında yıllık bazda yüzde 9 ile 1981'den bu yana en yüksek seviyeye ulaşmış, mart ayında ise yüzde 5 olarak kaydedilmişti.
3 Mayıs 2023
İşaretlediklerim