Türk Ticaret Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifi, TBMM Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu tarafından kabul edildi. Teklif, fahiş fiyat artışı ve stokçuluk faaliyetlerine yönelik cezaların artırılmasını öngörüyor. Üretici, tedarikçi ve perakende işletmelerin fahiş fiyat artışı yapmaları durumunda 100 bin liradan 1 milyon liraya kadar, piyasa dengesini bozucu faaliyetlerde bulunanlara ise 1 milyon liradan 12 milyon liraya kadar idari para cezası uygulanacak. Ayrıca, işletmelerin büyüklüğüne göre yıllık toplam ceza miktarı sınırları belirlendi.
9 Mayıs 2024

Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), Rodrigo Tekstil Sanayi ve Ticaret AŞ ile Vanet Gıda Sanayi İç ve Dış Ticaret AŞ'nin pay piyasalarında yapılan işlemlerle ilgili olarak Şükrü Karaca, Samed Kaynacı ve İlhan Öktem isimli üç kişiye altı ay süreyle borsalarda geçici işlem yasağı getirdi. Bu karar, 'Bilgi Suiistimali ve Piyasa Dolandırıcılığı İncelemelerinde Uygulanacak Tedbirler Tebliği'nin ilgili maddeleri uyarınca alındı. SPK, bir önceki gün de Avrupa Yatırım Holding AŞ'nin pay piyasasında usulsüz işlemler yapan 21 kişiye benzer bir yasak getirmişti.
7 Haziran 2023

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK), Açık Radyo'da 'Ermeni soykırımı' ifadesinin kullanılması nedeniyle kanala 189 bin 282 TL idari para cezası ve beş program durdurma cezası verdi. Açık Radyo, yazılı bir açıklama yaparak konuyu yargıya taşıdıklarını belirtti. Açıklamada, programın ifade ve düşünce özgürlüğü sınırlarını aşmadığı ve evrensel gazetecilik ilkelerine aykırı olmadığı vurgulandı.
29 Haziran 2024

Türkiye Futbol Federasyonu (TFF), Süper Lig'in ilk haftasının ardından sekiz kulübe para cezası verdi. Galatasaray, Adana Demirspor, Çaykur Rizespor, Konyaspor, Kayserispor, Samsunspor, Kasımpaşa ve MKE Ankaragücü, çeşitli nedenlerle ceza aldı. Ayrıca Konyaspor futbolcusu Adil Demirbağ ve İstanbulspor'un oyuncusu Okan Erdoğan, rakip takım sporcularına karşı şiddetli hareketleri nedeniyle maç men ve para cezası aldı.
18 Ağustos 2023

Çorum'da izinsiz düğün ve eğlencelerde silahla havaya ateş eden 41 kişiye toplam 75 bin 304 lira para cezası kesildi. Valilik, kırsal kesimdeki düğün, asker uğurlama ve benzeri etkinliklerde silahla ateş edilmesini önlemek amacıyla denetimler başlattı. Denetimlerde sekiz tabanca, altı av tüfeği ve beş kuru sıkı tabancaya el konuldu. Ayrıca, ceza kesilen kişiler hakkında 'genel güvenliğin tehlikeye sokulması' ve 'emre aykırı davranış' suçlarından adli işlem başlatıldı.
20 Ağustos 2024

İstanbul Valisi Davut Gül, İstanbul'da 39 ilçede gerçekleştirilen ekmek fiyat denetimleri sonucunda 205 fırından 116'sının tarifeye uymayan fiyatlarla ekmek sattığının tespit edildiğini ve bu fırınlara cezai işlem uygulandığını açıkladı. Daha önce İstanbul'da ekmeğin gramajının düşürülüp fiyatının arttığı iddiaları yalanlanmıştı. Denetimlerin devam edeceği belirtildi ve tarife dışı satış yapan işletmelere bin 371'er lira idari para cezası kesildiği öğrenildi.
8 Temmuz 2023

UEFA, Süper Lig ekiplerinden Adana Demirspor’a vadesi geçmiş borçları nedeniyle Avrupa kupalarından bir yıl men cezası verdi. Ayrıca, Galatasaray dahil olmak üzere 11 kulübe para cezası uygulandı. Galatasaray, 30 bin avro ceza ödeyecek. Bu cezalar, UEFA'nın mali disiplin kurallarını ihlal eden kulüplere yönelik yaptırımlarının bir parçası olarak açıklandı.
17 Mayıs 2024

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK), Beyaz TV'deki Derin Futbol programında yorumcu Ahmet Çakar'ın Türkiye Futbol Federasyonu ve hakemlere yönelik olarak sarf ettiği 'futbol katili', 'tetikçi hakemler' ifadeleri nedeniyle kanala para cezası verdi. RTÜK, 6112 Sayılı Kanun'un 8'inci maddesinin birinci fıkrasının (ç) bendinde yer alan 'Yayın hizmetleri, kişi ya da kuruluşları eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü, aşağılayıcı veya iftira niteliğinde ifadeler içeremez' hükmünün ihlal edildiği gerekçesiyle kanala üst sınırdan idari para cezası yaptırımı uyguladı.
27 Eylül 2023

Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), sosyal medya hesabı üzerinden yatırım tavsiyesi verdikten sonra mülkiyetindeki payları satan Halil İbrahim Babadağı'na 3 milyon 892 bin 770 lira idari para cezası verdi. SPK Başkanı İbrahim Ömer Gönül, yatırım tavsiyesi veren ve eğitim adı altında hisse öneren hesaplara tedbir uygulanacağını belirtmişti. Bu, Gönül'ün bu tür uygulamaları takip ettiklerini belirttiği mesajından sonra uygulanan ilk ceza oldu.
6 Ekim 2023

Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) Profesyonel Futbol Disiplin Kurulu (PFDK), Beşiktaş Kulübü Başkanı Ahmet Nur Çebi'ye ve Beşiktaş Kulübü'ne sportmenliğe aykırı hareket ve hakem hakkındaki açıklamalar nedeniyle 400 bin lira para cezası verdi. Ayrıca Galatasaray'a 329 bin lira, Başakşehir'e 112 bin lira, Ankaragücü'ne 172 bin lira, Gaziantep FK'ye 300 bin lira, Çaykur Rizespor'a 112 bin lira ve Hatayspor'a 139 bin lira para cezası verildi. Adana Demirspor, Trabzonspor, Başakşehir, Ankaragücü, Fenerbahçe, Galatasaray ve Çaykur Rizespor'da bazı taraftarların elektronik biletlerinin bloke edilmesine karar verildi.
7 Eylül 2023

Kozmetik firması sahibi iş insanı Ali Osman Akat ve diğer dört sanık, 'uyuşturucu ve uyarıcı madde ithal etme' suçlamasıyla yargılandıkları davada yeterli delil bulunamadığı için beraat etti. Tutuklu sanık Süleyman Yekenkunrul da delil yetersizliğinden beraat edip tahliye edildi. Diğer sanık Tevfik Akan Atak ise suçlu bulunarak 25 yıl üç ay 22 gün hapis ve 262 bin 500 TL adli para cezasına çarptırıldı. Mahkeme, ele geçirilen uyuşturucuların müsaderesine karar verdi.
30 Ocak 2023

Gazeteci Uğur Dündar'ın CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nu konuk ettiği 'Haftanın Panoraması' programında, SADAT reklamı yayınlandı. Reklamın yayın sırasında bir kez gösterildiği ve yönetimin müdahalesiyle kaldırıldığı belirtildi. Ancak reklamın yayında en az beş kez gösterildiği tespit edildi. Sosyal medyada durum fark edilince tepki çekti ve kullanıcılar açıklama talep etti. Dündar, reklamlar konusunda bilgisi olmadığını ve reklamın sadece sekiz saniye gösterildiğini savundu.
15 Ocak 2023

Ticaret Bakanlığı, 2014'te kurulan Akaryakıt Özel Ekibi'nin dokuz yıllık çalışmaları sonucunda, akaryakıt üzerinden kamunun 15,6 milyar lira zarara uğratıldığını belirledi. Bu süre zarfında 1800 firma incelendi ve 45 milyar liralık sahte fatura düzenlendiği tespit edildi. 2023'ün ilk dokuz ayında 47 firma markaja alındı ve bu firmaların 3,2 milyar liralık sahte fatura nedeniyle kamunun 1,4 milyar lira zarara uğratıldığı ve 769 ton kaçak akaryakıt bulundurduğu belirlendi.
30 Ekim 2023

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK), Flash Haber TV'nin 'Başkentte Gündem' programında yer alan ifadelerin yayıncılık ilkelerini ihlal ettiğini belirterek, kanala en üst sınırdan idari para ve beş kez program durdurma cezası verdi. RTÜK, 6112 sayılı Kanun'un toplumu kin ve düşmanlığa tahrik etmeme hükmünün ihlal edildiğini öne sürerek bu kararı aldı.
8 Kasım 2023

Türkiye'de X platformuna reklam verilmesi yasaklanmış olmasına rağmen, seçim sürecinde bazı adaylar bu yasağı ihlal ederek reklam verdi. İfade Özgürlüğü Derneği (İFÖD), bu durumun adalet ve eşitlik ilkesine zarar verdiğini ve ifade özgürlüğü ihlallerine yol açabileceğini belirtti. Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) tarafından temsilci belirleme yükümlülüğünü yerine getirmeyen X platformuna reklam verilmesi yasaklanmıştı. Yasağa uymayanlara 10 bin liradan 100 bin liraya kadar idari para cezası uygulanabiliyor.
28 Mart 2024

Kişisel Verileri Koruma Kurulu, Türkiye'deki kullanıcıların kişisel verilerini işleyen WhatsApp ve Meta'ya, Veri Sorumluları Sicili'ne kayıt yükümlülüklerini yerine getirmediği gerekçesiyle her birine 2 milyon 665 bin lira idari para cezası uyguladı. Ayrıca, her iki şirkete 30 gün içinde sicile kayıt yükümlülüğünü yerine getirme talimatı verildi.
22 Mart 2023

Rekabet Kurulu, Forever Living Sağlık ve Güzellik Ürünleri Dağıtım Ltd. Şti., Herbalife International Ürünleri Ticaret Ltd. Şti. ve Homm Bitkisel Ürünler Pazarlama AŞ hakkında soruşturma başlattı. Soruşturma, bu firmaların yeniden satıcılarının satış fiyatını belirlemek veya internet satışlarını kısıtlamak suretiyle Rekabetin Korunması Hakkında Kanun'u ihlal edip etmediklerini tespit etmeyi amaçlıyor. Ön araştırmada elde edilen bulgular ciddi ve yeterli bulunarak soruşturma açılmasına karar verildi.
3 Eylül 2024

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK), eski Sanayi Bakanı Mustafa Varank ve Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın oğlu Bilal Erdoğan arasındaki 'ıstakoz' içerikli mesajlaşmayı yayınlayan Now Haber'e özel hayatın gizliliğini ihlal ettiği gerekçesiyle yüzde 2 oranında para cezası kesti. Ayrıca, Adalet Bakan Yardımcısının torpil taleplerine ilişkin görüntüleri yayınladığı ve Tele1'de yapılan eleştiriler nedeniyle de Now TV ve Tele1'e benzer oranlarda cezalar verildi. CHP RTÜK üyesi İlhan Taşçı bu bilgileri sosyal medya hesabından duyurdu.
3 Mayıs 2024

Radyo Televizyon Üst Kurulu (RTÜK), gazeteci Ayşenur Arslan'ın ve yönetmen Ezel Akay'ın sözlerini gerekçe göstererek Halk TV'ye para ve program durdurma cezası verdi. Ayşenur Arslan'ın İçişleri Bakanlığına yönelik terör saldırısıyla ilgili sözleri nedeniyle Halk TV'ye 'terörün amacına hizmet' savıyla yüzde 5 para, beş kez de program durdurma cezası verildi. Ayrıca, Ezel Akay'ın Altın Portakal Film Festivali'nden 'Kanun Hükmü' belgeseli nedeniyle çekilmesini eleştiren sözleri nedeniyle de 'eleştiri sınırını aşmaktan' yüzde 3 para cezası verildi.
4 Ekim 2023

Adana'da bir dinlenme tesisinin, deprem bölgelerine yardım götürenlere ve depremzedelere fahiş fiyatla çorba sattığı sosyal medyada paylaşıldı. Ticaret Bakanlığı'na yapılan şikayetler üzerine, işletmeye fahiş fiyat ve fiyat etiketi yönetmeliğine aykırı davranışları nedeniyle 1 milyon 860 bin lira idari para cezası verildi. Bakanlık, denetimlerin aralıksız devam ettiğini bildirdi.
13 Şubat 2023
İşaretlediklerim