Tesla ve SpaceX'in CEO'su Elon Musk, yapay zeka sohbet robotu ChatGPT'nin geliştiricisi OpenAI ve şirketin CEO'su Sam Altman'a, kuruluşun misyonunu terk ettiği iddiasıyla San Francisco Mahkemesi'nde dava açtı. Dava dilekçesinde, OpenAI'nın 'insanlık yararına' yapay zeka geliştirecek bir laboratuvar olarak kurulduğu, ancak zamanla Microsoft'un yan kuruluşu haline gelerek, kar amacı gütmeye başladığı ve bu durumun anlaşmayı ihlal ettiği belirtildi.
1 Mart 2024

Tesla ve SpaceX CEO'su Elon Musk, xAI adında yeni bir yapay zeka şirketi kurduğunu duyurdu. Şirketin amacı 'Evrenin gerçek doğasını anlamak' olarak belirlendi. xAI ekibi, yapay zeka alanında önemli katkılarda bulunmuş ve büyük buluşlara öncülük etmiş uzmanlardan oluşuyor. Musk, yapay zeka robotlarının geliştirilmesi için güvenlik protokolleri ve bağımsız denetimlerin önemini vurgulamış ve 'TruthGPT' adında bir platform başlatmayı planladığını açıklamıştı.
13 Temmuz 2023

Avrupa Parlamentosu Güvenlik ve Savunma Alt Komitesi'nin iki üyesinin kişisel telefonlarında İsrailli siber güvenlik şirketi NSO Group tarafından geliştirilen 'Pegasus' casus yazılımı tespit edildi. AP Sözcü Vekili Delphine Colard, casus yazılım bulunduğunu doğruladı ve tüm üyelere teknolojik cihazlarını taramadan geçirmeleri çağrısında bulundu. Casus yazılım saldırısıyla karşı karşıya kalan üyeler, Aralık 2023'te Hindistan, İsrail ve işgal altındaki Filistin topraklarını ziyaret etmişti. Pegasus, kullanıcıların haberi olmadan telefon konuşmalarını dinleyebilir, ses kaydı alabilir, e-postaları takip edebilir ve telefonlardan fotoğraf çekebilir.
22 Şubat 2024

ABD'nin Colorado eyaleti, şirketlerin insanların beyin dalgalarını satmasını engelleyen bir yasa çıkartarak büyük bir adım attı. Bu durum, Apple, Meta gibi büyük teknoloji şirketlerinin bu tür verileri kullanmasını engelleyebilecek mi sorusunu gündeme getiriyor. Elon Musk'ın Neuralink şirketi insan beynine çip yerleştirme çalışmaları yaparken, diğer teknoloji geliştiricileri de ameliyat gerektirmeyen nöroteknolojiler üzerinde çalışıyor. ABD'de benzer yasaların diğer eyaletlerde de kabul edilmesi bekleniyor.
20 Nisan 2024

Milyarder yatırımcı Elon Musk, yapay zeka alanında OpenAI'ye rakip olacak bir start-up kurmak için çalışmalara başladı. Bu kapsamda, yapay zeka araştırmacılarından ve mühendislerden oluşan bir ekip oluşturuyor ve SpaceX ile Tesla'daki yatırımcılarla finansman görüşmeleri yapıyor. Ayrıca, Nvidia'dan yoğun görevler için gerekli olan grafik işleme birimleri ve sistemler edindiği ve 'X.AI Corp' adında Nevada'da bir firma kaydettirdiği belirtiliyor. Musk, daha önce yapay zeka teknolojilerinin risklerine dikkat çekerek, ChatGPT 4 gibi sistemlerin geliştirilmesine ara verilmesi çağrısında bulunmuştu.
15 Nisan 2023

SpaceX tarafından geliştirilen ve astronot taşıma kapasitesine sahip Starship uzay aracı, ikinci fırlatma girişiminde başarısız oldu. Teksas'taki Starbase fırlatma alanından havalanan araç, 140 km yüksekliğe ulaştıktan sonra Super Heavy roketinin birinci kademesi ayrılamayarak Meksika Körfezi üzerinde infilak etti. SpaceX canlı yayın sunucusu John Insprucker, ikinci aşamadan gelen verilerin kaybedildiğini ve ikinci aşamayı kaybetmiş olabileceklerini belirtti. Nisan ayında yapılan ilk fırlatma denemesi de patlama ile sonuçlanmıştı.
18 Kasım 2023

NASA, Mars'ın insanlı keşfi için hazırlıklarını desteklemek amacıyla bir yıl sürecek simüle edilmiş Mars yüzey görevi CHAPEA için gönüllü adaylar arıyor. 2025 ilkbaharında başlayacak olan görev, NASA'nın Houston'daki Johnson Uzay Merkezi'nde, Mars'taki yaşam koşullarını simüle eden 1700 metrekarelik bir alanda gerçekleşecek. Adaylar arasından seçilecek dört kişilik ekip, simüle edilmiş uzay yürüyüşleri, robotik operasyonlar ve habitat bakımı gibi görevleri yerine getirecek. Başvuru için ABD vatandaşı veya daimi oturma iznine sahip, 30-55 yaş arası, İngilizce bilen ve STEM alanında yüksek lisans derecesine sahip kişiler aranıyor.
21 Şubat 2024

İsrail İletişim Bakanı Shlomo Karhi, Elon Musk'ın sahibi olduğu Starlink uydularının Gazze'de İsrail'in onayı olmadan kullanılamayacağını duyurdu. Gazze'deki iletişim ağlarının İsrail nedeniyle kesik olduğu bir dönemde, Musk yardım kuruluşlarına destek olacağını belirtmişti. Ancak Karhi, HAMAS'ın bu hizmeti terörist faaliyetler için kullanabileceğini iddia ederek Musk'ı eleştirmiş ve İsrail'in onayı olmadan Starlink'in kullanımına izin verilmeyeceğini açıklamıştır.
27 Kasım 2023

ABD havacılık ve uzay şirketi Boeing’in, Starliner mekiğiyle gerçekleştireceği ilk astronotlu uzay uçuş denemesi ikinci kez ertelendi. İçerisinde iki NASA pilotunun yer aldığı Starliner mekiği, fırlatma için geri sayımın yapıldığı anda bilgisayar sistemi tarafından durduruldu. Bilgisayarların geri sayımı neden iptal ettiği bilinmezken, fırlatış ikinci kez ertelendi. Starliner’ın ilk fırlatış denemesi ise 6 Mayıs’ta valf arızası nedeniyle ertelenmişti.
1 Haziran 2024

ABD'li iş insanı Elon Musk'ın şirketi X, aynı isimli bir başka şirket olan 'X Social Media LLC' tarafından dava edildi. Florida merkezli reklam ajansı, Musk'ın şirketinin 'haksız rekabet ve ticari marka ihlali' nedeniyle Florida eyalet yasalarını ihlal ettiğini iddia ediyor. Ayrıca, Musk'ın 'X' ismini kullanmasının yasaklanması ve yüklü miktarda tazminat talep ediliyor. Twitter'ın isminin 'X' olarak değiştirilmesiyle reklam ajansının gelir kaybı yaşadığı belirtiliyor.
3 Ekim 2023

ABD Başkanı Joe Biden, Beyaz Saray'da düzenlediği basın toplantısında, Rusya'nın geliştirdiği belirtilen uydusavar kabiliyetinin ABD veya başka bir ülke için nükleer tehdit taşımadığını ve henüz gerçekleşmediğini ifade etti. Biden, Rusya'nın bu teknolojiyi uzaya taşıma konusunda kesin bir karar verdiğine dair ellerinde kanıt olmadığını belirtti. ABD Temsilciler Meclisi İstihbarat Komitesi Başkanı Mike Turner ve Beyaz Saray Ulusal Güvenlik İletişim Danışmanı John Kirby, ABD'nin ciddi bir ulusal güvenlik tehdidiyle karşı karşıya olduğunu ve bu tehdidin Rusya'nın uyduları hedef alma yeteneğiyle ilgili olduğunu dile getirmişlerdi.
16 Şubat 2024

Elon Musk, Microsoft destekli OpenAI'nin geliştirdiği ChatGPT'yi eleştirerek, gerçeği arayan bir yapay zeka platformu olan 'TruthGPT'yi kuracağını açıkladı. Musk, OpenAI'ın Microsoft ile olan ilişkisini ve kar amacı güden bir yapıya büründüğünü eleştirdi. Ayrıca Google'ın kurucu ortağı Larry Page'i yapay zeka güvenliği konusunda ciddiyetsizlikle suçladı. Musk, yapay zeka alanında çalışanları işe almak için harekete geçtiğini ve Nevada'da 'X.AI Corp' adında bir şirket kurduğunu belirtti.
18 Nisan 2023

ABD Federal Soruşturma Bürosu (FBI), Kuzey Kore ile bağlantılı olduğu belirtilen Lazarus Group ve APT38 isimli iki hacker grubunun, ABD'li kripto para şirketi Harmony'den 100 milyon dolar değerinde varlık çaldığını duyurdu. FBI, bu grupların çalınan Ethereum'u aklamak için harekete geçtiğini ve bir kısmını farklı hesaplara göndererek Bitcoin'e dönüştürdüğünü belirtti. Ayrıca, bu hırsızlığın Kuzey Kore tarafından füze ve kitle imha silahları programlarını finanse etmek amacıyla yapıldığı iddia edildi. Harmony, saldırıya uğradığını Haziran ayında açıklamıştı.
24 Ocak 2023

Apple, 92 ülkede bulunan kullanıcılarını, paralı casus yazılım saldırılarının muhtemel kurbanı olabilecekleri konusunda uyardı. Şirket, bu tür saldırıların nadir ve sıradan siber suç faaliyetlerinden çok daha karmaşık olduğunu belirtti ve kullanıcı verilerini korumak için sürekli güvenlik önlemleri aldığını vurguladı. Apple, 2021'den bu yana kullanıcıları devlet destekli saldırganların hedefi olabilecekleri konusunda bilgilendiriyor ve toplamda 150'den fazla ülkedeki kullanıcıları bu konuda uyardığını ifade etti. Geçtiğimiz yıl Hindistan'da benzer bir durum yaşanmış ve bazı milletvekilleri, Apple'ın güvenlik uyarılarını sosyal medyada paylaşmıştı.
11 Nisan 2024

ABD'li girişimci Elon Musk'ın sahibi olduğu Neuralink firması, beyin çipleri üzerinde insan deneylerine başlamak için ABD Gıda ve İlaç İdaresi'nden (FDA) onay aldığını duyurdu. Bu onay, felç ve körlük gibi nörolojik rahatsızlıkları tedavi etmeyi ve engelli kişilerin hayat kalitesini artırmayı amaçlayan projenin önemli bir adımı olarak görülüyor. Daha önce primatlar üzerinde test edilen çipler, beyindeki sinyalleri başarıyla yorumlayıp cihazlara aktarabildi. Ancak uzmanlar, teknik ve güvenlik endişeleri nedeniyle ön çalışmaların dikkatli ve geniş kapsamlı yapılması gerektiği konusunda uyarıda bulunuyor.
26 Mayıs 2023

Tesla ve SpaceX'in CEO'su Elon Musk, yeni yapay zeka şirketi xAI'nın ilk teknolojisini seçilmiş bir grup için piyasaya süreceğini açıkladı. Musk, teknolojinin bazı önemli açılardan mevcut olanların en iyisi olduğunu belirtti. xAI'nın amacının 'evrenin gerçek doğasını anlamak' olduğu belirtilirken, ekibin yapay zeka alanında en yaygın kullanılan yöntemlere katkıda bulunduğu ve alandaki en büyük buluşlardan bazılarının geliştirilmesine öncülük ettiği ifade edildi.
3 Kasım 2023

Kaspersky, yapay zeka ile oluşturulan deepfake ses ve video dosyalarının kötü niyetli amaçlar için kullanımının arttığını belirtti. Siber suçluların bankacılık işlemleri ve yanlış bilgi yaymak gibi amaçlarla deepfake videoları kullandıklarını ve bir dakikalık deepfake videoların fiyatının 300 ila 20 bin dolar arasında değişebildiğini ifade etti. Kaspersky, siber güvenlik uygulamalarını gözden geçirme, çalışanları eğitme, nitelikli haber kaynaklarına başvurma ve şüpheci olma gibi korunma yöntemlerini önerdi.
9 Mayıs 2023

ABD'nin FBI ve Avustralya Federal Polisi, Komançero Çetesi'ne sızarak ANOM adında bir şifreli haberleşme sistemi geliştirdi. Bu sistem sayesinde, suç örgütü üyeleri farkında olmadan FBI'ın tuzağına düştü ve 300 suç örgütüne ulaşan sistem üzerinden 27 milyon mesaj arşivlendi. Bu operasyon, 16 ülkenin katılımıyla 7 Haziran 2021'de başlatılan Truva Atı Kalkanı Operasyonu'na dönüştü ve 800 suç örgütü üyesi yakalandı. Ancak, operasyona Türkiye'nin katılmaması eleştirildi.
10 Nisan 2024

Hindistan Uzay Araştırmaları Merkezi (ISRO), Aditya-L1 uydusunu başarıyla uzaya fırlattığını duyurdu. Uydu, Güneş'in en dış katmanını ve Güneş rüzgarlarını gözlemlemek için Dünya ve Güneş arasındaki L-1 Lagrange noktasına yerleştirilecek. Bu proje, ISRO'nun Güneş gözlemi odaklı ilk misyonu olacak ve projeye ayrılan bütçe 46 milyon dolar olarak belirtildi.
2 Eylül 2023

NASA, resmi sosyal medya hesabından yanlışlıkla paylaşılan 'tehlike' mesajının eğitim simülasyonuna ait olduğunu açıkladı. Videoda, Uluslararası Uzay İstasyonu'ndaki bir astronotun hayatta kalma şansının zayıf olduğu belirtiliyordu. Bu durum, uzayda olası bir acil durum spekülasyonlarına yol açtı, ancak NASA ve SpaceX, ISS'deki tüm mürettebatın güvende olduğunu doğruladı. Mesajın, astronotların ve yer ekiplerinin çeşitli senaryolar için eğitim aldığı bir simülasyondan yanlışlıkla yönlendirildiği belirtildi.
14 Haziran 2024
İşaretlediklerim