Ozan Gündoğdu, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) seçim öncesinde döviz rezervlerini kullanarak döviz kurunu kontrol altında tutmaya çalıştığını ve bu durumun ekonomik güveni sarsabileceğini belirtiyor. Gündoğdu, mevcut politik sistemin, tek bir kişinin endişelerine odaklanması nedeniyle ekonomik kurumların uzun vadeli hedeflere ulaşmasının mümkün olmadığını savunuyor. Yazara göre, ekonominin düzelmesi için politik düzenin değişmesi gerekmektedir.
20 Mart 2024

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, döviz piyasasındaki son dalgalanmaların geçici olduğunu ve Türkiye'nin ekonomik politikalarının güçlü olduğunu ifade etti. Fitch tarafından Türkiye'nin kredi notunun 'B'den 'B+'ya yükseltilmesi ve görünümünün nötrden pozitife çevrilmesi, bu politikaların bir yansıması olarak değerlendirildi. Şimşek, fiyat istikrarının sağlanmasının birinci öncelik olduğunu, büyümenin dengelenmesi sürecinin iyi gittiğini ve cari açığın GSYİH'nın %3'ünün altına inme yolunda olduğunu belirtti. Ayrıca, seçimler sonrası Türkiye'nin orta vadeli programını sürdürme konusunda uzun bir döneme sahip olacağını ve Merkez Bankası'nın enflasyonu düşürme konusunda kararlı olduğunu ifade etti.
11 Mart 2024

Merkez Bankası Başkan Yardımcısı Cevdet Akçay, bir toplantıda Türkiye'nin ekonomi politikaları ve mevcut ekonomik durumu hakkında eleştirel bir konuşma yaptı. Akçay, fonlama maliyeti ile mevduat faizi, politika faizi ile enflasyon oranı, ve faiz-kur bağlantısının kopmuş olduğunu belirtti. Göreve geldikleri günden bu yana bu sorunları çözmeye çalıştıklarını ifade etti. Ayrıca, ekonomik modellemelerde TÜİK tarafından açıklanan yanlış enflasyon verilerinin kullanıldığını eleştirdi ve yapısal reformların, serbest piyasa düzenlemelerinin, döviz kuru özgürlüğünün, vergi yasasının yeniden yapılandırılmasının, kamu harcamalarının kontrol altına alınmasının ve yatırımcıyı çekecek düzenlemelerin eksikliğine dikkat çekti.
9 Şubat 2024

Zeynep Aktaş, küresel ve yerel gelişmelerin piyasalardaki hareketliliği artırabileceğini belirtti. Borsada vergi tartışmaları sonrası hisse senetlerinde toparlanma gözlenirken, enflasyonun zirve yapması sonrasında düşüş beklentileri ve dolar kurunda beklenen 40 TL altı yılsonu hedefi olumlu dinamikleri destekliyor. Yabancı yatırımcıların tahvil piyasasına ilgisi artarken, para politikasındaki kararlı seyir döviz mevduatlarını azaltarak piyasalara olumlu katkı sağlıyor.
16 Haziran 2024

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, hükümetin enflasyonla mücadelede maliye politikası, yapısal reformlar ve sektörel politikaları kullanmaya devam edeceğini ifade etti. Merkez Bankası'nın hükümetin belirlediği genel politikalar doğrultusunda hareket etmesi gerektiğini vurguladı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, faiz politikalarında ciddi bir değişiklik olmadığını ve enflasyonu tek haneye düşürme kararlılığını dile getirdi. Ekonomide yeni bir model denemesi ve seçim öncesi para politikasında değişiklik yapılmaması, piyasa dışı düzenlemeler ve Merkez Bankası'nın TL'deki değer kaybını yavaşlatma çabaları anlatıldı.
16 Haziran 2023

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ve Merkez Bankası Hafize Gaye Erkan’dan oluşan yeni ekonomi yönetimi, döviz satma uygulamalarına son verirken, ithalatı kısmayı hedefliyor. Bu durum, enflasyonun hızlanmasına neden olabilir. Yeni yönetimin ekonomi politikalarını normalleştirmesi ve Merkez Bankası’nın da faiz artırması bekleniyordu. Ancak, faizler beklentilerin altında kaldığı için dolar ve avro kurları yükseldi.
21 Temmuz 2023

Koç Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Selva Demiralp, TÜİK'in açıkladığı enflasyon oranlarına yönelik şüpheleri dört ana başlık altında değerlendirdi. Bu başlıklar; baz etkisi, TÜFE ve ÜFE arasındaki makas, İstanbul Ticaret Odası ile TÜİK verileri arasındaki fark ve dördüncü çeyrekteki talep toparlanmasıdır. Demiralp, resmi enflasyon rakamlarının beklentilerden sapmasının maaş artışları gibi konularda mağduriyet yarattığını ve alım gücünde erozyona neden olduğunu belirtti. Ayrıca, üretici ve tüketici fiyatları arasındaki farkın, maliyet artışlarını ve enflasyonist baskıları yansıttığını ifade etti.
4 Ocak 2023

Türkiye'de ekonomi yönetiminin uygulamaya koyduğu sıkılaştırma politikaları sonucunda krediye erişim zorlaşmış, borçlanma maliyetleri artmış ve kredi kartı kullanımının cazibesi azalmıştır. Maliye ve Hazine Bakanı Mehmet Şimşek'in hem yurt içinde hem de yurt dışında yaptığı açıklamalarla bu politikaların sinyalleri önceden verilmişti. İstanbul Ticaret Odası Başkanı Şekib Avdagiç, dezenflasyonist politikaların üretim ve ihracat üzerinde baskı oluşturduğunu belirterek, iş dünyasının bu süreçte sabırlı ve azimli olacağını ifade etmiştir.
18 Mart 2024

Türkiye'de Merkez Bankası'nın 'arka kapı' satışlarıyla döviz kurlarını belirli bir seviyede tutma çabası, piyasada ve bankalar arasında döviz alım satım fiyatları arasında farklılıklar yaratmıştır. Bu durum, sanayicilerin zarar etmesine ve maliyet hesaplamalarında doların 21 lira olarak kabul edilmesine neden olmuştur. Ege Bölgesi Sanayi Odası Başkanı Ender Yorgancılar, döviz borcu olanların maliyetlerinin etkilendiğini belirtmiştir. Ostim Sanayici ve İş İnsanları Derneği Başkanı Süleyman Ekinci ise bu durumun seçimden sonra otomotivden mobilyaya kadar birçok sektörde fiyat artışlarına yol açacağını öngörmektedir.
27 Nisan 2023

Akif Beki, TÜİK Başkanı'nın enflasyon verilerinin, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ile Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın enflasyon yaklaşımıyla uyumlu olmadığını belirtti. Beki, TÜİK'in verilerinin düşük enflasyon gösterirken, Türkiye'de yüksek enflasyon yaşandığını vurguladı. Ayrıca, büyük şirketlerin dolar borçlarının TL'ye çevrilmesinin enflasyon üzerindeki etkisinin farklı yorumlandığını ifade etti. Bu çelişkilerin memur, emekli ve asgari ücretli vatandaşlar üzerinde olumsuz etkiler yarattığını savundu.
11 Temmuz 2024

Esfender Korkmaz, Merkez Bankası'nın geçmişteki enflasyon tahminlerinin tutmaması ve bu durumun ekonomik güveni zayıflatmasına dikkat çekti. TÜİK ve İstanbul Ticaret Odası arasında açıklanan enflasyon oranları arasında önemli farklar bulunuyor; bu durum kamuoyunda TÜİK'in enflasyonu düşük gösterdiği algısını güçlendiriyor. Ayrıca, çekirdek enflasyonun yıllık TÜFE'den yüksek çıkması, enflasyonun direnç gösterdiğini ve artış eğiliminde olduğunu işaret ediyor. Yeni ekonomi yönetiminin güven vermediği ve enflasyonun kontrol altına alınamadığı vurgulanıyor.
5 Mayıs 2024

Merkez Bankası, politika faizini beklentilerin aksine yüzde 45'ten yüzde 50'ye çıkardı. Bu karar, uluslararası kurumların beklentileriyle uyumlu olup, ulusal kurumların sabit faiz beklentilerini aşmıştır. Karar metninde, enflasyon görünümündeki bozulma ve aylık enflasyonun ana eğiliminde kalıcı bir düşüş sağlanana kadar sıkı para politikası duruşunun sürdürüleceği belirtilmiştir. Ayrıca, Türkiye'nin ekonomi politikalarını 'normalleştirmesi' ve döviz ihtiyacı gibi konulara da değinilmiş, bu bağlamda Gaye Erkan ve Mehmet Şimşek'in yürüttüğü politikalar ve uluslararası yatırımcılarla yapılan toplantılar anlatılmıştır.
21 Mart 2024

Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkanı Mustafa Gültepe, döviz kurunun 35 TL'ye çıkması halinde dahi ihracat hedeflerine ulaşmanın güçlüğüne dikkat çekti. Gültepe, ihracat hedeflerine ulaşabilmek için üretimin artırılması ve çeşitli desteklerin sağlanması gerektiğini vurguladı. Ayrıca, Türkiye'nin Uzakdoğu pazarlarına göre yüzde 20-40 daha pahalı olduğunu ve fiyat rekabetinde iyileştirmeler yapılması gerektiğini ifade etti. Türkiye'nin yeni ekonomi modeli kapsamında cari işlemlerde fazla verme hedefi ve yüksek enflasyonla mücadele etme planlarına rağmen, TL'nin değer kaybı ve ihracatın ithalata bağımlılığı nedeniyle bu hedeflerin zorlandığı belirtildi.
19 Haziran 2023

İbrahim Kahveci, Türkiye'nin uyguladığı ekonomi programının dış dengeyi sağlama ve döviz ihtiyacını karşılama amacına ulaşamadığını belirtiyor. Tüketim malı ithalatının yüksek seviyelerde olduğunu ve başarının sadece düşen küresel enerji fiyatlarına bağlı olduğunu ifade ediyor. Ayrıca, finansal yatırımlardan gelen döviz akışının sınırlı olduğunu ve kalıcı iyileşmeler için daha sert önlemler gerektiğini vurguluyor. Kahveci, mevcut durumun sürdürülebilir olmadığını ve alt gelir gruplarının bu durumdan en çok etkileneceğini öne sürüyor.
6 Mayıs 2024

Esfender Korkmaz, Türkiye'nin yüksek enflasyon ve yoksulluk gibi iki büyük krizle karşı karşıya olduğunu belirtti. Korkmaz, vergi adaletinin sağlanması için gelir vergisinde ücret ve maaşlar üzerindeki vergi yükünün düşürülmesi gerektiğini savundu. Reel sektörde zararların ve iflasların arttığını, sanayi üretiminde büyüme oranının düşük kaldığını ve doğrudan yabancı yatırım sermayesinin gelmediğini vurguladı. Ekonomik istikrarın sağlanması için demokratik ve hukuki altyapının düzeltilmesi gerektiğini ifade etti.
23 Temmuz 2024

Türkiye'de döviz talebinin artması ve TL'nin değer kaybetmesiyle kurlar yükseliyor ve bu durum Merkez Bankası'nın rezervlerindeki erimeyi hızlandırıyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan, faiz indirimlerinin devam edeceğini belirtiyor ve iktidar, piyasada kontrol sağlamak için çeşitli düzenlemeler yapıyor. Merkez Bankası, seçim sonrası ilk haftada üç yeni düzenleme gerçekleştirdi. Ekonomistler ve piyasa oyuncuları, bankada döviz hesabı olan vatandaşların olumsuz gelişmelere hazırlıklı olmaları gerektiğini ifade ediyorlar. Prof. Öner Günçavdı, bu durumun adı konmamış bir sermaye kontrolü olduğunu ve Erdoğan'ın cumhurbaşkanlığını kazanması halinde Türkiye'nin kredi açığının büyüyeceğini, bu durumun vatandaşa vergi yoluyla kaynak yaratma yükümlülüğü getireceğini belirtiyor.
19 Mayıs 2023

Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu, Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkanı Mustafa Gültepe ile yaptığı görüşmenin ardından döviz kurunun istikrarlı bir şekilde devam edeceğini ve rezervlerdeki artışın kura yansıdığını ifade etti. Türk Lirası geçen yıl yabancı paralar karşısında değer kaybetmiş, ancak son aylarda döviz piyasasında Merkez Bankası'nın aldığı önlemlerle keskin hareketler görülmemişti. İhracatçılar ise TL'nin her ay enflasyon kadar değer kaybetmesi gerektiğini savunuyor. Gültepe, ihracat ve sektörlerin yaşadığı sıkıntıları toplantıda dile getirdiklerini belirtti.
21 Ocak 2023

Türkiye'de son iki ayda döviz mevduatlarından 27,7 milyar dolar çıkış yaşandı. Ekonomistler ve bankacılar, bu paranın bir kısmının 'yastık altına' veya yurt dışına aktığına, kiralık kasa talebinin arttığına dikkat çekiyor. Merkez Bankası'nın bankalara uyguladığı baskı ve düşük faiz oranları, döviz hesaplarından çıkışı tetikleyen faktörler arasında gösteriliyor. Borsanın da volatil bir seyir izleyeceği ve yatırımcıların bu durumdan etkileneceği belirtiliyor. Ayrıca, seçim sonrası ekonomi politikalarının nasıl şekilleneceği konusunda farklı senaryolar tartışılıyor.
6 Ocak 2023

Vadeli işlem piyasaları uzmanı Dr. Tolga Uysal, Türkiye'de yapılacak seçimlerin ardından döviz kurlarında önemli bir yükseliş beklediğini ifade etti. Uysal'a göre, seçim sonrası politika değişikliği kaçınılmaz olacak ve bu durum döviz kurunda 25 TL'ye doğru bir sıçramaya neden olabilir. Ayrıca, seçime kadar dolar/TL'nin 19,50 seviyelerine ulaşacağını tahmin ediyor. Bu öngörüler, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın damadı Berat Albayrak'ın dönemindeki politikalar ve azalan rezervler nedeniyle döviz kurlarında yaşanan baskılar bağlamında değerlendiriliyor.
29 Mart 2023

Alaattin Aktaş, Türkiye'de yabancı bankaların piyasayı etkileme gücüne ve Türk Lirası'nın değer kaybına dikkat çekiyor. Yabancıların ve bazı yerel isimlerin Türk parasının değer kaybetmesi gerektiğine yönelik görüşlerini eleştiriyor. Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ve ekonomi yönetiminin, Türkiye'nin ekonomik politikalarında rasyonel bir zemine dönüş yapması gerektiğini belirtirken, yavaş yavaş eski politikalara kayma eğilimi gösterdiğini vurguluyor. Vatandaşların ise bu durum karşısında döviz ve altına yönelme eğiliminde olduğunu belirtiyor.
19 Mart 2024
İşaretlediklerim