Karabük'te H.K. isimli bir kişi, boşanma aşamasında olduğu eşi Özlem K. ve kayınvalidesi Nazife Çetinkök'ü tüfekle öldürdü. Olay yerinden kaçan H.K.'nın yakalanması için çalışma başlatıldı. H.K.'nın daha önce de 2008 yılında eski eşi Nimet K.'yı silahla öldürdüğü ve kısa süre önce cezaevinden çıktığı belirtildi.
4 Eylül 2023

Hatay'ın Antakya ilçesinde uyuşturucu kullandığı iddia edilen K.A. isimli şahıs, henüz belirlenemeyen bir nedenle iki kız kardeşiyle tartıştı. Tartışmanın kavgaya dönüşmesi sonucu araya giren annesi S.Ü.'yü bıçaklayarak öldüren K.A., gözaltına alındıktan sonra çıkarıldığı mahkemece tutuklandı.
2 Ocak 2023

TBMM Karma Komisyonu, CHP'li Ali Mahir Başarır ve İYİ Partili Lütfü Türkkan'ın dokunulmazlıklarının kaldırılması yönünde karar verdi. Başarır, bir mahkemeye tepki göstermesi nedeniyle 'duruşma hakimlerine alenen hakaret' ve 'adil yargılamayı etkilemeye teşebbüs' suçlarından; Türkkan ise Bingöl'de bir vatandaşa hakaret etmesi ve sonrasında özür dilemesi nedeniyle 'hakaret' suçundan fezleke hazırlanmıştı. TBMM Genel Kurulu'nun son kararı vereceği belirtildi ve milletvekilleri savunmalarını yazılı veya sözlü olarak yapabilecekler.
2 Mart 2023

A Milli Kadın Voleybol Takımı'nın ABD'yi 3-2 yendiği maçta, TRT'nin canlı yayınında bir kadın taraftarın bluzunun açılmasıyla ilgili görüntüler gündem oldu. TRT, bu durumu 'rahatsız edici' olarak nitelendirip sorumluluğu ABD'li yayın kuruluşuna attı. Tekirdağ 2. Sulh Ceza Hakimliği, bu görüntülerle ilgili haberlere erişim engeli getirdi. Karar, 5 Haziran tarihinde alındı ve sosyal medyada geniş yankı buldu.
6 Haziran 2024

Boyner ailesinden Nihat Boyner'in evinde 11 yıl çalışan Gülper Şeren, işten haksız yere çıkarıldığını iddia ederek açtığı tazminat davasını kazandı. Şeren, bel fıtığı nedeniyle ameliyat olmak istediğinde, Boyner tarafından işten çıkarıldı. Mahkeme, Şeren'in 11 yıl boyunca kesintisiz çalıştığını tespit etti ve karar kesinleşince Boyner'in Şeren'in sigorta primlerini ödemesine hükmetti. Boyner'in avukatı, Şeren'in yıpratma amaçlı dava açtığını iddia etse de, mahkeme Şeren'in lehine karar verdi.
8 Temmuz 2023

Sosyal medya fenomeni Danla Bilic, Ankara'da yaşayan Tuğay D. isimli bir kişinin kendisine sosyal medyadan rahatsız edici mesajlar gönderdiğini ve hayal dünyasında kendisiyle aşk yaşadığını iddia ettiğini belirterek şikayetçi oldu. Bilic'in can güvenliğini tehlikede gören mahkeme, Tuğay D. hakkında 2 ay süreyle uzaklaştırma kararı verdi. Türk hukukunda 'musallat olma' suçu, 6284 sayılı Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesi Kanunu kapsamında 'tek taraflı ısrarlı takip' olarak tanımlanıyor ve bu tür eylemler için uzaklaştırma kararı alınabiliyor.
1 Nisan 2023

İsmailağa Cemaati'ne bağlı Hiranur Vakfı'nın kurucusu Yusuf Ziya Gümüşel'in, kızı H.K.G.'yi altı yaşındayken bir müridiyle 'imam nikahıyla evlendirerek' cinsel istismara maruz bıraktığı iddiasıyla açılan davada, İstanbul Anadolu 2'nci Ağır Ceza Mahkemesi yayın yasağı getirilmesine ve duruşmaların kapalı yapılmasına karar verdi. H.K.G.'nin babası Yusuf Ziya Gümüşel, annesi Fatma Gümüşel ve 'evlendirildiği' tarikat üyesi Kadir İstekli sanık olarak mahkemeye çıktı. Gümüşel'in müritleri adliye önünde toplanarak 'hocanın' tahliyesini talep etti.
30 Ocak 2023

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun tarafından CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu'na, evinin önünde yaptığı bir açıklama nedeniyle 'kişilik haklarına saldırı' iddiasıyla açılan 200 bin TL'lik manevi tazminat davası, Anadolu 15'inci Asliye Hukuk Mahkemesi'nde görülen sekizinci duruşmada reddedildi. Kaftancıoğlu, daha önce de 'kamu görevlisine alenen hakaret' suçundan beraat etmişti ve bu sonuçla birlikte kendisinin '2-0 önde' olduğunu ve üç davanın daha kaldığını belirtti.
19 Ocak 2023

Antalya'da işe giderken sırtından bıçaklanan E.A. isimli kadının saldırganı Emre Kırkuşu, 'kasten öldürmeye teşebbüs' suçundan yargılanırken, mahkeme suçu 'silahla kasten yaralama' olarak değerlendirip altı yıl hapis cezası verdi. Sanık, tutuklu kaldığı bir yıl göz önünde bulundurularak tahliye edildi. İstanbul Adli Tıp Kurumu'nun raporuna göre sanığın cezai ehliyeti tam bulundu.
2 Mart 2023

Diyarbakır'da bir hastanede aşçı olarak çalışan Mehmet Kızıltaş, misafire sallama çay verdiği gerekçesiyle işten çıkarıldıktan sonra işe iade davası açtı. Diyarbakır 3'üncü İş Mahkemesi, işverenin işten çıkarmayı haksız ve geçersiz buldu ve Kızıltaş'a 77 bin 340 lira tazminat ödenmesine hükmetti. Mahkeme, işverenin fesih kararının ağır kaldığını ve başka önlemler alınmadan doğrudan fesih yolunun tercih edilmesinin haksız olduğunu belirtti.
14 Haziran 2023

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK), Show TV'de yayımlanan 'Kızılcık Şerbeti' dizisindeki kadına karşı şiddet içeren sahneler sebebiyle kanala 5 kez yayın durdurma ve üst sınırdan idari para cezası uyguladı. Dizinin 18. bölümünde, istenmeyen bir evlilik sonucu bir kadın karakterin şiddete maruz kalması izleyicilerin tepkisine yol açmıştı. RTÜK üyesi İlhan Taşçı, cezanın ayrıca Show TV'de yayımlanan Güldür Güldür programında Ali Sunal'ın deprem sonrası yetkililerin istifa etmemesini eleştiren konuşması nedeniyle verilemeyince, dizi üzerinden uygulandığını belirtti.
22 Mart 2023

Adana'nın Sarıçam ilçesinde U.C. isimli şahıs, boşanma aşamasında olduğu eşi Burcu C. ile kayınbiraderleri S.Ş., H.Ş. ve halası M.Ç.'yi silahla yaraladı. Olay yerine gelen sağlık ekiplerince hastaneye kaldırılan yaralılardan Burcu C., yapılan müdahalelere rağmen hayatını kaybetti. Zanlı U.C. gözaltına alındı ve kullandığı silaha el konuldu. Burcu C.'nin ölmeden önce çocukları için yakınlarına emanet sözleri verdiği belirtildi.
16 Mayıs 2023

Türkiye Noterler Birliği tarafından 2014 yılında çıkarılan ve görme engellilerin noterlik işlemleri için iki tanık bulundurma zorunluluğu getiren genelge, Yargıtay tarafından iptal edildi. Başvuruyu gözleri görmeyen avukat Gökçe Artar Kutlu yapmıştı. Yargıtay, genelgenin Noterlik Kanununa ve hukuka aykırı olduğuna karar verdi. Bu kararla, okuryazar görme engelliler noterlik işlemlerini tanık bulundurmadan yapabilecekler.
2 Haziran 2024

Gezi tutuklusu sinemacı ve gazeteci Çiğdem Mater, cezaevinde regl olduğunda tampon kullanmak istediğini ancak cezaevi doktorunun 'Türk kadını tampon kullanmaz' diyerek isteğini reddettiğini ifade etti. Mater, cezaevinde kadınların yaşadığı zorlukları ve erkeklerle olan eşitsizliği bir yazıda anlattı. Ayrıca, cezaevindeki kadınların temel ihtiyaçlarının karşılanması gerektiğini, ancak bunun yerine her şeyin kantinden alınmak zorunda olduğunu belirtti.
26 Haziran 2023

Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu'na açılan kapatma davasının üçüncü duruşmasında mahkeme, davanın reddine karar verdi. Davanın reddi, salondaki kadınlar tarafından sevinçle karşılandı. Duruşmada, platform üyesi iki kadın, yanlarında bulunan gökkuşağı bayrağı sebebiyle gözaltına alındı. Duruşmada, erkek şiddetiyle yaşamını yitiren kişilerin yakınları tanık sıfatıyla ifade verdi. Mahkeme, davaya müdahil olmak isteyen dernek ve vakıfların talebini reddetti ve yeterince tanık dinlendiği için bundan sonra tanık dinlenmeyeceğini duyurdu.
13 Eylül 2023

Bursa'nın Büyükorhan ilçesine bağlı Karaağız Mahallesi Muhtarlığı ve Karaağız Yardımlaşma Derneği, kadın ve erkeklerin bir arada eğlenmesini 'dinen uygun değil' gerekçesiyle yasaklayan bir karar aldı. Muhtar Arif Yılmaz, düğünlerde ve kınalarda kadınların rahatsız olmalarını önlemek amacıyla böyle bir karar alındığını belirtti. Ayrıca, düğünlerde sadece kadınların eğlenmesi için iki saatlik bir süre ayrılacağını ifade etti.
2 Temmuz 2023

2018 yılında eşi ve iki oğlu öldürülen Emine Şenyaşar, saldırıdan yaralı kurtulan oğlu Ferit Şenyaşar ile birlikte 2021'de Şanlıurfa Adliyesi önünde adalet nöbeti başlatmıştı. Eylemin 518'inci gününde sarf ettiği sözler nedeniyle hakkında dava açılan Şenyaşar, ikinci duruşmada 'kamu görevlisine hakaret' iddiasıyla 8 bin TL adli para cezasına çarptırıldı. Mahkeme, hükmün açıklanmasının geriye bırakılmasına karar verdi.
8 Haziran 2023

Turkcell'e 'pedofili destekçisi' ve 'sansürcü' dediği için manevi tazminat cezasına çarptırılan bir kişi, Anayasa Mahkemesi'nde (AYM) açtığı davayı kazandı. AYM, kişinin Turkcell hakkında yaptığı eleştirileri ifade özgürlüğü kapsamında değerlendirdi ve mahkeme kararıyla ifade özgürlüğüne müdahale edildiğine hükmetti. Turkcell, daha önce Ensar Vakfı'na sponsor olduğu için eleştirilmiş ve bu eleştirilere karşı toplam 1107 tweete erişim engeli getirtmişti. AYM, başvurucuya 18 bin lira manevi tazminat ödenmesine karar verdi ve kararın yeniden yargılamak üzere ilgili mahkemeye gönderilmesini istedi.
30 Kasım 2023

İstanbul Kadıköy'de mayoyla dolaştığı için sosyal medyada görüntüleri yayılan ve gözaltına alınan bir kadın, 'ahlak ve toplum değerleri' ile ilgili kitaplar okuması şartıyla serbest bırakıldı. Anadolu Başsavcılığı, kadının sosyal medyada yayılan görüntüleri üzerine soruşturma başlatmıştı. Kadın, 'zincirleme olarak hayasız hareketlerde bulunmak' suçundan adli kontrol tedbirleri uygulanması istemiyle nöbetçi hakimliğe sevk edildi.
22 Eylül 2023

Anayasa Mahkemesi (AYM), Türk Medeni Kanunu'nun 286'ncı maddesinin birinci fıkrasında yer alan ve sadece koca ile çocuğa soybağının reddi davası açma hakkını tanıyan, ancak anneye bu hakkı tanımayan hükmü Anayasa'ya aykırı buldu ve iptal etti. AYM, bu durumun hukuk devleti ve eşitlik ilkeleriyle bağdaşmadığını, anne tarafından soybağının reddi talebiyle yargı mercilerine başvurulamamasının hak arama özgürlüğünün ihlali olduğunu belirtti. İptal kararı dokuz ay sonra yürürlüğe girecek.
20 Ekim 2023
İşaretlediklerim