İran'da çoğunlukla kız öğrencilerin eğitim gördüğü okullarda meydana gelen toplu zehirlenme vakaları sonucunda 100'den fazla kişi gözaltına alındı. İran İçişleri Bakanlığı, bu kişilerin vakaların failleri olabileceği şüphesiyle gözaltına alındığını ve aralarında terör örgütleriyle bağlantılı olabilecek kişilerin de bulunduğunu açıkladı. Bazı gözaltına alınanların ise macera arayışı veya okulları tatil ettirme niyetiyle zararsız maddeler kullanarak zehirlenmelere yol açtıkları belirtildi. 30 Kasım 2022'den bu yana 238 okulda 5 binden fazla öğrenci zehirlendi.
12 Mart 2023

İran'da son birkaç ay içinde en az 650 kız öğrenci, solunum sıkıntısı, baş dönmesi ve yorgunluk gibi semptomlarla hastaneye kaldırıldı. İran Sağlık Bakanı Yunus Panahi, olayın araştırıldığını ve kız öğrencilerin okuldan uzak tutulmak istendiğine dair şüpheler olduğunu belirtti. İlk zehirlenme vakaları 30 Kasım 2022'de görüldü ve Kum kentinde veliler tarafından protesto edildi. Olaylar, İran'da Mahza Emini'nin ölümü sonrası başlayan ve kadınların öncülük ettiği kitlesel hükümet karşıtı protestoların bir intikamı olabileceği yönünde endişelere yol açtı.
28 Şubat 2023

İran'da 30 Kasım 2022'den bu yana devam eden ve nedeni henüz net olarak açıklanmayan toplu zehirlenme vakalarında, son olarak Kuzey Horasan, Fars, Rezevi Horasan, İsfahan, İlam ve Huzistan eyaletlerinde onlarca kız öğrenci hastaneye kaldırıldı. Öğrencilerde mide bulantısı, halsizlik ve baş dönmesi gibi belirtiler görülüyor. İran Eğitim ve Öğretim Bakan Yardımcısı, zehirlenmelerin kasıtlı olduğunu düşündüklerini belirtti. Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi, olayları araştırmak üzere bakanları görevlendirdi ve zehirlenmeleri düşmanın komplosu olarak nitelendirdi.
6 Mart 2023

İran'ın Kürdistan eyaletine bağlı Sakkız şehrindeki bir kız lisesinde öğrencilerin kimyasal gazla zehirlendiği öne sürüldü. Olayı protesto eden veliler ile güvenlik görevlileri arasında arbede yaşandı ve İran bayrağı indirilerek Ali Hamaney aleyhinde sloganlar atıldı. En az 47 öğrenci hastaneye kaldırıldı ve 20'den fazlasının durumu kritik. İran'da 30 Kasım 2022'den bu yana kız öğrencilerin eğitim gördüğü okullarda benzer toplu zehirlenme vakaları meydana gelmiş ve 5 binden fazla öğrenci etkilenmiştir.
10 Nisan 2023

İran'ın Gülistan ve Kohgiluye-Buyer Ahmed eyaletlerinde, çoğunlukla kız öğrencilerin eğitim gördüğü okullarda yeni zehirlenme vakaları meydana geldi. Kohgiluye-Buyer Ahmed'de 43, Gülistan'da ise çok sayıda öğrenci zehirlenme belirtileriyle hastanelere kaldırıldı. İran'da 30 Kasım 2022'den bu yana benzer vakalar yaşanıyor ve yetkililer bu zehirlenmelerin kasıtlı olduğunu düşünüyor. İran lideri Ali Hamaney ve diğer yetkililer, faillerin bulunup en şiddetli cezayla yargılanmaları talimatını verdiler.
8 Mart 2023

İran'da Bilim, Araştırma ve Teknoloji Bakanlığı ile Milli Eğitim Bakanlığı, zorunlu başörtüsü kuralına uymayan öğrencilerin eğitim kurumlarına alınmayacağını duyurdu. Bu karar, Mehsa Emini'nin 'ahlak polisi' tarafından gözaltına alındıktan sonra ölümüyle başlayan ve zorunlu başörtüsü yasasının esnetilmesini talep eden protesto dalgasının ardından geldi. Sosyal medyada bazı kadınların başörtüsüz dolaştıkları görülürken, rejim yanlısı muhafazakarlar kuralların uygulanması için yetkililere çağrıda bulunuyor.
3 Nisan 2023

İran'da artan hava kirliliği nedeniyle Tahran ve İsfahan eyaletlerinde yüz yüze eğitime verilen ara iki gün daha uzatıldı. Okul öncesi eğitim düzeyindeki okullar tatil edilirken, diğer eğitim kurumlarında çevrim içi eğitime devam edilecek. Hava Kirliliği Acil Durum Komitesi tarafından alınan yeni kararlar arasında dizel yakıtlı ağır vasıtaların gece şehir merkezine girişinin yasaklanması, tek ve çift plaka uygulaması ve dizel tüketiminin yasaklanması bulunuyor. Ayrıca, bazı eyaletlerde sağlık sorunları olan devlet kurumu çalışanlarına uzaktan çalışma izni verildi.
4 Aralık 2023

ABD'nin Boston şehrindeki Massachusetts Üniversitesi'nde düzenlenen bir eğlence gecesinde 'TikTok BORG trendi' olarak bilinen aşırı alkol tüketimi sonucu birçok öğrenci zehirlendi ve hastaneye kaldırıldı. Olay yerine 28 ambulans sevk edildi ve zehirlenen öğrencilerin hayati tehlikesi olmadığı belirtildi. Bölge polisi olayla ilgili iki kişiyi gözaltına aldı. Üniversite yetkilileri, hafta sonu etkinliklerini gözden geçireceklerini ve alkol tüketimi konusunda eğitimi artıracaklarını açıkladı.
6 Mart 2023

ABD'nin Ohio eyaletinde, Logan ve Katja Lawrence çifti tarafından yönetilen ve 2500'den fazla üyeye sahip bir Neo-Nazi ev okulu grubu keşfedildi. Grup, öğrencilere Hitler ve diğer Nazilerden alıntılar yazdırıyor ve Beyaz üstünlükçü ideolojiyi destekleyen ders materyalleri sağlıyor. Ohio Eğitim Bakanlığı, grubun yasal gerekliliklere uyup uymadığını incelemeye başladı. ABD'de evde eğitim popüler bir seçenek olup, eyaletten eyalete değişen şartlar altında gerçekleştiriliyor; ancak yeterli kontrol mekanizmalarının olmaması sorun yaratıyor.
2 Şubat 2023

İran'ın doğusundaki Güney Horasan eyaletinde bulunan Tebes ilçesindeki bir kömür madeninde metan gazı patlaması meydana geldi. Patlama sonucunda 28 kişi hayatını kaybetti ve 17 kişi yaralandı. İran Kızılay Başkanı Pir Hüseyin Kulivend, mahsur kalan 24 kişiyi arama kurtarma çalışmalarının sürdüğünü belirtti.
22 Eylül 2024

İran’ın başkenti Tahran ve Elburz eyaletinde aşırı sıcaklar nedeniyle tüm kamu kurumları bir gün tatil edildi. Hükümet, bu kararın halkın sağlığını korumak ve enerji tüketimini azaltmak amacıyla alındığını belirtti. Ülkenin güneyinde bazı bölgelerde hava sıcaklıkları 50 dereceye yaklaşırken, Tahran’da 41 dereceye ulaşması bekleniyor. Daha önce de 26-27 Temmuz tarihlerinde aşırı sıcaklar nedeniyle tatil kararı alınmıştı.
7 Ağustos 2024

Dünya Bankası'nın raporuna göre, 2022'den bu yana dünya genelinde 400 milyon öğrenci iklim değişikliği nedeniyle eğitimden mahrum kaldı. Düşük gelirli ülkelerdeki çocuklar, daha zengin ülke çocuklarına göre her yıl ortalama 18 gün eğitim alamadı. Raporda, iklim değişikliğinin eğitim sistemleri üzerindeki olumsuz etkileri ve bu etkileri azaltmak için alınabilecek düşük maliyetli önlemler vurgulanıyor. Ayrıca, öğrencilerin iklim krizi konusunda bilgi ve beceri eksikliği yaşadığı belirtiliyor.
5 Eylül 2024

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) ve UNICEF, 2024'ün ilk üç ayında DSÖ Avrupa Bölgesi'ndeki 53 ülkenin 45'inde 56 bin 634 kızamık vakası ve dört ölüm bildirildiğini açıkladı. 2023 boyunca 41 ülkeden 61 bin 70 vaka ve 13 ölüm rapor edilmişti. Kızamık vakalarının artışında, COVID-19 salgını sırasında kaçırılan rutin aşıların ve yavaş iyileşmenin etkili olduğu belirtildi. Aşılanmamış kişilerin büyük risk taşıdığı ve ülkelerin virüsün yayılmasını önlemek için proaktif olması gerektiği vurgulandı.
28 Mayıs 2024

İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi'yi taşıyan helikopter, kötü hava koşulları nedeniyle sert iniş yapmak zorunda kaldı. İran İçişleri Bakanı Vahidi, kurtarma ekiplerinin henüz bölgeye ulaşmadığını belirtti. Helikopterde Dışişleri Bakanı Abdullahiyan, Doğu Azerbaycan Eyalet Valisi Malik Rahmeti ve Tebriz Cuma İmamı Ayetullah Ali Haşim de bulunuyordu. Reuters'a konuşan bir İranlı yetkili, helikopterin yoğun sis nedeniyle düştüğünü ve kazanın ardından Cumhurbaşkanı Reisi ile Dışişleri Bakanının hayatlarının risk altında olduğunu ifade etti.
19 Mayıs 2024

Suriye'nin Deyrizor ilinde, Fırat Nehri'nin batı yakasında konuşlanmış İran destekli gruplar, ABD askerlerinin bulunduğu Ömer Petrol Sahası Üssü'ne roketlerle saldırı düzenledi. Saldırıda can kaybı ve ABD tarafından yapılan bir açıklama olup olmadığına dair bilgi verilmedi. Bu saldırı, İran destekli grupların son zamanlarda ABD güçlerine yönelik gerçekleştirdiği saldırıların devamı niteliğinde. ABD, daha önce Suriye ve Irak'ta İran destekli gruplara yönelik hava saldırıları düzenleyerek misilleme yapmıştı.
9 Şubat 2024

Edinburgh Üniversitesi'nden araştırmacılar, 2023 yılında çocukların yüzde 12,6'sının rızası olmadan cinsel içerikli konuşma, paylaşım, fotoğraf ve videoya maruz kaldığını ortaya çıkardı. Bu oran yaklaşık 302 milyon çocuğa denk geliyor. Araştırma, ABD'deki erkeklerin yüzde 11'inin ve Britanyalı erkeklerin yüzde 7'sinin çocuklara karşı çevrimiçi suç işlediğini itiraf ettiğini gösteriyor. Araştırmanın başındaki Paul Stanfield, çocuk istismarı materyallerinin yaygınlığının küresel bir salgın olduğunu ve acilen harekete geçilmesi gerektiğini vurguladı.
27 Mayıs 2024

İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi ve Dışişleri Bakanı, bir helikopter kazasında hayatını kaybetti. Olay, İranlı yetkililer tarafından doğrulandı ve ayrıntılar henüz netleşmedi. Bu gelişme, İran'ın iç ve dış politikalarında önemli değişikliklere yol açabilir.
20 Mayıs 2024

Nebraska Üniversitesi tarafından yapılan bir araştırmada, günde en az sekiz kez elektronik sigara kullanan 13-17 yaş arası gençlerin idrarında, ara sıra içenlere göre %30 daha fazla kurşun ve iki kat daha fazla uranyum bulunduğu belirlendi. Araştırma, özellikle tatlı aromalı elektronik sigaraları tercih eden gençlerde uranyum biyobelirteçlerinin yüksek olduğunu ortaya koydu. Araştırmacılar, elektronik sigaraların potansiyel toksisitesi üzerine daha fazla çalışma yapılmasının önemini vurguladı.
30 Nisan 2024

Britanya'da yapılan bir araştırma, kız öğrencilerin sadece kızların alındığı okullarda, karma okullardaki ve erkek okullarındaki öğrencilere kıyasla daha başarılı olduğunu ortaya koydu. Araştırmaya göre, kız öğrenciler tek cinsiyetli okullarda daha iyi performans gösteriyor. Uzmanlar, bu durumun kızların başarılı okul arkadaşlarını ve tekniklerini taklit etme yeteneklerinden ve erkeklerin sınıfta daha fazla zaman almasının önlenmesinden kaynaklanabileceğini belirtiyor. Kız Okulları Birliği ve Girls' Day School Trust yetkilileri, kızlara potansiyellerini geliştirmeleri için gereken alanın verilmesinin önemini vurguluyor.
14 Mayıs 2024

Britanya'da en az 130 kişinin intiharına yol açan zehri satan Leonid Zakutenko adlı kişinin kimliği, BBC muhabirinin gizli bir alıcı olarak yaptığı araştırma sonucu deşifre edildi. Zakutenko, Britanya'ya haftada beş koli zehir gönderdiğini itiraf etti ancak ölümcül kimyasalı sattığını reddetti. Söz konusu kimyasal, küçük dozlarda bile ölümcül olabiliyor ve Britanya'da sadece meşru amaçlar için kullanılan şirketlere satılabiliyor. Londra Queen Mary Üniversitesi'nden Profesör Amrita Ahluwalia'nın analizlerine göre, bu kimyasal 2019'dan bu yana Britanya'da 130'dan fazla ölümle bağlantılı olabilir.
2 Mart 2024
İşaretlediklerim