İstanbul Büyükşehir Belediyesi, İBB Miras aracılığıyla, Eminönü'nde bulunan ve atıl durumda olan 1600 yıllık Gülhane Sarnıcı'nı restore etti. İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, eski İBB yönetimine atıfta bulunarak sarnıcın daha önce fark edilmediğini belirtti ve restorasyonu sosyal medya üzerinden duyurdu. İBB Genel Sekreter Yardımcısı Mahir Polat ise sarnıcın artık bir sanat merkezi olarak ziyarete açıldığını Twitter hesabından paylaştı.
30 Mart 2023

Reuters'ın yatırımcılara danışarak hazırladığı analize göre, 2023 yılında gelişmekte olan piyasaları etkileyecek yedi ana konu belirlendi. Bu konular arasında ABD ve diğer büyük ekonomilerdeki faiz artırımlarının yavaşlaması, Çin'in yeniden açılma süreci, Rusya-Ukrayna savaşı, devlet borçlarının yapılandırılması, Brezilya'da Lula iktidarı, Türkiye'deki seçimler ve diğer gelişmekte olan ülkelerdeki seçimler yer alıyor. Analiz, bu faktörlerin gelişmekte olan piyasaların toparlanmasına katkı sağlayabileceğini veya zorluklar yaratabileceğini öne sürüyor.
16 Ocak 2023

Kahramanmaraş merkezli depremler sonrasında İstanbul'da olası bir deprem riski tekrar gündeme geldi. İBB'ye binaların güvenliğiyle ilgili binlerce başvuru yapıldı. Daha önce sadece 2000 öncesi binalar ve yalnızca bina sahipleri tarafından yapılan başvurulara şimdi kiracılar da dahil edildi ve 2000 sonrası binalar da incelenecek. İmamoğlu, bu konunun hayati önem taşıdığını ve İstanbulluların bu taramalara izin vermesi gerektiğini vurguladı.
22 Şubat 2023

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Alanya Ticaret ve Sanayi Odası'nda düzenlenen bir toplantıda Türkiye'nin 2028 yılında turizmden 100 milyar dolar gelir elde etmeyi hedeflediğini açıkladı. Ersoy, geçen ay turizm sektöründe Türkiye'nin tarihindeki en iyi rakamlara ulaşıldığını, 56,7 milyon ziyaretçi ve 54,3 milyon dolar gelir elde edildiğini belirtti. Ayrıca, 2024 yılı için 60 milyon ziyaretçi ve 60 milyar dolar gelir hedefinin olduğunu ifade etti.
17 Şubat 2024

Türkiye'nin ilk modern ve çağdaş sanat müzesi olan İstanbul Modern, İtalyan mimar Renzo Piano tarafından tasarlanan yeni binasını 4 Mayıs Perşembe günü sanatseverlere açıyor. Yeni binada sergi alanları, eğitim atölyeleri, sinema, kütüphane ve diğer etkinlik alanları bulunuyor. Uluslararası yayınlar tarafından 2023'te ziyaret edilmesi gereken yerler listesine alınan müze, beş yeni sergiyle ziyaretçilere kapılarını açacak. Ayrıca, müze binası ve dış etkinlik alanı, yerli ve yabancı sanatçıların eserlerine ev sahipliği yapıyor.
3 Mayıs 2023

Hollanda'nın başkenti Amsterdam'daki Rijksmuseum'da, Johannes Vermeer'in 37 eserinden 28'inin yer aldığı en kapsamlı sergi açıldı. Sergi, 4 Haziran'a kadar açık olacak ancak biletler şimdiden tükendi. The Guardian gazetesi sergiyi 'ıskalanmayacak bir şölen' olarak tanımladı. BBC, sergi vesilesiyle Vermeer'in beş ünlü tablosundaki gizemleri ve simgesel mesajları inceledi. Vermeer'in yaşadığı dönemde eserlerinin değeri anlaşılmamış olmasına rağmen, günümüzde sanatı büyük değer görüyor.
25 Şubat 2023

İstanbul'un ünlü simgelerinden biri olan Kız Kulesi, iki yılı aşkın bir süredir devam eden restorasyon çalışmalarının ardından Mayıs 2023'te ziyarete açılmış, ancak Üsküdar Salacak sahilindeki düzenleme çalışmaları nedeniyle kısa bir süre sonra tekrar kapatılmıştı. Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın açıklamasına göre, kule bugünden itibaren ziyaretçilere yeniden açık olacak ve ulaşım Karaköy İskelesi'nden sağlanacak. Tekne seferleri her gün 9:30-17:00 saatleri arasında yarım saatte bir düzenlenecek.
1 Mart 2024

İstanbul'da, seçim öncesi iktidar tarafından Merkez Bankası dahil bankaların merkezlerini taşıma kararlılığı ile İstanbul Finans Merkezi'nin bankalar etabı açıldı. Ekonomistler, yabancı yatırımcıların son yıllardaki politikalar nedeniyle ülkeden çıkış yapmasının ardından, finans merkezinin 'finansın kalbi' olma amacına şüpheyle yaklaşıyor. Açılışa Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın katılımı oldu ve ekonomistler, yapılan yatırımın beton yerine güvene ihtiyaç duyduğunu belirtti. Ayrıca, İstanbul'un olası bir deprem riski altında olması nedeniyle, bankaların özellikle veri merkezlerini İstanbul dışına taşıma tavsiyesinde bulunuluyor.
17 Nisan 2023

Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan, 11-13 Ekim tarihlerinde Fas'ın Marakeş şehrinde düzenlenecek olan Dünya Bankası Grubu ve Uluslararası Para Fonu (IMF) Yıllık Toplantılarına katılacak. Toplantılar kapsamında uluslararası fonlar ve yatırım bankalarıyla görüşmeler yapacak olan Erkan'ın, dünyanın en büyük portföy yönetim şirketi olan Blackrock, JPMorgan, Deutsche Bank ve diğer merkez bankası başkanlarıyla görüşmesi bekleniyor.
5 Ekim 2023

Altı yıldır 'Dünyanın en mutlu ülkeleri' listesinde birinci sırada yer alan Finlandiya, mutluluğun sırlarını paylaşmak üzere 12-15 Haziran tarihlerinde her şeyin ücretsiz olduğu bir gezi düzenliyor. Visit Finland tarafından organize edilen bu geziye 10 kişi katılacak ve doğa içindeki villalarda konaklayarak mutluluk temalı atölye ve seminerlere katılma fırsatı bulacaklar. Başvurular 2 Nisan'a kadar alınacak ve katılımcılar, sosyal medya kampanyalarına katılarak neden bu deneyimin bir parçası olmak istediklerini açıklamalıdır.
26 Mart 2023

Box Office Türkiye, Türkiye'deki sinema salonlarını salon ve koltuk sayısına göre sıraladı. İstanbul Başakşehir'deki 'Cinetech Mall of Istanbul' 16 salon ve 2 bin 918 koltuk kapasitesiyle ilk sırada yer alıyor. İstanbul, Ankara ve İzmit'te 12 ve üzeri salon bulunduran diğer sinemalar da listeye dahil edildi. Ayrıca, salon sayısı 12'nin altında olmasına rağmen 2 bin koltuk kapasitesini aşan sinemalar ve bölgesel olarak en fazla koltuk kapasitesine sahip sinemalar da belirtildi.
3 Aralık 2023

Avusturya'nın UNESCO Dünya Mirası listesinde yer alan Hallstatt kasabası, turistlerin ve özellikle selfie çeken ziyaretçilerin yoğun ilgisinden dolayı yoruldu. Bu nedenle kasabanın ünlü manzarasına geçici bir süre için çit çekildi. Belediye başkanı Alexander Scheutz, turistlere bölgede insanların yaşadığını hatırlatmak için bir pankart asmak istediğini belirtti. Kasabaya her gün yaklaşık 7 bin kişinin ziyaret ettiği tahmin ediliyor.
20 Mayıs 2023

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, İstanbul Kitapçısı'nın kitap satışlarında rekor kırdığını ve Bağcılar şubesinin en çok satış yapan mağazalar arasında ilk üçe girdiğini açıkladı. Ayrıca, İBB tarafından inşa edilen çok fonksiyonlu Şişli Habitat Yeni Nesil Yaşam Merkezi'nin tamamlandığını ve '300 Günde 300 Proje' maratonu kapsamında hizmete açıldığını belirtti. İmamoğlu, İstanbul'daki her meydana bir İstanbul Kitapçısı açtıklarını ve Bağcılar meydanındaki mağazanın popülerliğine dikkat çekti.
2 Şubat 2023

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan 2023 yılı hane halkı yurt içi turizm verilerine göre, yerli turistlerin toplam seyahat harcamaları bir önceki yıla göre yüzde 101 artarak 229 milyar 795 milyon 451 bin lira oldu. Seyahatlerin büyük bir kısmı (%58,3) yakınları ziyaret amacıyla gerçekleşti ve en çok konaklama arkadaş veya akraba evinde yapıldı. Ortalama geceleme sayısı 7,7 gece olarak kaydedilirken, seyahat başına ortalama harcama 3 bin 739 lira olarak hesaplandı.
24 Nisan 2024

MetroPOLL Araştırma'nın anketine göre, yurt dışında yaşamak veya okumak isteyenlerin ilk tercihi Almanya oldu. Anket sonuçlarına göre, katılımcıların yüzde 39,1'i yurt dışında yaşamak veya okumak istediğini belirtti. Yurt dışında yaşamak isteyenlerin yüzde 32,7'si Almanya'yı, yüzde 11,5'i ABD'yi tercih etti. İngiltere, İsviçre, Kanada, Fransa, Rusya, İtalya, Norveç, Hollanda ve İsveç diğer tercih edilen ülkeler arasında yer aldı.
30 Ekim 2023

INSEAD işletme okulu tarafından hazırlanan 2023 Küresel Yetenek Rekabet Gücü Endeksi'ne göre, İsviçre dünyanın en yetenekli insanlarını çeken ülke olarak ilk sırada yer aldı. Singapur ikinci, ABD ise bir sıra yükselerek üçüncü sırada bulunuyor. Endeks, 134 ülkenin yetenekleri nasıl çektiğini, büyüttüğünü ve elinde tuttuğunu ölçüyor. Japonya'nın yerini Güney Kore'ye bırakması ve Çin'in 40'ıncı sıraya yükselmesi dikkat çekici değişiklikler arasında. Hindistan ise 103'üncü sırada yer alıyor ve bu durum, yetenek çekme kabiliyetindeki düşüşe bağlanıyor.
13 Kasım 2023

İtalya'nın turistik kentlerinden Floransa, tarihi şehir merkezi sınırları içinde turistlerin yararlandığı kısa süreli ev kiralamalarına yasak getirdi. Airbnb gibi platformlar aracılığıyla kısa süreli konaklamaya yönelik yeni ev kiralamaları yasaklandı. Belediye meclisinin kararı, aynı zamanda kısa süreli kiralama modelinden vazgeçerek, evini uzun süreli kiralamalara açan ev sahiplerine konut vergilerinde indirim yapılmasını öngörüyor. Floransa Belediye Başkanı Dario Nardella, bu kararların yerel halkın yardım çağrısına yanıt olduğunu belirtti.
4 Ekim 2023

Barcelona'da artan konut maliyetleri nedeniyle 2028'e kadar turistlere daire kiralanması yasaklandı. Belediye Başkanı Jaume Collboni, konut krizinin özellikle gençler için büyük bir sorun olduğunu belirtti. Karar, 10 bin 101 kısa süreli kiralama izni almış dairenin ruhsatının iptal edilmesini içeriyor. Yerel yönetim, yasağın ardından yasadışı turistik daireleri tespit etmek için güçlü bir denetim uygulayacak.
24 Haziran 2024

Mardin'in Midyat ilçesinde, dört yıl önce başlatılan çalışmalar sonucu keşfedilen ve içerisinde ibadethane, silo, su kuyuları, barınma alanları, şırahane, işlik, sarnıç ve mezar alanları gibi çeşitli yapılar bulunan 5 bin yıllık yer altı şehrinin iki etabı, bu yıl ziyarete açılacak. Yapılan kazı ve temizlik çalışmaları sonucunda 8 bin 223 metrekarelik alan ve bu alanlara bağlı yaklaşık 120 metrelik tünel ortaya çıkarıldı. Ayrıca, yer altı şehrinde farklı dönemlere ait kandiller, ağırşaklar, el değirmeni, taş-cam boncuklar, taş eserler, bronz sikke-takılar, pişmiş topraktan araç gereçler ve çeşitli kemikler bulundu. Restorasyon ve Ziyaretçi Karşılama Merkezi projeleri Mardin Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu tarafından onaylandı.
22 Şubat 2024
İşaretlediklerim