İstanbul Planlama Ajansı tarafından yayımlanan rapora göre, İstanbulluların 2022 yılında en çok ekonomik sorunlarla ilgilendiği belirlendi. Katılımcıların yarısı geçim sıkıntısı çekerken, her beş kişiden üçü yeterli gıdaya ulaşamadığı için porsiyonlarını küçülttü. İstanbul'da sığınmacılar, ekonomik sorunlar ve ulaşım ile konut satış ve kira fiyatları en önemli üç sorun olarak sıralandı. Türkiye genelinde de ekonomik sorunlar en çok konuşulan konu oldu. Ayrıca, İstanbulluların stres ve kaygı seviyeleri yüksek çıktı ve mutluluk düzeyleri düşük ölçüldü.
17 Ocak 2023

Bir Arada Yaşarız Eğitim ve Toplumsal Araştırmalar Vakfı (BAYETAV), Türkiye'deki mülteci karşıtı söylemleri ve göç politikalarını ele alan bir rapor yayınladı. Raporda, AKP'nin 2019'dan itibaren mülteciler üzerinde denetim ve baskı kurduğu, Suriyelilerin güvenlik meselesine dönüştürüldüğü ve göçün kriminalize edildiği belirtiliyor. Ayrıca, ana muhalefetin geri göndermeye dayalı mülteci söylemi öne çıkarken, sol partilerin mülteci meselesine yeterince ağırlık vermediği savunuluyor.
21 Mayıs 2024

İsrail ile Hizbullah arasındaki gerilimin tırmanması üzerine Almanya, Lübnan'daki vatandaşlarına ülkeyi derhal terk etmeleri çağrısında bulundu. İsrail, Golan Tepeleri'ne düzenlenen ve 12 kişinin ölümüyle sonuçlanan saldırıdan Hizbullah'ı sorumlu tutarak misilleme yapacağını açıkladı. Alman hükümeti, Lübnan'da yaklaşık 1300 Alman vatandaşı bulunduğunu belirterek, bu kişilerin hala mümkünken ülkeden ayrılmalarını tavsiye etti. Benzer bir çağrı ABD tarafından da yapıldı.
29 Temmuz 2024

İsrail Dışişleri Bakanı Eli Cohen, Türkiye'den gelen açıklamaları dikkate alarak, İsrail ile Türkiye arasındaki ilişkilerin yeniden değerlendirilmesi için diplomatik temsilcilerin geri dönmesi talimatını verdiğini açıkladı. İsrail, daha önce 18 Ekim'de Türkiye'deki vatandaşlarından ülkeyi terk etmelerini istemiş, ertesi gün de Türkiye dahil bölge ülkelerindeki diplomatlarını geri çağırmıştı. İki ülke arasındaki ilişkiler, Mavi Marmara baskını sonrası 2016'da normalleşmiş, ancak 2018'de Filistinlilerin 'Büyük Geri Dönüş' eylemleri sırasında yeniden bozulmuştu.
28 Ekim 2023

Türkiye'den yapılan Schengen vizesi başvurularında ret oranları yüksek seviyede bulunuyor. Özellikle çok girişli vize talepleri, reddedilen başvuruların yaklaşık yüzde 80'ini oluşturuyor. Pandemi sonrası başvuruların artmasıyla birlikte, 2021'de Türkiye'den yapılan 271 bin 977 başvurunun yüzde 16,9'u, 2022'de ise 778 bin 409 başvurunun yüzde 15,7'si reddedildi. AB Komisyonu, Türk vatandaşlarının yaşadığı vize sorununun Türkiye'ye özgü olmadığını belirtiyor.
9 Haziran 2023

İBB Genel Sekreter Yardımcısı Buğra Gökce, İstanbul'da 450 bin ile 750 bin arasında boş konut bulunduğunu açıkladı. Bu konutların bir kısmının kamu arazilerinin imara açılması sonucu orta ve üst gelir grupları için üretildiğini ve yüksek rant amacıyla boş tutulduğunu belirtti. Gökce, boş konutların kentsel dönüşüm ve sosyal konut politikalarında kullanılabileceğini, riskli yapılarda yaşayanlara kiralanması teşvik edilerek deprem direncinin artırılabileceğini ifade etti. Ayrıca, merkezi hükümet ile yerel yönetimlerin bu konuda eşgüdüm içinde hareket etmesi gerektiğini vurguladı.
2 Mayıs 2023

Bloomberg'e göre, Türkiye'nin İsrail ile olan tüm ticari ilişkileri durduruldu. Bu karar, İsrail ile ticaret konusunda hükümet üzerinde artan baskılar sonucunda alındı. Önceden İsrail ile sınırlı sayıda üründe ticaret kısıtlamaları getirilmişti, ancak bu adımlar yetersiz bulunarak eleştirilmişti. Resmi bir açıklama henüz yapılmamış olup, bu durumun iki ülke arasındaki ilişkiler üzerindeki etkileri merak konusu.
2 Mayıs 2024

AB'nin Copernicus uydu izleme sistemi, Haziran 2023'ün dünya genelinde en sıcak haziran ayı olarak kayıtlara geçtiğini açıkladı. Özellikle Kuzeybatı Avrupa'da yüksek sıcaklıklar ölçülürken, Orta ve Doğu Avrupa, İskandinavya ve Karadeniz'in batı kıyıları boyunca kurak koşullar oluştu. Ayrıca, Antarktika deniz buzu ortalamanın %17 altında en düşük seviyeye ulaştı. Amerika Çevre Tahmini Ulusal Merkezi de 3 Temmuz'da yerküredeki ortalama ısının rekor kırdığını duyurdu.
6 Temmuz 2023

Uluslararası Organize Suç İnisiyatifi'nin Küresel Organize Suç Endeksi 2023 raporu, Türkiye'nin Avrupa'da organize suç endeksinin en yüksek olduğu ülkeyi gösteriyor. Türkiye'nin 2023 skoru 7,03 puan olup, bu skor 2021'de 6,89'du. Raporda, Türkiye'de özellikle cinsel sömürü ve zorla çalıştırma amaçlı insan ticaretinin yaygınlaştığı, genç kızların zorla evlendirildiği, devlet içinde yerleşik aktörlerin insan ticaretinde rol aldığı ve Türkiye'nin göçmen kaçakçılığında kilit transit ülke olduğu belirtiliyor.
27 Eylül 2023

ABD Gümrük ve Sınır Koruma Dairesi'nin verilerine göre, 2020'den Temmuz 2022'ye kadar Meksika sınırından ABD'ye iltica talebinde bulunan Türk vatandaşlarının sayısı 21 bin 965'e ulaştı. Türk sığınmacıların sayısındaki artış nedeniyle, Türkiye'nin New York Başkonsolosluğu, işlemleri kolaylaştırmak amacıyla dilekçe taslağı hazırladı. Mayıs 2022'de sınır devriyelerince yakalanan Türk vatandaşı sayısı 2 bin 638 olarak kaydedildi, bu ay bazında bir rekor olarak belirtiliyor.
14 Ocak 2023

Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) 2022 verilerine göre, Türkiye'ye göç edenlerin sayısı bir önceki yıla göre %33,2 azalarak 494 bin 52 kişi oldu. Türkiye'den göç edenlerin sayısı ise %62,3 artarak 466 bin 914 kişiye ulaştı. Göç edenlerin çoğunluğu erkeklerden oluşurken, en fazla göç eden yaş grubu 25-29 oldu. İstanbul, hem en fazla göç alan hem de en fazla göç veren il oldu. Türkiye'ye en çok göç veren ülke Rusya, Türkiye'den en çok göç alan ülke ise Irak oldu.
24 Temmuz 2023

Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD), Türkiye ekonomisine ilişkin büyüme tahminini 2024 yılı için yüzde 2,7 olarak açıkladı ve 2025 yılı için yüzde 3 büyüme öngörüsünde bulundu. EBRD, bu düşüşün nedenini enflasyonla mücadele kapsamında para ve maliye politikasında sıkılaşmanın devam etmesine bağladı. Raporda, Türkiye'nin daha ortodoks politikalara geri dönmesinin yerli ve uluslararası yatırımcılar arasında güveni artırdığı ve ülke notunun yükseldiği belirtildi. Ayrıca, yüksek enflasyon, Avrupa’daki yavaş büyüme ve jeopolitik gerginlikler gibi risklerin sürdüğü vurgulandı.
15 Mayıs 2024

Avrupa Birliği (AB) üyesi ülkeler, işgücü açığını kapatma amacıyla 'tek izin' adı verilen oturma ve çalışma izni düzenlemesini güncelledi. Yeni düzenleme, başvuru prosedürlerini kolaylaştıracak ve AB dışından gelen vatandaşlara AB içinde çalışırken daha fazla hak tanıyacak. Üye ülkeler, kendi belirleyecekleri sayıda kişiye bu hakkı verecek. Düzenlemenin son hali, AB Konseyi ve Avrupa Parlamentosu arasındaki görüşmelerden sonra netleşecek.
8 Haziran 2023

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, İsrail'in Gazze'nin güneyindeki Refah kentine yönelik olası bir saldırı için kendilerine bir tarih iletilmediğini belirtti. İsrail'in 7 Ekim 2023'ten bu yana Gazze'ye yönelik ağır saldırıları sonucu en az 33 bin kişi hayatını kaybetti. İsrail Başkanı Netanyahu, Refah'a saldırının 'zafer' için gerekli olduğunu savunurken, Blinken sivillerin korunması adına kabul edilebilir bir plan olmadan saldırıya karşı olduklarını ifade etti. Ayrıca, İsrail'in insani yardım tırlarının Gazze'ye girişine izin vermesinden memnuniyet duyulduğu belirtildi.
9 Nisan 2024

Londra merkezli Allytta şirketinin CEO'su Neşe Alex Jenkins, 2018'de Britanya'da gayrimenkul alan Türk sayısının 85 bin civarında olduğunu belirtmişti. Son beş yılda bu sayının en az iki kat artarak 180 bini geçtiğini ifade etti. Jenkins, 6 Şubat depremlerinden sonra Britanya'ya olan ilginin arttığını ve Türk yatırımcıların Türkiye'deki yatırımlarını satıp İngiltere'de gayrimenkul alımına devam etmeyi planladıklarını belirtti.
23 Mayıs 2023

Save the Children kuruluşunun raporuna göre, 2023 yılında dünya genelinde 10 milyondan fazla çocuk evlerini terk etmek zorunda kaldı. 2010 yılından bu yana yerinden edilen çocukların sayısı iki katından fazla artarak 50 milyonu aştı. Günde 29 bin çocuğun yerinden edildiği belirtilirken, Sudan ve Somali'deki çocuklar en çok etkilenenler arasında yer aldı. Gazze'de ise yerinden edilenlerin oranı, dünya genelindeki en yüksek oranlardan biri olarak kaydedildi.
19 Şubat 2024

Avrupa Birliği Temel Haklar Ajansı'nın 13 ülkede yaptığı araştırmaya göre, AB'deki siyahların yaklaşık yarısı ırkçılığa maruz kalıyor. Araştırmaya göre, siyahların en çok ayrımcılığa uğradığı ülke Almanya. Almanya'daki katılımcıların yüzde 76'sı son beş yılda ten rengi, göçmenlik geçmişi ya da dini inançları nedeniyle ayrımcılığa maruz kaldıklarını belirtti. İkinci sıradaki Avusturya'da ise katılımcıların yüzde 72'si ırk temelli ayrımcılığa maruz kaldıklarını belirtti.
25 Ekim 2023

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın kararıyla doğal SİT derecesi düşürülerek imara açılan ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi yetkisinden çıkarılan Adalar'a yeni bir imar planı yapıldı. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından hazırlanan planlara göre, adalardaki nüfus 32 bine çıkacak. Planın amacı, mevcut yapıların geleneksel dokuya uyumunun sağlanması ve yeni yapılacak yapıların da geleneksel dokuya uyumunu sağlayacak kuralların oluşturulması olarak belirtiliyor. Ancak, planın olası tehlikeler arasında kütle kayması, deprem ve tsunami risklerini de içerdiği belirtiliyor.
9 Ağustos 2023

Britanya İçişleri Bakanı Suella Braverman, Türkiye'den botlarla gelen göçmen sayısındaki artıştan dolayı, göçmenleri hızla geri göndermek ve yasa dışı göçü engellemek için Arnavutluk ile yapılan benzer bir anlaşmayı Türkiye ile de yapmayı planlıyor. Bu yılın başından itibaren Türkiye'den 1000'den fazla göçmen Manş Denizi üzerinden Britanya'ya ulaştı. Göç Bakanı Robert Jenrick'in, düzensiz göçmenlerin geri alımını kolaylaştıracak bir anlaşmayı görüşmek üzere bu ay içinde Türkiye'ye gelmesi bekleniyor.
16 Temmuz 2023

Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) nüfus projeksiyonu verilerine göre, 2026 yılında Türkiye'deki kadın nüfusu erkek nüfusunu geçecek. 2026'da ülke nüfusunun 86 milyon 654 bin 276'ya ulaşması beklenirken, kadın nüfusunun erkek nüfusundan 25 bin 834 kişi fazla olacağı öngörülüyor. Bu eğilimin 22. yüzyıla kadar devam edeceği ve 2100 yılında kadın nüfusunun erkek nüfusundan 1 milyon 371 bin 922 kişi fazla olacağı tahmin ediliyor. Ayrıca, 2075 yılında her üç kişiden birinin yaşlı olacağı belirtiliyor.
31 Temmuz 2024
İşaretlediklerim