Yaşar Aydın, Cumhur ittifakı içinde uzun süredir devam eden gerilimi ve bu gerilimin CHP ile olan ilişkisini ele alıyor. Meral Akşener’in Saray’a gitmesi, Sinan Ateş cinayeti, Bahçeli’nin ve Dervişoğlu’nun Meclis Grup konuşmaları gibi olaylar, Türkiye’nin siyasi rotasına dair ipuçları veriyor. Erdoğan’ın CHP’yi ziyareti ve Hürriyet gazetesinin manşetleri, iktidar elitlerinin mevcut durumun sürdürülebilir olmadığının farkında olduğunu gösteriyor. Bahçeli’nin Erdoğan’a verdiği mesaj ise ittifak içindeki gerilimi daha da belirgin hale getiriyor.
13 Haziran 2024

Kobani davası, Türkiye'de 108 kişinin yargılandığı ve aralarında HDP'nin eski eş başkanlarının da bulunduğu önemli bir dava olarak öne çıkıyor. Eski Eş Başkan Selahattin Demirtaş'ın uzun savunması ve diğer yazıları, geniş ilgi görüyor ve internet üzerinden erişilebilir durumda. Demirtaş ve diğer siyasetçiler, yıllardır süren çatışmaların ortasında doğmuş ve barış için mücadele etmişlerdir. Necmiye Alpay, Demirtaş'ın yazılarından alıntılar yaparak, Türkiye'deki demokratik değerler ve ifade özgürlüğü üzerine düşündürücü noktalar sunuyor.
9 Mayıs 2024

CHP'nin eski lideri Kemal Kılıçdaroğlu, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'ye, eski Refah Partili milletvekili Şevki Yılmaz'ın Osmanlı hakkındaki sözleri ve İslamcı yazar Abdurrahman Dilipak'ın 15 Temmuz darbesiyle ilgili tweet'i üzerinden sessiz kalmasını eleştirdi. Kılıçdaroğlu, Bahçeli'nin geçmişteki cesur konuşmalarına atıfta bulunarak, şimdi Atatürk'e dil uzatanlara karşı sessiz kaldığını belirtti ve Türkiye'nin yönetim şekli ile ilgili tartışmaların 29 Ekim 1923'te son bulduğunu vurguladı.
21 Şubat 2024

Azerbaycan, Karabağ'ın eski cumhurbaşkanlarından Arayik Harutyunyan'ı gözaltına aldı. Bu durumla birlikte, Azerbaycan tarafından gözaltına alınan ya da tutuklanan Karabağlı Ermeni bakan ve yöneticilerin sayısı sekize çıktı. Azerbaycan Başsavcısı Kamran Aliyev, 300'den fazla Karabağlı Ermeni'yi 'en çok arananlar' listesine aldıklarını açıklamıştı. Harutyunyan'ın 3 Ekim'de Hankendi şehrinde yakalanarak Bakü'ye getirildiği belirtildi.
5 Ekim 2023

Abdulkadir Selvi'nin yazısında, Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Özgür Özel'in gerçekleştirdiği görüşmede ele alınan konulara değiniliyor. Özel, asgari ücret, atanamayan öğretmenler, çay alım fiyatları, buğday taban fiyatı, Emine Şenyaşar’ın mücadelesi ve Gezi mahkumları gibi konuları gündeme getirdi. Erdoğan ise darbe anayasasından kurtulma, ekonomide popülizme izin vermeme ve hak ve özgürlükler konusunda reformlara devam etme konularında açıklamalarda bulundu. Ayrıca, Hakkâri Belediyesi’ne kayyum atanması konusuna da değinildi.
12 Haziran 2024

DEVA Partisi üyesi Sadullah Ergin, CHP listesinden Ankara milletvekili adayı olarak gösterildiğinde, AKP dönemindeki Balyoz ve Ergenekon süreçlerinde Adalet Bakanı olarak görev yapması nedeniyle eleştirilere maruz kaldı. DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan, eleştirilerin önyargılardan kaynaklandığını savundu. Ergin ise Gezi olayları sırasında AKP politikalarıyla ters düştüğünü, Ergenekon soruşturmalarının başlamasından önce Adalet Bakanı olduğunu ve Fethullah Gülen ile sınırlı bir temasının geçmişte olduğunu belirtti. Ayrıca, kendisine yönelik tepkileri saygıyla karşıladığını ve siyasi birlikteliği etkilemeye çalışan çevreler olduğunu ifade etti.
13 Nisan 2023

AKP Genel Başkan Yardımcısı Hayati Yazıcı ve eski adalet bakanı Abdulhamit Gül, Yargıtay'ın Anayasa Mahkemesi üyeleri hakkında suç duyurusunda bulunma kararına dolaylı yoldan eleştirilerde bulundu. Yazıcı, devlet erklerinin sorun çözmesi gerektiğini belirtirken, Gül yüksek yargı mercileri arasındaki çatışmanın endişe verici olduğunu ifade etti. Bu karar, Gezi Parkı davasından hüküm giyen ve daha sonra TİP milletvekili seçilen Can Atalay'ın tahliyesi yönünde AYM'nin aldığı kararın uygulanmaması ve AYM üyelerine suç duyurusunda bulunulması kararı sonrasında geldi.
8 Kasım 2023

CHP Milletvekili Özgür Karabat, Batı ülkelerinin Millet İttifakı adayı Kemal Kılıçdaroğlu yerine Cumhur İttifakı adayı Tayyip Erdoğan'ı desteklediğini savundu. Karabat, Batılı ülkelerin Türkiye'den nitelikli insan gücünü almayı ve sığınmacıları Türkiye'de tutmayı tercih ettiğini belirtti. Ayrıca, seçim öncesinde Batı basınında Erdoğan aleyhine artan yayınların AKP ve MHP seçmenini konsolide ettiğini ifade etti. Karabat, Türkiye'nin nitelikli iş gücünün yurt dışına gitmesinin ve mültecilerin Türkiye'de tutulmasının Batı ülkeleri için avantajlı olduğunu ve bu durumun Türkiye'nin ekonomik gelişimine zarar verdiğini dile getirdi.
20 Mayıs 2023

DEM Parti Mardin Büyükşehir Belediye Eşbaşkan Adayı Ahmet Türk, Mardin'in Savur ve Dargeçit ilçelerine asker ve polislerin seçmen olarak taşındığını ve bu durumun halkın iradesini çalma girişimi olduğunu iddia etti. Türk, bu iddiaları araştırmak üzere Fransa'dan gelen bir heyetle birlikte Savur ilçesine gitti ancak heyetin okullara girişi polisler tarafından engellendi. Türk, seçmen olarak yazılan kişilerin yerel olmadığını ve hatta Rusya'dan insanların taşındığını öne sürdü, bu durumun Türkiye'nin demokrasisi için büyük bir tehlike oluşturduğunu belirtti.
31 Mart 2024

HDP'nin eski eş genel başkanı Selahattin Demirtaş'ın da aralarında bulunduğu HDP'liler hakkında Kobani davasında verilen tutukluluk kararlarında, eski HDP'liler Ayhan Bilgen ve Altan Tan'ın ifadeleri gerekçe olarak kullanılmış. Bilgen, ifadelerinin arkasında olduğunu belirtmiş ve avukatlara ulaştırabileceğini ifade etmiş. Bilgen'in adı, davanın hakimi Bahtiyar Çolak'ın görevden alınmasından sonra mahkeme tarafından kullanılmamaya başlanmış. Bilgen ve Tan'ın ifadeleri, HDP'nin PKK/KCK silahlı terör örgütünün güdümünde faaliyet gösterdiği iddialarına atıfta bulunuyor.
23 Mart 2023

Antalya'da düzenlenen mitingde konuşan MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın yabancı isimler tarafından başarısız kılınmaya çalışılmasına karşı Anadolu çocuğu olduğunu ve alayına yeterli olduğunu ifade etti. Bahçeli'nin bu sözleri sosyal medyada geniş yankı buldu ve birçok kullanıcı tarafından paylaşıldı. Kullanıcılar, Bahçeli'nin ifadelerini eleştiren, alaycı ve şaşkınlık içeren yorumlarla sosyal medyada gündem yarattı.
13 Mayıs 2023

DEVA Partisi üyesi Sadullah Ergin, CHP listesinden Ankara milletvekili adayı olarak gösterildi. Bu durum, Ergin'in geçmişte AKP'de Adalet Bakanı olarak görev yapması ve Balyoz ile Ergenekon davalarındaki rolü nedeniyle eleştirilere yol açtı. DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan, Twitter üzerinden yaptığı açıklamada, Ergin'in demokratikleşme ve AB uyum düzenlemelerinde önemli katkıları olduğunu ve eleştirilerin eksik bilgi ve önyargılardan kaynaklandığını belirtti. Babacan, demokratik bir Türkiye hedefine ulaşmak için önyargıları bırakıp birleşerek kazanılacağına inandığını ifade etti.
13 Nisan 2023

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Ramazan Bayramı mesajında, Millet İttifakı'nın cumhurbaşkanı adayı ve CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun Alevilik ve Kürtler hakkında yaptığı açıklamaları sert bir dille eleştirdi. Bahçeli, Kılıçdaroğlu'nun etnik ve mezhebi hassasiyetleri kaşıdığını ve Türkiye'nin iç barışına zarar verdiğini iddia etti. Kılıçdaroğlu'nun sözlerini 'terör ağzı' olarak nitelendiren Bahçeli, Kılıçdaroğlu'nun bu tutumunu bölücü terör örgütü PKK'nın söylemiyle özdeşleştirdi.
20 Nisan 2023

Mehmet Tezkan, Türkiye'de siyasetçilerin hesap vermemesi ve soru sorulamamasını eleştirdiği bir yazı kaleme aldı. Özellikle Erzincan İliç'teki maden faciasının siyasi sorumluluğunun sorgulanmamasını örnek göstererek, siyasetçilerin bilim dışı uygulamalarla facialara neden olmalarına rağmen sorumluluk almamalarını eleştirdi. Tezkan, bu durumun değişmediği sürece Türkiye'nin gelişemeyeceğini savundu.
20 Şubat 2024

AKP'nin önde gelen isimlerinden Bülent Arınç, Elips TV'de katıldığı bir programda Türkiye'de dini yaşamın sekülerleştiğini, dindarlığın içinden ahlakın kaybolduğunu ve dinin siyasallaşmasının bir yara olduğunu belirtti. İmam hatip okullarının sayısının artmasını olumlu bulduğunu ancak dindar ve imam hatipli kişilerin yolsuzluk ve suç örgütleriyle anılmaması gerektiğini vurguladı. Hizbullah ve DAEŞ gibi radikal grupları eleştirdi ve Türkiye'de başörtüsü mücadelesinin geldiği noktayı sorguladı. Ekonomik sorunlara da değinen Arınç, alım gücündeki düşüşe dikkat çekti.
8 Nisan 2023

AKP Milletvekili Tuğrul Türkeş, gazeteci Abdulkadir Selvi'nin Osman Kavala ve diğer Gezi tutuklularının tahliye edilebileceğini yazmasının ardından gelen tepkilere karşı çıktı. Türkeş, bu tepkilerin Osman Kavala'nın tahliye ihtimali ve Türkiye'nin uluslararası imajı ile ilgili olabileceğini öne sürdü. Ayrıca, Türkeş, konunun iç hukukla çözülmesinin bazı çevreleri rahatsız edip etmediğini sorguladı. Osman Kavala, AİHM'nin hak ihlali kararına rağmen 2 bin 376 gündür hapiste.
3 Mayıs 2024

Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Eş Genel Başkanı Tuncer Bakırhan, Özgür Özel'in Erdoğan ile Esad arasında arabuluculuk yapma önerisini eleştirdi. Bakırhan, Özel'in bu arabuluculukla Kürt karşıtı bir siyaseti örgütlemeye çalıştığını iddia etti. Ayrıca, Türkiye'nin Rojava ve Suriye politikalarını gözden geçirmesi gerektiğini vurguladı. Bakırhan, kayyım uygulamaları, emeklilerin durumu ve enflasyon gibi konularda da eleştirilerde bulundu.
9 Temmuz 2024

Rap sanatçısı Ezhel, bir Twitter sohbet odasında 'Kürdistan'ın başkenti Ankara'dır, İstanbul'dur' ifadelerini kullanarak Kürtlerin Türkiye'deki varlığını savundu. Bu sözler üzerine iktidara yakın bazı gazeteler tarafından PKK propagandası yapmakla ve skandal ifadeler kullanmakla suçlandı. Ezhel, sözlerinin yanlış anlaşıldığını belirterek Türkiye'nin bölünemeyeceğini ve Kürdistan tabirinin Türkiye'nin bir parçası olduğunu ifade etti. Sözlerinin ardından Ezhel, sosyal medya üzerinden hakaret ve küfürlerle karşı karşıya kaldı.
21 Ocak 2023

HDP'nin tutuklu eski eş genel başkanı Selahattin Demirtaş, iktidarın Abdullah Öcalan ile görüştüğünü ve bu bilgiyi kendi kaynaklarından doğruladığını belirtti. Demirtaş, Diyarbakır'da HDP'li avukatlar ve aktivistlere yönelik yapılan operasyonları bir seçim çalışması ve kumpas olarak nitelendirdi. Ayrıca, HÜDA-PAR'ın seçimlerdeki rolünün abartıldığını ve HDP'nin sandık güvenliği konusunda endişe duymadığını ifade etti. HÜDA-PAR'ın AKP listelerinden seçime gireceği bilgisini de paylaştı.
28 Nisan 2023

Osman Sert, Türkiye'de siyasi liderlerin görevlerini bırakma süreçlerini inceliyor ve bu bağlamda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın olası kararlarını tartışıyor. Süleyman Demirel, Bülent Ecevit, Necmettin Erbakan ve Kemal Kılıçdaroğlu gibi isimlerin siyasetten ayrılma süreçleri üzerinden örnekler vererek, Türk siyasetinde liderlerin genellikle görevlerini son nefeslerine kadar sürdürme eğiliminde olduklarını belirtiyor. Erdoğan'ın da bu geçmiş ışığında görevi bırakmasının beklenmemesi gerektiğini ifade ediyor.
14 Mart 2024
İşaretlediklerim