Yazar Yonca Sencar, 2016 yılında yazdığı 'Şahmaran İntikam' adlı kitabındaki karakterlerin ve ana temanın Netflix'in 'Şahmaran' dizisinde kullanıldığını iddia ederek suç duyurusunda bulundu. Dizide Serenay Sarıkaya ve Burak Deniz başrollerde yer alıyor ve Adana'da geçen bir hikayeyi konu alıyor. Sencar, senarist Pınar Bulut, yapımcı Tims&B Stüdyo ve Netflix yetkilileri aleyhine Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu'nu ihlal ettikleri gerekçesiyle suç duyurusunda bulunduğunu açıkladı.
9 Nisan 2023

Altın Küre Ödülleri'ni kazanan film ve dizilerin hangi platformlarda izlenebileceği bilgisi verilmiştir. Christopher Nolan'ın 'Oppenheimer' filmi ve Greta Gerwig'in 'Barbie' filmi Apple TV'de, 'Bir Düşüşün Anatomisi' filmi Başka Sinema salonlarında, 'Dolunay Katilleri' Google Play'den indirilebilirken, 'Succession' dizisi Tod TV, Blu TV ve Prime Video'da, 'Beef' Netflix'te, 'The Bear' Disney+'ta ve 'The Crown' Netflix'te izlenebilir. 'Oppenheimer' filmi, beş ödülle geceye damgasını vurmuştur.
8 Ocak 2024

Emin Alper'in yönettiği ve başrollerinde Mehmet Günsür ile Aslı Enver'in yer aldığı 'Arayış' dizisinin ilk görselleri paylaşıldı. Dizi, metropol hayatından sıkışıp kalmış ve mutsuz bir karakter olan Nisan'ın, kaybolan arkadaşının izini sürerken gizemli bir tarikatla karşılaşmasını ve bu tarikata rağmen bir maceraya atılmasını konu alıyor. Dizinin yayın tarihi henüz kesinleşmemiş olup 'çok yakında' ekranlarda olacağı belirtiliyor.
20 Mart 2023

Polisiye edebiyatın ünlü yazarı Agatha Christie'nin 'Murder Is Easy' adlı romanı, Türkçeye 'Zehri Kim Verdi' olarak çevrildi ve şimdi de BBC tarafından diziye uyarlanıyor. 2015'ten bu yana Sarah Phelps'in kaleminden çıkan Christie uyarlamalarını ekrana getiren BBC, bu kez Sian Ejiwunmi-Le Berre'nin senaryosu ve Meenu Gaur'un yönetmenliği ile yeni bir dizi hazırlıyor. Dizi, Londra'ya giden bir trende katil olduğunu iddia eden bir kadınla tanışan bir adamın hikayesini konu alacak ve iki bölüm halinde BBC One ve dijital platformlar BBC iPlayer ile Britbox'ta yayınlanacak. Dizinin oyuncu kadrosu ilerleyen günlerde duyurulacak.
23 Şubat 2023

Türk sinemalarında bu hafta beş yeni film izleyici ile buluşuyor. 'Açlık Oyunları: Kuşların ve Yılanların Şarkısı' filmi, serinin önceki hikayelerinden 64 yıl öncesini anlatıyor. 'Meksika Açmazı', popüler bir podcast programından uyarlanan bir komedi filmi. 'Alya' isimli bilim kurgu ve aksiyon filmi, özel güçlere sahip bir kadın kahramanın maceralarını konu alıyor. 'Birkaç Mısraymış Meğer', platonik bir aşk hikayesini işlerken, 'Cin Gelini' ise bir korku filmi olarak araştırma grubunun başına gelen olayları anlatıyor.
17 Kasım 2023

Time dergisinin televizyon eleştirmeni Judy Berman, 2023 yılının en başarılı 10 dizisini belirledi. Listede Rian Johnson'ın 'Poker Face' dizisi 10. sırada yer alırken, 'The Other Two', 'Dead Ringers', 'Telemarketers', 'The Curse', 'Beef', 'Rain Dogs', 'I’m a Virgo' gibi diziler sıralamada kendine yer buldu. 'Succession' ve 'Reservation Dogs' dizileri ise Berman tarafından birinci sıraya konuldu. Ayrıca makalede Indiewire'ın 2023'ün en iyi 25 filmini ve New York Times'ın yılın en iyi 10 kitabını seçtiği bilgisi de veriliyor.
4 Aralık 2023

CableTV, 25 Noel filmi izleyip değerlendirecek bir kişi arıyor ve bu görevi yerine getirecek 'Neşe Şefi'ne 2 bin 500 dolar ödeme yapacak. Adayların filmleri 'Nostalji', 'İçten Hikaye Anlatımı' ve 'Bayram Neşesi' kategorilerinde sıralamaları ve yedi özel yayın platformundaki kullanıcı deneyimlerini değerlendirmeleri gerekiyor. Görev karşılığında, bu platformlara yıllık abonelik de sağlanacak. Başvurular ABD vatandaşlarından kabul edilecek ve başvuru için özel bir form doldurulması yeterli olacak.
3 Aralık 2023

Türkiye'deki sinema salonlarında bu hafta ikisi yerli olmak üzere toplam yedi yeni film vizyona girdi. Tom Cruise'un başrolünde olduğu 'Mission: Impossible-Ölümcül Hesaplaşma Birinci Bölüm' ve Hlynur Palmason'un yönettiği 'Tanrının Unuttuğu Yer' gibi filmler dikkat çekiyor. Ayrıca, 'Harold Fry'ın Beklenmedik Yolculuğu', 'Çılgın Dostum Finnik' ve korku türündeki 'Resif: Kanlı Takip', 'Semur 4: Mahşer' ve 'Cinnas' filmleri de izleyiciyle buluştu.
14 Temmuz 2023

BBC Kültür eleştirmenleri Nicholas Barber ve Caryn James, 2023 yılında öne çıkan 20 filmi belirledi. Seçilen filmler arasında farklı türlerden ve ülkelerden yapımlar yer alıyor. Listede dram, gerilim, komedi, romantik, animasyon gibi çeşitli türlerdeki filmler bulunmakta ve bazıları gerçek olaylardan esinlenmiş. Filmler arasında 'Saint Omer', 'Kutsal Örümcek', 'Kibar Toplum', 'Bir Boru Hattı Nasıl Patlatılır', 'Başka Bir Hayatta', 'Suzume', 'Oppenheimer', 'Bebek Servisi', 'Bir Düşüşün Anatomisi', 'Sorgu (Reality)', 'Dolunay Katilleri', 'Barbie', 'American Fiction', 'Yaratıcı', 'Origin', 'The Holdovers', 'All of Us Strangers', 'Zavallılar', 'Çocuk ve Balıkçıl', 'Maestro' gibi dikkat çekici filmler var.
13 Aralık 2023

Bu hafta sinema salonlarında biri yerli olmak üzere sekiz yeni film vizyona girdi. 'Başkalarının Çocukları' adlı Fransız drama filmi, bir kadının sevgilisinin çocuğunu kendi çocuğu gibi sevmeye başlamasını konu alıyor. Gerilim türündeki 'Nefes Alma', kaybolan genç bir adamın yaşlı bir adamın kapısını çalmasını ve sonrasında yaşananları anlatıyor. 'Venüs’te Görüşürüz', 'Meg 2: Çukur', 'Rubinin Ailesi', 'Ninja Kaplumbağalar: Mutant Kargaşası', 'Orman Çocuğu: Güç Uyanıyor' ve 'Mir Anka' adlı filmler de bu hafta vizyona giren diğer filmler arasında yer alıyor.
4 Ağustos 2023

Ünlü Türk yönetmen Nuri Bilge Ceylan'ın 'Kuru Otlar Üstüne' adlı yeni filmi, 16-27 Mayıs tarihleri arasında Fransa'nın Cannes kentinde düzenlenecek 76. Cannes Film Festivali'nde yarışmaya hak kazandı. Film, küçük bir köyde görev yapan ve tacizle suçlanan bir öğretmenin hikâyesini konu alıyor. Ceylan daha önce 'Kış Uykusu' filmiyle Altın Palmiye dahil olmak üzere Cannes'dan çeşitli ödüllerle dönmüştü. Festivalde yarışacak diğer filmler arasında Jessica Hausner'in 'Club Zero', Wes Anderson'ın 'Asteroid City' ve Hirokazu Kore-eda'nın 'Monster' gibi eserler yer alıyor.
13 Nisan 2023

Cem Kaya'nın yönettiği ve Mehmet Akif Büyükatalay'la birlikte hazırladığı 'Aşk, Mark ve Ölüm' belgeseli, Almanya'daki göçmen müzik kültürünü konu alıyor. Film, 72'nci Berlinale Film Festivali ve IndieLisboa Uluslararası Bağımsız Film Festivali'nden ödüllerle dönmüş ve 25 Şubat'ta MUBI'de izleyici ile buluşacak. 'Aşk', 'Mark' ve 'Ölüm' olmak üzere üç bölümden oluşan belgesel, Almanya'ya göç eden işçilerin deneyimlerini ve Almanya-Türkiye arasındaki entegrasyon sürecini ele alıyor.
11 Ocak 2023

Ünlü yönetmen Nuri Bilge Ceylan'ın 'Ahlat Ağacı' filminden beş yıl sonra çekeceği yeni filmi 'Kuru Otlar Üstüne' ile ilgili detaylar ortaya çıktı. Film, Cannes Film Festivali'nde ilk gösterimini yapması bekleniyor ve süresinin üç ile dört saat arasında olacağı söyleniyor. Deniz Celiloğlu, Merve Dizdar ve Musab Ekici gibi isimlerin yer aldığı film, Arte France Cinéma tarafından ortak yapımcılıkla destekleniyor. Film, küçük bir köyde zorunlu hizmet yapan ve İstanbul'a atanmayı bekleyen bir öğretmenin, iki kız öğrencisi tarafından tacizle suçlanması sonucu yaşadığı dramı konu alıyor ve aile, aşk, ilişkiler, yabancılaşma gibi temaları işliyor.
3 Şubat 2023

Netflix'in popüler dizisi 'The Crown'un altıncı ve son sezonunun ilk dört bölümü, eleştirmenlerin karışık tepkilerine neden oldu. Bazı eleştirmenler senaryonun Diana'ya olan takıntısını eleştirirken, bazıları ise Elizabeth Debicki'nin performansını övdü. Dizi, tarihsel olaylarla örtüşmeyen kurgusal unsurlar nedeniyle de eleştirilere maruz kaldı. Son sezonun ikinci kısmı 14 Aralık'ta yayınlanacak ve Prens Charles, Camilla, William ve Kate'in düğünlerini içerecek.
17 Kasım 2023

HBO, 'Euphoria'nın yaratıcısı Sam Levinson ve 'The Weeknd' olarak tanınan şarkıcı Abel Tesfaye'nin tartışmalı dizisi 'The Idol'ı iptal etti. Dizinin başrollerinde Tesfaye ve Lily-Rose Depp bulunuyordu. Dizi, yönetmen Amy Seimetz'in 'kreatif farklılıklar' nedeniyle projeden ayrılmasının ardından zorluklar yaşamıştı. HBO, yapımcılar ve yaratıcı ekibin ortak kararıyla ikinci sezona devam etmeme kararı aldığını duyurdu.
29 Ağustos 2023

Bu hafta dördü yerli olmak üzere yedi film vizyona girdi. Bunlardan biri, Martin Scorsese'nin son filmi 'Dolunay Katilleri'. Diğer filmler arasında 'Testere X', 'Çözümler Kitabı', 'Serçenin Gözyaşı', 'Öğretmen', 'Her Şey Aşk İçin' ve 'İbi: Doğu Ekspresi’nin Gizemi' bulunuyor. Filmler, farklı türlerde ve konularda olup, hem yerli hem de yabancı yapımları içeriyor.
20 Ekim 2023

Instagram'da fit ve bakımlı kadınların parodileriyle tanınan Avustralyalı komedyen Celeste Barber, 29 Mart'ta Netflix'te başlayacak 'Wellmania' adlı komedi dizisiyle geniş kitlelere hitap etmeye hazırlanıyor. The Guardian'ın özel röportaj ve fotoğraf çekimiyle tanıttığı dizi, sağlıklı yaşam endüstrisini mizahi bir dille ele alıyor. Dizi, Brigid Delaney'nin aynı adlı kitabından esinlenerek, yoğun iş temposu içindeki gazeteci Liv Healy'nin (Celeste Barber) wellness kürlerini deneyimlerini konu alıyor. Barber, röportajda sağlıklı yaşam endüstrisini 'kilisenin veya organize dinin yeni biçimi' olarak tanımlıyor.
22 Mart 2023

Netflix, Titanik'in enkazına turistik amaçla sefer yaparken patlayan ve beş kişinin ölümüne yol açan 'Titan' denizaltısı faciasının ardından James Cameron'un 'Titanik' filmini yeniden kütüphanesine ekledi. Bu durum, sosyal medya kullanıcıları tarafından eleştirildi ve Netflix'in Titan ölümlerinden faydalanmaya çalıştığı iddia edildi. Ancak, Variety'nin aktardığına göre, 'Titanik'in Netflix'e geliş zamanının bir tesadüf olduğu ve yayıncı kuruluşun lisans anlaşmalarının çok önceden yapıldığı belirtildi.
27 Haziran 2023

Mesut Süre, Fazlı Polat ve Anlatanadam'ın podcast olarak başlattığı ve 20 milyondan fazla dinlenmeye ulaşan mizah programı 'Meksika Açmazı', beyazperdeye taşınıyor. Film, 17 Kasım 2023 tarihinde izleyiciyle buluşacak. Filmde üçlü, kendi karakterlerini canlandırıyor. Filmin konusu, Meksika Açmazı ekibinin Kapadokya'ya giden ve ardı arkası kesilmeyen komik olayların içerisinde birbirleriyle olan ilişkilerini sorguladıkları birçok açmaza düşmeleri üzerine kurulu.
21 Ağustos 2023

Fox TV'de yayınlanan ve Özcan Deniz ile Özgü Namal'ın başrollerini paylaştığı 'Kızıl Goncalar' dizisi, cemaat ve seküler aile hayatlarını konu alıyor. İlk bölümün ardından Yeni Şafak gazetesi ve KADEM tarafından dindar insanların olumsuz tasvir edildiği gerekçesiyle eleştirilen dizi, RTÜK tarafından incelemeye alındı. Yapım şirketi Gold Film, dizinin gerçek kişi ve kurumlarla ilgisi olmadığını ve toplumun hiçbir kesimini hedef almadığını belirterek, dizinin kurgusal olduğunu hatırlattı.
22 Aralık 2023
İşaretlediklerim